Geen diepte zien

2

Als het gaat om het zien van de wereld in drie dimensies (3D) speelt het inschatten van diepte een grote rol. Zonder diepte is er geen manier om afstanden tussen mensen en / of voorwerpen te kunnen herkennen. Veel deskundigen verklaren dat dieren in staat zijn om de afstand van objecten (diepte gevoel) te voelen in hun omgeving. De term waarnemen is echter alleen gereserveerd voor mensen, omdat we in staat zijn om elkaar te vertellen over de ervaringen van de afstand.

Om diepte nauwkeurig van te voren in te schatten als we bijvoorbeeld een stekker in het het stopcontact steken maken we gebruik van binoculaire stereoscopisch zicht, of stereopsis. Als een persoon geen stereopsis heeft, kan het waarnemen van diepte moeilijker en minder nauwkeurig zijn. Deze personen moeten vertrouwen op visuele aanwijzingen anders dan hun stereopsis.

3 methoden om afstand te bepalen

De grootte van een bekende object op het netvlies
Kennen van de grootte van een object door ervaring helpt onze hersenen berekenen afstand gebaseerd op de grootte van het object op het netvlies.

Moving parallax
Een goed voorbeeld hiervan staat oog in oog met iemand en je hoofd te bewegen van links naar rechts. De persoon voor je beweegt snel in uw netvlies, maar de objecten die verder weg bewegen niet veel at all. Dit helpt je hersenen te berekenen hoe ver of dichtbij iets van u afkomstig is.

Stereo visie
Omdat onze ogen zijn ongeveer twee centimeter van elkaar, elk oog krijgt een ander beeld van een voorwerp op haar netvlies, vooral wanneer een object wordt close up. Wanneer het object ver weg is, is deze methode niet zo goed werkt omdat objecten lijken identiek als verder weg van uw ogen.

Dieptewaarneming

Er zijn verschillende types van dieptewaarneming, bekend als diepte cues. Deze signalen worden ingedeeld in binoculair (beide ogen), monoculaire (een oog), en afgeleid (gecombineerd binoculaire en monoculaire cues). Alle vergt een inbreng van het oog (en) naar de hersenen om diepte te zien, maar het hangt af van welke cue een persoon heeft om te bepalen hoe goed ze afstanden en maten waarnemen.

De term stereopsis betekent dat een persoon duidelijk ziet met twee goede ogen, en hij / zij ziet beelden met stereoscopische visie. Iemand die alleen maar ziet met een oog ontbreekt dit hulpmiddel en moeten vertrouwen op andere aanwijzingen om diepte te bepalen. Als iemand beide ogen gebruikt om zich te concentreren op hetzelfde object, ze convergeren. De convergentie strekt dan de oculaire spieren, en kinesthetische sensaties van de oculaire spieren te helpen met diepte / afstand perceptie. Andere binoculair signalen zijn:

Retinale verschil
Ongelijke betekent anders. Dus retinale dispariteit betekent gewoon dat elk oog een iets ander beeld door de hoek van waaruit elk oog is het bekijken van een object ontvangt.
Fusion – Wanneer de hersenen van de retinale beelden brengt van de twee ogen om te vormen een object, de zogenaamde fusie. Fusion vindt plaats wanneer de voorwerpen zien er vrijwel hetzelfde.

Monoculaire aanwijzingen toe dat een persoon diepte en grootte van objecten waar te nemen met een oog. Relatieve grootte wanneer twee voorwerpen is bekend dat dezelfde grootte, maar hun grootte is onbekend. Relatieve omvang laat dan iemand in te schatten en waar te nemen ten opzichte van de diepte van de twee objecten. Andere monoculaire aanwijzingen zijn onder meer:

Tussenkomst – Interpositie signalen zich voordoen wanneer er sprake is van een overlapping van objecten
Lineair perspectief – Wanneer objecten van bekende afstand lijken kleiner en kleiner, het is geïnterpreteerd als deze objecten zijn verder weg.

Aerial perspectief
De relatieve kleur en het contrast van objecten geeft ons aanwijzingen om hun afstand. Bij verstrooiing licht vervaagt de contouren van objecten, wordt het object ervaren als afstandelijk.
Licht en schaduw – Schaduwen en hoogtepunten kan informatie verstrekken over diepte van een object en de afmetingen.

Monocular beweging parallax
Als onze hoofden heen en weer bewegen, objecten op verschillende afstanden te verplaatsen met verschillende snelheden, of relatieve snelheid. Dichter objecten bewegen in de tegengestelde richting van de beweging van het hoofd, en verder objecten te bewegen met ons hoofd.

Dieptewaarneming testen
Er zijn twee belangrijke types van tests van om te bepalen hoe goed men kan diepte waarnemen: de contour stereotests en de random-dot stereotest.

Random-dot stereogrammen worden gebruikt om monoculaire signalen te elimineren. Voorbeelden hiervan zijn de Randot Stereotest, de Random-dot E Stereotest, en de Lang Stereotest.
Contour stereotests worden gebruikt om twee horizontale uiteenlopende stimuli evalueren. Een voorbeeld van een contour stereotest de Titmus Fly Stereotest.

Mogelijke behandeling

Als u een harde tijd waarnemen diepte, heb je verschillende opties. Visie therapie is de beste manier om diepte zien problemen te behandelen. Vision therapeuten kunnen trainen van een persoon hersenen om het beeld versmelten van elk oog, of in het ergste geval, om het beeld te negeren van de slechte oog.

Oogartsen kunnen ook voorschrijven contactlenzen of brillenglazen te belemmeren en blokkeren onduidelijke beelden van de slechte ogen, zodat ze niet interfereren met de beelden van het goede oog.

Heb jij zelf last met het zien van diepte? Laat hieronder je reactie, ervaring en/of advies achter!Lees hieronder ervaringen, bevindingen en vraagstukken van anderen

Delen.

2 reacties

  1. Overogen on

    Hallo
    Ik ben bij een oogarts geweest om me op diepte zien te laten testen
    Ik had matig diepte zien. Ik las in bovenstaande over inschatten van diepte dat je dit kunt behandelen met visie therapie, dit staat bij mogelijke behandeling. Ik zou hierover graag meer informatie ontvangen.

  2. Overogen on

    heb sins 1978 problemem met ver af kijken 2012 onder zoeken gehadt bij het umc maasticht toen hadden ze beginnende staar ondekt het probleem met ver af zien wordt niet opgelost.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers