Wat is een Epi-Lasik ooglaserbehandeling?

0

Sinds 2003 wordt gebruik gemaakt van de Epi-Lasik ooglaserbehandeling. Deze ooglasermethode is een samenvoeging van de Lasek en de Lasik ooglaserbehandeling.

Hoe werkt een Epi-Lasik ooglaserbehandeling?
De bovenlaag van het oog, het epitheel wordt als het ware weggeschrapt, waarbij het zogenaamde luikje voor het hoornvlies wordt gemeden. Daarna wordt het oog gelaserd en vervolgend wordt het luikje weer terug gezet. De levende verbandlaag doet in vier dagen zijn werk, zodat van het epitheel een nieuwe laag kan groeien. Epi-Lasek biedt de voordelen van de Lasik en de Lasek ooglaserbehandeling. Bij de Lasik techniek snijdt men echter dieper in de hoornvlieslaag dan bij de Epi-Lasik behandeling, waar alleen de aan de oppervlakte gelegen epitheellaag wordt losgehaald, zodat de dieper gelegen hoornvlieslaag met rust wordt gelaten. De epthiteel laag wordt met de Lasek methode losgeweekt met behulp van alcohol. De cellen in dat gebied sterven daardoor direct af. Met de Epi Lasik methode wordt geen alcohol gebruikt, maar wordt er geschraapt, zodat de cellen in dat gebied nog een dag of vier in leven blijven. Ondertussen groeit over het hoornvlies eronder een nieuwe epitheel laag.

Wat zijn de voordelen

Bij een fikse tik tegen het oog ontstaat er geen enkel gevaar waarbij het luikje kan loskomen.

Hoe lang duurt het herstel na een Epi-Lasik ooglaserbehandeling?
Het herstel na een Epi-Lasik ooglaserbehandeling duurt tussen de vijf en zeven dagen. Hoewel er minder pijnlijke klachten voorkomen dan bij de PRK- of Lasektechniek is het wel pijnlijker dan een Lasik ooglaserbehandeling. Uw ogen kunnen na de Epi-Lasik behandeling enige dagen last hebben van een pijnlijke irritatie.

Wie kan gebruik maken van Epi-Lasik?

Voor mensen die een dun hoornvlies hebben of snel last krijgen van droge ogen biedt de Epi-Lasik methode uitkomst. Ook biedt het uitkomst bij mensen die bijvoorbeeld een sport beoefenen zoals boksen. Bij een fikse tik tegen het oog is er geen gevaar dat het luikje los kan raken. Tot een afwijking van bijziendheid -8 kan het oog worden gecorrigeerd. Bij verziendheid kan het gecorrigeerd worden tot +4D en bij astigmatisme zijn er correcties mogelijk tot +6D.

De voorwaarden waar men aan moet voldoen zijn:

  • men is tussen de 18 en de 65 jaar oud
  • de oogsterkte is in de afgelopen 12 maanden niet tot nauwelijks veranderd
  • vrouwen mogen niet in verwachting zijn of borstvoeding geven

Door middel van onderzoek bepaalt uiteindelijk de oogarts of u geschikt bent voor de Epi-Lasik ooglaserbehandeling of dat u überhaupt in aanmerking komt voor een van de andere ooglaserbehandelingen en –methodes.

Wat kost een Epi-Lasik ooglaserbehandeling?
De kosten variëren nogal. Wanneer u de kosten gaat vergelijken, ziet u dat de prijzen uiteen lopen van €1190,- tot €3590,-.

Heb jij een vraag of aanvulling naar aanleiding van het artikel over vermoeide ogen? Deel jou ervaringen, bevindingen en vraagstukken omtrent vermoeide ogen hieronder en help anderen!

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.