Fotofobie of Lichtgevoeligheid

Lichtgevoeligheid of fotofobie is een intolerantie voor licht. Sommige mensen ervaren alleen ongemak bij fel licht, terwijl anderen in extreme gevallen geen enkele vorm van licht kunnen verdragen. Deze intolerantie kan voor zonlicht, Tl-licht, gloeilampen of vlammen van kaarsen zijn.

Sommige mensen hebben de neiging om hun ogen te sluiten of scheel te kijken als de licht intensiteit te sterk is. Er zijn veel verschillende redenen waarom iemand een overgevoeligheid voor licht kan hebben. Fotofobie is een symptoom en geen aandoening of ziekte. Hierdoor is dus het grootste probleem de onderliggende oorzaak die de fotofobie veroorzaakt. Fotofobie komt voor onder alle leeftijden.

In dit artikel zullen de symptomen, de oorzaken en de behandeling voor fotofobie worden besproken.

overgevoeliglicht

Symptomen van Fotofobie

Er zijn een paar duidelijke symptomen waaraan je herkent dat de lichtgevoeligheid is toegenomen, zoals:

 • Ongemak
 • Noodzaak om de ogen te sluiten
 • Noodzaak om scheel te kijken
 • Brandend gevoel
 • Overmatig tranen
 • In sommige gevallen is er geen sprake van bovenstaande symptomen behalve de gevoeligheid voor licht zelf. Sommige mensen hebben op de ene dag nergens last van terwijl de volgende dag de gevoeligheid voor licht zeer groot is. Ieder individu is uniek en ervaart verschillende symptomen. Nogmaals, de symptomen hangen af van de onderliggende oorzaak. In alle gevallen zullen mensen dus vele andere soorten symptomen ervaren, afhankelijk van de onderliggende aandoening of ziekte die de lichtgevoeligheid veroorzaakt.

  Oorzaken van Fotofobie

  Er zijn verschillende redenen waarom iemand zou kunnen lijden aan fotofobie of gevoeligheid voor licht. Zoals eerder beschreven, fotofobie op zichzelf is geen ziekte, stoornis, probleem of toestand. In feite is het een symptoom van vele verschillende ziekten, aandoeningen, problemen of omstandigheden. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een infectie of ontsteking die de ogen irriteert, dit kan voor fotofobie zorgen. Ook kan fotofobie een symptoom zijn van een onderliggende ziekte zoals een virale ziekte, ernstige hoofdpijn of migraine.

  Ook de oogkleur van iemand kan invloed hebben op de lichtgevoeligheid. Mensen met lichter gekleurde ogen ervaren verschillende niveaus van gevoeligheid voor licht dan mensen met donker gekleurde ogen. Een mogelijke verklaring hiervoor kan zijn het ontbreken van pigment in de ogen van mensen met lichter gekleurde ogen. Als men dus donkere ogen heeft, wat het gevolg is van meer pigment, dan zou dit een verklaring kunnen zijn voor het feit dat deze mensen een andere lichtgevoeligheid hebben dan de mensen met lichte ogen.

  Soms gaat fotofobie ook gepaard met andere problemen, enkele voorbeelden hiervan zijn: botulisme, conjunctivitis en iritis. Andere veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Schaafwonden op hoornvlies
  • Een vrijstaand netvlies
  • Irritatie van contactlenzen
  • Zonnebrand
  • Chirurgie aan het oog
  • Medicijnen, in het bijzonder: belladonna, kinine, tetracycline en doxycycline.
  • Behandeling voor Fotofobie

   De beste behandelingsmethode om het ongemak van fotofobie te verlichten is het aanpakken van de onderliggende oorzaak. Als de onderliggende oorzaak wordt behandelt daalt de gevoeligheid voor licht en dus verdwijnt de fotofobie. Als de oorzaak een gevolg is van uw medicijn gebruik, dan kunt u het beste met uw voorschrijvende arts praten over het eventueel vervangen van de medicatie. Daarnaast kan het ook zijn dat u van nature gevoelig bent voor licht, dan kan het combineren van een zonnebril met UV-bescherming, gerande hoeden of het vermijden van fel licht de enige oplossing voor u zijn. In andere gevallen kan een contactlens prothese die de kleur van uw ogen nabootst worden gebruikt. Het is in alle gevallen raadzaam om uw huisarts of oogarts te informeren over de problemen die u heeft met de gevoeligheid voor licht, zodat zij u advies kunnen geven over een eventuele behandeling die voor u zal werken.

28 antwoorden
 1. samantha
  samantha says:

  Ik heb een zoontje van 4 jaar, die al heel lang bij de oogarts loopt (OMC Groningen)
  Mijn zoon heeft het volgende : intermiterende exotropie.
  Het naar buiten trekken van zijn linkeroog bij het zien van fel licht.
  o.a. televisie kijken, de zon, sneeuw, felle lucht, en bij kijken naar iets dat ver weg staat.
  Hierbij trekt het oog continu naar buiten, knijpt mijn zoon dat oog dicht omdat het blijkelijk irriteert door dubbel te zien, of zegt zelf dat het ook pijn doet.
  Ik zou heel graag met mensen in contact willen komen die deze ervaring ook hebben en / of hun kinderen.
  Hoe gaat u hiermee om, en kunt u mij tips geven?
  Mijn zoon heeft grotendeels van de dag een zonnebril op, al helemaal in de zomer.
  Bij zonlicht in huis of op school zit hij ook met zonnebril op.
  In eht zwembad heeft hij de hele tijd zijn zonnebril op, en het water in zijn ogen brand hem heel erg.
  Volgens de oogarts is er niets aan te doen,en blijft dit zijn leven lang.
  Een operatie om de spier wat rechter te zetten,zodat het oog niet meer weg zal trekken, lost het probleem niet op.
  Zijn oog trekt scheef juist door fel licht, maar daarmee is na de operatie geen lichtgevoeligheid verdwenen.
  Vraag me af hoe dit later zal gaan met werk, ( tl lampen) , met fietsen/bromfiets/autorijden, (de lampen van tegenligger) etc…
  Graag hoor ik van u.

  Met vriendelijke groet, Mevr. S.

  • S
   S says:

   Hai,

   Ik heb 19n jaar nu en heb hier zelf ook last van en draag sinds 3 jaar een bril die licht weerkaatst en mee kleurt met zon etc. Hoe deze glazen heten weet ik niet. Dit meekleuren gebeurt ook in ruimtes waar er veel licht is. Het heeft me echt geholpen aangezien ik echt dagelijks hoofdpijn hier door kreeg en niet kon kijken.

   Het is alleen wel zo dat je de bril misschien voor altijd moet dragen maar het helpt wel.

   groetjes,
   S.

   • Marianne
    Marianne says:

    Hai S.
    Ik las over jouw bril. Mijn dochter van 17 heeft hier ook last van en is op zoek naar een oplossing. Een meekleurende zonnebril werkt alleen op Uv-straling. Werkt die van jou dan ook in ruimtes met TL-verlichting en ander kunstlicht?
    Kun je er voor ons achterkomen wat voor bril dit dan is?

    • Hennie
     Hennie says:

     Beste mevr.
     De allernieuwste brillenglazen die donkerder gaan kleuren o.i.v. zonlicht houden die donkerte ook binnenshuis vast.
     Eerder had ik een meekleurende bril die binnenshuis weer ”gewoon” werd omdat het verkleuren door de ramen werd tegengehouden.
     Dat is nu verleden tijd.
     Ik hoop zo van harte dat uw dochter hier ook door geholpen kan worden.
     Vr.gr.
     Hennie D.

  • Agnes Bergman
   Agnes Bergman says:

   Mijn vriend loopt hier al jaren mee. Ook hij heeft in de jaren vijtig/zestig oogspieroperaties gehad maar dat baatte bij hem dus niet. met vr.groet Agnes Bergman

  • sabine
   sabine says:

   ik heb ook een oog dat steeds naar buiten trekt maar merk hier zelf niks van. als ik iemand recht aankijk ofzo of in de spiegel. dit begon al op mn 3e ofzo maar werd in de jaren erna steeds erger. ben er op mn 10e aan geopereerd (ben nu 16) maar ong twee jaar na de operatie is het weer teruggekomen. dit merkte ik eerst zelf niet maar mijn omgeving wel. een vriend confronteerde me er een keer mee. alles uitgelegd en hij reageerde er goed op maar een groot deel ook niet. 6 jaar later andere vrienden die het niks uitmaakt en er wel aan gewend zijn. nu begint ook gevoeligheid voor licht op te treden. als de zon vaak maar net iets feller schijnt dan in de winter. enorm geiriiteerde ogen. specialisten kunnen je vaak helpen. bij de huisarts konden ze er niks aan doen zeiden ze. een goede opticien opgezocht. en die heeft mij doorverwezen naar het ziekenhuis. na bijna ong om de twee weken erheen te moeten een jaar lang om allerlei onderzoeken en tests te doen uiteindelijk toch geopereerd. ze hebben de spier was uitgerekt en hebben ze veel korter gemaakt. tijdje goed gegaan maar nu weer terug ben bang dat dit iets blijvends is.

   groetjes sabine

 2. Jennifer
  Jennifer says:

  Sinds dat ik kind was heb ik al last van fel licht, Maar de laatste maanden lijkt het erger te worden.
  Ik kan niet goed kijken tot niet als er felle zon, licht etc. is.
  als ik te lang in de zon of licht zit dan begint me ogen enorm te tranen en duurt even voor ik me ogen weer open kan doen.
  Ik heb er enorm veel last van, het oogziekenhuis doet er niks mee en ben er ondertussen radeloos mee.
  Heeft er iemand een tip wat ik nog zou kunnen doen?

  Groetjes Jennifer

  • Rolf
   Rolf says:

   Hoi Jennifer,

   Ga naar de oogspecialist met de specifieke vraag of jij fotofobie heb. Laat de dokter desnoods stapsgewijs met jou door deze website lopen.

   Zelf kun je een zonnebril met goede uv kopen (uv400) en eventueel een style zonnehoed met grote rand :-) wat jij je ook kunt afvragen is of je ogen al vermoeid zijn van een bron die je niet kent: slaap je met gordijnen dicht? Dus donkere kamer want dan hebben je ogen goed rust. In de ruimte waar jij meeste bent in en buiten huis, bijv woonkamer, terras,
   Werk opleiding etc… Is daar vervelend licht? Grote ramen, felle lampen, weerkaatsing in de tv? Creatief dat probleem oplossen kan helpen, sterkte!

 3. Aline
  Aline says:

  Hee

  Ik heb een hoornvlies beschadiging gehad. ( Dat is weer over) Maar nu als ik buiten ben , en er schijnt licht in mijn ogen (of straaltjes zon) dan trekt mijn ene wenkbrauw omhoog. (Ik kan wel goed kijken bij licht) Maar ik vraag me nu af waardoor het komt. Ik hoop dat u reageert.

 4. sandra
  sandra says:

  hoi,
  ik werk twee dagen op de bloemenveiling waar alleen maar tl licht is, nu krijg ik regelmatig migraine aanvallen op me werk.
  de oogarts had al geconstateerd dat mijn ogen overgevoelig is voor licht,draag buiten vaak een zonebril in de auto bijna altijd,ook als er geen zon is maar de lcht scherp is.
  wat kan ik doen om op me werk geen last te krijgen van de tl verlichting? een zonnebril vind ik niet echt een handig idee
  hoop dat iemand mijn kan helpen

  • dorus
   dorus says:

   op het dak van de bloemenveiling Aalsmeer staat een heel bataljon met UMTS masten. In de veiling hangt een walm van benzine en diesel. Veel bloemen en planten zijn bespoten met pestisiden. Daarnaast is er geen normaal licht en een enorme hoeveelheid stress. iedereen loopt daar met een smartphone en overal is wifi
   Dan is het echt niet raar dat je daar migraine krijgt.

 5. M doets
  M doets says:

  Fotofobie kan ook veroorzaakt worden als je een ontsteking hebt in het ruggenmerg.
  Zoals bij mij het geval is.

 6. marc
  marc says:

  Volgens mij is het vrij simpel (bij geen letsel) , bij gebrek aan bepaalde vitaminen krijg ik inorme last van licht op mijn ogen , bij inname van vit A , B, C, verdwijnt deze klacht . grt

 7. Sylvie Jacobs
  Sylvie Jacobs says:

  Bij lichtgevoeligheid kan je voor langere tijd silicium (in drankjesvorm of capsules) gebruiken. Ik ben begonnen met de Vegetal Silica van Solgar en wil dit nu echt door gaan zetten want ik heb een scala aan klachten die samen kunnen hangen met siliciumtekort waaronder dus al vele jaren lichtgevoeligheid.

 8. Kitty
  Kitty says:

  Hoi,

  Ik heb mijn hele leven (ben nu 32) al problemen met felle lichtbronnen. Dit kan de zon zijn, tl-licht, wit wolkendek, sneeuw. Noem maar op. De oorzaak is dat mijn iris van mijn oog groter is dan bij de meeste mensen. Ook is die nog licht van kleur wat niet helpt. Wanneer er ineens fel licht in mijn ogen schijnt voel ik letterlijk mijn iris de pupil verkleinen. Dat is niet bepaald prettig om te voelen. Ik ben hier na lang zoeken achter gekomen nadat ik bij een oogards voor een laserbehandeling ben geweest die mij dit melden wat meteen een hoop verklaarde.

  Ik draag mijn hele leven al zonne brillen en het is daardoor erg lastig als die op sterkte is. Meekleurende glaze kleuren zijn voor mij te langzaam waardoor ik eigenlijk overdag, zowel binnen als buiten een kleurenbril of iets dergelijks graag om het licht dragelijk te maken. Binnen meestal een blauwe of gele kleur en buiten een zonne bril of iets.

  Verder brengt mijn ‘aandoening’ ook wel weer een voordeel met zich mee. Als het donker is zie ik meer dan de gemiddelde persoon omdat mijn ogen meer licht op kunnen vangen. Jullie snappen dan ook wel dat ik een ‘nacht’ mens ben omdat het fijner is voor mijn ogen. Verder gebruik ik bij heel mooi weer ook lenzen waar een kleurrand inzit om mijn ogen te helpen minder licht te ontvangen. Helpt wel maar een zonne bril blijft wel nodig.

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd of er meer mensen zijn die dit probleem hebben en hoe hier mee om gaan. Misschien kunnen we elkaar helpen met tips of zo.

  • lea
   lea says:

   Hallo!

   Ik ben 21 jaar, en heb eigenlijk mijn hele leven erge last gehad van mijn ogen. ik heb wel sterkte voor het ver kijken. ik draag eigenlijk altijd een zonnebril zolang dit sociaal geaccepteerd word. als ik binnen op school (ik studeer aan de HVA) een zonnebril op heb word dit niet altijd geaccepteerd. Mijn oogarts vertelde het me een tijd terug toen ik na een periode van veel hoofdpijnklachten weer terug kwam voor een oogmeting, sterkte was hetzelfde maar toen hij me binnen zag komen met mijn zonnebril en ik deze liever niet af wilde doen was het wel duidelijk.

   het word heel vaak als en symptoom van een andere aandoening of ziekte beschreven. bij mij is er eigenlijk niets ernstigs het geval. mijn ogen kunnen het licht simpelweg niet goed verwerken of eigenlijk juist heel goed. ik zie in het donker ook een stuk beter.

   ik loop eigenlijk altijd met een pet op en een zonnebril. binnen moet vaak beiden af in verband met sociale normen.
   Het valt me echter erg op dat in openbare gebouwen steeds meer lichtbronnen aanwezig zijn. er worden heel veel lampen gebruikt en vaak ook op ooghoogte. valt het het anderen ook op?
   ik zou graag tips uitwisselen met anderen overwegende vampiers.
   Groetjes!

  • Duncan
   Duncan says:

   Kitty, wat jij omschrijft is vrijwel exact wat ik ervaar! Tot aan het beter zien in het donker toe. Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben ;-)
   Aan Lea zou ik willen zeggen dat je je helemaal NIETS aan moet trekken van wat ‘sociaal aanvaard’ is. Het gaat toch verdorie om je gezondheid! Ik krijg regelmatig commentaar (“de zon schijnt binnen niet, hoor!” of “ik vind het a-sociaal als mensen hun zonnebril ophouden”), maar na mijn reactie (of alleen maar een ijzige blik) hebben mensen héél snel in de gaten dat ze flink fout zitten. Jij kunt er ook niks aan doen dat je dit probleem hebt. Heb dan ook geen boodschap aan mensen die daar – op basis van onwetendheid en vooringenomenheid – iets van moeten vinden! ;-)

   • lydie
    lydie says:

    Beste Duncan, ik wou dat ik zo “dapper” was als jij. Net zoals Kitty ondervind ik dat mensen raar reageren als je met een donkere bril loopt (zelfs mijn partner !).En ik word het moe om iedere keer uitleg te moeten geven want zelfs dan geloven ze het niet dikwijls. Dus makkelijker is het om die donkere bril af te zetten in gezelschap van anderen, maar wat wel juist is…..ik maak het er mezelf alleen maar lastiger mee (en dan word ik op den duur ook lastig :-( . Ik ga proberen om jouw voorbeeld te volgen en aan mezelf te denken. …proberen hé :-) groetjes en bedankt voor de reactie die je plaatste – het gaf mij een boost !!

  • Ellen
   Ellen says:

   Heb een vraag aan Kitty,
   Wat is voor jou de functie van gekleurde lenzen met een donkere rand?
   Valt deze donkere rand dan precies op de rand van je eigen iris waardoor lichtinval minder wordt?

  • Ingeborg
   Ingeborg says:

   Hoi, ik ben 46 en heb glaucoom, een te hoge oog bol druk achter in je oog. Dit proberen ze nu te stabiliseren door laserbehandelingen. Doordat de irissen in mijn ogen slijtage opgelopen hebben, ben ik de laatste jaren enorm lichtgevoelig geworden. Op mijn werk is alle tl- verlichting boven en rondom mijn werkplek uit. Luxaflex dicht en gelukkig heb ik 2 grote beeldschermen die veel buitenlicht tegenhouden. De lichtheid van je beeldscherm kan je ook verlagen, staat bij mij op 30 of 40 procent.
   Sinds gisteren kwam ik erachter dat er een soort opzetstukken voor aan de zijkant van de bril bestaan, die je er zo op kan klikken. Ik ga straks googelen, om ze te bestellen. Scheelt in ieder geval op mijn werk weel lichtinval vanaf de zijkanten. En het oogde niet heel bizar gelukkig.
   Verder las ik hier iets over blauwe glazen, dat ga ik ook nog verder uitzoeken. Ik draag nu altijd een zonnebril bij me, op vakantie altijd zo’n zonneklep met blauw plastic op de zon tegen te houden. En een gele bril voor in de auto als het regent, ook onmisbaar.

 9. Natasja
  Natasja says:

  Ik heb ook last van lichtgevoeligheid. Ik heb ondanks mijn zeer donkere oogkleur ook last van licht en dat wordt steeds erger. In Den Haag zit een opticien die speciale FL-41 glazen verkoopt die hier erg goed voor zouden kunnen zijn. Ik wil ook even opmerken dat het voor iemand met lichtgevoelige ogen erg lastig is om op een helderwitte website te moeten kijken naar lichtgrijze lettertjes :(

 10. Anja Dijkhuis
  Anja Dijkhuis says:

  Helaas heb ik ook een groot probleem met ernstige lichtgevoeligheid aan 1 oog. Nadat ik, door ernstige nalatigheid van mijn oogarts, 3 maanden met een bijna complete netvliesloslating heb gelopen, ben ik ruim 2 jaar geleden in het AMC geopereerd en heb ik zeer veel mazzel gehad dat ze het netvlies weer op de plaats hebben kunnen krijgen. Ik heb nu nog een zicht aan dat oog van 10 %. Na 5 heftige operaties, veel complicaties en veel pijn ben ik nu uitbehandeld. Ik ben in 2 jaar tijd 34 keer naar het AMC geweest en 5 keer na Deventer. Een van mijn ernstige complicaties is dat mijn lens vastgeplakt is aan de iris en dat houdt in dat de pupil niet meer werkt en zich niet meer aanpast. De pupil blijft dus constant groot, het licht is dus een ramp. Enkele weken geleden heb ik gelukkig een zonnebril gekregen via een low vision specialist. Dit is een specialist, die gespecialiseerd is in blinden en slechtzienden. Je kunt hier alleen maar naar toe met een verwijzing van een oogarts. Helaas moet je dit soort brillen bijna altijd zelf betalen, tussen de 180 en 280 euro. Ik heb nu een zonnebril die zeer uitzonderlijk is en die 93% van het licht filtert en toch kun je scherp zien. De low vision specialist heeft meerdere mogelijkheden voor dit probleem en is zeker een aanrader, alhoewel een oogarts je niet makkelijk daar naar toe stuurt i.v.m. de kosten.
  Ik hoop dat ik hier iemand mee kan helpen.

  • Daan
   Daan says:

   Hallo,

   Prettig om een keer te lezen dat er meer mensen zijn met problemen met licht. Ik heb een soort gelijk verhaal.
   Doordat ik op 1 jarige leeftijd een spijkertje in mijn oog heb gekregen, en wel precies in mijn pupil) heb ik een oogtrauma. Mijn zicht met dat oog is slechts 3%. Genoeg om goed te functioneren; autorijden, voetballen etc,. . zie het zicht ook absoluut niet als handicap, maar de lichtgevoeligheid eigenlijk wel.

   Mijn iris is bij mijn linkeroog bijna helemaal weg waardoor mijn pupil bijna helemaal “open staat”.
   Dit zorgt voor erg veel licht dat binnenkomt. Klachten zijn; erge hoofdpijn, vermoeidheid, loenzen met een oog bij vermoeidheid en veel licht.

   Ik heb nu twee keer een hoornvliestransplantatie ondergaan met als doel het beschadigde hoornvlies te herstellen waardoor ik een soort van “zonnebril-contactlens” zou kunnen dragen. Deze lens heb ik met veel plezier 3 jaar lang kunnen dragen. Daarna kon ik de lens helaas niet meer verdragen. Ook niet na de tweede hoornvliestransplantatie.

   Inmiddels ben ik 42 en weet natuurlijk niet beter. Ik baal er echter wel vaak van en beheerst behoorlijk mijn leven. Ik heb op mijn werk bijv. een bril op met één donker glas. Dit ziet er bijzonder uit natuurlijk, maar voor mij een redelijk acceptabele oplossing. En voor anderen direct een aanwijzing dat ik de bril niet voor de gein op heb. Dat sociale-accaptatie gebueren is wel een ding inderdaad. Krijg ook vaak rare gezichten als ik op een bewolkte dag een zonnebril op heb.

   Buiten heb ik uiteraard altijd een zonnebril op. Petje op, etc,.. En in sommige winkels ook zonnebril op, vanwege TL-verlichting.
   Ben eigenlijk wel erg benieuwd of zo’n blauwe bril wat voor mij zou kunnen doen. Wie zou daar het beste advies over kunnen geven?

 11. Co
  Co says:

  Ik had een tranend oog via huisarts medicijn zalf fucitital zalf gekregen binnen 10 dagen zou het over zijn , nu vergeet het maar , mijn ogen reageerde er niet goed op , helemaal ontzet. Vol met water gevuld ,kon niks meer zien , naar oogziekenhuis geweest , die schrok zo en gelijk stoppen met deze zalf wat ik al gedaan had , kreeg ander spul , na 3 weken werd het wat minder , maar nee het is nooit meer goed gekomen nu zijn allebei mijn ogen aangetast tranen de hele dag licht kan ik helemaal niet verdragen , en de winterdag met de kou kom ik praktisch niet meer buiten de wind verdraag ik niet , hele doze tissues gebruik ik , elke dag ooggetuigen vidisic er in doen hopeloos droge ogen werd ook genoemd , maar dit is veel erger zonnebril op ik kan niet zonder bij allebei mijn ogen is het membraan l
  Vlies losgeraakt ,en daar word nu aan getrokken , ik ben zo bang omdat ze er niks aan kunnen doen , dat ik blind word , zodra er een duisternis optreed moet ik zien dat ik snel bij een oogarts komt , vreselijk mensen ik weet het niet meer , wie weet hier raad mee ik niet , dalijk de zomer met de zon , heerlijk zou je zeggen maar ik kan het licht niet verdragen , zo erg , vr groet co

 12. Gerrit Jan
  Gerrit Jan says:

  Ik heb last van extreme lichthinder en zoek een grote zonneklep voor afscherming naast mijn U40 filterbril.
  Wie heeft een tip voor een lange klep?

Reacties zijn gesloten.