Oogmigraine staat ook bekend als migraine met aura. Deze vorm van migraine kent verschillende symptomen. De symptomen komen deels overeen met de normale symptomen van migraine. Meestal zijn de symptomen van oogmigraine een voorbode van een migraine aanval.

Oorzaak oogmigraine

Het technologische tijdperk neemt veel voordelen met zich mee. Echter hangen er ook nadelen aan deze vooruitgangen. Het langdurig kijken naar een beeldscherm van bijvoorbeeld een computer of televisie kan nadelige gevolgen hebben voor de ogen. Andere veelvoorkomende oorzaken van oogmigraine zijn vermoeidheid, langere periodes van lezen of werk waar intense aandacht is vereist.

Er wordt daarnaast aangenomen dat stress ook een oorzaak is van oogmigraine. Wetenschappelijke studies tonen aan dat migraine veelal wordt verergerd door een verhoogd niveau van oestrogeen. Dit komt mede doordat stress hormonale veranderingen binnen het lichaam teweeg brengt. Hiermee wordt gedoeld op het verhoogde oestrogeen niveau ten opzichte van progesteron, een ander belangrijk vrouwelijk hormoon. Het kan zijn dat oogmigraine erfelijk is. Wanneer in het verleden een familielid ook last heeft gehad van oogmigraine, kan dit over zijn gegaan op iemand van de volgende generatie. Migraine, en dus ook oogmigraine, zijn vaak genetisch bepaald. Een andere oorzaak is mogelijk dat de hersenen tijdelijk te weinig zuurstof krijgen. Op een gegeven moment krijgen de hersenen de normale hoeveelheid zuurstof weer. Dit houdt in dat bloedvat weer verwijden, wat oogmigraine tot gevolg kan hebben.

Een andere oorzaak die een rol kan spelen is de energievoorziening richting de hersenen. Wanneer deze voorziening verstoord wordt, wat vaak het geval is bij migraine patiënten, zullen de hersenen gevoeliger zijn voor hoofdpijn. Onderzoekers hebben daarnaast ook andere factoren onderzocht die mogelijk een relatie hebben met oogmigraine. Dit zijn onder andere stress, negatieve emoties, specifieke voedingsmiddelen zoals chocola, alcohol, sigaretten, de premenstruele fase, tijdens en na fysieke inspanning en bij bepaalde geuren.

Symptomen oogmigraine

Oogmigraine kent een hoop symptomen. Een ziek gevoel, aura’s en gevoeligheid voor licht kunnen symptomen zijn van een oogmigraine. Personen met oogmigraine geven vaak aan dat zij een glinstering van licht in hun gezichtsveld zien. Deze wordt steeds groter en is op het einde zeer sterk. Personen die oogmigraine hebben kunnen tegen geen enkele vorm van licht of geluid, daarnaast worden een hoop slachtoffers misselijk als gevolg van tijdelijke blindheid of paniek. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat een slachtoffer in paniek raakt bij een aanval.

Een doffende en kloppende hoofdpijn kan ook gepaard gaan met oogmigraine. Een aanval kan een paar minuten duren, maar het kan ook zijn dat een aanval maar liefst 30 minuten duurt. De kans op permanente schade is echter klein. De visuele beelden die te zien zijn tijdens de aanval zijn vaak matig alarmerend. Het is echter raadzaam dat een persoon met symptomen van oogmigraine direct medische hulp zoekt.

De frequentie van visuele symptomen en de ernst ervan kan worden besproken met professionals en specialisten, hiermee wordt het gemakkelijker om oogmigraine te bestrijden. Dit wordt gerealiseerd door een combinatie van controle, diagnose en medicatie. Wanneer de oogmigraine hardnekkig aanwezig blijft en de symptomen ondraaglijk zijn, is het verstandiger om contact op te nemen met een zorgverlener. Deze groep kampt vaak ook met soortgelijke problemen die zijn te koppelen aan normale migraine.

Oogmigraine begint vaak met een blinde vlek in de visie. Deze vlek is op dat moment nog klein, maar zal binnen vijf á tien minuten de gehele visie wegnemen van het oog. De blinde vlek verdwijnt vaak weer binnen twintig tot dertig minuten. Het resultaat is dat u heel moe bent, zo hebben uw ogen moeite met het focussen op voorwerpen. De frequentie van deze symptomen moet worden besproken met professionals om zo te zorgen dat diagnose en medicatie op tijd wordt voorgeschreven.

Personen met oogmigraine

Het aantal personen dat kampt met regelmatige oogmigraine groeit in Nederland. Steeds meer mensen kampen met een vorm van migraine. Dit heeft onder andere te maken met de stressvolle werkomgeving met beeldschermen en ons haastige en snelle leven, wat weer resulteert in stress. Bij een deel van de migrainepatiënten is sprake van een niet volledig gesloten hartkamer. Dit is bij migraine patienten ongeveer tweemaal zoveel als bij de algemene bevolking. Sluiten van de hartkamer lijkt soms een verlichting van de aanwezige migraine te geven. Als behandeling van migraine wordt dit echter nog niet toegepast.

Ventilatie en sporten kan de kans op een oogmigraine aanval verkleinen. Het is daarnaast verstandig om vaker afstand te doen van beeldschermen. Sporten speelt een belangrijke rol aangezien het de bloedsomloop bevordert. Bent u op kantoor, zet dan het raam open voor meer frisse lucht. Dit geldt ook voor uw eigen huis. Opletten op uw voeding is ook van belang. Probeer daarnaast de consumptie van alcohol, sigaretten en suiker te verkleinen. Deze hebben namelijk een negatieve impact op oogmigraine.

Ervaringen delen met andere oogmigraine patiënten

Het kan helpen om ervaringen te delen met andere oogmigraine patiënten. Zij hebben waarschijnlijk meer ervaring met soortgelijke symptomen en kunnen tips geven. Zo heeft iedere patiënt vaak een ‘stappenplan’ wanneer zij voelen dat er een migraineaanval aan zit te komen. Door stappen van andere patiënten te kopiëren kan een oogmigraine aanval in de toekomst makkelijker te bestrijden zijn. Daarnaast is het voor u als patiënt gemakkelijker om te identificeren of er een oogmigraine aanval aan zit te komen. Via fora op het internet is het eenvoudig om andere patiënten te vinden. Op deze fora zitten ook doctoren die op regelmatige basis tips geven en vragen van patiënten beantwoorden. Dit maakt deze omgeving prettig voor mensen die last hebben van migraine.

43 antwoorden
 1. Harrie
  Harrie says:

  Jarenlang heb ik last gehad van migraine en mezelf soms 3 -4 dagen van mijn omgeving afgesloten, omdat licht en geluid voelden als messteken achter mijn ogen. Vele dagen bracht ik door in bed met gesloten gordijnen en vanwege de pijnen nog meer verkrampt raken dan je op het moment van de aankomende migraine al bent. Door deze krampen verergerden de pijn dermate, dat ik in een uitzichtloze spiraalbweging terecht kwam. Ik heb lopen janken van de pijn en mijn gezinsleden wisten ook niet meer wat te doen of wat er nog zou komen. Ik heb me diverse keren echt met het beruchte middel diclofenac i.m. (intramusculair) laten behandelen om de spiraal proberen te doorbreken. Gelukkig werkte het, maar je verkeerde in een complete roes en ik vond het op dat moment wel goed . Het was zeker niet de methode om telkens weer toe te passen (en door de toxische invloed van diclofenac, bouwt het lichaam weer nieuwe stress op). Het was een zogezegde symptomatische behandeling, maar ik wilde uiteraard de oorzaak zien te vinden. Ik kwam terecht in de natuurgeneeskunde ben ik begonnen met het ontgiften van mijn lichaam d.m.v. nosodentherapie en homeopathische drainage. Ook begon ik met het rustig afbouwen van stress en het compleet veranderen van mijn leven (hoewl niet iedereen dit kan/wil begrijpen, maar ach het zij zo). Door deze combinatie ben ik uiteindelijk migraine bevrijd. Er zijn nu mensen, die zeggen, dat ik een ander mens ben geworden en mij niet meer herkennen als de oude Harrie. Deze migraine heeft mij “zogezegd: het inzicht gegeven, dat ik meer mag zijn, zoals ik mij voel, dat ik mag zijn. Zweverig wellicht voor mensen, die niet willen of kunnen begrjpen, dat een ziekte, om het even welke, mede een indicator is om nieuwe wegen in te slaan. Ik heb er geen moment spijt van het te hebben aangedurfd. Er zijn een aantal mensen vanwege mijn personsverandering vertrokken uit m’n leven, maar hier zijn anderen voor terug gekomen. Zoas gezegd, met respect en Liefde voor een ieder ‘het zij zo’. Maar om jarenlang door helse pijnen te moeten gaan, en dit vaak meerdere keren per maand, behoort tot het verleden en ik ben veel gelukkiger geworden en kan dit gevoel van geluk delen met iedereen die hiervoor openstaat.

  Beantwoorden
 2. Phyllis
  Phyllis says:

  Door veel research te doen heb ik geleerd dat ik lang niet de enige ben met dit probleem. Ik heb dadelijk mijn oogarts gebeld, ook omdat ik al glaucoom heb en dus erg voorzichtig met mijn ogen moet zijn. De oogarts vertelde mij dat het niet erg is en dat door stress en ook door warmte de bloedvaten worden ‘overprikkeld’, wat resulteert in flitsen. Tezamen met wat vage hoofdpijn klachten (zoals in het flitslicht van een fotocamera kijken). Vermits ik aan het werken was op mijn computer, kon ik niet meer lezen en ben zodoende gestopt met werken. Ik was toch een beetje ongerust, want het duurde zeker 45 min. Nu maar hopen dat het niet vaker terugkomt.

  Beantwoorden
 3. Wies de Looff
  Wies de Looff says:

  Sinds lange tijd heb ik al last van oog migraine. Weet nu wel dat dit vrij onschuldig is een ik er vaak geen hoofdpijn aan over hou. Maar het is lastig en gebeurt altijd op momenten dat je het niet kunt gebruiken. Maar ik slik ook al 5 jaar een anti-depressiva – Mirtazepine. Nu ben ik de afgelopen tijd bezig geweest dit af te bouwen en helemaal te stoppen. Het viel mij op dat ik in die periode helemaal geen aanval heb gehad. Voor die tijd soms 3 a 4 per week. Omdat het niet zo goed met mij ging moest ik weer terug naar 1 pilletje per dag. Vrijdag mn eerste hele weer geslikt en prompt zaterdag weer een aanval. Vandaag dus weer. Ik ga dus nu het verband hier tussen leggen. Alhoewel dit volgens de huisarts niet genoemd wordt bij de bijwerkingen. Zijn er misschien meer die deze ervaring hebben?

  Beantwoorden
 4. Reinier van der Sandt
  Reinier van der Sandt says:

  Mijn hemel ! Wat een hoop onzin in bovenstaand artikel ! Ik ga er verder niet op in, maar waar ik het mee eens kan zijn, dat is dat het erfelijk is. Mijn oude moeder die nooit een computerscherm had gezien, kreeg het vanaf haar zestigste ook, evenals ik nu. En of er geen medicijnen voor zijn ? Ja, natuurlijk wel, aspirine !

  Beantwoorden
 5. Bea
  Bea says:

  Ik heb het af en toe, de vorige keer is ruim een jaar geleden. Ik heb erna geen hoofdpijn. Wat ik wel heb: erna heb ik moeite met praten! Ik struikel over mijn woorden, niet normaal. Typen gaat wel goed… Is dat normaal?

  Beantwoorden
  • Rosina
   Rosina says:

   Ja hoor dat is heel normaal, dat heb ik ook. Door de jaren heen is dat wel verbeterd bij mij en minder geworden. Er lijkt iets niet goed door te stromen in je hersenen waardoor je moeite hebt met het op woorden komen. Dit verdwijnt vanzelf weer gelukkig. Zelf heb ik het al 40 jaar en het was vroeger veel erger als nu. Naarmate je ouder wordt lijkt het, in ieder geval bij mij, te verbeteren, maar het gaat nooit helemaal weg. Mijn vader had gewone migraine en ik heb het geeerfd in de vorm van oogmigraine. Wat mijn vader had vond ik veel erger, want hij hing altijd over de wc. Geef mij dan maar mijn oogmigraine. Jezelf proberen te ontspannen is het beste en METEEN gaan liggen (minimaal een half uur liever zeker 1 uur of langer) zodra het zich aankondigd want als je doorgaat met hetgeen je aan het doen bent, wordt het nadehand enkel erger. Maarja, er zijn ergere dingen op de wereld.

   Beantwoorden
 6. Tineke
  Tineke says:

  Ik heb er vaak last van gehad, soms 10 minuten tot een half uur.
  Ik had allemaal vlekken als glasscherven en alsof ik half onder water keek, ook zie ik er soms dubbel bij en heel wazig. Daarna was ik moe en voelde me niet zo lekker maar had niet echt hoofdpijn.
  Ik ben door de molen gegaan want ze dachten dat ik een tia had gehad.
  Ik heb al mijn vitaminen en mineralen laten bepalen en het bleek dat ik een heel groot tekort had aan vit. D.
  Sinds ik die vitamine slik en meerdere vitaminen heb ik het nog sporadisch last van oogmigraine. Ik weet dat een tekort van vitamine B 12 ook last kan geven van (oog)migraine. Helaas is dat bij de meeste artsen niet bekend omdat ze weinig of niets leren over vitaminen terwijl ons lichaam er baat bij heeft. En juist als je veel medicijnen moet slikken en er geen vitaminen en mineralen bij slikt, krijg je er meestal een tekort aan.

  Beantwoorden
  • Hans Mangal
   Hans Mangal says:

   Hallo Tineke,
   Ik heb ook last van oogmigraine. Sinds kort een paar keer per week. Jouw artikel met belangstelling gelezen voor wat betreft
   vitaminetekort. Hoe laat je dit bepalen?

   Vriendelijke groet,
   Hans Mangal

   Beantwoorden
 7. Henk
  Henk says:

  Sinds n halfjaar heb ik ook last van oogmigraine. Bij mij duurt het doorgaans 10-15 minuten. Het treedt alleen op als ik n uur of langer heb hardgelopen. En dan meestal n uur later of zo. Dus bij flinke fysieke belasting. Daarna is mijn bloedruk n tijdje laag. Bijv. 100 over 60. Doorgaans drink ik melk nadien en eet ik fruit om mijn glucosegehalte op te krikken. Ik wil wel ns kijken of vitamines kunnen helpen. D en B 12 maar ik eet gevarieerd en geen last van stress, tv of roken. Ben 71.

  Beantwoorden
 8. wienna
  wienna says:

  ik hebt voor het eerst in 1997 kennis gemaakt met de eerste aanval van oogmigraine raakte in paniek niet wetende wat het was de huisarts wist ook niet wat het precies was in het oogziekenhuis kreeg ik te horen dat het oogmigraine was in het begin kreeg ik om de twee a drie maanden een aanval maar tegenwoordig krijg ik het elke week zelfs tijdens het slapen soms wordt ik tijdens de slaap wakker en dan merk ik dat ik een aanval hebt mijn aanvallen duren twintig tot dertig min en soms hebt ik een spannend gevoel in mijn hooft bij en soms niet ook zijn mijn ogen er gevoelig geworden voor zonlicht ik draag zonnebril ook als ik achter de computer zit maar dit nog toen ik de aanval kreeg in 1997 had ik nog geen computer dus zal het wel een andere oorzaak hebben ik gebruik nu ook vitaminen d en multivitaminen

  Beantwoorden
 9. Anne
  Anne says:

  1 ding weet ik zeker en dat is toen ik heb kreeg ,had ik een Hb van 4.2 en de dokter was in paniek dat ik aan bloedtransfusie moest. Het is meestal wel raadzaam om je bloedwaarden te laten checken .
  N.b stres is logisch ,want dan adem je anders en versmallen je bloedvaten ook in je hoofd en als ze weer verwijden dan is t weer zover .Vandaar dat ik nu snap dat mensen het vaak gewoon Hyperventilatie noemen.
  Ooogmigraine kan ik nog steeds niet aan wennen want het is iets wat in je hersenen gebeurd en als je alleen een aura hebt is het volgens mij gewoon hyperventilatie ofwel het gevolg ervan.
  .

  Beantwoorden
 10. Rieke van Oversteeg
  Rieke van Oversteeg says:

  Sinds kort heb ik dan ook last van oogmigraine. Toen ik ineens een groot zwart vlak voor mijn rechteroog kreeg, was het bij mij wel even van, h;e wat is dit nu, de zwarte vlek ging gepaard met zilverkleurige lichtflitsen. volgende dag contact met de huisarts genomen, en die stuurde mij door naar het Ziekenhuis / oogarts, waar ik dan gisteren bn gewest, en blijkt het dus een oogmigraine geweest te zijn, op mijn vraag hoe kom je aan zoiets, kreeg ik geen afdoend antwoord. Thuis via Google maar eens het een en ander opgezocht en daaruit kwamen diverse mogelijke oorzaken aan de orde o.a. Stress, teveel gebruik van chocolade, alcohol en kaas, langdurig kijken naar T.V. en Computer beeldscherm en langdurig lezen. bij mij is het enige wellicht van kracht, ben gek op chocolade en en kaas, al het andere is niet aan de orde. Vitaminen tekort is bij geen sprake van, gebruik al jaren multivitamine, sinds vorig jaar daarbij op doktersadvies, Vitamine D en B12. dus dat is het niet. Maar misschien heeft iemand hier iets aan, dat ook (te)veel chocolade en kaas, of één van de andere zaken , mede oorzaak zou kunnen zijn.

  Beantwoorden
  • Ankie
   Ankie says:

   Ik heb het vanaf 2011, regelmatig gehad, soms is weleens een jaar weggebleven, maar dit jaar heb ik al 5 oogrmigraine aanvallen gehad. Van de week zag ik het opkomen en ik keek een paar keer een andere richting heen en knipperde en zowaar was het weg, zou dat de oplossing zijn?

   Beantwoorden
 11. Ankie
  Ankie says:

  Ik heb het vanaf 2011, regelmatig gehad, soms is weleens een jaar weggebleven, maar dit jaar heb ik al 5 oogrmigraine aanvallen gehad. Gisteren en eergisteren zag ik het opkomen en ik keek een paar keer een andere richting heen en knipperde en zowaar was het weg, zou dat de oplossing zijn?

  Beantwoorden
  • Bea
   Bea says:

   Ik denk toeval hoor. Ik heb het gemiddeld 2x per jaar, vanaf begin 2015. Vandaag voor het eerst ongelegen. Tuurlijk is het nooit leuk, maar de andere keren kon ik thuis gaan liggen. Iig half uur de ogen dichtdoen en rusten. Nu echter moest ik gaan werken! Was vanmorgen, met die hitte. Gelukkig heb ik begripvolle cliënten en mocht ik rustig aan doen. Veel water gedronken en echt rustig gewerkt. Na 2 uur -en nog n pauze tussendoor- mocht ik naar huis van hen. Normaliter werk ik er 3 uur, in de huishouding. Oorzaak deze keer was denk ik iets zuurstof tekort door de hitte, s nachts was het ook 21 graden…. Het begon heel plotseling, ik voel het nooit aankomen ofzo. Doordat ik moest werken, had ik wel lichte, doffe, hoofdpijn tot 2 uur erna. Andere keren alleen beetje moe…

   Beantwoorden
 12. Ankie
  Ankie says:

  Vanmorgen werd ik ermee wakker , dus in m’n slaap krijg ik het ook al. Die methode die ik vorige keer zei kon dus niet meer, het duurde 10 minuten, maar was misschien al langer aan de gang in
  m’n slaap.

  Beantwoorden
 13. Leo
  Leo says:

  Al de reacties gelezen hier ikzelf heeft hier al 17 jaar last van. Vierkante blokjes in de ogen na 15tot30 minuten weer weg. Kan 6keer per jaar zijn maar ook 20 . 12 jaar geleden ook naar oogarts geweest. O u heeft oog migraine werd er gezegd meer niet. Maar is hier nu iemand die hier ook medicatie voor heeft gehad zoals hierboven beschreven.? en kan het ook weer vanzelf overgaan of is het blijvend.

  Beantwoorden
 14. Trudy
  Trudy says:

  36 jaar geleden kreeg ik na de geboorte van mijn dochter mijn eer te oogmigraine aanval. Mijn dokter wist toen niet wat het was maar sprak uit dat het ma was. Ik ben daarop onderzocht en gelukkig bleek dat niet zo te zijn. De aanvallen bleven, ik had er zo’n vier keer per week last van en dat gedurende ongeveer 6 maanden. Daarna nam het af en kwamen de aanvallen veel minder vaak voor, zo’n 2 keer per jaar. Sinds een aantal maanden echter heb ik weer een paar keer per week soms meerdere aanvallen per dag. Er is hier geen sprake van stress, ben namelijk juist nu sinds paar maanden met pensioen. Geen idee waarom het dus nu ineens weer zo heftig is. Iemand een idee hierover ?

  Beantwoorden
  • Marjon
   Marjon says:

   Hallo trudy ik heb je bericht gelezen, het kan zijn dat u gevoelige hormonen heeft, ik heb nu ook een paar x per jaar een aanval en is egt vanwege mijn hormonen en er is ook niet veel tegen te doen geloof ik, waarom denk ik hormonen omdat u het sinds de zwangerschap heeft, ik hoop dat u er iets aan heeft, groetjes marjon

   Beantwoorden
   • Jeannette Sprenkeling Sondaar
    Jeannette Sprenkeling Sondaar says:

    Ik denk dus ook dat bij vrouwen naast erfelijkheid, hormonen een grote rol spelen. Tijdens mijn zwagerschap de eerste 3 maanden dag na dag aanvallen van oogmigraine en daarna 6 maanden helemaal niet. Binnen 20 minuten na de geboorte van onze dochter had ik weer een aanval.

    Beantwoorden
 15. Molly
  Molly says:

  Fijn om te weten dat ik.hierin niet alleen ben
  Ik heb ook al jaren last van ooigmigraine. Meestal heb ik het in tijden van stress maar ook tijdens of na het sporten. Heel vervelend omdat je gezichtsveld kleiner wordt. Ik vind het elke keer weer beangstigend, er gaat tenslotte toch iets niet goed met je bloedvaten.
  Ik heb er Immigran voor gekregen. Dit neem ik in zodra ik vlekken en glasscherven zie. Verder ga ik ook gewoon maar liggen en wacht het af.
  Toch ben ik elke keer angstig en bang dat het straks een Tia wordt.

  Fijn om hier je verhaal even te kunnen delen

  Beantwoorden
 16. Yvon
  Yvon says:

  Jaren terug last van gehad tijdens gidswerk met groepen tijdens een zware trektocht. Spannend was het, lange dagen, moeilijk terrein, en fysiek zwaar. Het overviel me smorgens heel vroeg bij het verlaten van de berghut. Nog meer spanning omdat ik mijn werk moest doen en bovendien geen idee had wat me gebeurde. Het trok weg en een zwaar hoofd restte. Later nog een paar keer gehad maar ondertussen wetende dat mijn vader dit ook had gehad ooit. Opluchting. Nu weet ik dat het stress en vermoeidheid was, en dit voor mij de uitingsvorm van over een grens gaan is.

  Beantwoorden
 17. Zweder
  Zweder says:

  Mijn oogmigraine of migraine sans migraine beschouw ik als een stress-barometer.
  Op mijn 14e jaar had ik mijn eerste migraineaanval. In Zwitserland. Gebleken is dat op grotere hoogte migraine sneller ontstaat. Het begon altijd met de bekende aura en daarna 2 dagen enorme hoofdpijn en misselijk EN dus op bed.
  Later kwam ik onder behandeling van de afd. neurologie van UMCG. Sindsdien heb ik Imigran 20 mg neusverstuiver. Maar deze helpt niet tegen oogmigraine. Omdat ik geen hoofdpijn c.a. heb gebruik ik deze nauwelijks nog.
  Tussen mijn 14e en 60e had ik bovenbeschreven beeld en de laatste jaren alleen oogmigraine. Ca 1 x per 3 weken. Ook bij het opstaan komt het voor dat er een aanval is begonnen. Maximaal een half uur en hij is weer weg. Daarna nog wat zwaar gevoel in het hoofd.
  Triggers?: stress, tarten van het overgevoelige systeem (te veel hooi etc), alcohol soms, beeldscherm.
  Ik heb het geaccepteerd met moeite. Het verhaal van Harrie (7 juli 2014) spreekt mij aan: proberen zaken in je leven te veranderen en zodoende trachten je stress te verminderen waar door er klachten verdwijnen.. Maar dit geldt voor meerdere ziektes.

  Beantwoorden
 18. Marjon
  Marjon says:

  Hallo,
  Ik kamp mijn hele leven al met oogmigraine, op mijn 5e kan ik me nog heugen dat ik het savonds af en toe had maar namater ik ouder werd werd het steeds erger en vaker, toen ik in groep 7 zat had ik elke dag oogmigraine,dat was ook de tijd dat mijn hormonen opspeelde. helaas zijn er nooit voortekens maar uit het niets zie ik ineens een klein sterretje een vlekje en dat word steeds erger alsof ik naar een puzzel kijk waar stukjes uit missen, het is niet te beschrijven hoe rot het is als de vlekken op zn ergst is, na 30 min. Verdwijnen de sterren en ben ik kotsmisselijk dat ik niet eens meer kan praten anders moet ik overgeven, licht kan ik niet verdragen en mijn ogen,hoofd, nek en schouders doen enorm pijn, ik krijg het koud en dan ineens warm, ik zit op n stoel in een donkere kamer hopend dat t gauw achter de rug is. Op een gegeven moment ben ik er een beetje over heen gegroeid en heb ik een paar keer per jaar een aanval, ook gister op het werk kreeg ik oogmigraine en medicijnen helpen helaas niet, ik was in mijn hoofd in paniek omdat ik.wist wat me te wachten stond, ik ben thuis gebracht maar goed ook ik heb gister de ergste aanval gehad die ik ooit heb gehad en vandaag weer gaan werken maar was wel wat sloom. Ik wou dit gewoon even delen omdat t fijn is dat ik niet de enigste ben, heb alle verhalen gelezen en mijn vraag is zijn er bij jullie mensen die t niet begrijpen en denken dat je je aansteld omdat ze denken dat je wat hoofdpijn hebt? Op mijn vorige werk werdik er op afgestrafd! Eigenlijk is mijn moeder de enige die me egt begrijpt en als ik zei ik heb t weer dan wist ze genoeg en zorgde dan voor me.

  Beantwoorden
 19. Ankie
  Ankie says:

  Gisteravond kreeg ik er ook wee een. Het komt gewoon je kan het niet bestrijden, zoals ik eerst wel hierboven aangaf. Ik denk dat ik er maar mee leert leven. Ik zie dat ik niet de enige ben. Ik heb ook af en toe tinitus erbij. Een fluit in m’n oor.

  Beantwoorden
 20. michelle
  michelle says:

  ik ben 15 jaar en had net zo aanval net of er allemaal zwarte stipjes aan het dansen zijn in mijn zicht. nu is mijn grootste angst dat er iets met mijn ogen gebeurd. dit is de 2de keer dat ik het had eerste keer ongeveer 3 a 4 maanden geleden. ik weet niet hoe dit onstaat maar ik zit wel ongeveer 8 a 9 uur achter een laptop voor school help

  Beantwoorden
  • Jans
   Jans says:

   Dag Michelle, ik denk dat je je niet heel druk moet maken dat er iets met je ogen gebeurt. Ik kreeg oogmigraine rond mijn 15e en ben inmiddels 53. Ik krijg het zo nu en dan, een paar keer per jaar. Even plat liggen, geen computerschermen en na een uur is het weer weg. Je hebt tijdens de aanval het geval dat je je niet meer kunt concentreren. Gisteren sinds lange tijd niet meer gehad, kerststress denk ik. Een uurtje slapen en gelukkig thuis kon ik de avond weer door. Het is vervelend als het op school of je werk ontstaat met ronddraaiende cirkels en een slecht zicht. Trouwens bij het voelen omkomen gebruik ik Excedrin, bij de drogist verkrijgbaar. Meestal helpt het. Ik wens je alle goeds! Jans

   Beantwoorden
 21. tineke
  tineke says:

  Bij mij komt het alleen met bepaalde weersomtandigheden.
  Dreigende luchten met fel zonlicht er af en toe door heen. Meestal regen afwisseld met zon langs de wolken.
  Ik hou het tot het weer weer stabiel is en er zit altijd nekpijn bij en moeheid. De bliksem flitsen duren ong een helf uur. Daarna krijg ik een lichte tot middelmatige hoofdpijn.

  Beantwoorden
  • GJ
   GJ says:

   Tineke, dat heb ik ook!! Maar ik heb nog nooit iemand getroffen met dezelfde gevoeligheid voor weer. Ik kan het weer ook voorspellen aan de hand van hoe ik me lichamelijk voel. Jij ook? Bij mij komt de oogmigraine precies andersom dan bij jou. Het begint met nekpijn en lichte hoofdpijn, soms diarree. Die klachten worden steeds erger en escaleren uiteindelijk in oogmigraine. Altijd links.
   Ik krijg het bij heel fijne regen, op buienradar heet dat ondetecteerbare regen. Nog fijner dan motregen. Ook komt het vaak voordat het keihard gaat regenen en de lucht vol zit met vocht, soms vlak voordat het gaat onweren, bij weersveranderingen en grote temperatuurschommelingen. Een andere trigger zijn bepaalde geuren, deo’s, parfums en dergelijke. Dieptepunt was dat ik een aanval kreeg nadat ik in de supermarkt langs een vrouw liep met de verkeerde deo op.
   Ik vind het moeilijk dat iets van buitenaf zo’n grote invloed kan hebben op mijn leven en dat ik daar niets tegen kan doen. En hoe meer frustratie en paniek, hoe erger de aanval. De spanning in mijn lichaam tijdens zo’n aanval bouwt zich op tot een punt dat ik eigenlijk wil gaan huilen uit wanhoop, maar dat lukt dan meestal niet want ik ben geen makkelijke huiler. Herken jij dat?

   Beantwoorden
 22. Francoise
  Francoise says:

  Mijn dochter van bijna 18 jaar heeft veel last van oogmigraine., waarschijnlijk van oma geërfd. Sinds anderhalf jaar heeft ze heel veel last van meerdere aanvallen per week. Meestal als ze uit bed komt in de ochtend, zodat ze dus ook heel vaak niet naar school kan, omdat ze daarna misselijk is, soms hoofdpijn heeft , en heel moe is. Ze is naar de kinderarts doorverwezen (omdat ze dus nog geen 18 is) en die heeft haar een betablokker voorgeschreven. Propranolol 40 mg. Er ziiten zoveel bijverschijnselen aan volgens de reviews van anderen, en je wordt er extra moe van, wat ze al vaak is, dus wil ze het niet gaan gebruiken. Ik lees ook verder van niemand die soortgelijke medicijnen van de arts heeft voorgeschreven gekregen voor oogmigraine, dus we beginnen er ook maar niet aan. Ze is begonnen met Bach Bloesem therapie druppels sinds een week, maar de oogmigraine komt momenteel nog vaker dan voorheen. Ik geloof wel dat het iets hormonaals is, want sinds ze de pil is gaan gebruiken is het volgens mij allemaal verergerd.

  Beantwoorden
 23. Inge
  Inge says:

  Oogmigraine met verstrekkende gevolgen. Ooit een zwangerschapsmigraine gehad, niet meer goed kunnen praten. Rond mijn 30e was dat. Daarna nooit meer last, wel altijd naar buiten, hup zonnebril op. Rond mijn 40e zijn auramigraines begonnen. Gaandeweg ontdekt dat niet meer goed kunnen zien de aankondiging is van de zilver/blauw/rood/oranje trillende driehoekjes. Dat het beste is om direct met alles te stoppen. Ogen dicht, zwarte koffie en vloeibare Ibuprofen. Half uurtje zo zitten, het kan desnoods ook in een trein, tijdens een concert of op je werk in een leeg kantoortje, liggend onder een jas. Daarna komt het zicht goed terug en heb ik 3 dagen hoofdpijn. Stop ik niet op tijd dan valt ook spraak uit. Niet geheel, maar ik maak rare klanken en kan niet op woorden komen. Ook niet typend! Zover komt het echter nooit meer. Ik wist wat het was en hoe te handelen. No big deal. Ik krijg ook geregeld darmkrampen, in de endeldarm, zeer pijnlijk. Warm bad of warme kruik is de enige remedie. Dit blijkt aan de mirgraine gerelateerd, zo stelt de neuroloog. Ook nog wel mee te dealen. Stress is de trigger. Als je een dagboek bijhoudt is dat heel goed te zien, na enkele jaren kon ik ook op een paar dagen af een aanval voorspellen. Kon er nog steeds wel mee leven… todat september vorig jaar 2016 ik een rare acute aanval kreeg, zonder de oog aura, maar van mijn linker helft, over het hele lijf, voet, been, hand, arm, nek, oor en de linker kant van mijn tong. Dit laatste de ene helft van de tong was voor de neuroloog aanwijzing dat dit mirgaine betrof. Het was eng! ben met ambu naar het ziekenhuis gebracht. Diezelfde ochtend ook weer thuis. Een jaar lang van proberen van medicijnen, dit dat, nu aan de Sandomigran. 1/3 van de standaard dosis, want ik reageerde er heftig op. De aanvallen zijn gereduceerd tot paarse stippen, kortdurend. Dan denk ik, ah, dat is weer zo’n tegengehouden aanval. Prima spul dus die Sandomigran, je gaat er wel erg van eten en je word er flink moe van, helaas. Mijn linker lijf is over het algemeen wel ok, schrijven is niet meer netjes, laat sleutels vaak vallen. Ik kan alles nog en na een jaar lijkt de rare tinteling bij je te gaan horen. Soms is het alleen nog in de voet, neemt de stress toe dan is het ook weer in been, arm, hand. Het schijnt redelijk uitzonderlijk voor te komen. Vraag: is er iemand die dit ook heeft??? Ben zeer benieuwd!
  Inge.

  Beantwoorden
 24. A
  A says:

  Ik heb sinds mijn 15e al last van vlekken voor mijn ogen, maar toen echt heel sporadisch. Nu is het de laatste paar jaar alleen maar toegenomen heb ik het nu zelfs elke week. Heb ook moeite met woorden vormen/typen/praten etc. tijdens zo’n aanval. Ben hiervoor naar de oogarts geweest en die zei dat het niet aan mijn ogen lag. Ze denken inderdaad ook aan oogmigraine alleen ik hoop dat er iets van medicatie voor is of dat de oorzaak vastgesteld kan worden. Heb het namelijk tijdens het autorijden al een keer gehad en ben erg bang dat mijn studie eronder gaat lijden. Heeft er iemand tips voor medicatie dat ertegen helpt?

  Beantwoorden
  • Inge
   Inge says:

   Hallo A, van 17 november.
   Lees mijn verhaal, dat boven dat van jou staat. Niet aarzelen, je huisarts een verwijzing naar een neuroloog vragen. Er zijn diverse medicijnen voor, die je echter niet zomaar op eigen houtje kunt nemen, daar is begeleiding voor van de neuroloog.
   Wegvallen van spraak is me bekend. Niet bang zijn, wel er iets aan gaan doen.
   Good luck,
   Inge.

   Beantwoorden
   • A
    A says:

    Hoi Inge,
    Dankjewel voor je reactie. Ik ben naar de neuroloog geweest en ook begonnen met propranolol 40 mg voorgeschreven door de dokter. Helaas krijg ik hierdoor erge last van slapeloosheid en heb ik nog steeds last van oogmigraine. Heb jij of heeft er toevallig iemand een goede ervaring met bepaalde tabletten?

    Beantwoorden
    • Inge
     Inge says:

     Hallo A,
     Toevallig, dat ik vandaag, 29 december weer eens kijk op deze site.
     Ik ben nu aan de Sandomigran, nadat ik het afgelopen jaar 3 andere soorten medicijnen heb gebruikt, dat wat jij noemt, zat daar niet bij. Vanwege andere bijwerkingen, zoals lastig hoesten, naar adem happen en wat al niet bij Sandomigran uitgekomen. Na een periode van 1 tot 2 tabletten, nu op 1/3 van de oorspronkelijke sterkte, voor de duur van een half jaar. Het werkt goed tegen oogmigraine, dat zeker, maarrr… je krijgt er dorst van, lastig om mee in slaap te komen, drinken, plassen, niet slapen… je wordt er erg moe van, je hebt een hongergevoel. Dat laatste bedwongen na 6 weken heel streng koolhydraat arm eten, waarbij je naar hartelust wortels en franse kaas kunt eten :-) Het gaat nu redelijk, maar ik verlang naar eind Feb. waarna het halve jaar om is. Gezegd wordt dat na een half jaar gebruik de aanvallen veelal wegblijven. Kortom, om op je vraag terug te komen, voor die werkt dit, voor die werkt dat goed, het is een traject van samen met de neuroloog kijken hoe je op iets reageert en wat het beste gaat.
     Good luck!
     Ik zal nog af en toe eens op de site terug kijken.
     Inge.

     Beantwoorden
 25. Sophia
  Sophia says:

  Hier ook een oogmigraine candidaat. Bij mij kan het in sommige gevallen wel langer duren dan die 20-30 minuten waar iedereen het over heeft. Heb ook al eens een halve dag gelopen met oogmigraine (vooral is ik niet volledig rust kan nemen omdat ik elders ben). Iemand die dit herkent?

  Beantwoorden
  • Inge
   Inge says:

   Hallo Sophia,
   Altijd rust nemen! Ook als je ergens bent. Op mijn werk ga ik in een leeg kantoor liggen met ogen dicht, of in een bezemkast desnoods. In een trein ga ik met mijn ogen dicht, zit ik bij een kerstkoor dan zit ik met mijn ogen dicht, zit ik in het donker in Griekenland op een tochtig station op een bus te wachten, dan zit ik met mijn ogen dicht. Ideaal is zwarte koffie en een liquid ibuprofen erbij. Nooit doorgaan omdat je ergens bent. Activiteiten staken, rust pakken en je ogen dicht. Dan kan het met een half uurtje voorbij zijn, daarna komt de hoofdpijn. Had ik geweten wat ik later nog zou krijgen -status migranosus- was ik veel eerder naar huisarts/neuroloog gegaan, met mijn wel weer voorbij trekkende oog migraines en spraakuitval. Voorkomen van triggers is erg belangrijk, zorgen dat het zover niet komt.
   Inge.

   Beantwoorden
 26. Ary van Krimpen
  Ary van Krimpen says:

  Ik heb al jaren af en toe last van oogmigraine. Soms een jaar niet en dan een paar maal in korte tijd. Mijn arts zei jaren geleden al dat het niet gevaarlijk is.
  Sinds gisteren 4x oogmigraine gekregen. Ik maakte me hier druk over en heb alle berichten op deze site gelezen. Had deze malen hoofdpijn wat in het verleden niet het geval was. Mijn conclusie uit wat ik gelezen heb is vitamine D slikken. Alle andere medicijnen geven veel bijwerking en ik krijg de indruk dat deze medicijnen nauwelijks werken. Ik heb naar mijn mening weinig stress. Ik ga wel mijn alcohol gebruik proberen verder terug te brengen en minder chocolade eten. Wat meer bewegen is ook altijd goed.

  Beantwoorden
 27. Arina
  Arina says:

  Hallo allemaal, dank je voor het delen van jullie reacties. Vooral in het verhaal van Inge herken ik van mijzelf veel. De vitamines en vooral hoog vitamine D slik al jaren dus dat gaat voor mij niet op. Oorzaak stress of overige hoge spanningspiek wat jullie aangeven geloof ik zeker. Het komt voor mij echt als een signaal dat doordraven en door denderen in het leven moet stoppen. Zodra ik weer vocht ga vasthouden en de vlagen hoofdpijn komen ga ik direct de rust in voordat het doorzet. Ben ik te laat dan heb ik van de neuroloog Rizatriptan Aurobindo 10 mg gekregen wat ik na de aanval moet innemen. Max 4 tabletten per maand dus in hoogste uitzondering innemen. Fijn dat we het zo met zn allen in kaart brengen en er ook iets uit kunnen halen. Het maakt mij toch bewuster al ben ik zeker geschrokken van sommige verhalen hier. Warme groet

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Vragen na aanleiding van dit artikel?
Laat eenvoudig een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>