Wat is oogmigraine?

73

Oogmigraine staat ook bekend als migraine met aura. Deze vorm van migraine kent verschillende symptomen. De symptomen komen deels overeen met de normale symptomen van migraine. Meestal zijn de symptomen van oogmigraine een voorbode van een migraine aanval.

Oorzaak oogmigraine

Er zijn veel verschillende oorzaken die oogmigraine kunnen triggeren. Een daar van is het langdurig kijken naar een beeldscherm van bijvoorbeeld een computer of smartphone. Andere veelvoorkomende oorzaken van oogmigraine zijn vermoeidheid, langere periodes van lezen of werk waar intense aandacht is vereist.

Er wordt daarnaast aangenomen dat stress ook een oorzaak is van oogmigraine. Wetenschappelijke studies tonen aan dat migraine veelal wordt verergerd door een verhoogd niveau van oestrogeen. Dit komt mede doordat stress hormonale veranderingen binnen het lichaam teweeg brengt. Hiermee wordt gedoeld op het verhoogde oestrogeen niveau ten opzichte van progesteron, een ander belangrijk vrouwelijk hormoon. Het kan zijn dat oogmigraine erfelijk is. Wanneer in het verleden een familielid ook last heeft gehad van oogmigraine, kan dit over zijn gegaan op iemand van de volgende generatie. Migraine, en dus ook oogmigraine, zijn vaak genetisch bepaald. Een andere oorzaak is mogelijk dat de hersenen tijdelijk te weinig zuurstof krijgen. Op een gegeven moment krijgen de hersenen de normale hoeveelheid zuurstof weer. Dit houdt in dat bloedvat weer verwijden, wat oogmigraine tot gevolg kan hebben.

Een andere oorzaak die een rol kan spelen is de energievoorziening richting de hersenen. Wanneer deze voorziening verstoord wordt, wat vaak het geval is bij migraine patiënten, zullen de hersenen gevoeliger zijn voor hoofdpijn. Onderzoekers hebben daarnaast ook andere factoren onderzocht die mogelijk een relatie hebben met oogmigraine. Dit zijn onder andere stress, negatieve emoties, specifieke voedingsmiddelen zoals chocola, alcohol, sigaretten, de premenstruele fase, tijdens en na fysieke inspanning en bij bepaalde geuren.

Symptomen oogmigraine

Oogmigraine kent een hoop symptomen. Een ziek gevoel, aura’s en gevoeligheid voor licht kunnen symptomen zijn van een oogmigraine. Personen met oogmigraine geven vaak aan dat zij een glinstering van licht in hun gezichtsveld zien. Deze wordt steeds groter en is op het einde zeer sterk. Personen die oogmigraine hebben kunnen tegen geen enkele vorm van licht of geluid, daarnaast worden een hoop slachtoffers misselijk als gevolg van tijdelijke blindheid of paniek. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat een slachtoffer in paniek raakt bij een aanval.

Een doffende en kloppende hoofdpijn kan ook gepaard gaan met oogmigraine. Een aanval kan een paar minuten duren, maar het kan ook zijn dat een aanval maar liefst 30 minuten duurt. De kans op permanente schade is echter klein. De visuele beelden die te zien zijn tijdens de aanval zijn vaak matig alarmerend.

Oogmigraine begint vaak met een blinde vlek in de gezichtsveld. Deze vlek is op dat moment nog klein, maar zal binnen vijf á tien minuten de gehele visie wegnemen van het oog. De blinde vlek verdwijnt vaak weer binnen twintig tot dertig minuten. Het resultaat is dat u heel moe bent, zo hebben uw ogen moeite met het focussen op voorwerpen. De frequentie van deze symptomen moet worden besproken met professionals om zo te zorgen dat diagnose en medicatie op tijd wordt voorgeschreven.

Mogelijke behandeling van oogmigraine

Op dit moment is er nog geen standaard behandeling voor oogmigraine, aangezien er geen medicijnen voor zijn. Veel van de bovengenoemde oorzaken heb je zelf in de hand. Zo kunnen rokers minder roken of nog beter: stoppen met roken. Een andere maatregel is het vermijden van voedingsmiddelen die oogmigraine uitlokken.

Wanneer je last van oogmigraine door het kijken naar een beeldscherm, dan doe je er goed aan om je ogen zoveel mogelijk rust te gunnen. 

Sporten kan in sommige gevallen ook oogmigraine verhelpen. Doordat de bloedsomloop op gang komt, verdwijnt oogmigraine sneller of er treden helemaal geen klachten op. Er zijn echter ook mensen bij wie sporten juist oogmigraine oproept.

Blijf je consequent last houden van oogmigraine, dan is het verstandig om dit met een specialist te bespreken. Door een combinatie van controle, diagnose en medicatie kan er een behandelplan worden opgesteld. Wanneer de oogmigraine hardnekkig aanwezig blijft en de symptomen ondraaglijk zijn, is het verstandiger om contact op te nemen met een arts. Deze groep kampt vaak ook met soortgelijke problemen die zijn te koppelen aan normale migraine.

Delen.

73 reacties

 1. Jarenlang heb ik last gehad van migraine en mezelf soms 3 -4 dagen van mijn omgeving afgesloten, omdat licht en geluid voelden als messteken achter mijn ogen. Vele dagen bracht ik door in bed met gesloten gordijnen en vanwege de pijnen nog meer verkrampt raken dan je op het moment van de aankomende migraine al bent. Door deze krampen verergerden de pijn dermate, dat ik in een uitzichtloze spiraalbeweging terecht kwam. Ik heb lopen janken van de pijn en mijn gezinsleden wisten ook niet meer wat te doen of wat er nog zou komen. Ik heb me diverse keren echt met het beruchte middel diclofenac i.m. (intramusculair) laten behandelen om de spiraal proberen te doorbreken. Gelukkig werkte het, maar je verkeerde in een complete roes en ik vond het op dat moment wel goed . Het was zeker niet de methode om telkens weer toe te passen (en door de toxische invloed van diclofenac, bouwt het lichaam weer nieuwe stress op). Het was een zogezegde symptomatische behandeling, maar ik wilde uiteraard de oorzaak zien te vinden. Ik kwam terecht in de natuurgeneeskunde ben ik begonnen met het ontgiften van mijn lichaam d.m.v. nosodentherapie en homeopathische drainage. Ook begon ik met het rustig afbouwen van stress en het compleet veranderen van mijn leven (hoewel niet iedereen dit kan/wil begrijpen, maar ach het zij zo). Door deze combinatie ben ik uiteindelijk migraine bevrijd. Er zijn nu mensen, die zeggen, dat ik een ander mens ben geworden en mij niet meer herkennen als de oude Harrie. Deze migraine heeft mij “zogezegd: het inzicht gegeven, dat ik meer mag zijn, zoals ik mij voel, dat ik mag zijn. Zweverig wellicht voor mensen, die niet willen of kunnen begrjpen, dat een ziekte, om het even welke, mede een indicator is om nieuwe wegen in te slaan. Ik heb er geen moment spijt van het te hebben aangedurfd. Er zijn een aantal mensen vanwege mijn persoonsverandering vertrokken uit m’n leven, maar hier zijn anderen voor terug gekomen. Zoals gezegd, met respect en liefde voor een ieder ‘het zij zo’. Maar om jarenlang door helse pijnen te moeten gaan, en dit vaak meerdere keren per maand, behoort tot het verleden en ik ben veel gelukkiger geworden en kan dit gevoel van geluk delen met iedereen die hiervoor openstaat.

 2. Door veel research te doen heb ik geleerd dat ik lang niet de enige ben met dit probleem. Ik heb dadelijk mijn oogarts gebeld, ook omdat ik al glaucoom heb en dus erg voorzichtig met mijn ogen moet zijn. De oogarts vertelde mij dat het niet erg is en dat door stress en ook door warmte de bloedvaten worden ‘overprikkeld’, wat resulteert in flitsen. Tezamen met wat vage hoofdpijn klachten (zoals in het flitslicht van een fotocamera kijken). Vermits ik aan het werken was op mijn computer, kon ik niet meer lezen en ben zodoende gestopt met werken. Ik was toch een beetje ongerust, want het duurde zeker 45 min. Nu maar hopen dat het niet vaker terugkomt.

  • Die flitsen en glasflitsen,heb ik nu en dan.
   15 minuten ,ik leg me op bed,raam open,gordijn dicht.
   Dan gaat dan over.
   Heb dat na stesserende toestanden.dus vr mezelf,geen stress uitlokken.

 3. Wies de Looff on

  Sinds lange tijd heb ik al last van oog migraine. Weet nu wel dat dit vrij onschuldig is een ik er vaak geen hoofdpijn aan over hou. Maar het is lastig en gebeurt altijd op momenten dat je het niet kunt gebruiken. Maar ik slik ook al 5 jaar een antidepressiva genaamd Mirtazepine. Nu ben ik de afgelopen tijd bezig geweest dit af te bouwen en helemaal te stoppen. Het viel mij op dat ik in die periode helemaal geen aanval heb gehad. Voor die tijd soms 3 a 4 per week. Omdat het niet zo goed met mij ging moest ik weer terug naar 1 pilletje per dag. Vrijdag mn eerste hele weer geslikt en prompt zaterdag weer een aanval. Vandaag dus weer. Ik ga dus nu het verband hier tussen leggen. Alhoewel dit volgens de huisarts niet genoemd wordt bij de bijwerkingen. Zijn er misschien meer die deze ervaring hebben?

  • Chris Strijthagen on

   Deze ervaring heb ik ook. Ik krijg oogmigraine na het slikken van paracetamol, vitaminepillen en meer soorten medicijnen. Ook kruidendruppels e.d. Veroorzaken een aanval.

 4. Reinier van der Sandt on

  Mijn hemel ! Wat een hoop onzin in bovenstaand artikel ! Ik ga er verder niet op in, maar waar ik het mee eens kan zijn, dat is dat het erfelijk is. Mijn oude moeder die nooit een computerscherm had gezien, kreeg het vanaf haar zestigste ook, evenals ik nu. En of er geen medicijnen voor zijn ? Ja, natuurlijk wel, aspirine !

  • Ik weet niet welk artikel u gelezen heb maar er staat niets over dat er geen medicatie voor is………

  • Goedendag, ben normaal niet zo van het reageren maar ik kan het niet laten ! Aan de heer van der Sandt…Als hét allemaal zo simpel opgelost zou kunnen worden met een aspirientje, dan zou dit onderwerp in zijn geheel niet bestaan. U heeft geen flauw idee waar u het over heeft. Wellicht is het handig een andere arts te zoeken want als die aspirine blijft uitdelen tegen migraine. Wordt er niemand mee geholpen.

  • Christine Beekhuizen on

   Om zo maar te beweren dat er een hoop onzin staat in bovenstaand artikel is wel op z’n minst arrogant. Mensen die echte migraine hebben herkennen hier veel in. Vast nooit echte migraine gehad dus, want die gaat niet over na het innemen van aspirine.

   • J mellema-bakker on

    Zo NU EN DAN HEB IK LAST VAN OOGMIGRAINE, DAN ZIE IK SPIRAALTJES IN M’N OOGHOEK EN DAN HEB IK HOOFDPIJN,DIT IS VOORAL HET GEVAL ALS IK LANGERE TIJD IN FEL LICHT KIJK,LANG TV KIJK EN LANG LEES, HEEL VERVELEND!
    VAN JONGS AF AAN KON IK NIET GOED TEGEN FEL (ZON)LICHT.
    M’N OOGARTS ZEGT DAT ER NIETS AAN TE DOEN IS! ( 74 JAAR)

 5. Ik heb het af en toe, de vorige keer is ruim een jaar geleden. Ik heb erna geen hoofdpijn. Wat ik wel heb: erna heb ik moeite met praten! Ik struikel over mijn woorden, niet normaal. Typen gaat wel goed… Is dat normaal?

  • Ja hoor dat is heel normaal, dat heb ik ook. Door de jaren heen is dat wel verbeterd bij mij en minder geworden. Er lijkt iets niet goed door te stromen in je hersenen waardoor je moeite hebt met het op woorden komen. Dit verdwijnt vanzelf weer gelukkig. Zelf heb ik het al 40 jaar en het was vroeger veel erger als nu. Naarmate je ouder wordt lijkt het, in ieder geval bij mij, te verbeteren, maar het gaat nooit helemaal weg. Mijn vader had gewone migraine en ik heb het geërfd in de vorm van oogmigraine. Wat mijn vader had vond ik veel erger, want hij hing altijd over de wc. Geef mij dan maar mijn oogmigraine. Jezelf proberen te ontspannen is het beste en METEEN gaan liggen (minimaal een half uur liever zeker 1 uur of langer) zodra het zich aankondigt want als je doorgaat met hetgeen je aan het doen bent, wordt het naderhand enkel erger. Maar ja, er zijn ergere dingen op de wereld.

 6. Ik heb er vaak last van gehad, soms 10 minuten tot een half uur.
  Ik had allemaal vlekken als glasscherven en alsof ik half onder water keek, ook zie ik er soms dubbel bij en heel wazig. Daarna was ik moe en voelde me niet zo lekker maar had niet echt hoofdpijn.
  Ik ben door de molen gegaan want ze dachten dat ik een tia had gehad.
  Ik heb al mijn vitaminen en mineralen laten bepalen en het bleek dat ik een heel groot tekort had aan vitamine D.
  Sinds ik die vitamine slik en meerdere vitaminen heb ik het nog sporadisch last van oogmigraine. Ik weet dat een tekort van vitamine B 12 ook last kan geven van (oog)migraine. Helaas is dat bij de meeste artsen niet bekend omdat ze weinig of niets leren over vitaminen terwijl ons lichaam er baat bij heeft. En juist als je veel medicijnen moet slikken en er geen vitaminen en mineralen bij slikt, krijg je er meestal een tekort aan.

  • Hallo Tineke,
   Ik heb ook last van oogmigraine. Sinds kort een paar keer per week. Jouw artikel met belangstelling gelezen voor wat betreft
   vitaminetekort. Hoe laat je dit bepalen?

   Vriendelijke groet,
   Hans Mangal

   • Zelf heb ik ook oogmigraine,twee jaar geleden onder de MRI geweest,oog onderzoek gehad .kwam gelukkig niets ernstigs uit. Maar gisteren had ik het weer, blijft beangstigend gele lichtflitsen,bollen scherven zíen of ik onder water zit. Mijn gezichtsveld is praktisch weg .duurt bij mij zeker een half uur en daarna begint de hoofdpijn.medicijnen zijn er niet specifiek voor. Blijft lastig..

  • Rosalien Kobben-Waulthers on

   hallo Hans ook ik heb sinds kort nadat ik in de tuin had gewerkt met felle zon,oogmigraine s hrok me rot omdat ik prismas zie in beide ooghoeken die steeds groter werden en alles ging bewegen ook met de ogen dicht .Na o derzkek bij optimitrist gerustgesteld omdat het als je rust neemt wegtrekt.Nu krijg ik na bloedcontrole Vit.D en Bcomplex ben venieuwd want zit met een Burn out wat dus ook mee s hij t te werken.Sterkte ben blij dat meerdere mensen het hebben,had vrieger in mijn jeugd veel last van gewone ( nou ja gewokn hopeloos toen )migraine maar net vandaag begon het weer .Echter door heel veel stres nu na hartfalen bij mijn man afgelopen zondag dusssss dat zal het wel zijn en de felle zon groetjes Rosalien

 7. Sinds n halfjaar heb ik ook last van oogmigraine. Bij mij duurt het doorgaans 10-15 minuten. Het treedt alleen op als ik n uur of langer heb hardgelopen. En dan meestal n uur later of zo. Dus bij flinke fysieke belasting. Daarna is mijn bloedruk n tijdje laag. Bijv. 100 over 60. Doorgaans drink ik melk nadien en eet ik fruit om mijn glucosegehalte op te krikken. Ik wil wel ns kijken of vitamines kunnen helpen. D en B 12 maar ik eet gevarieerd en geen last van stress, tv of roken. Ben 71.

 8. ik hebt voor het eerst in 1997 kennis gemaakt met de eerste aanval van oogmigraine raakte in paniek niet wetende wat het was de huisarts wist ook niet wat het precies was in het oogziekenhuis kreeg ik te horen dat het oogmigraine was in het begin kreeg ik om de twee a drie maanden een aanval maar tegenwoordig krijg ik het elke week zelfs tijdens het slapen soms wordt ik tijdens de slaap wakker en dan merk ik dat ik een aanval hebt mijn aanvallen duren twintig tot dertig min en soms hebt ik een spannend gevoel in mijn hooft bij en soms niet ook zijn mijn ogen er gevoelig geworden voor zonlicht ik draag zonnebril ook als ik achter de computer zit maar dit nog toen ik de aanval kreeg in 1997 had ik nog geen computer dus zal het wel een andere oorzaak hebben ik gebruik nu ook vitaminen d en multivitaminen.

 9. 1 ding weet ik zeker en dat is toen ik heb kreeg ,had ik een Hb van 4.2 en de dokter was in paniek dat ik aan bloedtransfusie moest. Het is meestal wel raadzaam om je bloedwaarden te laten checken .
  N.b stres is logisch ,want dan adem je anders en versmallen je bloedvaten ook in je hoofd en als ze weer verwijden dan is t weer zover .Vandaar dat ik nu snap dat mensen het vaak gewoon Hyperventilatie noemen.
  Ooogmigraine kan ik nog steeds niet aan wennen want het is iets wat in je hersenen gebeurd en als je alleen een aura hebt is het volgens mij gewoon hyperventilatie ofwel het gevolg ervan.

 10. Betsie Wijnveen on

  Ik heb sinds een halfjaar last van oogmigraine ik loop veel met mijn zonnebril op het is heel lastig nu ik bovengenoemde reacties heb gelezen ga ik ook mulitvitaminen slikken.

 11. Rieke van Oversteeg on

  Sinds kort heb ik dan ook last van oogmigraine. Toen ik ineens een groot zwart vlak voor mijn rechteroog kreeg, was het bij mij wel even van, h;e wat is dit nu, de zwarte vlek ging gepaard met zilverkleurige lichtflitsen. volgende dag contact met de huisarts genomen, en die stuurde mij door naar het Ziekenhuis / oogarts, waar ik dan gisteren bn gewest, en blijkt het dus een oogmigraine geweest te zijn, op mijn vraag hoe kom je aan zoiets, kreeg ik geen afdoend antwoord. Thuis via Google maar eens het een en ander opgezocht en daaruit kwamen diverse mogelijke oorzaken aan de orde o.a. Stress, teveel gebruik van chocolade, alcohol en kaas, langdurig kijken naar T.V. en Computer beeldscherm en langdurig lezen. bij mij is het enige wellicht van kracht, ben gek op chocolade en en kaas, al het andere is niet aan de orde. Vitaminen tekort is bij geen sprake van, gebruik al jaren multivitamine, sinds vorig jaar daarbij op doktersadvies, Vitamine D en B12. dus dat is het niet. Maar misschien heeft iemand hier iets aan, dat ook (te)veel chocolade en kaas, of één van de andere zaken , mede oorzaak zou kunnen zijn.

  • Ik heb het vanaf 2011, regelmatig gehad, soms is weleens een jaar weggebleven, maar dit jaar heb ik al 5 oogrmigraine aanvallen gehad. Van de week zag ik het opkomen en ik keek een paar keer een andere richting heen en knipperde en zowaar was het weg, zou dat de oplossing zijn?

 12. Ik heb het vanaf 2011, regelmatig gehad, soms is weleens een jaar weggebleven, maar dit jaar heb ik al 5 oogrmigraine aanvallen gehad. Gisteren en eergisteren zag ik het opkomen en ik keek een paar keer een andere richting heen en knipperde en zowaar was het weg, zou dat de oplossing zijn?

  • Ik denk toeval hoor. Ik heb het gemiddeld 2x per jaar, vanaf begin 2015. Vandaag voor het eerst ongelegen. Tuurlijk is het nooit leuk, maar de andere keren kon ik thuis gaan liggen. Iig half uur de ogen dichtdoen en rusten. Nu echter moest ik gaan werken! Was vanmorgen, met die hitte. Gelukkig heb ik begripvolle cliënten en mocht ik rustig aan doen. Veel water gedronken en echt rustig gewerkt. Na 2 uur -en nog n pauze tussendoor- mocht ik naar huis van hen. Normaliter werk ik er 3 uur, in de huishouding. Oorzaak deze keer was denk ik iets zuurstof tekort door de hitte, s nachts was het ook 21 graden…. Het begon heel plotseling, ik voel het nooit aankomen ofzo. Doordat ik moest werken, had ik wel lichte, doffe, hoofdpijn tot 2 uur erna. Andere keren alleen beetje moe…

 13. Vanmorgen werd ik ermee wakker , dus in m’n slaap krijg ik het ook al. Die methode die ik vorige keer zei kon dus niet meer, het duurde 10 minuten, maar was misschien al langer aan de gang in
  m’n slaap.

  • Hallo, normaal ben ik geen persoon om reacties na te laten onder artikels maar ik maak me een beetje zorgen. Ik heb mijn eerste oogmigraine aanval gekregen rond mijn 17e, op vakantie in Frankrijk. Nadien er altijd mee gesukkeld. Dan soms maanden niet en dan soms ineens 2-3x per week, dan weer soms maanden niets. Ondertussen ben ik bijna 26 en 9 weken zwanger. Sinds mijn zwangerschap heb ik om de haverklap oogmigraine. Eerst 2-3x per week, maar nu sinds 4 dagen heb ik het elke dag! Soms 2 of 3 aanvallen op een paar uur tijd! Ik maak me wat zorgen en is zeer beangstigend. Ookal heb ik er al bijna 10 jaar kennis mee, blijf ik het moeilijk vinden om me rustig te houden en niet in paniek te slaan. Gaat ook vaak gepaard met tintelingen/geen gevoel in vingers, handen, armen of benen. Soms word ik er ook wakker mee. Dan merk ik dat er een deel van mijn zicht gewoon weg is of zie ik allemaal flikkeringen. Zo akelig.
   Is er nog iemand die dit elke dag aan de hand heeft? Weet niet goed wat ik kan doen, zeker nu ik zwanger ben en geen medicijnen mag nemen of scans laten maken (denk ik…)
   Hopelijk krijg ik reactie.
   Groetjes

 14. Al de reacties gelezen hier ikzelf heeft hier al 17 jaar last van. Vierkante blokjes in de ogen na 15tot30 minuten weer weg. Kan 6keer per jaar zijn maar ook 20 . 12 jaar geleden ook naar oogarts geweest. O u heeft oog migraine werd er gezegd meer niet. Maar is hier nu iemand die hier ook medicatie voor heeft gehad zoals hierboven beschreven.? en kan het ook weer vanzelf overgaan of is het blijvend.

 15. 36 jaar geleden kreeg ik na de geboorte van mijn dochter mijn eer te oogmigraine aanval. Mijn dokter wist toen niet wat het was maar sprak uit dat het ma was. Ik ben daarop onderzocht en gelukkig bleek dat niet zo te zijn. De aanvallen bleven, ik had er zo’n vier keer per week last van en dat gedurende ongeveer 6 maanden. Daarna nam het af en kwamen de aanvallen veel minder vaak voor, zo’n 2 keer per jaar. Sinds een aantal maanden echter heb ik weer een paar keer per week soms meerdere aanvallen per dag. Er is hier geen sprake van stress, ben namelijk juist nu sinds paar maanden met pensioen. Geen idee waarom het dus nu ineens weer zo heftig is. Iemand een idee hierover ?

  • Hallo trudy ik heb je bericht gelezen, het kan zijn dat u gevoelige hormonen heeft, ik heb nu ook een paar x per jaar een aanval en is egt vanwege mijn hormonen en er is ook niet veel tegen te doen geloof ik, waarom denk ik hormonen omdat u het sinds de zwangerschap heeft, ik hoop dat u er iets aan heeft, groetjes marjon

   • Jeannette Sprenkeling Sondaar on

    Ik denk dus ook dat bij vrouwen naast erfelijkheid, hormonen een grote rol spelen. Tijdens mijn zwagerschap de eerste 3 maanden dag na dag aanvallen van oogmigraine en daarna 6 maanden helemaal niet. Binnen 20 minuten na de geboorte van onze dochter had ik weer een aanval.

    • Zou de pil kunnen helpen? Bij mij maakt het niet uit. Heb het zonder en met pil, ongeveer vier keer per jaar. Het artikel is best “streng”: ga gelijk naar je arts. Maar daar ben ik nog nooit voor geweest…

 16. Fijn om te weten dat ik.hierin niet alleen ben
  Ik heb ook al jaren last van ooigmigraine. Meestal heb ik het in tijden van stress maar ook tijdens of na het sporten. Heel vervelend omdat je gezichtsveld kleiner wordt. Ik vind het elke keer weer beangstigend, er gaat tenslotte toch iets niet goed met je bloedvaten.
  Ik heb er Immigran voor gekregen. Dit neem ik in zodra ik vlekken en glasscherven zie. Verder ga ik ook gewoon maar liggen en wacht het af.
  Toch ben ik elke keer angstig en bang dat het straks een Tia wordt.

  Fijn om hier je verhaal even te kunnen delen

 17. Jaren terug last van gehad tijdens gidswerk met groepen tijdens een zware trektocht. Spannend was het, lange dagen, moeilijk terrein, en fysiek zwaar. Het overviel me smorgens heel vroeg bij het verlaten van de berghut. Nog meer spanning omdat ik mijn werk moest doen en bovendien geen idee had wat me gebeurde. Het trok weg en een zwaar hoofd restte. Later nog een paar keer gehad maar ondertussen wetende dat mijn vader dit ook had gehad ooit. Opluchting. Nu weet ik dat het stress en vermoeidheid was, en dit voor mij de uitingsvorm van over een grens gaan is.

  • Ik heb ook al jaren met enige regelmaat oogmigraines, zonder pijn. Wel voel ik mij na een aanval een uur niet meer scherp of helder.
   Even gaan slapen helpt dan wel, maar ik slaap dan ook echt 2-3 uur. Op het werk is dit dan wel lastig, ik kan moeilijk gaan slapen. Dan ben ik maar even een uur niet zo scherp en doe ik rustig aan. Het afgelopen jaar heb ik bewust niet gewerkt en heb ik veel oud zeer verwerkt en de tijd voor mezelf genomen. Ik had maar 1x oogmigraine. Ik vraag op het werk altijd veel can mezelf, ben veel analytisch bezig en sta eigenlijk altijd “aan”. Daarbij slaap ik altijd te weinig. Ik denk dat de delen van mijn hersenen, waar concentratie, analyse, focus zitten, gewoonweg chronisch (over)vermoeid zijn en dat dit bij mij de oorzaak is. Getriggerd wordt het dan door fel licht, LED licht.
   Ik heb veel geslapen en veel van mij afgezet tijdens het afgelopen jaar. Ik vergde teveel van mijn brein, gaf het te weinig echte rust.
   Ik heb lang gezocht naar alle mogelijke oorzaken, maar dit is bij mij de kern denk ik.

 18. Al de reacties gelezen, ik heb hier zelf al 17 jaar last van. Vierkante blokjes in de ogen zijn na 15 tot 30 minuten weer weg. Kan 6 keer per jaar zijn maar ook wel eens 20. 12 jaar geleden ook naar oogarts geweest. O u heeft oog migraine werd er gezegd meer niet. Maar is hier nu iemand die hier ook medicatie voor heeft gehad zoals hierboven beschreven? En kan het ook weer vanzelf overgaan of is het blijvend.

 19. Mijn oogmigraine of migraine sans migraine beschouw ik als een stress-barometer.
  Op mijn 14e jaar had ik mijn eerste migraineaanval. In Zwitserland. Gebleken is dat op grotere hoogte migraine sneller ontstaat. Het begon altijd met de bekende aura en daarna 2 dagen enorme hoofdpijn en misselijk EN dus op bed.
  Later kwam ik onder behandeling van de afd. neurologie van UMCG. Sindsdien heb ik Imigran 20 mg neusverstuiver. Maar deze helpt niet tegen oogmigraine. Omdat ik geen hoofdpijn c.a. heb gebruik ik deze nauwelijks nog.
  Tussen mijn 14e en 60e had ik bovenbeschreven beeld en de laatste jaren alleen oogmigraine. Ca 1 x per 3 weken. Ook bij het opstaan komt het voor dat er een aanval is begonnen. Maximaal een half uur en hij is weer weg. Daarna nog wat zwaar gevoel in het hoofd.
  Triggers?: stress, tarten van het overgevoelige systeem (te veel hooi etc), alcohol soms, beeldscherm.
  Ik heb het geaccepteerd met moeite. Het verhaal van Harrie (7 juli 2014) spreekt mij aan: proberen zaken in je leven te veranderen en zodoende trachten je stress te verminderen waar door er klachten verdwijnen.. Maar dit geldt voor meerdere ziektes.

 20. Hallo,
  Ik kamp mijn hele leven al met oogmigraine, op mijn 5e kan ik me nog heugen dat ik het savonds af en toe had maar namater ik ouder werd werd het steeds erger en vaker, toen ik in groep 7 zat had ik elke dag oogmigraine,dat was ook de tijd dat mijn hormonen opspeelde. helaas zijn er nooit voortekens maar uit het niets zie ik ineens een klein sterretje een vlekje en dat word steeds erger alsof ik naar een puzzel kijk waar stukjes uit missen, het is niet te beschrijven hoe rot het is als de vlekken op zn ergst is, na 30 min. Verdwijnen de sterren en ben ik kotsmisselijk dat ik niet eens meer kan praten anders moet ik overgeven, licht kan ik niet verdragen en mijn ogen,hoofd, nek en schouders doen enorm pijn, ik krijg het koud en dan ineens warm, ik zit op n stoel in een donkere kamer hopend dat t gauw achter de rug is. Op een gegeven moment ben ik er een beetje over heen gegroeid en heb ik een paar keer per jaar een aanval, ook gister op het werk kreeg ik oogmigraine en medicijnen helpen helaas niet, ik was in mijn hoofd in paniek omdat ik.wist wat me te wachten stond, ik ben thuis gebracht maar goed ook ik heb gister de ergste aanval gehad die ik ooit heb gehad en vandaag weer gaan werken maar was wel wat sloom. Ik wou dit gewoon even delen omdat t fijn is dat ik niet de enigste ben, heb alle verhalen gelezen en mijn vraag is zijn er bij jullie mensen die t niet begrijpen en denken dat je je aanstelt omdat ze denken dat je wat hoofdpijn hebt? Op mijn vorige werk werd ik er op afgestraft! Eigenlijk is mijn moeder de enige die me egt begrijpt en als ik zei ik heb t weer dan wist ze genoeg en zorgde dan voor me.

  • Zo! Het lijkt alsof ik naar mijn eigen levensverhaal zit te kijken! Ik heb ook oogmigraine vanaf mijn kinderjaren en ervaar het als iets verschrikkelijks keer op keer… er is geen peil op te trekken wat een trigger is… heb al zoveel ervoor gelaten maar krijg het gewoon! Niet leuk maar wel fijn te weten dat ik niet de enige ben…

 21. ik ben 15 jaar en had net zo aanval net of er allemaal zwarte stipjes aan het dansen zijn in mijn zicht. nu is mijn grootste angst dat er iets met mijn ogen gebeurd. dit is de 2de keer dat ik het had eerste keer ongeveer 3 a 4 maanden geleden. ik weet niet hoe dit onstaat maar ik zit wel ongeveer 8 a 9 uur achter een laptop voor school help

  • Dag Michelle, ik denk dat je je niet heel druk moet maken dat er iets met je ogen gebeurt. Ik kreeg oogmigraine rond mijn 15e en ben inmiddels 53. Ik krijg het zo nu en dan, een paar keer per jaar. Even plat liggen, geen computerschermen en na een uur is het weer weg. Je hebt tijdens de aanval het geval dat je je niet meer kunt concentreren. Gisteren sinds lange tijd niet meer gehad, kerststress denk ik. Een uurtje slapen en gelukkig thuis kon ik de avond weer door. Het is vervelend als het op school of je werk ontstaat met ronddraaiende cirkels en een slecht zicht. Trouwens bij het voelen omkomen gebruik ik Excedrin, bij de drogist verkrijgbaar. Meestal helpt het. Ik wens je alle goeds! Jans

 22. Gisteravond kreeg ik er ook wee een. Het komt gewoon je kan het niet bestrijden, zoals ik eerst wel hierboven aangaf. Ik denk dat ik er maar mee leert leven. Ik zie dat ik niet de enige ben. Ik heb ook af en toe tinitus erbij. Een fluit in m’n oor.

 23. Bij mij komt het alleen met bepaalde weersomtandigheden.
  Dreigende luchten met fel zonlicht er af en toe door heen. Meestal regen afwisseld met zon langs de wolken.
  Ik hou het tot het weer weer stabiel is en er zit altijd nekpijn bij en moeheid. De bliksem flitsen duren ong een helf uur. Daarna krijg ik een lichte tot middelmatige hoofdpijn.

  • Tineke, dat heb ik ook!! Maar ik heb nog nooit iemand getroffen met dezelfde gevoeligheid voor weer. Ik kan het weer ook voorspellen aan de hand van hoe ik me lichamelijk voel. Jij ook? Bij mij komt de oogmigraine precies andersom dan bij jou. Het begint met nekpijn en lichte hoofdpijn, soms diarree. Die klachten worden steeds erger en escaleren uiteindelijk in oogmigraine. Altijd links.
   Ik krijg het bij heel fijne regen, op buienradar heet dat ondetecteerbare regen. Nog fijner dan motregen. Ook komt het vaak voordat het keihard gaat regenen en de lucht vol zit met vocht, soms vlak voordat het gaat onweren, bij weersveranderingen en grote temperatuurschommelingen. Een andere trigger zijn bepaalde geuren, deo’s, parfums en dergelijke. Dieptepunt was dat ik een aanval kreeg nadat ik in de supermarkt langs een vrouw liep met de verkeerde deo op.
   Ik vind het moeilijk dat iets van buitenaf zo’n grote invloed kan hebben op mijn leven en dat ik daar niets tegen kan doen. En hoe meer frustratie en paniek, hoe erger de aanval. De spanning in mijn lichaam tijdens zo’n aanval bouwt zich op tot een punt dat ik eigenlijk wil gaan huilen uit wanhoop, maar dat lukt dan meestal niet want ik ben geen makkelijke huiler. Herken jij dat?

 24. Mijn dochter van bijna 18 jaar heeft veel last van oogmigraine., waarschijnlijk van oma geërfd. Sinds anderhalf jaar heeft ze heel veel last van meerdere aanvallen per week. Meestal als ze uit bed komt in de ochtend, zodat ze dus ook heel vaak niet naar school kan, omdat ze daarna misselijk is, soms hoofdpijn heeft , en heel moe is. Ze is naar de kinderarts doorverwezen (omdat ze dus nog geen 18 is) en die heeft haar een betablokker voorgeschreven. Propranolol 40 mg. Er ziiten zoveel bijverschijnselen aan volgens de reviews van anderen, en je wordt er extra moe van, wat ze al vaak is, dus wil ze het niet gaan gebruiken. Ik lees ook verder van niemand die soortgelijke medicijnen van de arts heeft voorgeschreven gekregen voor oogmigraine, dus we beginnen er ook maar niet aan. Ze is begonnen met Bach Bloesem therapie druppels sinds een week, maar de oogmigraine komt momenteel nog vaker dan voorheen. Ik geloof wel dat het iets hormonaals is, want sinds ze de pil is gaan gebruiken is het volgens mij allemaal verergerd.

 25. Oogmigraine met verstrekkende gevolgen. Ooit een zwangerschapsmigraine gehad, niet meer goed kunnen praten. Rond mijn 30e was dat. Daarna nooit meer last, wel altijd naar buiten, hup zonnebril op. Rond mijn 40e zijn auramigraines begonnen. Gaandeweg ontdekt dat niet meer goed kunnen zien de aankondiging is van de zilver/blauw/rood/oranje trillende driehoekjes. Dat het beste is om direct met alles te stoppen. Ogen dicht, zwarte koffie en vloeibare Ibuprofen. Half uurtje zo zitten, het kan desnoods ook in een trein, tijdens een concert of op je werk in een leeg kantoortje, liggend onder een jas. Daarna komt het zicht goed terug en heb ik 3 dagen hoofdpijn. Stop ik niet op tijd dan valt ook spraak uit. Niet geheel, maar ik maak rare klanken en kan niet op woorden komen. Ook niet typend! Zover komt het echter nooit meer. Ik wist wat het was en hoe te handelen. No big deal. Ik krijg ook geregeld darmkrampen, in de endeldarm, zeer pijnlijk. Warm bad of warme kruik is de enige remedie. Dit blijkt aan de mirgraine gerelateerd, zo stelt de neuroloog. Ook nog wel mee te dealen. Stress is de trigger. Als je een dagboek bijhoudt is dat heel goed te zien, na enkele jaren kon ik ook op een paar dagen af een aanval voorspellen. Kon er nog steeds wel mee leven… todat september vorig jaar 2016 ik een rare acute aanval kreeg, zonder de oog aura, maar van mijn linker helft, over het hele lijf, voet, been, hand, arm, nek, oor en de linker kant van mijn tong. Dit laatste de ene helft van de tong was voor de neuroloog aanwijzing dat dit mirgaine betrof. Het was eng! ben met ambu naar het ziekenhuis gebracht. Diezelfde ochtend ook weer thuis. Een jaar lang van proberen van medicijnen, dit dat, nu aan de Sandomigran. 1/3 van de standaard dosis, want ik reageerde er heftig op. De aanvallen zijn gereduceerd tot paarse stippen, kortdurend. Dan denk ik, ah, dat is weer zo’n tegengehouden aanval. Prima spul dus die Sandomigran, je gaat er wel erg van eten en je word er flink moe van, helaas. Mijn linker lijf is over het algemeen wel ok, schrijven is niet meer netjes, laat sleutels vaak vallen. Ik kan alles nog en na een jaar lijkt de rare tinteling bij je te gaan horen. Soms is het alleen nog in de voet, neemt de stress toe dan is het ook weer in been, arm, hand. Het schijnt redelijk uitzonderlijk voor te komen. Vraag: is er iemand die dit ook heeft??? Ben zeer benieuwd!
  Inge.

  • Beste Inge,

   Toevallig lees ik jouw bericht van een paar jaar geleden. Ik had gisteren ook last van tintelingen links. Mijn arm hand en vingers. Ook mijn gezicht .Vanmorgen werd ik wakker van een aura.

   Groeten Lobke

   • Hallo Lobke van 31 dec. 2019 8:36
    Ik mag voor je hopen dat de tintelingen zijn weggetrokken. Dat is bij mij niet meer gelukt, over de jaren heen is het er altijd en op dit moment weer erg heftig, het geeft een strak been en een slap, krachteloos aanvoelende arm. Continue langdurige stress is ongetwijfeld een grote boosdoener. Eind maart ga ik een TRE sessie doen in een yoga centrum. (Tension Releasing Exercises) hoop dat dit iets oplevert, iets kunnen doen aan de gevolgen van de stress en probeer ook de stress te voorkomen, dus nog eerder aan de bron het probleem aanpakken.
    Mijn aura’s zijn zo’n beetje paarse vlekken geworden die zich voordoen bij het wakker worden.
    grt aan allen,
    Inge (van diverse entries over de jaren heen.)

 26. Ik heb sinds mijn 15e al last van vlekken voor mijn ogen, maar toen echt heel sporadisch. Nu is het de laatste paar jaar alleen maar toegenomen heb ik het nu zelfs elke week. Heb ook moeite met woorden vormen/typen/praten etc. tijdens zo’n aanval. Ben hiervoor naar de oogarts geweest en die zei dat het niet aan mijn ogen lag. Ze denken inderdaad ook aan oogmigraine alleen ik hoop dat er iets van medicatie voor is of dat de oorzaak vastgesteld kan worden. Heb het namelijk tijdens het autorijden al een keer gehad en ben erg bang dat mijn studie eronder gaat lijden. Heeft er iemand tips voor medicatie dat ertegen helpt?

  • Hallo A, van 17 november.
   Lees mijn verhaal, dat boven dat van jou staat. Niet aarzelen, je huisarts een verwijzing naar een neuroloog vragen. Er zijn diverse medicijnen voor, die je echter niet zomaar op eigen houtje kunt nemen, daar is begeleiding voor van de neuroloog.
   Wegvallen van spraak is me bekend. Niet bang zijn, wel er iets aan gaan doen.
   Good luck,
   Inge.

   • Hoi Inge,
    Dankjewel voor je reactie. Ik ben naar de neuroloog geweest en ook begonnen met propranolol 40 mg voorgeschreven door de dokter. Helaas krijg ik hierdoor erge last van slapeloosheid en heb ik nog steeds last van oogmigraine. Heb jij of heeft er toevallig iemand een goede ervaring met bepaalde tabletten?

    • Hallo A,
     Toevallig, dat ik vandaag, 29 december weer eens kijk op deze site.
     Ik ben nu aan de Sandomigran, nadat ik het afgelopen jaar 3 andere soorten medicijnen heb gebruikt, dat wat jij noemt, zat daar niet bij. Vanwege andere bijwerkingen, zoals lastig hoesten, naar adem happen en wat al niet bij Sandomigran uitgekomen. Na een periode van 1 tot 2 tabletten, nu op 1/3 van de oorspronkelijke sterkte, voor de duur van een half jaar. Het werkt goed tegen oogmigraine, dat zeker, maarrr… je krijgt er dorst van, lastig om mee in slaap te komen, drinken, plassen, niet slapen… je wordt er erg moe van, je hebt een hongergevoel. Dat laatste bedwongen na 6 weken heel streng koolhydraat arm eten, waarbij je naar hartelust wortels en franse kaas kunt eten 🙂 Het gaat nu redelijk, maar ik verlang naar eind Feb. waarna het halve jaar om is. Gezegd wordt dat na een half jaar gebruik de aanvallen veelal wegblijven. Kortom, om op je vraag terug te komen, voor die werkt dit, voor die werkt dat goed, het is een traject van samen met de neuroloog kijken hoe je op iets reageert en wat het beste gaat.
     Good luck!
     Ik zal nog af en toe eens op de site terug kijken.
     Inge.

 27. Hier ook een oogmigraine candidaat. Bij mij kan het in sommige gevallen wel langer duren dan die 20-30 minuten waar iedereen het over heeft. Heb ook al eens een halve dag gelopen met oogmigraine (vooral is ik niet volledig rust kan nemen omdat ik elders ben). Iemand die dit herkent?

  • Hallo Sophia,
   Altijd rust nemen! Ook als je ergens bent. Op mijn werk ga ik in een leeg kantoor liggen met ogen dicht, of in een bezemkast desnoods. In een trein ga ik met mijn ogen dicht, zit ik bij een kerstkoor dan zit ik met mijn ogen dicht, zit ik in het donker in Griekenland op een tochtig station op een bus te wachten, dan zit ik met mijn ogen dicht. Ideaal is zwarte koffie en een liquid ibuprofen erbij. Nooit doorgaan omdat je ergens bent. Activiteiten staken, rust pakken en je ogen dicht. Dan kan het met een half uurtje voorbij zijn, daarna komt de hoofdpijn. Had ik geweten wat ik later nog zou krijgen -status migranosus- was ik veel eerder naar huisarts/neuroloog gegaan, met mijn wel weer voorbij trekkende oog migraines en spraakuitval. Voorkomen van triggers is erg belangrijk, zorgen dat het zover niet komt.
   Inge.

 28. Ary van Krimpen on

  Ik heb al jaren af en toe last van oogmigraine. Soms een jaar niet en dan een paar maal in korte tijd. Mijn arts zei jaren geleden al dat het niet gevaarlijk is.
  Sinds gisteren 4x oogmigraine gekregen. Ik maakte me hier druk over en heb alle berichten op deze site gelezen. Had deze malen hoofdpijn wat in het verleden niet het geval was. Mijn conclusie uit wat ik gelezen heb is vitamine D slikken. Alle andere medicijnen geven veel bijwerking en ik krijg de indruk dat deze medicijnen nauwelijks werken. Ik heb naar mijn mening weinig stress. Ik ga wel mijn alcohol gebruik proberen verder terug te brengen en minder chocolade eten. Wat meer bewegen is ook altijd goed.

 29. Hallo allemaal, dank je voor het delen van jullie reacties. Vooral in het verhaal van Inge herken ik van mijzelf veel. De vitamines en vooral hoog vitamine D slik al jaren dus dat gaat voor mij niet op. Oorzaak stress of overige hoge spanningspiek wat jullie aangeven geloof ik zeker. Het komt voor mij echt als een signaal dat doordraven en door denderen in het leven moet stoppen. Zodra ik weer vocht ga vasthouden en de vlagen hoofdpijn komen ga ik direct de rust in voordat het doorzet. Ben ik te laat dan heb ik van de neuroloog Rizatriptan Aurobindo 10 mg gekregen wat ik na de aanval moet innemen. Max 4 tabletten per maand dus in hoogste uitzondering innemen. Fijn dat we het zo met zn allen in kaart brengen en er ook iets uit kunnen halen. Het maakt mij toch bewuster al ben ik zeker geschrokken van sommige verhalen hier. Warme groet

 30. Hallo,
  Ik heb ook al enkele jaren last van oogmigraine, heb het ongeveer 4x per jaar. Soms om de 2maand dan 3maand en dan 5 maand tussen.
  Ik voel het niet opkomen. Plots zie ik kleine flits die groter komt. Het duurt 20min en is echt bangelijk. Nadien wat misselijk en moe. Ik heb vaak in stressperiodes maar ik werk in een chocoladewinkel dus ik denk dat dit ook wel oorzaak kan zijn en teveel vette voeding als boter en kaas… ik wil er zo graag vanaf… gisteren plots gekregen door in zonlicht te kijken.. was zo raar. Het maakt me bang. De pilletjes helpen me niet. Blij te lezen dat ik niet alleen ben. Mensen met raad… ik probeer nu chocolade te laten. Ik drink al geen koffie meer en eet enkel light kaas. En zo weinig mogelijk vet. Nja en voor de stress doe ik yoga en relaxatie maar als er plots stress is op het werk dan kan ik er niet onderuit. Ben stressy persoon… leuk om dit te kunnen delen met jullie…

 31. De oplossing 1 aspirine.
  Geen paracetamol of ibuprofen.
  1 asperine name 5 minuten over. Nadat asperine ingewerkt is wat ongeveer 10 tot 20 minuten duurt

  Waarom omdat asperine ook bloedvaatjes wijder maakt in hersenen. Altijd de pil eerst oplossen in water asperine is minder goed voor je maag met oplossen voorkom je problemen.

 32. Hallo allemaal,ik gebruikte ook vitamine D alleen in de maanden met de R er in dus was ik gestopt per 1 Mei nu is het 7 Mei en ik heb al drie keer oog migraine gehad.
  Dus ga ik er vandaag maar weer mee beginnen.Als bij mij de schittering begint neem ik gelijk twee paracetemol in zetde zonnebril op en ga met mijn ogen dicht liggen of
  zitten .Ik zit veel aan mijn ipad dus ga ik het maar mindere.

 33. Goedenavond,

  Sinds 2012 heb ik problemen met mijn ogen.
  Zes weken na de geboorte van mijn dochter kreeg ik een migraine aanval.
  Opeens zag ik een zwarte streep, die niet meer verdween.
  Gelijk naar de huisarts gegaan. Die schreef mij pillen voor tegen migraine.
  Maar dit hielp niet.
  Weer terug naar huisarts en die stuurde mij door naar het ziekenhuis.
  Na onderzoeken in het ziekenhuis bleek dat ik een slagaderlijke afsluiting had in mijn rechteroog, het linkeroog mankeerde niets.
  Tot een week later, toen begon ik wazig te zien met mijn linker oog.
  Weer terug naar het ziekenhuis , deze stuurde mij terug naar huis.
  Na een paar dagen weer terug de klachten waren nog steeds niet weg.
  Wat bleek een vernauwing aan mijn linker oog.

  In 2016 werd ik wakker en had een zwarte vlek in mijn oog.
  Heb alle onderzoeken die je kunt bedenken gehad, ben bij de internist en de neuroloog geweest. Maar hier kwam niets uit.

  Nu in mei 2018 uit het niets weer een zwarte vlek in mijn rechteroog.
  Voor onderzoek geweest naar het ziekenhuis, bij de oogpoli bleek dat er weer een lichte verbleking in mijn rechteroog te zien is.
  Ook een ct scan gehad, hier was niets op te zien.

  Graag kom ik in contact met mensen die dit herkennen want niemand weet wat er aan de hand is. En die onzekerheid is slopend, kan ik straks nog wat zien of is mijn hele zicht misschien weg.

  Cynthia

 34. Hier weer Inge, (zie eerdere bijdragen)
  Ik zag uit naar eind Feb. om van medicijn, Sandomigran af te zijn. Toen het zo ver was, kreeg ik na een week weer mijn oude energie terug. Heel erg prettig. Het ging een tijd wel heel goed. De oogmigraine/aura verschijnselen bleven weg… zou dat zo blijven? Recent na een stresvolle dag en een avondbijeenkomst van een uur in paars licht -bij binnenkomst dacht ik nog, gelukkig knippert het niet 😉 – ging het fout, maar anders fout dan anders. Waar ik was gewend aan trillende aura driekhoekjes met scherpe kleurtjes, bleven die weg. Wel merkte ik dat ik niet helemaal goed kon zien. Dat was altijd de voorbode, daarna volgden dan al snel de kleurtjes en trillingen, Nu dus: Geen kleurtjes, het niet goed zien duurde niet zo lang, was het wel zo? Ik reed alsnaar huis, kon goed zien. Er was een afslag afgezet op de snelweg, die ik zou moeten nemen. Omrijden, vreemd gebied, shit, maar ging goed. Eenmaal thuis; spraakverwarring en niet begrijpend kunnen lezen. Zover was het de laatste jaren niet meer gekomen, ik wist namelijk, aurakleurtjes —> alles on hold, Ibuprofen, zwarte koffie en een half uur ogen dicht. Dat voorkwam altijd de spraakverwarring.
  Samenvattend: medicijn heeft de loop van het proces kennelijk veranderd. Ik moet voortaan alert zijn op andere, heel minuscule aanwijzingen om korte pauze in te lassen en ook echt even stoppen in het momen, waar dan ook, op welke plek dan ook. Half uur ogen dicht. De drie dagen hoofdpijn erna, zijn hetzelfde gebleven. Ik houd me dan ook rustig, d.w.z. : wel werken, gewoon autorijden, maar beslist niet op mijn motor stappen.
  Verder: de neuroloog noemt dit een hersenziekte, erfelijke belasting overdraagbaar via de vrouwelijke lijn, dus mannen krijgen het wel, maar geven het niet door. Voorts zijn triggers licht, geluid en stress. Gewoon lekker chocola en kaas eten, de aanleg voor de ontsteking is er al, als je daar trek in krijgt, no matter what.
  De bovenbeschreven spraakuitval -het was laat s avonds, ik ben gewoon gaan slapen en kon de volgende dag weer werken- is nu weer twee weken achter mij. Vrolijk verder, oppassen en toch blij dat ik niet meer de moeheid als bijwerking van medicijn heb, maar redelijk kan fietsen, roeien etc.
  Good luck to you all.

 35. Ik lees nu voor het eerst over oogmigraine. Heb het een paar keer gehad maar heb verder geen symptomen er om heen. Het enige wat er gebeurd is een soort prachtige lijn in mijn gezichtsveld vol mooie intense kleuren. Ben meer onder de indruk van de kleuren dan dat ik in paniek raak. Daarnaast is het na een kwartiertje weer weg en kan ik weer lezen. Ik hoop dat het naarmate ik ouder word niet erger word maar dat is gewoon afwachten..

  • Ha Opbergstoel, Hier Inge, van het bericht boven dat van jou. Weet niet hou oud je bent, ik zou erop letten en ermee naar een neuroloog. Dat is bij mij pas in een later stadium gebeurd ik had dat achteraf gezien toch wel eerder willen doen. Het leidde bij mij tenslotte tot een heftige aanval waarbij -nu nog- mijn linkerkant verlammend aanvoelt, altijd prikkelend, motoriek wat minder, dingetjes makkelijk laten vallen, onleesbaarder schrijven. Ben je vrouw, dan heeft het ook met hormoonschommeling te maken. Ik heb het ook altijd gezegd, ach die kleurtjes, maar je weet niet hoe het verloop zal zijn. Volgens de neuroloog heeft niemand dit levenslang, het zijn fases, maar als er iets aan te doen is, is dat winst. grt. Inge.

 36. Hallo ik ben Annicka en heb al vanaf mijn 14e jaar migraine.
  Nu deze laatste maand, heb ik dagelijks wel 5 á 6 aanvallen van oogmigraine.
  Deze duren gemiddeld 50 minuten.
  Heeft iemand het ook zoveel?
  Deze zijn ook met schitteringen en blindheid.
  Hoor het graag of dit bekend is.
  Groetjes en beterschap.

 37. Wauw, dit is echt wel zeer foute informatie. Ik heb migraine met aura zoals beschreven, vooral getriggerd door stress. Geluid en licht heeft geen invloed, en ik neem medicatie die al meermaals mijn hachje heeft gered, want ik ben er steeds behoorlijk ziek van.

  Er is dus zeker wel medicatie voor, en laat je niet wijsmaken dat je het zelf moet oplossen. Zeer betuttelend en slecht geïnformeerd artikel.

 38. Hoi Inge, ik heb net als jij bij mijn (oog)migraines ook altijd last van tintelingen. Helft neus, wang, helft boven en onderlip, tong, helft kin, soms doorloop in nek/keel, niet fijn….helft hand/onderarm. Verder ook spraak en gezichtsuitval, wat misselijk en og wel 2 dagenheeeeel moe en wattig. Momenteel 2 maal per week is het kassa…ik ga binnenkort weer terug naar de neuroloog omdat ik het gevoel heb altijd herstellende te zijn van aanvallen.
  Succes aan die kant!

 39. Ik heb hier al meer dan 10 jaar last van, ik ben 54. De eerste keer schrok ik ervan omdat ik niet wist wat het was. Ik heb 3 tot 7 aanvallen per jaar, dus ik hou het maar in de gaten. Ik neem paracetamol in zodra het beeld begint weg te vallen, beter kan ik het niet omschrijven. De verschijnselen vallen dan mee en verdwijnen meestal na een half uur. Ik zie dan met beide ogen gekartelde lijnen in alle kleuren van de regenboog die langzaam naar de rand van mijn gezichtsveld verdwijnen. Tijdens de aanval heb ik geen hoofdpijn, meestal een paar dagen van tevoren wel. Ik drink erg veel koffie en kijk ook erg veel naar beeldschermen door mijn werk en dat schijnt een oorzaak of trigger te kunnen zijn. Het is belangrijk dat je niet rookt, maar daar ben ik al ruim 21 jaar geleden mee gestopt. Verder is er weinig aan te doen heb ik begrepen. Ik vergeet er nog aan toe te voegen dat ik nog een paar uur na een aanval een beetje moeite heb met praten en me moeilijk kan concentreren. Ik kan dan moeilijker op woorden komen. Ik heb ook minder controle over mijn spieren lijkt het. En ik heb de rest van de dag een zwaar en suf hoofd. De andere dag is het meestal verdwenen. Ik heb zojuist weer een aanval gehad, dus ik heb mijn ervaringen meteen in een reactie geplaatst. Hopelijk herkennen anderen deze symptomen?

 40. Ik heb ongeveer alle eerdergenoemde ervaringen meegemaakt door oogmigraine. Tot ik een ( door versleten nekwervels) op zoek ging naar een nieuw hoofdkussen. En tot mijn grote verbazing bleek ik geen oogmigraine meer te krijgen. Tot ik met vakantie ging en niet mijn eigen hoofdkussen mee had genomen. Plots was de oogmigraine er weer. Daarna nogmaals ‘getest’ opdat ik het me niet verbeeldde en werkelijk waar; bij mij helpt het andere hoofdkussen geweldig!
  Het is een hoofdkussen dat uit losse elementen is ‘opgebouwd ‘ waardoor je kunt uitvogelen wat het beste slaapt/ ligt. Ontworpen/ bedacht door fysiotherapeut en onderzocht door universiteit van Groningen.

  • Beste Lies,
   Ik merk ook dat er een relatie is tussen nekklachten en oogmigraine. Net als bij migraine met hoofdpijn natuurlijk. Dit werd deze week bevestigd door de neuroloog naar wie ik was verwezen door de huisarts. Er is verder weinig aan te doen. Wel werd mij geadviseerd om jaarlijks bloeddruk, cholesterol en suiker te laten meten door de huisarts, want als je migraine en/of oogmigraine hebt ben je wel gevoeliger voor vaataandoeningen. Ik ben verder nog benieuwd wat de productnaam van het hoofdkussen is, want ik heb nog steeds geen kussen gevonden waar ik helemaal tevreden over ben. Alvast bedankt!

 41. sinds afgelopen zondag plotseling slecht zicht en dubbelzien van linkeroog. maandag met spoed naar de neuroloog en aldaar scan gehad.volgens haar heb ik dus oogmigraine. maar dat is nu al 4 dagen. aangezien ik lees dat het meestal maar 1 u duurt maak ik mij grote zorgen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.