Ooglaseren als veilige keuze voor beter zicht

Denkt u na over ooglaseren, om zonder bril of lenzen toch beter te kunnen zien? Ooglaseren heeft voor tal van mensen een oplossing geboden, ruim 95% spreekt van een extreme verbetering van het zicht, direct na de operatie.
ooglaseren

Geschiedenis van het ooglaseren

De geschiedenis van het ooglaseren gaat terug tot in 1948, toen de eerste voorloper van de ooglaserbehandeling werd uitgevoerd. De nauwkeurigheid en veiligheid kon nog niet tippen aan die van de huidige methoden, maar zelfs toen al waren de behandelingen effectief. Sinds de jaren ’80 maken specialisten gebruik van een excimer laser, al zijn daarvan inmiddels nieuwe generaties ontwikkeld. Goede klinieken werken met lasers van maximaal een paar jaar oud, wat enorm bijdraagt aan de veiligheid en nauwkeurigheid van de behandeling.

Ook wetenschappelijk heeft men door de jaren heen veel aandacht gehad voor ooglaseren. Een belangrijk onderzoek hiernaar werd gedaan door de Miguel Hernandez University Medical School in Spanje. Zij volgden 118 patiënten 10 jaar lang. Uit het onderzoek naar ooglaseren bleek dat de patiënten zowel op korte als lange termijn baat hebben bij het ooglaseren. Hun zicht is over het algemeen niet verslechterd, uitgezonderd de noodzaak tot het gebruik van een leesbril. De gebruikte Lasik operatie kan daar helaas niets aan veranderen, deze richt zich puur op het reguliere zicht dat bij de patiënten slecht tot zeer slecht was en aanzienlijk verbeterde.

Voordelen van ooglaseren

Ooglaseren biedt een aantal belangrijke voordelen, het vormt een behandeling die er bijvoorbeeld voor zorgt dat u voortaan eenvoudig uw bed uit kunt stappen, zonder na te denken over uw bril of lenzen. Sterker nog, het is natuurlijk ook niet meer nodig om deze ‘s avonds laat uit te doen, dankzij het ooglaseren kunt u zonder hulpmiddelen weer uitstekend zien. Dit maakt het onder andere mogelijk om eenvoudig televisie te kijken, waarbij u de ondertitels gewoon goed kunt lezen. U hoeft niet te turen of gebruik te maken van een bril, waardoor het ooglaseren een enorme mate van gemak met zich meebrengt.

Sport u actief? Dan zorgt u er met ooglaseren voor dat u hier eindelijk weer zonder zorgen aan kunt meedoen, het is niet langer nodig om gebruik te maken van een sportbril, van lenzen of andere hulpmiddelen. In plaats daarvan kunt u zonder problemen meedoen en verdwijnt het risico op gebroken glazen of het verliezen van lenzen als sneeuw voor de zon. Dit betekent bovendien dat u ook weer als vanouds met uw kinderen kunt stoeien en u op uw werk nooit meer rekening hoeft te houden met een bril of lenzen.

Ten derde zorgt het ooglaseren ervoor dat u geen rekening meer hoeft te houden met verschillende omgevingsfactoren. Een droge lucht in bijvoorbeeld een vliegtuig of de auto als het gevolg van de airconditioning vormt geen probleem meer en op uw vakantieadres kunt u zonder problemen de zee induiken.

Soorten ooglaserbehandelingen

Er bestaan verschillende soorten ooglaserbehandelingen, het is voorafgaand aan de behandeling verstandig om een onderzoek uit te laten voeren. De specialist kan aan de hand van dit onderzoek nagaan welke behandeling er in uw geval het meest geschikt is. In 95% van de gevallen zal het gaat om de EPI-Lasik methode, in bepaalde andere gevallen kunt u gebruik maken van de Lasek-methode. In de beide gevallen kunt u rekenen op een uitstekende ooglaserbehandeling, die u helpt zonder hulpmiddelen beter te zien. We zetten de beide behandelingen naast elkaar, zodat u daar een goed beeld van krijgt.

De EPI-Lasik methode is een veilige en nieuwe methode voor ooglaseren, die voor bijna iedereen geschikt is. Het vormt een combinatie van de Lasik- en Lasek-methode. Het grote verschil tussen de EPI-Lasik methode en de traditionele Lasik-methode is het gebruik van een microkeratoom, in plaats van een mesje. Dit maakt het mogelijk om alleen het meest oppervlakkige laagje van het hoornvlies los te maken en om te klappen, om daarna met de laser de sterkte te corrigeren. Het grote voordeel hiervan is dat de methode geschikt is voor 95% van de patiënten, er geen zwakke plek in het oog achter zal blijven en het oog gemiddeld genomen sneller zal genezen dan bij de Lasek-methode. Bovendien verloopt het herstel tijdens de eerste 24 uur zeer snel, waardoor u snel resultaat ziet.

Een alternatief hiervoor is de Lasek-methode. Een oogarts zal altijd kritisch kijken naar uw ogen en de geschiktheid van de verschillende methoden. Het is mogelijk dat de EPI-Lasik methode in uw geval geen goede keuze vormt, de kans is groot dat dit dan het beste alternatief is. Dit kan onder andere te maken hebben met een te dun hoorvlies, een bepaalde afwijking van het oppervlakkige hoornvlies, of een verhoogd risico op oogletsel. Dit laatste geldt bijvoorbeeld voor mensen met gevaarlijk werk, of sporters binnen contact sporten. Tenslotte kan een chirurg inschatten of er in de toekomst kans is op een nabehandeling, ook in dat geval is het beter om gebruik te maken van de Lasek-methode.

Hoe verloopt een ooglaserbehandeling?

Benieuwd hoe de ooglaserbehandeling verloopt? We gaan hier in op de EPI-Lasik methode, aangezien deze geschikt is voor 95%. Indien een arts u adviseert gebruik te maken van bijvoorbeeld de Lasek methode is het verstandig om hier met hem of haar goed over te spreken, zodat u een goed idee krijgt van het verloop van de behandeling die u zal ondergaan.

De ooglaserbehandeling in het geval van een EPI-Lasik methode zal beginnen met een voorbereiding, om het oog te verdoven. Hiervoor maakt de specialist gebruik van speciale druppels, die ervoor zorgen dat u niets van de behandeling zal voelen. Vervolgens zal de specialist in de dieper gelegen hoornvlieslagen snijden, zoals dat ook het geval is bij de Lasik-techniek. De specialist zal een flapje losmaken door middel van trilling, het is vervolgens niet nodig om dit los te snijden. Hiervoor maakt hij of zij tijdens het ooglaseren gebruik van een epi-keratoom, in plaats van een mesje.

Na deze behandeling zal het superdunne epitheellapje weer op de oorspronkelijke plaats worden gelegd. Na ongeveer 4 dagen is er een nieuw epitheellaagje gegroeid, waardoor het oog goed herstelt. Het grote voordeel ten opzichte van de Lasek-methode is dat het niet nodig is om de epitheellaag met

alcohol los te weken. Dit zou het onmiddellijk afsterven van enkele cellen tot gevolg hebben. Een van de gevolgen hiervan is mogelijke regressie, waardoor de oorspronkelijke sterkte terug kan keren. Dankzij de EPI-Lasik methode is dit niet het geval, waardoor u kunt rekenen op een beter resultaat.

De EPI-Lasik methode is geschikt voor iedereen met een sterkte tot -8D (bijziend) en +4D (verziend). Bovendien is deze methode geschikt voor mensen die cilindervorming of astigmatisme hebben tot 6D. Dit betekent dat u in veel van de gevallen gebruik kunt maken van het ooglaseren door middel van de EPI-Lasik methode.

Vergoeding ooglaseren door zorgverzekeraar

Denkt u erover na een ooglaserbehandeling te laten uitvoeren, maar bent u benieuwd naar de dekking door uw zorgverzekeraar? Houd er rekening mee dat er behoorlijke verschillen bestaan op dit gebied. Een aantal verzekeraars dekt het ooglaseren binnen diverse pakketten, anderen dekken slechts een deel van de kosten en weer anderen dekken het in geen van de gevallen. Het is altijd verstandig om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar, om na te gaan of er een dekking bestaat voor ooglaseren.

Een verzekeraar als Anderzorg vergoedt bijvoorbeeld geen enkele behandeling, binnen geen van de pakketten. Aan de andere kant dekt Avero Achmea 100% van de kosten voor de behandeling bij een aantal van de klinieken en afhankelijk van het pakket dat u afneemt. Maakt u gebruik van Beter voor Nu, Excellent, Extra of Royaal? Dan kunt u rekenen op 100% dekking tot €500 of €750. Met het Start pakket van deze verzekeraar kunt u bij de aangesloten klinieken in ieder geval rekenen op korting voor het ooglaseren. Dit betekent dat u in een aantal gevallen kunt rekenen op vergoeding voor het ooglaseren, zoals dat bij CZDirect en ook bij de meeste pakketten van CZ (uitgezonderd het basispakket) het geval is.

De dekking voor het ooglaseren maakt in alle gevallen deel uit van de aanvullende zorgverzekering, in de basisverzekering bestaat hiervoor geen dekking. Twijfelt u over de dekking van uw aanvullende polis? Neem dan contact op met uw verzekeraar om na te gaan of u kunt rekenen op dekking, of dat u de kosten voor het ooglaseren zelf dient te betalen.

Informatie aanvragen over ooglaseren

Wilt u meer informatie aanvragen over ooglaseren, bijvoorbeeld over de behandeling, de mogelijkheden om uw zicht te verbeteren of de mogelijke vergoeding door uw verzekeraar? U kunt hierover vrijblijvend contact met ons opnemen, door het onderstaande formulier in te vullen. Vul het formulier zo volledig mogelijk in, dan kunnen wij contact met u opnemen om uw vragen te beantwoorden. Maak zo snel mogelijk een afspraak voor ooglaseren om uw ogen goed te laten behandelen, of neem contact op voor meer informatie over de veilige technieken van dit moment en de resultaten waar u op kunt rekenen.

[inbound_forms id="6290" name="Informatie ooglaseren"]