Branderige ogen

8

Het gevoel van branderige ogen vertelt u meestal dat er een ander probleem aanwezig is. Brandende ogen zijn een van de meest voorkomende symptomen die bij het droge ogen syndroom horen. Ook andere aandoeningen zoals een zwelling van het oog
 en allergieën, zoals bijvoorbeeld hooikoorts, kunnen de oorzaak van branderige ogen zijn.
 Er zijn echter vele andere redenen die een branderig gevoel in de ogen kunnen veroorzaken. Een van de meest voorkomende redenen is een lichaamsvreemde stof. In de meeste gevallen verdwijnt het branderige gevoel in de ogen als de irriterende stof of oorzaak gevonden is. Toch hebben brandende ogen ook hun eigen symptomen.

Symptomen branderige ogen

Er zijn verschillende symptomen

 • Waterige ogen
 • Roodheid
 • Oogpijn
 • Afscheiding van het oog
 • Overmatig tranen
 • Brandend gevoel
 • Jeuk

Oorzaak brandende ogen

Helaas kunnen er veel verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan brandende ogen. In de meeste gevallen zijn brandende ogen te wijten aan een milieusituatie. Een persoon met last van branderige ogen ziet over het algemeen verbetering als hij zich verplaatst naar een andere omgeving. Hieronder volgen een aantal oorzaken van brandende ogen:

Omgevingsoorzaken kunnen zijn:

 • Grote hoeveelheid stof
 • Veel wind
 • Blootstelling aan de zon
 • Zelf roken, maar ook meeroken
 • Irriterende (chemische) stoffen
 • Andere chemische irriterende stoffen zoals chloor in een zwembad
 • Haarlak en / of haarverf
 • Smog

Allergie gerelateerde oorzaken zijn onder meer:

 • Stuifmeel
 • Stof
 • Schimmel
 • Huidschilfers van huisdieren
 • Geuren, zoals die van het branden van wierook, parfum of eau de cologne

Andere oorzaken zijn onder meer:

 • Leeftijd
 • Medicijnen
 • Felle lampen

Naarmate u ouder wordt, produceert het lichaam en de ogen steeds minder olie. De vermindering van olie in de traanfilm leidt tot snellere verdamping. Dit kan leiden tot vorming van droge plekken op de ogen. Deze droge plekken kunnen samen met andere symptomen een branderig gevoel veroorzaken. Een andere mogelijke oorzaak voor de branderige ogen kan het begin met een nieuw medicijn zijn. Als dit het geval is laat dit dan aan uw huisarts of oogarts weten. Het kan een eenvoudige oplossing zijn om op een ander medicijn over te stappen dat geen brandende ogen als bijwerking heeft.

Behandeling

Zoals eerder vermeld kan het verplaatsen uit de omgeving of situatie die voor overlast zorgt het vervelende gevoel enorm verlichten . In de meeste gevallen is dit de oorzaak van het probleem en is het vermijden van deze situaties/ruimtes de oplossing. Het toepassen van koele kompressen op uw ogen kunnen het branderige gevoel en de jeuk verlichten. Een mogelijke andere oplossing kunnen kunsttranen zijn, deze kunnen 4-6 keer per dag gebruikt worden om de symptomen te verlichten.

Sommige oogdruppels kunnen de symptomen erger maken dan ze waren, dus het is belangrijk om goed te weten welke oogdruppels hier exact geschikt voor zijn. Door een arts voorgeschreven antihistaminica (oraal, oogdruppels, zalven) kunnen ook gunstig zijn voor de behandeling van het probleem. Als u last heeft van oogafscheiding die dik en een groenachtige kleur heeft is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. 
Als u een gevoeligheid voor licht (fotofobie) ervaart, overmatige pijn aan de ogen of een verandering ziet aan het gezichtsvermogen dan kan dit een teken zijn van een ernstiger probleem en is het verstandig om contact met uw huisarts op te nemen.

Delen.

8 reacties

 1. Branderige ogen zijn het gevoel van branden en irritatie van de ogen. Branderige ogen kunnen worden vergezeld door jeuk of scheuren van de huid rond ogen.

  Branderige ogen hebben vele mogelijke oorzaken. Een van de meest voorkomende is de blootstelling aan milieuverontreinigende stoffen zoals sigarettenrook, smog, of stof. Sommige chemische stoffen die in huishoudelijke middelen zitten zoals bleekmiddel, zeep en shampoo, kunnen leiden tot branderige ogen. Chloor in zwembaden kan er ook voor zorgen dat je een branderig gevoel in je ogen krijgt. Uitersten van koud of warm en droge lucht kunnen ook leiden tot het brandende gevoel. Het dragen van uw contactlenzen voor langere perioden kan dit ook veroorzaken

  Allergieën kunnen veroorzaken ontsteking leidt tot branderige ogen. Uw ogen kunnen reageren op lucht allergenen, zoals pollens of dierlijke huidschilfers, of gelokaliseerde allergenen, zoals make-up en moisturizers. Conjunctivitis, die ontsteking van de membranen die lijn je oogleden en dekking van de blanken van uw ogen beschrijft, kan worden veroorzaakt door allergieën of besmetting met bacteriën, virussen, en andere micro-organismen. Bovenste infecties van de luchtwegen, zoals griep (griep) of de verkoudheid, eventueel vergezeld met branderige ogen.

  De behandeling varieert afhankelijk van de oorzaak. In veel gevallen verdwijnt het gevoel vanzelf wanneer je de irriterende factor wegneemt (zoals rook). In andere gevallen kan het gebruik van kunstmatige tranen of antihistaminica de brandende ogen verlichten. Als u conjunctivitis veroorzaakt wordt door bacteriën zal uw zorgverzekeraar voorschrijven antibiotica oogdruppels of zalf. Omdat uw ogen zo belangrijk zijn voor de kwaliteit van uw leven zijn, is het altijd een goed idee om contact op met uw zorgverzekeraar voor eventuele lastige ogen symptomen.

 2. Begin december ben ik gestart met het dragen van contactlenzen. Hier ben ik eind januari weer mee gestopt aangezien mijn rechteroog geïrriteerd en een pijnlijk was. Ik ben naar de dokter geweest en heb hiervoor de volgende gel en zalfjes gekregen:

  Vidiscic Carbogel
  Chlooramfenicol
  Duratears

  De 1e keer heb ik hiervoor een gel gekregen omdat er een litteken op het hoornvlies zat bij mijn rechteroog. Deze is wel na verloop van tijd verdwenen, de klachten bleven echter aanhouden bij mijn rechteroog. De grootste klacht is toch wel dat het branderige gevoel constant in mijn rechteroog voel.

  De 2e keer weer naar de huisarts geweest en hij dacht aan een virus was en gaf mij daarom de volgende oogzalf: Chlooramfenicol mee ook dit hielp niet.

  Ook hierna weer een keer bij de dokter geweest en ook dit keer kon hij niks constateren. Ik kreeg toen de volgende gel: Duratears mee, wat wellicht kon helpen.
  Helaas hielp dit ook niet en bleef het branderig gevoel in mijn rechteroog maar aanhouden.

  Uiteindelijk ben ik doorverwezen naar de oogarts. Hier was het hetzelfde verhaal, hij ook niks constateren. Misschien had het iets met allergie te maken heeft aangezien ik ook last van hooikoorts heb. Het is alleen wel zo dat ik bij hooikoorts een jeukend gevoel heb en niet zo zeer een branderig gevoel wat ik nu wel weer heb. Dit keer alleen maar in mijn rechteroog.

  Wat kan ik doen? want het is echt een zeer vervelend branderig gevoel dat steeds weer terugkomt

  • Goedendag,
   Wat vervelend, ik zou nog een afspraak maken bij uw contactlensspecialist/opticien en even laten na checken of alles wel goed aansluit op uw oog met lenzen in. Ik hoop dat je tot een oplossing kan komen zo.

 3. viviane valcke on

  Ik ben geopereerd geweest van caterakt op 29.12.2015 en 5.01.2016 van het 2de oog
  sedertdien verkouden, hoesten en snotneus en dan ook nog branderige ogen wat
  moet ik daarmee aanvangen, daarmee slapeloze nachten met alle gevolgen van dien
  Kan er mij iemand helpen ?

 4. ik heb nu een jaar last van een brandende oog, alleen de rechter ..het is mijn goeie oog..
  ik heb zeker al 6 soorten druppels gebruikt , het wordt alleen maar erger er van .. het oog scheid vocht af wat ietsjes vettig aan voelt .. en dan daarna gaat het branden … het oog wordt rood en mijn make up gaat er af..
  als ik op mijn werk ben heb ik er minder last van .. ik werk in een winkel .
  ik ben ook al bij twee oogartsen geweest , die zeggen uw oog is rustig en is niets aan te zien … ik ben er zo wanhopig van !!!!! kan iemand mij een goeie tip geven ??? please !

 5. Annelies Hermans on

  Ik heb al een aantal jaren prikkende en pijnlijk ogen vooral als het warm is en veel zo’n schijnt. Oogdruppels gehad helpen niet. Alleen een vochtig watje helpt weleens.wat is er nog meer?

 6. Sinds enige tijd een branderig rechter ooglid, oog traant wel zeker als je wrijft, soms net of er zand in zit meestal heb ik ook hoofdpijn alleen aan de kant van het oog, houdt soms 2-3 dagen aan en niets helpt kan slikken wat ik wil, heeft niets met lichtgevoeligheid te maken
  Maar is ook soms links.
  Kan er geen peil op trekken komt op als kakken en is dan weer opeens verdwenen

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.