Fotofobie of Lichtgevoeligheid

7

Lichtgevoeligheid of fotofobie is een intolerantie voor licht. Sommige mensen ervaren alleen ongemak bij fel licht, terwijl anderen in extreme gevallen geen enkele vorm van licht kunnen verdragen. Deze intolerantie kan voor zonlicht, Tl-licht, gloeilampen of vlammen van kaarsen zijn.

Lichtgevoeligheid of fotofobie is een intolerantie voor licht. Sommige mensen ervaren alleen ongemak bij fel licht, terwijl anderen in extreme gevallen geen enkele vorm van licht kunnen verdragen. Deze intolerantie kan voor zonlicht, Tl-licht, gloeilampen of vlammen van kaarsen zijn.

Sommige mensen hebben de neiging om hun ogen te sluiten of scheel te kijken als de licht intensiteit te sterk is. Er zijn veel verschillende redenen waarom iemand een overgevoeligheid voor licht kan hebben. Fotofobie is een symptoom en geen aandoening of ziekte. Hierdoor is dus het grootste probleem de onderliggende oorzaak die de fotofobie veroorzaakt. Fotofobie komt voor onder alle leeftijden.

In dit artikel zullen de symptomen, de oorzaken en de behandeling voor fotofobie worden besproken.

Symptomen van Fotofobie

Er zijn een paar duidelijke symptomen waaraan je herkent dat de lichtgevoeligheid is toegenomen, zoals:

  • Ongemak
  • Noodzaak om de ogen te sluiten
  • Noodzaak om scheel te kijken
  • Brandend gevoel
  • Overmatig tranen

In sommige gevallen is er geen sprake van bovenstaande symptomen behalve de gevoeligheid voor licht zelf. Sommige mensen hebben op de ene dag nergens last van terwijl de volgende dag de gevoeligheid voor licht zeer groot is. Ieder individu is uniek en ervaart verschillende symptomen. Nogmaals, de symptomen hangen af van de onderliggende oorzaak. In alle gevallen zullen mensen dus vele andere soorten symptomen ervaren, afhankelijk van de onderliggende aandoening of ziekte die de lichtgevoeligheid veroorzaakt.

Oorzaken van Fotofobie

Er zijn verschillende redenen waarom iemand zou kunnen lijden aan fotofobie of gevoeligheid voor licht. Zoals eerder beschreven, fotofobie op zichzelf is geen ziekte, stoornis, probleem of toestand. In feite is het een symptoom van vele verschillende ziekten, aandoeningen, problemen of omstandigheden. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een infectie of ontsteking die de ogen irriteert, dit kan voor fotofobie zorgen. Ook kan fotofobie een symptoom zijn van een onderliggende ziekte zoals een virale ziekte, ernstige hoofdpijn of migraine.

Ook de oogkleur van iemand kan invloed hebben op de lichtgevoeligheid. Mensen met lichter gekleurde ogen ervaren verschillende niveaus van gevoeligheid voor licht dan mensen met donker gekleurde ogen. Een mogelijke verklaring hiervoor kan zijn het ontbreken van pigment in de ogen van mensen met lichter gekleurde ogen. Als men dus donkere ogen heeft, wat het gevolg is van meer pigment, dan zou dit een verklaring kunnen zijn voor het feit dat deze mensen een andere lichtgevoeligheid hebben dan de mensen met lichte ogen.

Soms gaat fotofobie ook gepaard met andere problemen, enkele voorbeelden hiervan zijn: botulisme, conjunctivitis en iritis. Andere veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Schaafwonden op hoornvlies
  • Een vrijstaand netvlies
  • Irritatie van contactlenzen
  • Zonnebrand
  • Chirurgie aan het oog
  • Medicijnen, in het bijzonder: belladonna, kinine, tetracycline en doxycycline.

Behandeling voor Fotofobie

De beste behandelingsmethode om het ongemak van fotofobie te verlichten is het aanpakken van de onderliggende oorzaak. Als de onderliggende oorzaak wordt behandelt daalt de gevoeligheid voor licht en dus verdwijnt de fotofobie. Als de oorzaak een gevolg is van uw medicijn gebruik, dan kunt u het beste met uw voorschrijvende arts praten over het eventueel vervangen van de medicatie.

Daarnaast kan het ook zijn dat u van nature gevoelig bent voor licht, dan kan het combineren van een zonnebril met UV-bescherming, gerande hoeden of het vermijden van fel licht de enige oplossing voor u zijn. In andere gevallen kan een contactlens prothese die de kleur van uw ogen nabootst worden gebruikt. Het is in alle gevallen raadzaam om uw huisarts of oogarts te informeren over de problemen die u heeft met de gevoeligheid voor licht, zodat zij u advies kunnen geven over een eventuele behandeling die voor u zal werken.

Delen.

7 reacties

  1. Ik heb een zoontje van 4 jaar, die al heel lang bij de oogarts loopt (OMC Groningen)
    Mijn zoon heeft het volgende : intermiterende exotropie.
    Het naar buiten trekken van zijn linkeroog bij het zien van fel licht.
    o.a. televisie kijken, de zon, sneeuw, felle lucht, en bij kijken naar iets dat ver weg staat.
    Hierbij trekt het oog continu naar buiten, knijpt mijn zoon dat oog dicht omdat het blijkelijk irriteert door dubbel te zien, of zegt zelf dat het ook pijn doet.
    Ik zou heel graag met mensen in contact willen komen die deze ervaring ook hebben en / of hun kinderen.
    Hoe gaat u hiermee om, en kunt u mij tips geven?
    Mijn zoon heeft grotendeels van de dag een zonnebril op, al helemaal in de zomer.
    Bij zonlicht in huis of op school zit hij ook met zonnebril op.
    In eht zwembad heeft hij de hele tijd zijn zonnebril op, en het water in zijn ogen brand hem heel erg.
    Volgens de oogarts is er niets aan te doen,en blijft dit zijn leven lang.
    Een operatie om de spier wat rechter te zetten,zodat het oog niet meer weg zal trekken, lost het probleem niet op.
    Zijn oog trekt scheef juist door fel licht, maar daarmee is na de operatie geen lichtgevoeligheid verdwenen.
    Vraag me af hoe dit later zal gaan met werk, ( tl lampen) , met fietsen/bromfiets/autorijden, (de lampen van tegenligger) etc…
    Graag hoor ik van u.

    Met vriendelijke groet, Mevr. S.

    • Hai,

      Ik heb 19n jaar nu en heb hier zelf ook last van en draag sinds 3 jaar een bril die licht weerkaatst en mee kleurt met zon etc. Hoe deze glazen heten weet ik niet. Dit meekleuren gebeurt ook in ruimtes waar er veel licht is. Het heeft me echt geholpen aangezien ik echt dagelijks hoofdpijn hier door kreeg en niet kon kijken.

      Het is alleen wel zo dat je de bril misschien voor altijd moet dragen maar het helpt wel.

      groetjes,
      S.

      • Beste mevr.
        De allernieuwste brillenglazen die donkerder gaan kleuren o.i.v. zonlicht houden die donkerte ook binnenshuis vast.
        Eerder had ik een meekleurende bril die binnenshuis weer ”gewoon” werd omdat het verkleuren door de ramen werd tegengehouden.
        Dat is nu verleden tijd.
        Ik hoop zo van harte dat uw dochter hier ook door geholpen kan worden.
        Vr.gr.
        Hennie D.

    • Wouter stomp
      Ja het is wel op te lossen.er is sprake van een allergie bij de ogen die de hypofyse beroert.op den duur kan je helemaal niet meer naar buiten.pijn in de huid gevoelig. Voor straling a en b. Remedie kijk of er een medicijn is die de klachten beinvloeden
      Ik weet een goede therapeut. Van riel hom. Arts pararagnost rijswijk
      Zelf ook onder behandeling. Verbetering
      Duurt wat langer hom. Maar geduld vrg

      • verblind door licht on

        Hallo, ik heb al 6 jaar last van overgevoeligheid aan licht.
        Ik krijg barstende hoofpijn als ik nog maar naar buiten kom en een auto voor komt met zijn lichten aan.

        Ik kan ook geen schermen verdragen, dan bedoel ik geen laptops, gsm, smartphone, led licht is geweldig maar niet voor mij.
        Ik heb bijna alle oogartsen afgelopen en ik krijg telkens een bril voor geschreven.
        Maar ik zie perfect, enkel bij licht zie ik bijna niets wazig en troebel. Boeken lezen gaan allemaal perfect zolang als er maar niet veel licht is.

        Zijn er mensen die dit herkennen en wat doen jullie hier aan??

        Ik heb al gelezen dat vitamine a te kort hier de oorzaak zou van kunnen zijn?? Maar al mijn vitamine zijn ok.

        Ik hoop dat het voorbij gaat.

  2. ik heb duidelijk te weinig pigment ik werk daarvoor veel snachts maar zelfs bij verlichte stukken rij ik met lichte tint zonnebril anders knijp ik mijn ogen ook al dicht. het irriteert me echt… als het donker is zonder straat verlichting en ik loop bv met de hond door het park zie ik gek genoeg genoeg net of het pad oplicht. vreemd maar chill

  3. We hebben met maatbril.nl een aantal mensen (kinderen en volwassenen) geholpen met fotofobie. Daarvoor maken we een kappenbril op maat met meekleurende glazen, die de ogen goed af- en beschermen en je ook bij minder licht nog wel goed zicht hebt. De kap rond de bril kan gemakkelijk op- en afgezet worden. Bij fel en intens licht(ongemak) schermt de kap het licht geheel af.
    Het op maat maken van het montuur gebeurt met behulp van een 3D-scanner en 3D-printtechnieken. Het scannen kan thuis gebeuren en gebeurt op 1,5 meter afstand. Je hebt keuze uit verschillende brilmonturen die we vervolgens helemaal op maat maken en voorzien van een afneembare kap. Neem gerust contact op als je meer wilt weten.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.