Oog allergieën: jeukende, tranende ogen

0

Rode, jeukende en tranende ogen worden dikwijls veroorzaakt door dezelfde irriterende stoffen die niesbuien en andere seizoengebonden allergieën veroorzaken. In Nederland heeft naar schatting 25% van de bevolking last van een allergie. Naast de symptomen van niezen en een loopneus, ervaren de meeste mensen die last hebben van een oogallergie ook jeukende ogen, tranende ogen, rode ogen en gezwollen oogleden.

In sommige gevallen spelen oogallergieën een rol bij conjunctivitis en andere ooginfecties. Als u denkt dat u een oogallergie heeft, dan zijn er een paar dingen die u moet weten. Ook zijn er een aantal nuttige tips hoe u minder last krijgt van uw rode, jeukende, tranende ogen.

Wat veroorzaakt een oogallergie

Stoffen die normaal gesproken onschadelijk zijn, maar die wel problemen veroorzaken voor personen die vatbaar zijn voor allergische reacties worden allergenen genoemd. De meest voorkomende allergenen in de lucht die oogallergieën veroorzaken, zijn stuifmeel, schimmels, stof en huidschilfers van huisdieren.

Oogallergieën kunnen ook worden veroorzaakt door reacties op bepaalde cosmetica of oogdruppels, waaronder kunsttranen die worden gebruikt voor de behandeling van droge ogen.

Voedselallergieën en allergische reacties op bijensteken of andere insectenbeten hebben meestal geen invloed op de ogen.

Tips bij oogallergie

Om minder last te krijgen van uw oogallergie en de bijbehorende jeukende, tranende ogen kunt u een paar dingen doen:

Allergenen vermijden
De eenvoudigste manier om de symptomen van uw oogallergie te minimaliseren, is de blootstelling aan veel voorkomende allergenen te beperken. Op dagen dat het aantal pollen in de lucht hoog is, kunt u het best proberen om zoveel mogelijk binnen te blijven.

Verminder dragen van contactlenzen
Omdat het oppervlak van contactlenzen allergenen in de lucht kan aantrekken, kunt u overwegen om tijdens het pollenseizoen alleen een bril te dragen. Of overweeg om (tijdelijk) over te schakelen op daglenzen die u na eenmalig gebruik weggooit om te voorkomen dat allergenen en ander vuil op uw lenzen ophopen.

Vaak is de beste keuze als u last hebt van allergieën om te stoppen met het dragen van contactlenzen. Tenminste totdat al uw allergiesymptomen verdwenen zijn. Ook kan het dragen van een bril met meekleurende lenzen de allergie gevoeligheid voor licht verminderen en kan het helpen uw ogen te beschermen tegen allergenen in de lucht.

Oogdruppels
Omdat oogallergieën zo vaak voorkomen, zijn er verschillende oogdruppels verkrijgbaar die jeuk, roodheid en waterige ogen, die worden veroorzaakt door allergieën, te verminderen.

Als uw oogallergie symptomen klein zijn, kunnen oogdruppels voor allergieën zeer goed werken en mogelijk minder duur zijn dan voorgeschreven oogdruppels of andere medicatie.

Medicijnen op recept

Als uw allergiesymptomen relatief ernstig zijn, of als oogdruppels bij de drogisterij niet effectief zijn om verlichting te bieden, kan uw oogarts mogelijk sterkere medicatie voorschrijven.

Oogdruppels en medicatie die wordt gebruikt om allergieën te verhelpen of verminderen zijn onder meer:

Antihistaminica
Een deel van de natuurlijke allergische reactie van het lichaam is de afgifte van histamine, een stof die bloedvaten verwijden en de wanden van bloedvaten sterk doorlatend maken. Symptomen veroorzaakt door histamine zijn een loopneus en jeukende, tranende ogen. Antihistaminica verminderen allergische reacties doordat ze de hechting van histamine aan cellen in het lichaam die een allergische reactie veroorzaken blokkeren.

Decongestiva
Decongestiva helpen gezwollen neusholtes verkleinen zodat uw gemakkelijker kunt ademhalen. Ze verminderen ook de grootte van bloedvaten in het oogwit, om rode ogen te verminderen. Decongestiva bevatten fenylefrine en pseudo-efedrine. Er zijn ook medicijnen beschikbaar die zowel een antihistaminicum als een decongestivum bevatten.

Mestcelstabilisatoren
Deze medicijnen remmen de histamineafgifte van mestcellen, verminderen gevoeligheid van de luchtweg, en blokkeren de vroege en late response op allergenen. Omdat het enkele weken kan duren voordat de volledige effecten van mestcelstabilisatoren effect hebben, kunnen deze medicijnen het best worden gebruikt voordat het allergieseizoen start. Zo kan worden voorkomen dat allergische reacties ontstaan, in plaats van te reageren op acute allergische symptomen die al zijn ontstaan.

Steroïdeloze ontstekingsremmers.
Deze oogdruppels kunnen worden voorgeschreven om zwelling, ontsteking en andere symptomen geassocieerd met hooikoorts, te verminderen.

Steroïden
Corticosteroïde oogdruppels worden soms voorgeschreven om acute oogallergieverschijnselen te verminderen. Er zijn bij langdurig gebruik van deze medicijnen wel verschillende bijwerkingen zoals: hoge oogdruk, glaucoom en staar. Daarom worden ze meestal alleen voorgeschreven voor gebruik op korte termijn.

Immunotherapie
Dit is een behandeling waarbij u wordt injecteert met kleine hoeveelheden allergenen om u geleidelijk aan immuniteit op te laten opbouwen.Lees hieronder ervaringen, bevindingen en vraagstukken van anderen

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers