Heb jij of je kind last van een lui oog?

2

Wanneer een kind een lui oog (amblyopie) heeft kijkt hij maar met een oog. Het oog waar niet of minder mee gekeken wordt heet het luie oog. Dit oog doet het nog wel, maar de hersenen van uw kind zorgen ervoor dat deze maar met een oog kijkt. Hoe langer een lui oog niet wordt wordt gebruikt, hoe moeilijker het is om met dat luie oog nog iets te kunnen zien.

De verschijnselen?

Vooral bij jonge kinderen is het soms lastig om te merken dat ze minder of anders zien. Soms zijn er geen merkbare verschijnselen. Hieronder een lijstje met de meest voorkomende symptomen

 • Een kind ziet slecht met het ‘luie oog’. Door een bril wordt het zicht met het “luie oog” niet beter.
 • Omdat het kind maar met een oog kijkt, kan het minder diepte zien en zal het daarom misschien gemakkelijker struikelen of moeilijker iets vastpakken (er naast grijpen).
 • Het kind kan ook loensen of scheel kijken: beide ogen kijken niet precies dezelfde kant op.

Oorzaken van een lui oog

Een lui oog kan op twee manieren ontstaan:

 • Bij de geboorte hebben sommige kinderen een oog dat het minder doet. Een bril zou dan kunnen helpen, maar op deze jonge leeftijd is er nog geen merkbaar verschil in het zien. Als één oog minder scherp ziet, dan gaan de hersenen zich steeds meer op het andere, goede oog richten. Het slechtere oog wordt steeds minder gebruikt en als het ware uitgeschakeld. Daardoor kijkt uw kind uiteindelijk niet meer met dat oog. Als het dan later een bril krijgt, helpt dat niet meer. Het oog is dan ‘lui’ geworden.

 • Een andere belangrijke oorzaak voor het ontstaan van een lui oog is scheel kijken. Als een kind scheel ziet, ziet het dubbel. Dat dubbelzien is lastig en de hersenen ‘herstellen’ ook hier het probleem door één oog ‘uit te schakelen’ en alleen te letten op wat het andere oog ziet.

 • In delen van het oog kan een troebeling ontstaan. Dit zorgt ervoor dat er een onscherp beeld op het netvlies geprojecteerd wordt. Aangezien het oog niet leert te zien, ontstaat er een lui oog. Een ander voorbeeld van een troebeling is staar, welke ook amblyopie kan veroorzaken.

Adviezen

Hoe eerder een lui oog wordt ontdekt en behandeld, des te groter de kans op volledig herstel. Daarom is het belangrijk dat de ogen van uw kind in de eerste levensjaren een aantal keer worden gecontroleerd. Dit gebeurt tijdens de bezoeken aan het consultatiebureau. Meld het ook op het consultatiebureau:

 • als u zelf iets aan de ogen van uw kind heeft opgemerkt
 • als een of meer mensen in uw familie een lui oog hebben
 • als een of meerdere van uw familieleden scheel zien.
 • als een of meerdere van uw familieleden een extra sterke bril dragen

Als vermoed wordt dat uw kind een lui oog heeft, dan moet uw kind naar de orthoptist of oogarts om dit met zekerheid vast te stellen.

Behandeling van een lui oog

Als de orthoptist of oogarts vaststelt dat uw kind een lui oog heeft, dan start u direct met de behandeling.

 • De beste en eenvoudigste behandeling is het afplakken van het goede oog. Hierdoor leren de hersenen van uw kind om het luie oog weer goed te gebruiken. Als het luie oog is ontstaan omdat een oog minder scherp ziet, moet uw kind ook een bril hebben.

 • Soms worden er pupilverwijdende oogdruppels gegeven om het goede oog tijdelijk uit te schakelen. Uw kind gaat dan wazig zien met het goede oog en leert zo ook weer het luie oog te gebruiken. De oogdruppels kunnen irriteren omdat de pupil zo wijd is dat uw kind last kan krijgen van (fel) licht. Deze manier met oogdruppels wordt veel minder vaak gebruikt. Bijvoorbeeld bij kinderen die zelf steeds de pleister van hun oog afhalen.

Hoe gaat het verder?

Als het luie oog vroeg wordt ontdekt en behandeld, dan kan het oog nog goed herstellen. Het oog hoeft dan meestal ook minder lang te worden afgeplakt: Een paar uur per dag, gedurende een paar maanden. Soms is het nodig om het een aantal jaar vol te houden.

Vanaf de leeftijd van 8 jaar heeft afplakken geen zin meer. Uw kind houdt dan een lui oog.

Delen.

2 reacties

 1. Links een lui oog met zo goed als geen zicht.
  Mijn rechter oog is -1.75 en +1.75
  Is het mogelijk om alleen voor rechter oog een
  contactlens aan te laten meten?
  Draag nu een bril, waar ik niet content mee ben.
  Graag uw reactie,
  Mvg
  Annet van der Niet

 2. Ons kleindochtertje van bijna 3 jr. kijkt soms scheel. Na bezoek oogarts heeft ze een sterkte van +3 en +5 nodig, dus een brilletje. Ze hoeft niet af te plakken, ik vind dit vreemd, hoe kan dat? Weet iemand? Een ongeruste oma.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.