Oogmeting/oogtest

0

Contactlensdragers weten dat hun ogen gevoelig zijn voor hygiëne. De contactlens drijft op een traanfilmlaagje en in combinatie met de juist aangemeten sterkte kan de doorsnee contactlensdrager over het algemeen feilloos zien. Om deze kwaliteit te waarborgen is het raadzaam elke zes maanden de ogen te laten meten en te controleren. Voor een oogmeting zijn de kosten laag en die kunt u bij de oogarts, optometrist of opticien laten uitvoeren.

Hoe gaat een oogmeting in zijn werk?

Als uw oog wordt gemeten, worden de volgende punten in acht genomen.
Op welke manier ontwikkelt de oogscherpte? De ogen van adolescenten en kinderen zijn nog in ontwikkeling. De scherpte kan met 1 punt stijgen. Het kan dus voorkomen dat de aangemeten lenzen van zes maanden terug niet meer voldoen. De ogen van oudere mensen zijn ook aan verandering onderhevig en bestaat er kans op presbyopie (ouderdomsverziendheid) of er is sprake van de afname van bijziendheid.

Een oogmeting kan verschillende redenen hebben. Zo kunt u bijvoorbeeld laten meten of u een leesbril nodig heeft. Na uw veertigste is er een kans dat u een leesbril nodig hebt. Niet omdat het gezichtsvermogen verslechtert, maar omdat de elasticiteit van de ooglens vermindert naarmate u ouder wordt. Voor een collectie trendy leesbrillen kun je terecht op Leesbrillen365. Het kan ook zijn dat de sterkte van de contactlenzen niet meer voldoet. Dit komt doordat de scherpte van het oog door interne en externe wordt beinvloed, waardoor de sterkte van het oog kan veranderen. Het kan dus voorkomen dat de oogspecialist u adviseert lenzen met een andere sterkte aan te meten.

Voldoet de gezondheid van het oog nog steeds en is er geen sprake van beschadigingen? Omdat de contactlens direct contact heeft met het oog, staat het oog bloot aan beschadigingen die worden veroorzaakt door vuiltjes en beschadigingen aan de lens, zodat het hoornvlies beschadigd kan raken. Over het algemeen genezen beschadigingen redelijk snel, maar toch kan er blijvend letsel zijn ontstaan waar u niets van merkt. De specialist bekijkt de conditie van het oog en beoordeelt of de krasjes gevaar opleveren.

Is er sprake van allergieën of irritaties? Het materiaal van contactlenzen verschilt en in sommige gevallen kan dit allergische reacties veroorzaken. Bovendien absorberen contactlenzen stoffen zoals pollen die op hun beurt allergie veroorzaken. De oogspecialist kan u daarom harde lenzen of lenzen die geen allergische reactie teweegbrengen aanraden.

Is het type contactlens nog steeds geschikt voor uw ogen? Sommige lenzen voelen niet aangenaam aan en de oogspecialist kan door middel van meetapparatuur bepalen of u beter een ander type lens kunt nemen.

Hoe vaak moeten uw ogen worden gecontroleerd?

Elke contactlensdrager wordt geadviseerd om eens per zes maanden de ogen te laten controleren. De frequentie wordt ook bepaald door de leeftijd of een specifieke aandoening. De een zal een jaar kunnen overslaan, de ander eens per jaar en weer een ander elke zes maanden. Naast een oogtest, bestaan er meerdere testen zoals een dementietest en bijvoorbeeld een overgangtest.

Door wie laat u een oogmeting uitvoeren?

Het is raadzaam om een oogmeting door een oogspecialist te laten uitvoeren. Denk daarbij aan een contactlensspecialist of een optometrist.

Hoeveel kost een oogmeting?

Afhankelijk van de soort oogmeting wordt de prijs bepaald. Er zijn opticiens die adverteren met een gratis oogmeting. Zo’n oogmeting is niet meer dan een globale vaststelling van de afwijking en is niet geschikt om contactlenzen aan te laten meten.
Een uitgebreide en nauwkeurige oogmeting kost rond de €15,- en €25,-. Bij deze meting hoort ook het voorlezen van een stukje tekst op een bepaalde afstand, het onderscheiden van verschillende kleuren en er wordt met een speciale microscoop diep in de ogen gekeken. Met de uitslag van de test kunnen er lenzen op de juiste sterkte worden aangemeten. Voorafgaand aan het onderzoek is het raadzaam de opticien er van op de hoogte te brengen of u van plan bent de lenzen bij hem af te nemen of dat u de lenzen via internet gaat bestellen.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.