Jeukende ogen

1

Jeukende ogen zijn vaak een gevolg van een allergie of een allergische reactie van het conjunctiva (slijmvlies van het oog). Conjunctivitis is de medische term voor een ontstoken slijmvlies of bindvlies van het oog. Er zijn twee soorten allergische conjunctivitis.

 • Seizoensgebonden allergische conjunctivitis: Mocht u last hebben van deze vorm dan heeft u over het algemeen klachten in het voorjaar en in de herfst. Seizoensgebonden conjunctivitis is vaak een gevolg van de blootstelling aan bepaalde allergenen zoals gras, pollen, bomen en onkruid. U kunt bij deze vorm denken aan hooikoorts.
 • Allergische conjunctivitis: Deze vorm kan het hele jaar optreden als gevolg van blootstelling aan huishoudelijke allergenen zoals schimmels, stof, huidschilfers van huisdieren en haren van huisdieren.

In dit artikel worden de mogelijke oorzaken, symptomen, maar ook de behandeling van jeuk aan de ogen besproken.

Oorzaken van jeukende ogen

Er zijn verschillende oorzaken die jeuk aan uw ogen kunnen veroorzaken. Allergische reacties aan het oppervlak van uw oog kunnen plaatsvinden door de blootstelling aan allergenen. Deze reactie leidt dikwijls tot de afgifte van histamine, histamine leidt tot jeukende ogen evenals andere symptomen zoals rode en waterige ogen.

Hoewel het lastig is om te weerstaan, is wrijven in uw jeukende ogen niet aan te raden. Dankzij het wrijven gaat het lichaam meer histamine aanmaken, wat resulteert in nog meer jeuk in uw ogen. Ook kunt u schade, krassen of andere soorten beschadigingen aan het oppervlak van uw oog aanbrengen door het constante wrijven.

Andere oogziekten zoals blefaritis en droge ogen kunnen ook worden geassocieerd met jeukende ogen. Het is dus van belang dat als u langer last heeft van jeukende ogen, maar geen last heeft van allergieën u contact opneemt met de huisarts om te kijken wat precies de oorzaak is van uw jeuk.

Behandeling voor jeukende ogen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor jeukende ogen. U kunt bijvoorbeeld in de apotheek antihistaminica kopen, een voorbeeld hiervan is Claritin. Ook zijn er oogdruppels met antihistaminica te verkrijgen. Mocht u besluiten om naar de huisarts te gaan, dan kan deze u ook vergelijkbare medicijnen voorschrijven. Antihistaminica zorgt ervoor dat er geen histamine vrij kan komen in uw ogen, hierdoor krijgt u geen jeuk meer in de ogen. Decongestiva vermindert de andere symptomen van jeukende ogen zoals bijvoorbeeld de roodheid, het branderige gevoel en de irritatie, doordat deze factoren ook bijdragen aan jeuk in uw ogen wordt er bij vermindering van deze factoren ook een vermindering in jeuk verwacht.

Een aantal vormen van orale antihistaminica kunnen resulteren in andere omstandigheden zoals slaperigheid en prikkelbaarheid, vaak nemen deze bijwerkingen snel af. Het duurt echter wel even voordat de medicijnen hun maximale werking hebben bereikt, het is hierdoor dan ook verstandig om de medicijnen in te nemen voordat u last denkt te krijgen.

Mocht u bij de behandeling van jeuk aan de ogen oogdruppels gebruiken, dan moet u rekening houden met het feit dat deze vaak 4-6 uur werken. Echter verlichten ze de jeuk wel per direct en zonder enige bijwerkingen. In sommige ernstige gevallen kunt u met uw arts praten over het gebruik van steroïden oogdruppels voor het verlichten van de pijn.

Mocht u naar uw arts gaan voor de verlichting van uw jeukende ogen, dan is er een mogelijkheid dat u Allegra of Zyrtec krijgt voorgeschreven. Deze middelen verlichten niet alleen de jeuk maar ook de verlichting van de wallen, de irritatie, roodheid en droogheid van de ogen. Daarbij werken deze beide middelen ook binnen 15-30 minuten en geven zij zelden bijwerkingen zoals slaperigheid. Voorgeschreven orale antihistaminica kan zeer goed helpen, vooral als u last heeft van seizoensgebonden allergische conjunctivitis. Als deze orale medicatie vooraf neemt, dan kan deze medicatie u 12 tot 24 uur van uw klachten afhelpen. Mochten uw jeukende ogen aanhouden, dan kunt u ook praten met uw arts over het voorschrijven van oogdruppels.

Tips om jeukende ogen te voorkomen

Tips voor binnen:
Enkele tips die u kunt toepassen om de jeukende ogen te verminderen:

 • Stofzuig regelmatig in uw woning, hierdoor is er minder stof, huidschilfers en haar van huisdieren in uw woning aanwezig.
 • Houd u ramen dicht om allergenen van buiten te verminderen.
 • Probeer uw huisdieren uit slaapkamers of gebieden te houden waar u zich veel in bevindt.
 • Houd uw luchtfilters en luchtkanalen schoon.
 • Vermijd roken, vooral in kamers met geen of weinig ventilatie.

Tips voor buiten:
Enkele tips die u kunt toepassen als u buiten bent om de jeukende ogen te verminderen:

 • Kijk goed als u naar buiten wilt gaan of er zich veel pollen in de lucht bevinden. Dit kunt u onder andere doen via het nieuws.
 • Droog u kleren in de wasdroger en niet daar buiten. Door uw kleding buiten de droger te drogen kunnen er allerlei verschillende allergenen opkomen.
 • Mocht u in de tuin willen werken, tref dan voorzorgsmaatregelen. Hierbij kunt u denken aan gezichtsmaskers, handschoenen en dergelijke.
 • Neem een douche nadat u buiten bent geweest om de allergenen die zich aan uw haar en huid hebben vastgeklampt te verwijderen.

Delen.

1 reactie

 1. Ik werd vanmorgen wakker met onder beide ogen vuurrode wallen. Het was alsof ik op mijn ogen gemept ben maar ze nog niet blauw gekleurd zijn. Heel vreemd. Het brandt en jeukt enorm. Ook zijn ze wat opgezet en als ik erop druk voel ik wat lichte pijn, alsof het eronder ontstoken is. Ik heb al een tijdje last van branderige ogen maar geen jeukende en ontstoken ogen en het oogwit is ook helder. Voor de rest ook geen andere rare verkleuringen te zien. Wat kan dit zijn? Ik heb al mijn dokter gebeld maar die heeft het te druk en vindt het niet dringend genoeg. Bij de apotheek hadden ze nog nooit zoiets gezien. Ik heb uiteindelijk anti-histamine meegekregen maar weet nog niet of dat gaat helpen want ik heb het pas net ingenomen. Heeft iemand anders dit ook wel eens dezelfde problemen ervaren? Wat hielp toen?

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.