Hoornvliestransplantatie

0

De afgelopen decennia heeft de medische wetenschap enorme stappen gemaakt, maar het is tot op de dag van vandaag nog niet mogelijk om een ​​oog te transplanteren. We kunnen dus nog geen volledige menselijke oogbol wegnemen van een donorlichaam en deze inbrengen bij een ontvanger. Dit komt voornamelijk omdat het oog is verbonden met de hersenen met meer dan een miljoen zenuwvezels , waardoor het reconstrueren van alle verbindingen is uitgesloten.

Terwijl een volledige oogtransplantatie slechts toekomstmuziek is, is het mogelijk om het hoornvlies , de transparante weefsel dat de pupil bedekt , de iris en de lens te transplanteren . Een hoornvliestransplantatie is een routine procedure die wordt uitgevoerd meer dan 40.000 keer per jaar.

Waarom is een hoornvliestransplantatie nodig?

Wanneer het hoornvlies is beschadigd door leeftijd, ziekte of letsel , kan het enigszins ondoorzichtig geworden , die helder , gericht licht verhindert het bereiken van de retina , en het resultaat kan verminderd gezichtsvermogen of zelfs blindheid . Andere voorwaarden die hoornvliestransplantatie kan eisen bevatten Fuchs ‘ dystrofie en hoornvlieszweren .

Oorzaken van slecht zicht door een hoornvliesafwijking. Verwondingen van buitenaf kunnen het hoornvlies blijvend beschadigen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door scherpe voorwerpen (messen, scharen), maar ook door verbrandingen en etsende stoffen (zuren, logen), en met name ook door verwondingen door vuurwerk. Het dragen van een veiligheidsbril had in de meeste van deze gevallen hoornvliesbeschadiging en dus slecht zicht kunnen voorkomen. Hoornvliestroebelingen en ‐vervormingen kunnen ook optreden ten gevolge van een ziekte. Een belangrijke oorzaak is een infectieziekte.

Voorbeelden hiervan zijn een bacterieontsteking, die soms kan optreden bij het dragen van contactlenzen, of een Herpes‐virus‐ontsteking van het hoornvlies. Een andere groep aandoeningen die hoornvliestroebeling veroorzaken zijn erfelijke aandoeningen. Keratoconus, een spitser en steiler wordende vervorming van het hoornvlies, is een voorbeeld van een aandoening die verslechtering van het zicht veroorzaakt vooral door vervorming van het hoornvlies. Uw oogarts kan u vertellen welke hoornvliesaandoening bij u de oorzaak is van de verslechtering van uw zicht.

Endotheliale keratoplastiek

Endotheliale keratoplastiek is een relatief nieuwe procedure die de vervanging van het endotheel . Het voordeel van deze maatregel is dat het slechts een hechtdraad en hersteltijd is slechts een kwestie van weken , of misschien dagen .

Wat te verwachten

Als uw oogarts vaststelt dat u een hoornvliestransplantatie nodig heeft, zal uw naam op een wachtlijst worden geplaatst ; als uw toestand is een noodgeval je zal worden geplaatst op de top van deze lijst.

Als de dag van de ingreep is in de buurt , wordt u geïnstrueerd niet om iets te eten na middernacht op de dag voor de operatie . Op de dag van uw operatie een aantal standaard tests zullen worden beheerd ; deze kunnen onder x – stralen , elektrocardiogram , of een van een aantal ogen testen . Bloed en urine monsters kunnen ook worden genomen .

Uw gezicht zal worden gewassen en afgedekt met steriele doek , en u wordt verdoofd ; kunt u onder narcose worden gebracht , of je kan alleen worden gegeven een plaatselijke verdoving , in welk geval u wakker wordt tijdens de procedure . Je oog zal openen met een ooglid-speculum worden gehouden , en een chirurgisch verpleegkundige zal voortdurend toedienen smeren daalt om te voorkomen dat uw ogen niet uitdrogen.

Met behulp van een krachtige chirurgische microscoop , zal de chirurg het centrum van het hoornvlies te verwijderen – de bewolkte of littekens deel – met een cookie -cutter – achtig instrument heet een trephine . De gedoneerde weefsels wordt dan geplaatst op de plek waar de oude weefsel werd verwijderd en genaaid in plaats met een draad die is slechts een derde van de dikte van een menselijke haar . De procedure zal meestal een uur of twee .

Nadat de bewerking is voltooid , wordt het oog bedekt met oogpads en een harde kunststof schild of ooglap , om het oog te beschermen tegen letsel of infectie . Uw oog zal worden onderzocht de volgende dag , en u kunt vinden dat je al in staat om het te openen , en je misschien al in staat zijn om een verbetering van uw gezichtsvermogen te zien ( dit is niet altijd het geval , echter, dus niet krijgen uw hoop op).

Uw chirurg zal oogdruppels die de genezing te bevorderen voorschrijven . U moet deze druppels regelmatig gebruik gedurende het genezingsproces , die enkele maanden kan duren . De draad zal worden achtergelaten in het oog in deze tijd, en uw oogarts zal het te verwijderen wanneer je oog volledig genezen is ( het verwijderen van de draad is eenvoudiger dan je zou denken – kan worden gedaan op een eenvoudige kantoor te bezoeken ) . Terwijl uw oog is genezing zal bedekt worden met een patch , dus je zult worden geïnstrueerd niet te rijden . Uw arts zal ook willen dat je activiteiten die je intraoculaire bloeddruk kunnen verhogen , zoals intensief sporten , zwaar tillen of buigen in de taille aan de vloer te raken te vermijden .

Risico’s van hoornvliestransplantatie

Naast het risico van infectie (een probleem in een operatie ) , de belangrijkste risico van deze procedure is afstoting van het getransplanteerde weefsel. Ongeveer 20 procent van de geadresseerden ( ongeveer 7.000 per jaar ) af te wijzen hun transplantaties . U dient uw arts onmiddellijk als bellen , na hoornvliestransplantatie , ervaar je :

  • Ernstige pijn in de ogen
  • Overmatige gevoeligheid voor licht ( fotofobie )
  • Roodheid van het oog die langer dan een paar dagen
  • Studies uitgevoerd door de National Eye Institute suggereren dat het matchen van donoren en ontvangers met bloedgroep is belangrijker dan het bijpassende type weefsel voor het voorkomen van afstoting van weefsel , en steroïde behandeling na de operatie reduceert het risico op afstoting .

Alternatieven voor Keratoplastie

Bepaalde ziekten en aandoeningen van het hoornvlies , met inbegrip corneadystrofie en sommige infecties , kunnen nu worden behandeld met phototherapeutic keratectomie ( PTK ) . PTK is ook effectief voor de behandeling van bijziendheid , verziendheid en astigmatisme . Het slagingspercentage voor PTK is in de buurt van 80 procent , en de hersteltijd is niet meer dan een paar dagen in vergelijking met de periode van een aantal motten nodig om te herstellen van transplantatie chirurgie.

Praten met uw arts

Hier zijn enkele vragen die u kunt uw arts vragen over hoornvliestransplantatie :

Zal een hoornvliestransplantatie herstel mijn visie ?
Zijn er niet-chirurgische alternatieven voor transplantatie ?
Ben ik een kandidaat voor PTK plaats van transplantatie ?
Hoe lang duurt het voor mijn oog om na een operatie genezen?
Is er iets wat we kunnen doen om het risico van afstoting van weefsel te minimaliseren?
Zijn mijn ogen gezond genoeg om voor mij om mijn hoornvlies doneren? Moet ik contact opnemen met een oog bank , of is het genoeg om mijn rijbewijs aan te geven dat ik een orgaandonor ?Lees hieronder ervaringen, bevindingen en vraagstukken van anderen

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers