Hoe wordt dubbelzien (diplopie) veroorzaakt?

37

De meeste mensen zien één helder beeld bij het openen van beide ogen. Daar hoeft men niet over na te denken, want het is een automatisch proces dat onze hersenen in samenwerking met de ogen regelt. Bij de meeste mensen werkt alles goed samen en zijn er dus geen problemen met het zicht. Helaas kan er iets mis gaan waardoor we dubbele beelden beginnen te zien. Dubbelzien, ook wel bekend als diplopie, is een visueel symptoom dat zowel een lichte als een ernstige vorm kent.

Er zijn vele soorten van dubbelzien, zoals beelden die niet meer horizontaal maar verticaal of diagonaal lijken te zijn. Dit kan invloed hebben op een oog of beide ogen. Het dubbelzien is meestal tijdelijk, maar kan in het ergste geval ook blijvend zijn.

Onderdrukking speelt een belangrijke rol bij dubbel zien, dit komt omdat de hersenen van nature proberen om dubbelzien te voorkomen. De hersenen nemen de twee beelden van de ogen wel aan en gebruiken deze ook, maar uiteindelijk wordt er een van de beelden onderdrukt. Dit onderdrukken leidt ertoe dat wij een helder beeld zien, maar dit komt alleen maar door dat de hersenen u als het ware misleiden. Hierdoor ondernemen mensen bij diplopie niet gelijk actie door bijvoorbeeld een arts te raadplegen. Het probleem lijkt klein en dus niet urgent, echter kan het onderliggende probleem nog altijd op de loer liggen. Als u dubbel ziet, ook al is het minimaal en tijdelijk, moet u altijd overwegen om een optometrist oogarts of neuroloog te bezoeken.

Soorten dubbel zien:

Zoals hierboven vermeld, zijn er verschillende soorten van dubbelzien. Een aantal van deze verschillende soorten van dubbelzien zullen hieronder worden behandelt.

Neurologische afwijking
Met verrekijker zicht is het dubbelzien een resultaat van de foutieve uitlijning van beide ogen. Het dubbele zicht stopt als een van beide ogen bedekt wordt.

Monuculair dubbel zien
Met monoculair zicht (dubbelbeelden met 1 oog), komt het dubbelzien voor bij slechts een oog. Dit is meestal gevolg van een structureel probleem van het oog. Dit type komt veel minder vaak voor dan de andere soorten van dubbelzien. Dit wordt ook dikwijls ervaren als schaduwzien.

Tijdelijk dubbel zien:
Tijdelijk dubbelzien is over het algemeen het gevolg van: hoofdletsel, of vergiftiging door een stof zoals alcohol.

Bewust dubbelzien
Hierbij gaat men bewust dubbelzien, een voorbeeld hierbij is het bekijken van stereogrammen (optische illusies) van diepte die zijn gemaakt uit een platte, tweedimensionale afbeelding).

Afhankelijk van de onderliggende aandoening en of het dubbelzien is te wijten aan een structureel of functioneel probleem met het zicht, kunt u last hebben van een van deze vier soorten van dubbelzien.

Oorzaken van dubbelzien

Zoals hierboven beschreven staat ontstaat dubbelzien dus niet zomaar. Er is meestal een reden of een oorzaak voor het dubbele zicht. Hieronder kunt u de mogelijke oorzaken van dubbelzien lezen.

Hoornvlies problemen
Ons hoornvlies is de buitenste schijf die het oog bedekt en maakt het mogelijk om in het licht te kijken. Als zich een probleem voordoet in het hoornvlies, veroorzaakt dit over het algemeen monoculair dubbel zien. De schade aan het oppervlak van het oog bij invallend licht wordt verstoort. Hierdoor begin je dubbel te zien. Wanneer het aangetaste oog bedekt wordt met een ooglapje verdwijnt het probleem meestal onmiddellijk.

Lens problemen
Onze lens bevindt zich achter de pupil en richt het licht op het netvlies. Een van de meest voorkomende problemen die we ervaren met de lens is staar. Cataract is bekend dat ze dubbel zien veroorzaken en kan worden gecorrigeerd met een operatie. Lens problemen kunnen optreden in een of beide ogen en kan worden gediagnosticeerd als verrekijker of monoculair zien.

Spierproblemen
De spieren rond onze ogen staan bekend als oculaire spieren. De extraoculaire spieren laten ons oog bewegen, dus als een oogspier zwakker is dan de andere kan dubbel zien het gevolg zijn. Omstandigheden zoals ziekte van Grave (een schildklier aandoening) of myasthenia gravis (auto-immuunziekte) kunnen bijdragen aan extraoculaire spierproblemen.

Problemen van het zenuwstelsel
Zenuwen binnen onze ogen dragen visuele gegevens van onze ogen naar onze hersenen. Als deze belangrijke zenuwen beschadigd zijn, kan dubbelzien het gevolg zijn. Er zijn veel verschillende aandoeningen, zoals multiple sclerose en diabetes, die dubbelzien kunnen veroorzaken, mogelijk kunnen zij ook leiden tot een zenuwbeschadiging in de ogen.

Problemen in de hersenen
Onze hersenen doen veel meer dan we denken. Er zijn veel gebieden in de hersenen die helpen met het verwerken van visuele informatie die aangeleverd wordt door onze ogen. Zoals we zojuist hebben aangegeven zorgen de zenuwen ervoor dat deze gegevens rechtstreeks van de ogen naar de hersenen worden doorgegeven. Er kunnen verschillende problemen ontstaan in de hersenen, zoals beroertes, aneurysma, verhoogde druk door trauma, tumoren, en migraine die kunnen leiden tot een verstoring in het doorgeven van de gegevens met dubbelzien als gevolg.

Symptomen van dubbelzien
Dubbelzien kan zelfstandig optreden of samen met andere symptomen als gevolg van een ander onderliggend probleem. Symptomen die bij dubbelzien kunnen komen zijn de volgende:

 • Pijn bij het maken van oogbewegingen van een of beide ogen
 • Pijn rond de ogen, bijvoorbeeld in de wenkbrauwen
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Hangende oogleden
 • Zwakte in de ogen
 • Onjuiste uitlijning van een of beide ogen, zoals een dolend oog of scheel kijken

Behandeling van dubbelzien

Er zijn behandelingen beschikbaar om het dubbelzien te behandelen. Het belangrijkste is echter dat er eerst uitgezocht wordt wat de onderliggende oorzaak van het dubbelzien is, vervolgens kan dit probleem ook aangepakt worden en dus weggenomen worden. Nogmaals, dubbelzien is over het algemeen een symptoom van een ander probleem. De behandeling kan het volgende bevatten:

 • Chirurgie
 • Orthopedie
 • Zicht therapie (oog oefeningen en andere niet-chirurgische behandelingen)
 • Geneesmiddelen
 • Een gespecialiseerde prismabril
 • Accupunctuur
 • Gespecialiseerde prisma lenzen
 • Oog lapjes

Delen.

37 reacties

 1. Ik heb sinds een paar dagen last van vreemde oogklachten. Ik zie namelijk snelle bewegingen (bijvoorbeeld van een arm) ‘dubbel’. Ik zie zegmaar nog contouren van de eerste positie van een voorwerp, terwijl het voorwerp al naar de tweede positie bewogen is. Dit gaat natuurlijk erg snel (je spreekt hier over milliseconden), maar ik merk het wel en het is redelijk hinderlijk. Ik denk dat het te maken kan hebben met de stress die ik de afgelopen weken/maand heb gehad. Ik zat voor school in een drukke periode en ik had veel zorgen aan mijn hoofd. Nu zijn de zorgen echter een paar dagen voorbij, en de klachten blijven nog steeds. Toch denk ik dat het hiermee te maken zou kunnen hebben. Wat denken jullie?

  • Axel verwilt on

   Hallo , aafke ik heb momenteel exact dezelfde symptomen als wat jij beschrijft. bij mij is het zo er da als ik mij arm snel beweeg ik het nog seconden lang ¨ dubbel zie ¨ik zou graag weten of jij mischien als iets meer weet want het beheerst momenteel mijn leven. vriendelijke groetjes. Axel

 2. ik heb afgelopen maand een prednisonkuur gekregen omdat ik een oogzenuwontsteking in mijn linkeroog had. Jarenlang niet meer gehad,maar helaas nu dus weer teruggekomen, na de prednisonkuur is het minder geworden en is het voor ongeveer 90% verholpen

  Afgelopen maandagochtend werd ik wakker en vond dat ik “raar” keek .Toen ik opstond zag ik alles dubbel en vandaag wordt het alleen maar erger. Ik kan met geen mogelijkheid auto meer rijden, dit is natuurlijk niet verantwoordt,
  Ik zie namelijk twee keer zoveel auto’s rijden.

  Ook fietsen gaat niet meer, zelfs een stukje buiten lopen kost mij moeite. Ik zie dichtbij nog wel redelijk goed, maar vanaf enkele meters is echt alles dubbel
  Mijn ogen gaan ook pijn doen, kan geen tv meer verdragen en lezen doe ik al helemaal maar niet om mijn ogen rust te gunnen. Ik zit nu even achter de computer, maar dit kan ik niet te lang volhouden.

  Ik heb morgen een belafspraak met de neuroloog
  ik heb gelezen dat het misschien met rust kan wegtrekken, daar hoop ik maar op,of zijn er nog andere opties?

  • Mijn ‘dubbelzien’ of diplopie zoals het ook wel eens genoemd wordt heeft wel een aantal maanden geduurd. Voordat het echt helemaal verdwenen was misschien wel een jaar. Uiteindelijk heb ik daar wel een licht gevoel in mijn hoofd aan over gehouden en ben ik ook snel duizelig.
   Momenteel werk ik nog 32 uur uur dus tot nu toe gaat het best prima

   Mijn tips: Destijds heeft mijn neuroloog mij geadviseerd om met mijn ogen, balans, coordinatie te triggeren. Hier zijn bepaalde oefeningen voor om je ogen, lijf om je lichaam sterker te maken om de eventuele klappen op te kunnen vangen.

   Het soort oefeningen varieert van: op één been (afwisselend met rechts en links) staan gedurende 40 sec. Met gesloten ogen en dat elke dag minimaal 2 keer. Met de ogen dicht over één lijn lopen voetje voor voetje..

   Dit is in het begin lastig. Het afplakken geeft misschien even rust, maar helpt op lange termijn niet.

 3. Sinds zeer jonge leeftijd, zolang ik mij kan herinneren (ik ben nu 23) heb ik last van één oog dat steeds naar mijn neus draait. Vroeger had ik er niet zoveel last van en een bril heb ik ook nooit gehad ondanks verschillende metingen bij de opticien en onderzoeken aan het oogziekenhuis in Rotterdam. De laatste paar jaar is het dubbelzien een probleem gaan worden en dat merkte ik vooral na het behalen van mijn rijbewijs.

  Geleidelijk aan ben ik een schim van wie ik ooit was geworden omdat ik dagelijks vreselijk moe ben. Ik slaap zo’n 15 en op slechte dagen zelfs 20 uur en ook goede dagen kom ik niet meer door zonder in de middag een paar uur te gaan slapen. Ik krijg dan een helse hoofdpijn en voel mij niet alert/wakker. Ik was helemaal geen hoofdpijn mens maar vooral het laatste jaar heb ik elke week wel een paar keer hoofdpijn. Ik ben nu wel een bril gaan dragen en heb een prisma gekregen, dat leek iets te helpen tegen het dubbelzien maar volgens de opticien kan ik niet steeds een sterkere prisma gaan nemen omdat mijn oog dan lui wordt. Ik mocht hem dan ook niet de hele dag dragen maar ondertussen kan ik bijna niet meer zonder. Wat opvalt is dat het dubbelzien 9 van de 10 keer met geen mogelijkheid te corrigeren is als ik mijn bril niet draag. Ik kan mijn rechteroog afdekken of mijn linkeroog afdekken en dan weer met beide ogen kijken maar dat werkt niet meer. Mijn ogen even dichthouden werkt niet meer, erin wrijven of met mijn linkeroog helemaal naar links kijken werkt ook niet meer.

  Ik zie trouwens ook best vaak wazig als ik bijvoorbeeld even gelezen heb of tv gekeken alsook bij vermoeidheid. Alsof ik de energie niet meer heb om scherp te stellen en daarom laat ik het vaak gaan met dus dat wazige zicht als gevolg. Als ik ergens naar kijk in de lucht zie ik het altijd 2 keer en ook bij naar de zijkanten kijken zie ik dubbel. Ik ben getest op Myasthenia Gravis door middel van bloedonderzoek, een MRI van het hoofd en een spier/zenuwonderzoek maar hier kwam helemaal niets uit. De waarden van mijn schildklier waren prima (dit is vaak getest omdat ik zo vreselijk moe ben altijd) en ook alle andere waarden zoals vitamines en mineralen waren in orde. Na een hele dag intensief ‘kijken’ last van hangende oogleden. Zo erg dat ik mijn neus de lucht in moet steken om te kunnen zien. Wat opvalt is dat mijn vader precies hetzelfde probleem met zijn linker oog gehad heeft en hij is eraan geopereerd. Echter zegt hij dat zijn probleem door een auto ongeluk in het verleden was gekomen en er dus geen verband is… Op het moment heeft hij last van hele hoge oogdrukken en heeft hij al een baerveldt operatie ondergaan aan datzelfde linker oog. Helaas ging er iets fout en hebben ze de operatie ongedaan moeten maken. De artsen staan nog voor een raadsel. Ik denk dat er een verband is tussen mijn linkeroog en zijn linkeroog maar niemand gelooft dat. Ook als ik aan de huisarts vraag of mijn vermoeidheid door mijn ogen kan komen krijg ik geen gelijk.. Ondertussen weet ik eigenlijk niet meer zo goed waar ik het zoeken moet en ben ik heel bang dat mijn zicht achteruit blijft gaan. Erachteraan gaan durf ik ook eigenlijk niet meer vanwege alle ellende die ik heb gezien van mijn vader zijn oog. Naalden en druppels erin, operaties terwijl je gewoon ‘bij’ bent, heftige vochtontrekkende pillen waar hij vreselijk beroerd van werd en om nog maar te zwijgen over die baerveldt. Mijn vader is een sterke man en in mijn hele leven heb ik hem nog nooit zo ziek gezien dat hij zelfs niet meer kon lopen door dat oog. Hij had zo’n vreselijke pijn dat hij zelfs dacht dat hij een hersenbloeding kreeg. En als er een persoon is die altijd gewoon doorgaat met het leven ondanks ziektes is het mijn vader wel, dit zegt echt wel wat dus. Hierdoor ben ik heel bang geworden om zelf actie te ondernemen.

 4. Louis van Rietschoten on

  Ik heb één lui oog en daardoor een dominant oog. Wanneer ik een poosje in een boek lees om daarna weer om mij heen te zien heb ik een horizontaal dubbelbeeld wat na enige tijd wegtrekt. Wie kan mij vertellen hoe dit komt?

 5. Monique Hasevoets on

  Ik heb sinds een paar maanden last aan 1 oog. Als ik ‘s morgens opsta dan zie ik aan 1 oog dubbel. Het duurt maar een paar seconden maar het is wel vreselijk eng. Gisteren avond heb ik het voor de tweede keer gehad. Ik ben soms ook duizelig in mijn hoofd. Moet ik mij zorgen maken? Ik heb wel een stressvol leven. Hopelijk ligt het daaraan. Moet ik misschien toch een dokter raadplegen? Graag jullie advies

 6. Sinds mijn 14e jaar heb ik last van af en toe dubbelzien. Dit komt plotseling opzetten en duurt dan ongeveer twee minuten. Voor mijn gevoel wordt er heel hard aan de spiertjes van mijn ogen getrokken. Voor een omstander is er niks raars te zien aan mijn ogen. Vaak heb ik na het scheelzien last van een waas. Dit trekt dan vaak na 15 minuten weg. Volgens de huisarts is het een soort van migraine aanval. Ondertussen ben ik 34 en maak ik me geen zorgen meer om de aanvallen ga ik gewoon door waarmee ik bezig ben. Toch blijf ik het een raar iets vinden

  • Ik heb ook laste van dubbel zien ,ik lach er soms ook om de tv zie ik 2 & soms 3 x schuin boven elkaar .Auto,s op de weg ook schuin boven elkaar .Als ik op de fietst zit en ik krijg zo,n aanval stop ik direct want het is niet vertrouwd als je rijd .
   Het is ook net of mijn boven schedel iets beweegt net of je schud ,heb het met allebei de ogen
   T,his heel vervelend maar er is mee te leven .

 7. ik zie dubbel als ik tv kijk gaat de eerste regel naar onderen.
  ik heb mijn linker oog afgeplakt en dan kan ik normaal de regels op tv lezen.
  graag een antwoord ,bij voorbaat dank.

 8. Wout van der Horst on

  Hallo Mijn Naam is Wout
  ik zie nadat ik een ernstig motor ongeluk heb gehad dubbel (verticaal)dat is nu 7 mnd geleden . Als ik een ooglapje gebruik op mijn rechter of linker oog kan ik wel goed zien. Met beide ogen zie ik dubbel, ze corresponderen niet met elkaar.Buiten mijn andere letsels gebroken rugwervel, bekken , schaambeen, kaak en oogkas vind ik mijn dubbel zien heel erg, net of er geen vooruitgang in zit en mij erg belemmerd in mijn zelfstandigheid, auto rijden,fietsen ik ben zo afhankelijk van mijn vrouw die mij overal heen moet rijden.Ik moet 22 dec terug komen bij de oogheelkunde in Erasmus MC en hoop te horen of ik nog geholpen kan worden met een operatie of weer afwachten of het nog vanzelf herstelt wat mogelijk is, of een bril met prisma lenzen .Mij maakt het niet meer uit of het met een bril of operatie wordt opgelost. Door mijn andere breuken moet ik mij concentreren op fysiotherapie zodat ik wat mobieler wordt want het lopen gaat al veel beter.ik heb een flinke klap gemaakt maar zijn er mensen die hier goede ervaringen mee hebben gehad.ik kan wel wat positiviteit gebruiken.
  groeten, Wout

 9. Hoi,
  Ik heb sinds ongeveer mijn 17de last van een plotselinge ‘druk’ achter mn ogen. Waardoor ik wazig ga zien. Het gevoel alsof je ernstig scheel kijkt. Ik heb wel eens gevraagd aan mn omgeving tijdens zo’n aanval of ik daadwerkelijk “scheel” keek, maar dat was niet zo. Deze aanvallen komen zo nu en dan weer terug en duren enkele minuten tot ruim een kwartier.wrijven of knijpen met de ogen helpt niet en moet dit uitzitten tot het over is.heel vervelend vooral op straat,op werk of in een winkel bikvoorbeeld. Zelf dacht ik vaak dat de rede vermoeidgeid zou zijn. Maar na verhalen op internet ga ik me wel zorgen maken.

  • Beste pok ik heb sinds een maand dezelfde problemen aan mijn ogen. Hebben ze bij u ondertussen de oorzaak gevonden ?
   Groeten Nancy

 10. Bekkers stefaan on

  Ik ben geopereerd aan mijn ogen voor dubbelzien maar na 3 maanden is het nog steeds niet beter,mijn oogarts zegt dat ik geduld moet hebben dat de hersens nu moeten helpen om de nieuwe oogstand te verbeteren,ik voel mij ook dikwijls heel duizelig,ik ben beginnen dubbelzien na een ongeval waarbij een oogspiertje zou verlamd zijn,als ik naar een punt kijk met 1 oog en daarna met het andere vind ik dat ze wel goed op hetzelfde punt kijken maar met 2 zie ik licht dubbel,vooral bewegende beelden,ik heb ook een lui oog,op voorhand bedankt voor een antwoord en eventueel een afspraak

 11. Begin februari 2016 ben ik met het snowboarden hard met mijn hoofd (wel helm op) tegen een boom geklapt. Ben een half uur buiten bewustzijn geweest. Ik heb 3X een CT scan gehad van mijn hoofd en dat zag er ‘goed’ uit.Volgens de neuroloog zou dit alles tijdelijk zijn. Sinds de klap zie ik ‘dubbel’ als ik beide ogen gebruik. Voor mijn gevoel liggen er 2 beelden op elkaar waarvan 1 recht en het andere beeld er schuin over heen. Als ik naar boven kijk liggen de beelden nagenoeg op elkaar maar hoe lager ik kijk hoe meer de beelden uit elkaar gaan. Met 1 oog dicht hen ik er geen last van maar heb ik geen diepte. Ook merk ik dat er kleurverschil is tussen het linkse en rechtse oog en als ik in het donker met beide ogen kijk lijkt het of er een zwarte vlek is. Is er iemand die dit ook heeft gehad? Graag zou ik weten hoe het herstel in zijn werk gaat en wat ik eventueel zou kunnen doen of trainen om het herstel te bevorderen.

  • Hey Maurice, Ik ben vorige week ook met snowboarden gevallen. En heb nu precies dezelfde symptomen als jij. CT scan zag er ook goed uit. Best beangstigend! Hoe is het bij jou afgelopen?

  • Hallo Maurice en Erik,

   Na een vervelende val heb ik soortgelijke symptomen als jullie beschrijven. Wel was er een bloeding in de hersenen zichtbaar op de scan. Ben nu ruim drie weken verder en zie nog dubbel met twee gekantelde beelden.

   Zijn jullie hersteld en hoe lang heeft het geduurd?

   Mvg

   Bert

 12. Ik ben nu 58 jaar. Ik heb bijna mijn hele leven al een bril, eerst voor veraf, nu gecombineerd met dichtbij. Als kind zou er sprake zijn van een lui oog ( links), maar niet genoeg om af te plakken. De laatste tien a vijftien jaar ben ik minder scherp gaan zien met bril op. Na een periode van heftige stress heb ik een keer zo’ n tien minuten echt dubbel gezien, angstaanjagend! Enkele jaren lang beweegt het beeld niet goed mee bij oogbewegingen, het duurt steeds om weer enigszins scherp te stellen.

  Vooral na activiteiten als computeren en lezen duurde het soms wel een kwartier voordat ik in de verte weer redelijk kon zien. Doodvermoeiend! Daardoor: snel moe, regelmatige behoorlijke hoofdpijnklachten, duizeligheid ( vooral bij iets te snelle hoofdbewegingen), paar keer ‘ s ochtends wakker worden waarbij de kamer continue bleef ronddraaien om mij heen en ik niet kon focussen, waardoor misselijkheid.
  Oogarts kwam niet echt wat uit, opticien: het ligt aan het feit dat u ouder wordt, ” mee leren leven”.
  Bij toeval, doordat bij mijn zus een prisma afwijking werd geconstateerd aan een oog, ben ik er nu achter dat ik een prisma afwijking heb in beide ogen!

  Ik heb nu een goed aangemeten bril door een gespecialiseerde opticien in oa prisma afwijkingen met cylinders. En al mijn klachten zijn sinds twee jaar geminimaliseerd of verdwenen!
  Dus als jij of je arts er niet uit komt waar de klachten vandaan komen, zou ik iedereen met soortgelijke klachten echt aanraden hiernaar te laten kijken bij een gespecialiseerde opticien.
  Voor mij is het in ieder geval een wereld van verschil!

 13. Hallo,
  Ik heb sinds een paar dagen last van monoculair dubbelzicht. Dit is gekomen door een klein stukje ijzer in mijn hoornvlies dat inmiddels weg is. Wat kan ik hier nu aan doen? Bij de oogarts in het ziekenhuis hebben ze het hoornvlies schoongemaakt (roestvlekje) maar nu heb ik nogsteeds een dubbelzicht in mijn ene oog. Kan dit verholpen worden of gaat dit vanzelf weer weg? Graag advies hierover. Alvast bedankt

 14. chris van praet on

  Ik zie letters of personen dubbel ,als ik TV kijk. Als ik één oog afdek kan ik perfect zien. Het blijft hetzelfde na cataractoperatie. Cataractoperatie was dus niet nodig, want brilglazen blijven dezelfde. Oogarts zegt dat elk oog apart perfect is ,maar dat de speiern tussen mijn ogen niet goed werken;niets aan te doen. Ik ben 78 jaar

 15. Goedenmiddag,

  Ik heb 8 maanden geleden een klap gekregen en daarij heb ik mij oog kas gebroken neus gebroken en een bloeding in mijn wang holtes nu 8 maanden later heb ik heb ik nogsteeds last van dubbel zien en zo dra ik na links of rechts kijk gaat mijn beeld verder uit elkaar staan loop al die tijd al bij 2 ziekenhuizen en een oog ziekenhuis maar tot nu tot kunnen ze niks vindenken ook duurt het altijd effe voor dat mij oog scherp gestelt is verschillende mri scan’s gehad onderzoeken noem maar op heb zo naar 8 maanden toch de hoop een beetje op gegeven mijn contract is hier door ook nog is niet verlengt ondat ik al die tijd in de ziekte wet loop dus niet leuk mensen die dit kennen of wat advies kunnen geven

  Met vriendelijke groet,

  Danny

 16. Ik heb 4 weken terug een aanrijding gehad. In eerste instantie had ik alleen pijn onder in mijn rug, de dag erna was die pijn bijna weg maar had ik heel erg last van mijn nek. De huisarts zei dat dit waarschijnlijk een reactie van mijn spieren op de klap was. Waarschijnlijk gern whiplash want dan had ik binnen een uur na het ongeluk wel klachten gehad. Na 2 weken zag ik ineens dubbel, zomaar vanuit het niets. Ik ben inmiddels bij de huisarts en opticien geweest. Ik zie niet dubbel als ik 1 oog dichtdoe. Ik blijk ineens een prisma te hebben. Mijn ogen schieten alle kanten op, zoals de opticien het zegt. Daarnaast heb ik sinds het dubbelzien ook vaak last van mijn nek. Mijn huisarts zegt dat dit niet meer van het ongeluk kan komen. Morgen ga ik naar de oogarts….spannend allemaal. Is er iemand met een gelijksoortig verhaal? Ik vind het ook vreemd dat ik 2 weken na de aanrijding die klachten heb. Toeval ?

 17. Heb al een paar jaar af en toe last van horizontaal dubbelzien. Komt ineens opzetten, houdt een paar minuten aan en verdwijnt dan weer. Heb me er nooit erg druk over gemaakt eigenlijk.

  Heb een onbekende neurologische aandoening, zou daar natuurlijk ook bij kunnen horen.Er is me geadviseerd om toch naar de huisarts te gaan maar vind het zo overdreven om aan te komen met iets dat af en toe gebeurt. Het kan weken weg zijn en dan weer een paar keer per week gebeuren.

 18. Goedenavond,
  Ik heb eigenlijk nooit last gehad van dubbelzien tot 3 weken geleden ineens met voetballen. Sindsdien heb ik elke keer als ik me inspan last van dubbelzien. Dit geldt voor sportschool, voetballen, hardlope, etc. Het dubbelzien is telkens na een half uur na het inspannen weer weg.

  Nu heb ik epilepsie (een hersenziekte), nu vraag ik me af of het dubbelzien hiermee te maken kan hebben of dat het door iets anders komt en wat ik er tegen moet doen.
  Kan iemand me helpen?

  • Dag René,
   Ben al een uurtje aan het googelen, nu pas kom ik een vergelijkbaar probleem tegen. Jij kijkt scheel juist bij inspanning! Bij mij is het bij het tennissen. De meeste mensen lijken last te hebben bij vermoeidheid, maar ons probleem lijkt daar toch niet op. Ik heb de laatste tijd wat last gehad van bijholte ontsteking. Deze is nu weg, probleem blijft helaas. Misschien nog even wachten.

  • Hallo Rene

   Sinds anderhalf jaar heb ik het zelfde probleem als jou, bij het voetballen krijg ik na plus minus veertig minuten ook een probleem met scheel zien, ik heb al allerlei onderzoeken gehad van MRI tot neurologische onderzoeken en als laatst door de orthoptist (oogarts) deze constateerde een afwijking aan één van mijn ogen waardoor ik mijn hele leven al een afwijking zou hebben gehad maar dat nu pas de klachten naar voren komen doordat ik ouder wordt en mijn oogspieren minder hun best kunnen doen met aanspannen.
   IK heb nu een bril aangemeten gekregen en moet het voetballen gaan proberen met lenzen maar hier heb ik nog moeite mee omdat ik ze niet in krijg.
   Mijn advies is, ga naar de huisarts en vraag een afspraak aan met een orthoptist en laat je ogen nakijken op Accommodatie stoornis en cylinder afwijking misschien dat jij dan wat verder komt.
   Succes

 19. Nou , ik heb precies hefzelfde.
  Ik ben helemaal door de molen gegaan. Gelukkig niets gevonden.
  Ik denk zelf dat het uit mijn nek komt. En jah met spanning is het erger.
  Dat dubbelzien duurt een paar minuten en als ik een oog dicht knijp is het ook weg.
  We zitten raar in elkaar .

  • Hallo Nellie,

   Ik lees net je reactie van vorig jaar op overogen.nl
   Ik heb exact dezelfde klachten. Heb jij er nog last van ?

   Groetjes,
   Daisy

  • Ik (50 jr) heb al zeker 10 jaar vergelijkbare klachten. Van het ene op het andere moment zie ik dan opeens (tijdelijk) dubbel. Als ik een oog dicht houdt, zie ik wel scherp (zowel links of rechts). Iemand anders ziet dan niets vreemd aan mij ogen, dus kijk niet scheel.
   Trucjes die bij mij helpen om weer snel scherp zicht te hebben zijn:
   1. rustig zitten, je hoofd iets schuin naar beneden en dan met beide ogen omhoog kijken en focussen op 1 vast punt op bijv 1 meter afstand en dan niet knipperen gedurende 1 minuut. Daarna rustig je blik verschuiven tot het weer helemaal over is.
   2. je platte hand horizontaal tegen je wenkbrauwen houden (“zoals indianen kijken”) en dan rustig vooruit kijken.
   3. een zonnebril opzetten en rustig vooruit kijken.
   Met bovenstaande duurt het dubbel kijken bij mij nooit veel langer dan enkele minuten.

   • Ik heb exact hetzelfde gehad! Plots zag ik niets meer scherp en liep alles door elkaar. Effe in paniek, mijn ogen toegehouden. Ogen bedekt emt mijn handen. Na 5 minuutjes was het over. Heb wel schrik.

 20. Ik heb vaak last van plotseling dubbelzien, doodeng, als ik m’n nek ontspan en op de ademhaling let is het ook snel weer weg. Daarna heb ik een zwaar gevoel onder mijn wenkbrauwen en vaak pijn in m’n nek en een stijf gevoel in de nek totaal de schedelrand op het achterhoofd.
  Mijn huisarts zegt dat het niets bijzonders is, spanning spanning, maar ik vind het doodeng en ben bang. Wie heeft hier ook last van.
  Groet hillie keijzer

  • Hoi hillie ik heb je bericht gelezen jij heb het zelfde als mijn en ben naar de dokter geweest en hij zeg het zelfde als jou dokter ik ben echt doods benauwd duizeligheid en misselijkheid en echt dubbel zien hoofd pijn je wordt er niet goed ervan en ik rij ook auto maar ik weet van mezelf dat ik beter een afspraak maken om verwijskaart naar het ziekenhuis ik heb het al een paar maanden ik hoop dat het over gaat voor jou en mij.
   Gr,Twan.

 21. Alle reakties gelezen, maar geen geval als het mijne. Nooit dubbelzien klachten gehad,maar na een staaroperatie veel last van dubbelzien. Heel gevaarlijk met autorijden. Auto dus weggedaan, heb weinig hoop op verbetering. Ben 88 jaar zou nog graag wat beter kunnen lezen.

 22. Casper Samual on

  Als kind ben ik overreden door een bus met de nodige hersentrauma. Ik heb al 26 jaar constante diplopie waar mijn slechtste beeld van de twee beelden bij voorwerpen die dichtbij staan links uitvallen en veraf rechts. Bij het Oog Ziekenhuis Rotterdam zijn nagenoeg geen patienten die dit ook hebben en er is geen behandeling voor. Als kind hebben ze tevergeefs geprobeerd 1 oog af te dekken maar dit heeft geen effect gehad. Mijn ogen zijn wel cosmetisch recht gezet. Ik zou graag in contact komen met mensen die hier ervaring in hebben. Mijn E-mail is caspersamual@hotmail.nl. Dank voor uw aandacht.

 23. Ik ben 17 en zie al langer dan drie jaar dubbel, en niet enkel soms, maar de hele tijd. Ik heb altijd last van hoofdpijn en misselijkheid, en ik heb al alles geprobeerd. Ik ben inmiddels tweemaal geopereerd, heb prismas geprobeerd en zelfs een zwarte lens, maar niets helpt. Toch blijf ik er erg last van hebben. Ik studeer namelijk nog en lees heel graag. Beiden zijn heel moeilijk met dubbelzicht, dus dit verstoort mijn leven behoorlijk. Ik heb een tijd afspraken gehad in het ziekenhuis, maar daar konden ze me ook niet verder helpen. Is hier dan echt geen oplossing voor?

  Ik ben van plan over een aantal maanden verder te gaan studeren aan de universiteit (taal- en letterkunde, dus veel lezen) en ik wil graag mijn rijbewijs halen. Ergens ben ik bang dat dit in de weg zal staan. Voor een lange tijd viel het wel mee en kon ik ermee leven, maar de afgelopen tijd wordt het steeds erger en staat het in de weg van mijn dagelijkse bezigheden. Ik ben bang dat ik hier mijn hele leven mee zal blijven zitten.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.