Fotorefractive keratectomie PKR

0

Fotorefractieve Keratectomie of PRK, is een ooglasermethode voor mensen die last hebben van bijziendheid, verziendheid hypermetropie of astigmatisme. Het is vergelijkbaar met de Lasik ooglaserbehandeling. Bij Fotorefractieve Keratectomie, wordt gebruik gemaakt van een Excimer laser om het hoornvlies te hervormen om het gebruik van contactlenzen of een bril te minimaliseren of te elimineren.

Wat is er anders aan Fotorefractieve Keratectomie?
Het verschil in tegenstelling tot de Lasikmethode is dat de oogarts geen micro-keratoom gebruikt om een flap te maken, maar de laser direct op het oppervlak van het hoornvlies aanbrengt om het gewenste effect te bereiken. PRK is beter geschikt voor mensen met een dun hoornvlies of bepaalde andere hoornvliesafwijkingen waar het gebruik van een micro-keratoom misschien niet de beste keuze is. Ook geniet het de voorkeur in het Amerikaanse leger waar PRK de goedgekeurde techniek is voor actieve soldaten en bepaalde andere functies. PRK is door de FDA goedgekeurd voor bijziendheid sinds 1995 en voor verziendheid sinds 1998 en heeft een uitstekend veiligheidsprofiel. Aangezien er geen micro-keratoom wordt gebruikt, is er geen risico op complicaties.

Hoe werkt Fotorefractieve Keratectomie?
Om met PRK bijziendheid te corrigeren, wordt het hoornvlies vlakker gemaakt door het verwijderen van weefsel uit het midden de cornea. Om verziendheid te corrigeren, wordt de vlakke cornea steiler gemaakt door het verwijderen van weefsel uit de buitenranden van het hoornvlies. Om astigmatisme te corrigeren, wordt het hoornvlies omgevormd tot een bolvorm.

Voor de operatie doet de oogarts grondig onderzoek naar uw gezondheid en ooggeschiedenis. Een refractie meet de juiste sterkte. Om de beste meting te krijgen worden er oogdruppels gebruikt. De vorm van het oppervlak van uw oog wordt in kaart gebracht met behulp van een corneatopograaf. Tenslotte wordt de dikte van uw hoornvlies gemeten met een pachymeter.

Vervolgens wordt het epitheel, een dunne beschermlaag op het hoornvlies, verwijderd. De laser technologie maakt gebruik van een tracking- systeem dat uw oogbewegingen zal volgen. Om bijziendheid, verziendheid of astigmatisme te corrigeren, zal de chirurg een Excimer laser gebruiken. De toepassing van de laser duurt meestal 1 tot 2 minuten per oog, afhankelijk van de hoeveelheid en de complexiteit van de correcties die nodig zijn.

Hoe lang duurt de herstelperiode?
Al op de eerste dag merkt u een duidelijk waarneembare verbetering. Toch zal het een paar dagen duren voordat de ogen zijn hersteld. Het gevoel van zandkorrels in het oog duurt ongeveer een dag. Dit is normaal. Ook kunnen uw ogen overgevoelig zijn voor licht. Dit zal afnemen naarmate het genezingsproces vordert.

Voor wie is Fotorefractieve Keratectomie geschikt?
Het meest geschikt voor Fotorefractieve Keratectomie zijn mensen met een minimale afwijking van bijziendheid of verziendheid en voor hen die niet geschikt zijn voor de Lasik ooglaserbehandeling.

Wat zijn de voordelen van Fotorefractieve Keratectomie?

  1. Het is beter geschikt voor ogen met een dun hoornvlies

  2. Geschikt voor lage en hoge niveaus van bijziendheid, verziendheid of astigmatisme

  3. Geschikt voor mensen in militaire dienst

Wat zijn de nadelen van Fotorefractieve Keratectomie?

  1. Langere herstelperiode

  2. Het eindresultaat laat langer op zich wachten

Wat zijn de kosten voor een Fotorefractieve Keratectomie?
De kosten lopen nogal uiteen en variëren van €1700,- tot €3300,-

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.