Geen diepte zien

8

De wereld in drie dimensies (3D) zien, speelt een grote rol bij het inschatten van diepte. Zonder diepte is er geen manier om afstanden tussen mensen en / of voorwerpen te kunnen bepalen. Veel deskundigen verklaren dat dieren in staat zijn om de afstand van objecten (diepte perceptie) te voelen in hun omgeving. Alleen bij mensen spreken we van waarnemen, omdat we in staat zijn om elkaar te vertellen over de waargenomen afstand.

Als we bijvoorbeeld een stekker in het stopcontact steken maken we gebruik van binoculaire stereoscopisch zicht om diepte nauwkeurig in te schatten. Als een persoon geen stereopsis heeft, kan het waarnemen van diepte moeilijker en minder nauwkeurig zijn. Meestal zijn deze personen afhankelijk van de aanwijzingen van anderen.

3 methoden om afstand te bepalen

Als de grootte van een object bekend is
Als we de grootte van een object weten, dan slaan onze hersenen dit op en berekenen ze de afstand gebaseerd op de grootte van het object.

Bewegingsparallax of parralax
Dit is een verschijnsel wat optreedt als u bijvoorbeeld iemand recht in de ogen kijkt en uw hoofd van links naar rechts beweegt. De persoon die voor je staat beweegt snel op het netvlies, maar de objecten die verder weg bewegen niet veel. Ten opzichte van nabije objecten lijken verre objecten dus gedeeltelijk mee te bewegen. De hersenen vertalen hieruit de relatieve diepte. Dit noemen we diepteperceptie.

Dieptezicht
Omdat onze ogen twee centimeter van elkaar staan, krijgt elk oog een ander beeld van hetzelfde voorwerp op het netvlies. Als de hersenen twee gelijkwaardige beelden ontvangen van het linker en het rechter oog, zullen de hersenen de kleine verschillen kunnen omzetten tot een 3-dimensionaal beeld en ontstaat er dieptezicht. Op deze manier kunnen we interpreteren wat dichter en verder is en afstand tot een object bepalen.

Mogelijke behandeling

Als u een het lastig vindt om diepte in te schatten, dan heeft u verschillende opties. Zichttherapie is de beste manier om problemen met het zien van diepte te behandelen. Zicht therapeuten kunnen u trainen om het beeld van uw linker en uw rechter oog beter samen te voegen, of in het ergste geval het beeld van uw slechte oog te negeren.

Oogartsen kunnen ook contactlenzen of brillenglazen voorschrijven om onduidelijke beelden van de slechte ogen te voorkomen, zodat ze niet interfereren met de beelden van het goede oog.

Heb jij zelf last met het zien van diepte? Laat hieronder je reactie, ervaring en/of advies achter!

Delen.

8 reacties

 1. Overogen on

  Hallo
  Ik ben bij een oogarts geweest om me op diepte zien te laten testen
  Ik had matig diepte zien. Ik las in bovenstaande over inschatten van diepte dat je dit kunt behandelen met visie therapie, dit staat bij mogelijke behandeling. Ik zou hierover graag meer informatie ontvangen.

 2. Overogen on

  heb sins 1978 problemem met ver af kijken 2012 onder zoeken gehadt bij het umc maasticht toen hadden ze beginnende staar ondekt het probleem met ver af zien wordt niet opgelost.

 3. Nou niemand snapt mijn probleem. Neuroloog niet, huisarts niet. opticien niet. Ik zie bij een smal paadje, niet of mensen naar me toe lopen, of juist van mij weg. Heel irritant soms. Zeker als je met de hond loopt. Valt dit ook onder diepte zien of niet?

 4. Het tussen-door-wezen on

  Ik fietste net tussen twee fietsers door en de man achter mij bleek geen tas vast te hebben maar lange planken. Gelukkig ging dat goed maar handig is het niet. Ik was moe. Over het algemeen kan ik diepte goed inschatten maar geen diepte zien. Door een verrekijker lijkt het precies alsof ik door een kijkdoos kijk dus tweeDplaatjes achter elkaar geplakt.

 5. Ik heb jaren last gehad van druk beeld ipv dubbel zien door convergentie zwakte.
  Door veel oefenen is dat nu verholpen maar mijn brein wil niet mee lijkt het.
  Door een slechte samenwerking van ogen of brein ervaar ik alles als vreemd met hoofdpijn en last mijn oogspieren.
  Het vergt veel van mijn vreugde en energie.
  Alles lijkt op derealisatie.

  Is hier iemand die me kan helpen bij divergeren ..fixeren en reactiesnelheid van de ogen?

 6. Mijn vrienden vinden het ongeloofelijk irritand dat ik slecht ben in rocket league omdat ik geen diepte kan zien heeft iemand tips zodat ik zonder diepte zicht goed kan worden in rocket league

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.