Lasogen en sneeuwblindheid

0

Lasogen ook wel bekend onder de naam sneeuwblindheid of fotokeratitis. Dit is het gevolg van langdurig onbeschermd blootgesteld worden aan het ultraviolette licht van een lasvlam. We spreken van lasogen als het hoornvlies van het oog beschadigd is. Aan de buitenkant bestaat het hoornvlies uit een beschermende laag cellen. Als deze laag cellen beschadigd is geraakt spreken we van lasogen. Zelfs onbeschermde blootstelling aan de zonnebank is gevaarlijk en kan lasogen veroorzaken, eveneens het langdurig in de door de zon verlichte sneeuw kijken.

Oorzaken van lasogen

Bij lasogen (sneeuwblindheid of fotokeratitis) is de buitenste laag cellen van het hoornvlies beschadigd. De functie van deze buitenste laag cellen is beschermen van het hoornvlies. De doorzichtige structuur aan de buitenzijde van het oog voor de iris en pupil is het hoornvlies. Niet alleen maar het langdurig onbeschermd lassen (zonder laskap), maar ook onbeschermde blootstelling van de ogen aan de zonnebank (zon), of in de zon verlichte sneeuw kijken en verblijf in de felle zon zonder het dragen van een UV werende zonnebril veroorzaakt lasogen. Bij lasogen is door een langdurige blootstelling aan UV-straling (ultraviolet licht) de buitenste laag cellen van het hoornvlies beschadigd. Ook takjess, metaalsplinter enz. kunnen het hoornvlies beschadigen. Dit wordt dan geen lasoog genoemd.

Symptomen van lasogen

Bij lasogen voelen de ogen meestal zeer pijnlijk, droog en brandend aan. Verder knijpt de patiënt de ogen dicht (blefarospasme) en tranen de ogen hevig (epifora). Ook wil de patiënt het liefste met de ogen dicht in het donker blijven (fotofobie). Verder voelen de ogen bij bewegen als een soort van schuurpapier aan. Het bewegen van uw oogleden over de ogen kan bijvoorbeeld ontzettend pijn doen door het knipperen.

De huisarts ziet meestal maar weinig afwijkends aan de ogen. Hooguit is er wat roodheid aan de ogen te zien. De klachten ontstaan meestal 8 tot 12 uren na het lassen. Wanneer u hulp zoekt bij een huisarts of EHBO is dat vaak laat in de avond, of in de nacht. De klachten zijn dan meestal op het hoogtepunt. Binnen 1 tot 3 dagen zijn de klachten vaak weer voorbij.

Behandeling van lasogen

Lasogen genezen meestal binnen een aantal dagen (1 tot 3 dagen). Lasogen behoeven verder geen medische behandeling. Hooguit kunnen er eenmalig oogdruppels gebruikt worden om de ergste pijn te bestrijden. Ook kan er een oogzalfverband kan gebruikt worden om de pijn te verminderen. Oogdruppels worden vaak maar eenmalig gegeven, omdat oogdruppels het verdere herstel vertragen.

Naast oogdruppels kunnen ook paracetamol en pijnstillers gebruikt worden. Verder mag de patiënt niet wrijven in de ogen, omdat wrijven in de ogen het herstel ook kan vertragen. Ook als er geen contactlenzen gedragen worden.

Contactlenzen maken contact met het beschadigde hoornvlies wat herstel in de weg kan staan. Er kan overwogen worden om een donkere zonnebril te dragen om lichtirritatie te beperken. Het is ook mogelijk om de pijnlijke ogen afgedekt worden met een natte doek. De arts kan adviseren om in het vervolg de ogen goed te beschermen tegen het laslicht door een beschermende kap en een goede zonnebril (met UV-filter) te dragen.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.