Een gezwollen ooglid kan erg vervelend zijn. Helaas krijgen de meeste van ons hier vroeg of laat wel eens mee te maken. Ongemak, schaamte, verminderd gezichtsvermogen, moeilijk aanbrengen van een reinigingsmiddel of make-up, een vervelend gevoel als het ooglid aangeraakt wordt of bij wrijven in het oog: een gezwollen ooglid kan tot flink wat problemen leiden.

In de meeste gevallen in het ooglid gezwollen en is er sprake van een gevoelige, rode zwelling van het bovenste en/of onderste ooglid. Over het algemeen is deze zwelling een indicatie voor een infectie in het oog. Soms kan deze zwelling ook gepaard gaan met afscheiding in de hoek van uw oog. Afhankelijk van de ernst van uw pijn, kunt u het beste gelijk medische hulp zoeken in plaats van allerlei verschillende huismiddelen te proberen. Het is namelijk vaak het geval dat er voor een gezwollen ooglid een onderliggende oorzaak is. Deze onderliggende oorzaak wilt u natuurlijk graag vinden, zodat u niet opnieuw last krijgt van een gezwollen ooglid.

Grofweg kan een gezwollen ooglid opgedeeld worden in twee varianten: de pijnlijke variant en de niet-pijnlijke variant. Hieronder zullen voor beide varianten de oorzaken worden benoemd.

OORZAKEN

Pijnlijke, gezwollen oogleden kunnen worden veroorzaakt door verschillende oorzaken, enkele mogelijke oorzaken zijn:

 • Infecties – Deze kunnen variëren van een bacteriële infectie tot een virusinfecties en kunnen worden veroorzaakt door zaken variërend van allergieën tot chemicaliën.
 • Conjunctivitis – Het bindvlies, beschermende membraan langs de oogleden en belichte gebieden van de oogbol, krijgt gezwollen, jeukende en rode kenmerken. Meer informatie over conjunctivitis
 • Orbital Cellulitis – Dit is een zeldzame aandoening, waarbij er sprake is van een infectie van het weefsel rond de ogen.
 • Blefaritis – Een ontsteking van het oog, meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie of een huidaandoening.
 • Styes – Deze worden veroorzaakt door bacteriële besmettingen in de zweet- of de olie-producerende klieren aan de rand van de wimpers. Dit kan gepaard gaan met pus, zwelling en roodheid.

Niet-pijnlijke, gezwollen oogleden kunnen worden veroorzaakt door verschillende oorzaken zoals:

 • Allergieën – Deze allergieën kunnen voor u zowel bekend als onbekend zijn.
 • Sinussen - Allergieën kunnen mogelijk ook irritatie van de sinussen veroorzaken.
 • Verstopping – Dit is het resultaat van overproductie van vloeistoffen in het oog of een infectie.
 • Vieze contactlenzen – Er is een mogelijkheid dat vieze lenzen of bepaalde vormen van reinigingsmiddelen de oorzaak zijn van u gezwollen oogleden.

Als u regelmatig  last heeft van een gezwollen ooglid, dan kan de oplossing voor het probleem eenvoudiger zijn. Mogelijk heeft u een allergie voor het product waarmee u uw gezicht wast, uw parfum/make-up,een wasmiddel of iets dergelijks. Als u op regelmatige basis last heeft van gezwollen oogleden maar geen van deze allergieën herkend,  dan zou er mogelijk een ernstiger probleem of mogelijk een oogaandoening kunnen zijn waardoor de zwelling telkens weer ontstaat.

GEZWOLLEN OOGLID SYMPTOMEN

Gezwollen oogleden worden meestal vergezeld door verschillende symptomen. Deze symptomen kunnen plaatsvinden voor, tijdens of na de zwelling in gebieden rond de ogen en oogleden. Deze symptomen zijn onder andere:

 • Ontsteking
 • Roodheid
 • Jeuk
 • Opgeblazen
 • Tranen
 • Zwelling van het gezicht
 • Koorts
 • Verlies van Wimpers

Deze symptomen kunnen soms net zo vervelend zijn als het gezwollen ooglid zelf. Het is van groot belang dat u deze symptomen niet aanraakt of in uw ogen/ooglid gaat wrijven. Als u dit wel doet, loopt u het risico om lichaamsvreemde stoffen of andere bacteriën in uw oog te krijgen die de symptomen alleen maar zullen verergeren.

BEHANDELING GEZWOLLEN OOGLEDEN

Afhankelijk van de ernst en de reden van uw gezwollen ooglid, kunt u er voor kiezen om wel of geen medische hulp te zoeken. Voor sommige mensen is het vrij duidelijk wat de oorzaak (meestal allergieën) van de gezwollen ogen zijn. Voor anderen kan de zwelling als een verrassing komen en daarom kunnen de behandelingsmogelijkheden niet bekend zijn.

Het eerste wat u kunt doen, ongeacht de oorzaak van uw gezwollen ooglid, is het aanraken, wrijven of staren naar de zwelling voorkomen. Staren naar een gezwollen ooglid zal alleen maar leiden tot het aanraken en wrijven, dus blijf weg voor de spiegel en vermijd de verleiding. Vermijd het dragen van make-up, met inbegrip van poeders. Deeltjes kunnen door de lucht vliegen en je oogleden nog meer irriteren. Iets anders dat u kunt proberen is: tweemaal daags een koude doek of komkommers op de gezwollen oogleden te leggen. Daarnaast kan koud water op uw gezicht spatten u helpen om de zwelling van het gezicht te verminderen. Een andere optie zijn gaasjes gedrenkt in melk, deze kunnen u ook helpen om de zwelling in en rond de ogen te verminderen. Bij de drogist zijn ook oogdruppels te verkrijgen die ook kunnen helpen.

Als u ervoor kiest om medische hulp te zoeken, zal uw arts u waarschijnlijk (afhankelijk van de oorzaak) speciale oogdruppels of een zalf om de zwelling te behandelen voorschrijven. Uw arts zal ook in staat zijn om te bepalen of er een infectie aanwezig is en als het nodig mocht zijn, zal hij u antibiotica voorschrijven.

Heb jij last van gezwollen oogleden? Laat hieronder je reactie, ervaring en/of advies achter!


32 antwoorden
 1. Mirjam Post
  Mirjam Post says:

  Wat kan de oorzaak zijn van enorm opgezwollen oogleden (strakgespannen “ballonnen” vol vocht), na een hardlooptraining. Duurt 3 dagen voordat het er weer redelijk uitziet. De reactie begint na afloop van de training met tranen, jeukende ogen, zwaar gevoel oogleden. Vocht wordt afgevoerd onder de ogen, daar hangen dan nog dagenlang dikke vochtzakken. .?? Nb ik heb dit nu anderhalf jaar , wisselend in heftigheid. Ik ben 57 en loop sinds 8 jaar hard.

   • C Dielemans
    C Dielemans says:

    Pietje bell moet terug naar school … tuurlijk kan dit het geval zijn . ook voedsel kan deze allergie veroorzaken .

   • fabienne
    fabienne says:

    Nounou…. dat klinkt gezellig.
    Hoezo nou weer dombo?

    Ik heb er ook een aantal dagen last van. Ik denk dat het bij mij door de hooikoorts komt.
    Het jeukt ook nog eens. Best irritant

  • JMV
   JMV says:

   Ja, dat kan wel zeker. Je kunt allergische zijn voor allerlei soorten fruit, pitvruchten, noten, peulvruchten, tomaten, aardappelen, etc. Ik heb er ook last van en spreek uit ervaring. Denk aan het paraberk-syndoorm en zoek google maar even hierop

  • Anna
   Anna says:

   Ja zou best kunnen.
   Ik krijg het namelijk bij kersen. Is weer een andere soort pitvrucht, maar je kan allergisch zijn voor paprika.

 2. Rosa
  Rosa says:

  Na een uurtje lopen jeukte mijn linkeroog zeer hard(ik heb dat wel vaker). Ik wreef gedurende het stretchen in dat ene oog. Hierna begon mijn ooglid op mijn oog te drukken en toen ik in de spiegel keek was mijn oog helemaal dik en opgezwollen. Hoe komt dit? Gaat dit ooit weg?

  • Tijs
   Tijs says:

   Ik heb ook al vaak last gehad van opgezwollen oogleden en een oorzaak daarvan kan inderdaad zijn dat je teveel wrijft in de ogen.
   Wrijving kan warmte/hitte veroorzaken op,dat oog waardoor ontstekingen gemakkelijker kunnen ontstaan. Het beste dat je kan doen is je wassen en (evt) met wat koud(er) water. Als het een allergie is dat je hebt (bvb voedsel, pollen of hooikoorts … Kan je een antihistaminepilletje preventief nemen. Ik ben geen dokter dus bij twijfel weten zij zeker raad. Dit is wat ik weet van meerdere onderzoeken e.d.

 3. Annabel
  Annabel says:

  Ik ben net wakker geworden met mijn bovenste ooglid van mijn linker oog een beetje opgezwollen waardoor mijn ene oog niet helemaal meer open kan, nu zien mijn ogen er heel ongelijk uit, help wat kan ik doen en hoe komt dit?

 4. Josi pellikaan
  Josi pellikaan says:

  Kan dit komen door de oogdruppels na een niet zo goed verlopen staaroperatie?

 5. Marieke
  Marieke says:

  zou dit ook kunnen komen door kroos/vervuild water (ik kano en heb een paar keer water in mijn ogen gehad, ook kroos)

  • JO
   JO says:

   te weinig drinken voor het sporten en tijden kan er ook voor zorgen dat je diverse symptome krijg. Dikke ogen is er een van, net als flauwvallen of benauwdheid door drogen mond en daardoor verkeerde ademhaling enz.

   bekijk eerst is wat je gewoontes zijn voor je ga sporten en hou een tijdje een een en drinken dagboek bij misschien ook je bewegingsgewoontes tijdens het sporten, hoe is je warming up en hoe was je cooling down. kijk of er verschillen in zit.

   hierdoor vind je vaak kleine veranderingen die de oorzaak kunnen zijn.

   weet dat bij te weinig je bed verschonen al voor dikke ogen kan zorgen en te weinig is voor ieder anders voor sommige is elke dag een must voor andere 2x per week enz

 6. jan loos
  jan loos says:

  Wie heeft een tip om van brandende en gezwollen rood ooglid af te komen? Ik ben al een paar dagen bezig met spoelen met gekookt water dit om het bijten tegen te gaan,maar het schiet niet erg op kan snachts er wakker van liggen van de enorme druk op mijn oog. Wie heeft een tip om van deze vervelende zwelling af te komen?

  • Dr kol
   Dr kol says:

   Wei infectueel gezien niet, hoogwaarschijnlijk allergisch voor de microgembanen in je kussen(kleine dons stofjes)

 7. Robin
  Robin says:

  Mijn oog is dik en groot. Ik heb de verleiding niet kunnen weerstaan en heb in de spiegel gekeken, oeps.

 8. Freyalynn
  Freyalynn says:

  Best
  Dat je kunt doen voor gezwollen oog is er niet in wrijven en laten rusten
  Alles je naar buiten gaat zon bril dragen of oog lapje
  Ik al eens tranen gekregen om dat ik ui aan snijden was en toen kreeg tranen in mijn ogen

 9. gaby
  gaby says:

  Ik heb het elke keer van make-up, om de zoveel tijd moet ik van make-up veranderen omdat ik overgevoelig word voor bepaalde stoffen wat er in zit. Was je lakens en kussensloop met neutraal en ontwijk geparfumeerde artikelen als dit de rede zou zijn voor je zwellingen. Ik bestel mijn produkten ook bij shizo.nl of the green shop.
  Sterkte ermee.

 10. kirret
  kirret says:

  Ben er gister ochtend ermee opgestaan. Linkeroog, bovenlid aan de linker kant in de hoek. Moet er steeds weer van huilen en het prikt zo erg. Na het lezen van dit artikel ga ik het zeker proberen met melk hoop dat dit wel zal helpen .

 11. Amy
  Amy says:

  Ik draag lenzen en op vakantie kreeg ik soms last van me ogen omdat t zo warm was mijn lenzen uitdroogde. Nadat ik ze een dag niet heb in gehad word ik wakker met mn rechteroog de onderlid een beetje dik. Eerst zag ik t niet en voelde het gewoon alsof ik ergens kei had tegen aan ben gekomen tijdens het slapen. Totdat ik het voelde waar de pijn vandaan kwam en zag dat het opgezwollen is. Ik heb er aangezeten wat heel dom was maar wist niet dat dat niet mocht. Heb er nooit eerder last van gehad en weet dus ook niet zo goed wat het beste helpt. Wat kan ik doen en hoelang duurt het voordat het voorbij is ?

 12. Jurgen
  Jurgen says:

  Hoi allemaal,
  ik heb sinds ongeveer ook erg veel last van gezwollen oogleden.
  Heb me dan suf gepiekerd om te weten waarvan

  Is het mogelijk, en heeft iemand ervaring, dat de oorzaak het computerscherm is ? Na mijn verlof is dit immes bijna helemaal weg. Ben nu weer twee weken aan het werk en het prikt en de oogleden zwellen weer.

  graag jullie ervaring, input

 13. Aleyna
  Aleyna says:

  Wat ik vroeger deed is alleen concealer onder me ogen en toen gebeurde er niks. Maar toen was ik ff gestopt want ik ging op vakantie en ik had hem wel mee maar niks ermee gedaan. Toen kwam ik weer naar nederland en toen was er nog steeds niks en later werd het ineens dik. Dus ik heb andere producten gebruikt maar elke keer wanneer ik makeup doe word na elke dag dat ik het op die een beetje dik maar ik snap nog steeds niet hoe want ik reinig mijn huid heel goed.

 14. Hosting
  Hosting says:

  Is oververmoeidheid de oorzaak van je gezwollen oogleden, dan is rust de beste heelmeester. Een koud washandje of een ijsmasker brengt verlichting bij gezwollen oogleden.

 15. Annemieke
  Annemieke says:

  Ik kan me nog goed herinnern hoe een klasgenootje plots last van z’n ogen kreeg en vervolgens door de scheikundeleraar naar een oogdouche werd begeleid waar hij uitgebreid zijn ogen kon wassen.

 16. anneke
  anneke says:

  Hoi , er is een bij tegen mijn oog gekomen maar niemand ziet een angel en toch is mijn oog gezwollen en pijnlijk en wat rood . Wat kan dat zijn ? en wat moet je doen ?

Reacties zijn gesloten.