Gezwollen oogleden: oorzaken, symptomen en behandeling

13

Een gezwollen ooglid kan erg vervelend zijn. Helaas krijgen de meeste van ons hier vroeg of laat wel eens mee te maken. Ongemak, schaamte, verminderd gezichtsvermogen, moeilijk aanbrengen van make-up, een vervelend gevoel als het ooglid aangeraakt wordt of bij wrijven in het oog. Kortom: een gezwollen ooglid kan tot flink wat problemen leiden.

In de meeste gevallen is het ooglid zichtbaar gezwollen en is er sprake van een gevoelige, rode zwelling van het bovenste en/of onderste ooglid. Over het algemeen is deze zwelling een indicatie voor een infectie van het oog. Soms kan deze zwelling ook gepaard gaan met afscheiding in de hoek van uw oog. De behandeling van een gezwollen oog hangt af van de oorzaak. Het is namelijk vaak het geval dat een gezwollen ooglid een onderliggende oorzaak heeft. Het is van belang om deze onderliggende oorzaak te vinden, zodat u niet opnieuw last krijgt van een gezwollen ooglid.

Een gezwollen ooglid hoeft lang niet altijd gepaard te gaan met pijn. We kunnen gezwollen oogleden dan in principe ook in twee verschillende categorieën indelen: pijnlijke en niet-pijnlijke. Ook de duur verschilt per persoon, deze kan tijdelijk of langdurig zijn. Het kan spontaan opkomen, maar ook langzaam ontstaan.
Afhankelijk van de pijn, duur en de onderliggende oorzaak, kun je proberen om er zelf wat aan te doen of de huisarts bezoeken.

Meest voorkomende oorzaken

Pijnlijke, gezwollen oogleden kunnen worden veroorzaakt door verschillende oorzaken, enkele mogelijke oorzaken zijn:

Infecties
De mogelijke oorzaak van ooginfectie kan variëren van een bacteriële infectie tot een virusinfecties. Ook kunnen allergieën of chemicaliën een infectie veroorzaken. Dit kan pijnlijke gezwollen oogleden tot gevolg hebben. Om een ooginfectie te bestrijden worden veelal antimicrobiële middelen in de vorm van oogdruppels gebruikt. Het wassen van de ogen met water of zoutoplossing kan ondersteunend werken.

Conjunctivitis
Conjunctivitis is de medische term voor een bindvliesontsteking van het oog. In ons oog bevindt zich oogwit dat door een klein laagje slijmvlies (conjunctiva) wordt bedekt. Dit slijmvlies bevat enorm veel bloedvaatjes, welke bij irritatie kunnen uitzetten en het oog rood maken. Conjunctivitis is een van de meest voorkomende oorzaken van een rood oog. Meer informatie over conjunctivitis

Orbitale Cellulitis
Een zeldzame aandoening, waarbij er sprake is van een infectie van het weefsel rond de ogen. In veel gevallen wordt orbitale cellulitis veroorzaakt door een stafylokok- of streptokokinfectie. Dit gaat meestal gepaard met koorts en een lamlendig gevoel. De oogleden worden roder, ogen kunnen uitpuilen en u ervaart meestal een verminder of wazig gezichtsvermogen.

Blefaritis
Een ontsteking van het oog, meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie of een huidaandoening. De bacterie Staphylococcus aureus is bijna altijd de veroorzaker van blefaritis. Deze bacterie komt bij iedereen voor op de huid, maar soms dringt de bacterie in de huid waar de oogharen (wimpers) uit het ooglid komen. De bacterie maakt stoffen die het oog irriteren.

Strontje (hordeolum)
Deze worden veroorzaakt door bacteriële besmettingen in de zweet- of de olie-producerende klieren aan de rand van de wimpers. Dit kan gepaard gaan met pus, zwelling en roodheid.

Niet-pijnlijke, gezwollen oogleden kunnen worden veroorzaakt door verschillende oorzaken zoals:

 • Allergieën
  In sommige gevallen kan een allergische reactie gezwollen oogleden veroorzaken. Een antihistaminicum kan in dit geval de allergie verminderen waardoor de zwelling afneemt. Sommige van deze middelen zijn vrij verkrijgbaar, maar de huisarts kan deze ook voorschrijven. Voor heftige allergische reacties kunnen corticosteroïden oogdruppels een uitkomst bieden.
 • Sinusitis
  Dit is een ontsteking die veroorzaakt wordt door een virus of een bacterie, zoals een verkoudheid. Dit kan een zwelling rond de oogleden tot gevolg hebben.
 • Vieze contactlenzen
  Het is een mogelijkheid dat vieze lenzen of bepaalde oogreinigingsmiddelen  gezwollen oogleden veroorzaken.

Wanneer u regelmatig  last heeft van een gezwollen ooglid, dan kan het probleem ook wat meer voor de hand liggend zijn dan u denkt. Het kan zijn dat uw parfum/make-up, wasmiddel, zeep/shampoo of iets dergelijks irritatie op uw huid veroorzaakt. Als u op regelmatige basis last heeft van gezwollen oogleden maar geen van deze allergieën herkend,  dan kan er ook sprake zijn van een oogaandoening waardoor de zwelling telkens weer ontstaat.

Symptomen gezwollen oogleden

Gezwollen oogleden worden meestal vergezeld door verschillende symptomen. Deze symptomen kunnen zich openbaren voor, tijdens of na de zwelling in gebieden rond de ogen en oogleden. Deze symptomen zijn onder andere:

 • Ontsteking van het oog
 • Roodheid
 • Jeukend gevoel rond het oog
 • Tranenende ogen
 • Zwelling van het gezicht
 • Koorts
 • Verliezen van wimpers

Deze symptomen kunnen soms net zo vervelend zijn als het gezwollen ooglid zelf. Het is van groot belang dat u deze symptomen niet aanraakt of in uw ogen/ooglid gaat wrijven. Als u dit wel doet, loopt u het risico om lichaamsvreemde stoffen of andere bacteriën in uw oog te krijgen die de symptomen alleen maar zullen verergeren.

Behandeling van gezwollen oogleden

Afhankelijk van de ernst en de reden van uw gezwollen ooglid, kunt u er voor kiezen uw huisarts om advies te vragen. Voor sommige mensen is het vrij duidelijk wat de oorzaak (meestal allergieën) van de gezwollen ogen zijn. Voor anderen kan de zwelling als een verrassing komen en daarom kunnen de behandelingsmogelijkheden niet bekend zijn.

Het eerste wat u kunt doen, ongeacht de oorzaak van uw gezwollen ooglid, is het aanraken, wrijven of staren naar de zwelling voorkomen. Staren naar een gezwollen ooglid zal alleen maar leiden tot het aanraken en wrijven, dus blijf weg voor de spiegel en vermijd de verleiding. Vermijd ook het dragen van make-up en parfum. Deeltjes kunnen door de lucht vliegen en je oogleden nog meer irriteren. Daarnaast kan koud water op uw gezicht spatten u helpen om de zwelling van het gezicht te verminderen.

Als u ervoor kiest om naar uw huisarts te gaan, zal deze waarschijnlijk (afhankelijk van de oorzaak) speciale oogdruppels of een zalf voorschrijven om de zwelling te behandelen. Uw huisarts kan ook waarnemen of er mogelijk een infectie aanwezig is en als het nodig mocht zijn, zal hij u antibiotica voorschrijven.

Delen.

13 reacties

 1. Wie heeft een tip om van brandende en gezwollen rood ooglid af te komen? Ik ben al een paar dagen bezig met spoelen met gekookt water dit om het bijten tegen te gaan,maar het schiet niet erg op kan snachts er wakker van liggen van de enorme druk op mijn oog. Wie heeft een tip om van deze vervelende zwelling af te komen?

 2. Ben er gister ochtend ermee opgestaan. Linkeroog, bovenlid aan de linker kant in de hoek. Moet er steeds weer van huilen en het prikt zo erg. Na het lezen van dit artikel ga ik het zeker proberen met melk hoop dat dit wel zal helpen .

 3. Ik draag lenzen en op vakantie kreeg ik soms last van me ogen omdat t zo warm was mijn lenzen uitdroogde. Nadat ik ze een dag niet heb in gehad word ik wakker met mn rechteroog de onderlid een beetje dik. Eerst zag ik t niet en voelde het gewoon alsof ik ergens kei had tegen aan ben gekomen tijdens het slapen. Totdat ik het voelde waar de pijn vandaan kwam en zag dat het opgezwollen is. Ik heb er aangezeten wat heel dom was maar wist niet dat dat niet mocht. Heb er nooit eerder last van gehad en weet dus ook niet zo goed wat het beste helpt. Wat kan ik doen en hoelang duurt het voordat het voorbij is ?

 4. Wat ik vroeger deed is alleen concealer onder me ogen en toen gebeurde er niks. Maar toen was ik ff gestopt want ik ging op vakantie en ik had hem wel mee maar niks ermee gedaan. Toen kwam ik weer naar nederland en toen was er nog steeds niks en later werd het ineens dik. Dus ik heb andere producten gebruikt maar elke keer wanneer ik makeup doe word na elke dag dat ik het op die een beetje dik maar ik snap nog steeds niet hoe want ik reinig mijn huid heel goed.

 5. Wat kan de oorzaak zijn van enorm opgezwollen oogleden (strakgespannen “ballonnen” vol vocht), na een hardlooptraining. Duurt 3 dagen voordat het er weer redelijk uitziet. De reactie begint na afloop van de training met tranen, jeukende ogen, zwaar gevoel oogleden. Vocht wordt afgevoerd onder de ogen, daar hangen dan nog dagenlang dikke vochtzakken. .?? Nb ik heb dit nu anderhalf jaar , wisselend in heftigheid. Ik ben 57 en loop sinds 8 jaar hard.

 6. Na een uurtje lopen jeukte mijn linkeroog zeer hard(ik heb dat wel vaker). Ik wreef gedurende het stretchen in dat ene oog. Hierna begon mijn ooglid op mijn oog te drukken en toen ik in de spiegel keek was mijn oog helemaal dik en opgezwollen. Hoe komt dit? Gaat dit ooit weg?

  • Ik heb ook al vaak last gehad van opgezwollen oogleden en een oorzaak daarvan kan inderdaad zijn dat je teveel wrijft in de ogen.
   Wrijving kan warmte/hitte veroorzaken op,dat oog waardoor ontstekingen gemakkelijker kunnen ontstaan. Het beste dat je kan doen is je wassen en (evt) met wat koud(er) water. Als het een allergie is dat je hebt (bvb voedsel, pollen of hooikoorts … Kan je een antihistaminepilletje preventief nemen. Ik ben geen dokter dus bij twijfel weten zij zeker raad. Dit is wat ik weet van meerdere onderzoeken e.d.

 7. Ik ben net wakker geworden met mijn bovenste ooglid van mijn linker oog een beetje opgezwollen waardoor mijn ene oog niet helemaal meer open kan, nu zien mijn ogen er heel ongelijk uit, help wat kan ik doen en hoe komt dit?

 8. zou dit ook kunnen komen door kroos/vervuild water (ik kano en heb een paar keer water in mijn ogen gehad, ook kroos)

 9. te weinig drinken voor het sporten en tijden kan er ook voor zorgen dat je diverse symptome krijg. Dikke ogen is er een van, net als flauwvallen of benauwdheid door drogen mond en daardoor verkeerde ademhaling enz.

  bekijk eerst is wat je gewoontes zijn voor je ga sporten en hou een tijdje een een en drinken dagboek bij misschien ook je bewegingsgewoontes tijdens het sporten, hoe is je warming up en hoe was je cooling down. kijk of er verschillen in zit.

  hierdoor vind je vaak kleine veranderingen die de oorzaak kunnen zijn.

  weet dat bij te weinig je bed verschonen al voor dikke ogen kan zorgen en te weinig is voor ieder anders voor sommige is elke dag een must voor andere 2x per week enz

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.