Een blauw oog

2

Een blauw oog wordt veroorzaakt door een bloeding onder de huid rondom de ogen. Soms zit er uitgebreider letsel achter blauw oog. Vooral als het gebied rond beide ogen gekneusd is of als er sprake is van hoofdletsel kan er een schedelbreuk zijn. Een klap op de neus veroorzaakt vaak een zwelling van beide ogen. Dit komt omdat de zwelling ervoor zorgt dat er vloeistof in de losse weefsels van de oogleden verzamelt. Chirurgische procedures op het gezicht, zoals een facelift, kaakchirurgie, of een neus operatie kunnen ook tot blauwe/zwarte ogen leiden.

 

Hoewel de meeste verwondingen die bij een blauw oog horen niet ernstig zijn kan er soms een begeleidend letsel aan de oogbol zelf zijn. Er kan dan een bloeding in het oog ontstaan. Een bloeding in het voorste deel van het oog wordt een hyphaema genoemd, en kan ernstige schade veroorzaken zoals een verminderd zicht. 
In sommige gevallen kan abnormaal hoge druk in de oogbol (glaucoom) ook verminderd zicht veroorzaken.

Tekenen ernstiger letsel:

  • dubbel zien
  • Verlies van het gezichtsvermogen
  • Verlies van bewustzijn
  • Onvermogen om het oog te bewegen
  • Bloed of heldere vloeistof uit de neus of de oren
  • Bloed op het oppervlak van het oog zelf
  • Aanhoudende hoofdpijn

Blauw oog behandelen:

Breng met behulp van zachte druk een cold pack of een doek gevuld met ijs aan om het gebied rond het oog. Zorg ervoor dat u druk op het oog zelf zo veel mogelijk vermijdt. Zo spoedig mogelijk koelen na het krijgen van een blauw oog kan de zwelling verminderen. Koel met ijs of cold packs gedurende 24 tot 48 uur.

Kijk of er geen bloed te zien is  in de witte en gekleurde delen van het oog. Als er bloed te zien is in een van deze plekken zoek dan medische hulp op.
Zoek  ook onmiddellijk medische hulp als u problemen heeft met het gezichtsvermogen (dubbelzien, wazig zien), ernstige pijn, of bloeding in het oog of uit de neus.

Heb jij last van een blauw oog? Laat hieronder je reactie, ervaring en/of advies achter!

 

Delen.

2 reacties

  1. Weet iemand hoe lang het ongeveer duurt voordat een blauw oog wegtrekt. Ik heb zaterdag een blauw oog opgelopen , maar tot nu toe heb ik het gewoon zijn gang laten gaan . Nu begint ’n oog nog meer te verkleuren , is dit een goed of een slecht teken? Is er ook een manier om het blauwe oog sneller te laten wegtrekken. Een camouflagestick heb ik ook al geprobeerd. Alvast bedankt!

    • Als je eenmaal een blauw oog hebt is er helaas niets meer tegen te doen. Het bloed zal je lichaam zelf moeten opruimen. Wetenschappelijk bewijs van de werking van zalven, kompressen en huis tuin en keukenmiddeltjes is er niet, maar het kan de pijn/zwelling wel verlichten.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.