Oog allergieën: jeukende, tranende ogen

0

Rode, jeukende en tranende ogen worden dikwijls veroorzaakt door dezelfde irriterende stoffen die niesbuien en andere seizoengebonden allergieën veroorzaken. In Nederland heeft naar schatting 25% van de bevolking last van een allergie. Naast de symptomen van niezen en een loopneus, ervaren de meeste mensen die last hebben van een oogallergie ook jeukende, tranende, rode en/of gezwollen oogleden.

In sommige gevallen spelen oogallergieën een rol bij conjunctivitis en andere ooginfecties. Als u een oogallergie heeft, dan zijn er een aantal belangrijke zaken die u moet weten. Deze zaken lichten wij in dit artikel nader toe. Daarnaast geeft dit artikel een aantal tips hoe u minder last krijgt van uw oogallergie en hiermee: uw rode, jeukende en/of tranende ogen.

Wat veroorzaakt een oogallergie

Een allergie wordt veroorzaakt door allergenen. Allergenen zijn stoffen die normaal gesproken onschadelijk zijn, maar voor personen die vatbaar zijn voor allergische reacties kunnen deze stoffen problemen veroorzaken. De meest voorkomende allergene in de lucht die oogallergieën veroorzaken, zijn stuifmeel, schimmels, stof en huidschilfers van huisdieren. Oogallergieën kunnen ook worden veroorzaakt door reacties op bepaalde cosmetica of oogdruppels, waaronder kunsttranen die worden gebruikt voor de behandeling van droge ogen. Voedselallergieën en allergische reacties op bijensteken of andere insectenbeten hebben meestal geen invloed op de ogen.

Tips bij oogallergie

Om minder last te krijgen van uw oogallergie en de bijbehorende jeukende, tranende ogen kunt u een paar dingen doen:

  • Allergenen vermijden: De eenvoudigste manier om de symptomen van uw oogallergie te minimaliseren, is de blootstelling aan allergenen te beperken. Op dagen dat het aantal pollen in de lucht hoog is, kunt u proberen om zoveel mogelijk binnen te blijven.
  • Verminder dragen van contactlenzen: Het oppervlak van contactlenzen kan allergenen aantrekken, hierdoor kunt u overwegen om in het pollenseizoen alleen een bril te dragen. U kunt ook overwegen om (tijdelijk) over te schakelen op dag lenzen die u na eenmalig gebruik weggooit om te voorkomen dat allergenen en/of ander vuil zich op uw lenzen ophoopt.

Vaak blijkt dat het de beste keuze is om te stoppen met het dragen van contactlenzen als u last heeft van oogallergie. In ieder geval totdat u geen last meer heeft van de allergie. Ook kan het dragen van een bril met meekleurende lenzen de allergie gevoeligheid voor licht verminderen en kan het helpen uw ogen te beschermen tegen allergenen in de lucht.

  • Oogdruppels: Om oog allergieën te bestrijden zijn er verschillende oogdruppels verkrijgbaar. Deze oogdruppels kunnen onder andere de symptomen in de vorm van jeukende, rode en waterige ogen verlichten. Als de symptomen die u heeft klein zijn, dan kunnen oogdruppels erg goed werken. Oogdruppels zijn vaak goedkoper dan voorgeschreven oogdruppels en/of andere medicatie.

Medicijnen op recept

Als u in vergaande vorm last heeft van de symptomen van een oogallergie, of als oogdruppels van de drogisterij geen verlichting bieden, dan kan uw oogarts mogelijk sterke medicatie voorschrijven.

Er zijn een aantal verschillende oogdruppels/medicatie die worden gebruikt voor de bestrijding of het verminderen van de symptomen van oogallergie:

  • Antihistaminica: Een deel van de natuurlijke allergische reactie van het lichaam is de afgifte van histamine, een stof die bloedvaten verwijden en de wanden van bloedvaten sterk doorlatend maken. Symptomen veroorzaakt door histamine zijn: een loopneus en jeukende, tranende ogen. Antihistaminica verminderden de allergische reacties doordat zij de hechting van histamine aan de cellen in in het lichaam die een allergische reactie veroorzaken blokkeren.
  • Decongestiva: Decongestiva bevatten fenylefrine en pseudo-efedrine. Decongestiva helpen gezwollen neusholtes verkleinen zodat uw gemakkelijker kunt ademhalen. Ze verminderen ook de grootte van bloedvaten in het oogwit, om rode ogen te verminderen. Er zijn ook medicijnen beschikbaar die zowel een antihistaminicum als een decongestivum bevatten.
  • Mestcelstabilisatoren: Deze medicijnen remmen de histamineafgifte van mestcellen, verminderen gevoeligheid van de luchtweg en blokkeren de vroege en late response op allergenen. Omdat het enkele weken dan duren voordat de volledige effecten van mestcelstabilisatoren effect hebben, kunnen deze medicijnen het best worden gebruikt voordat het allergieseizoen start. Zo kan worden voorkomen dat allergische reacties ontstaan, in plaats van te reageren op acute allergische symptomen die al zijn ontstaan.
  • Steroïden: Corticosteroïde oogdruppels worden soms voorgeschreven om acute oogallergieverschijnselen te verminderen. Er zijn bij langdurig gebruik van deze medicijnen wel verschillende bijwerkingen zoals: hoge oogdruk, glaucoom en staar. Wegens deze reden worden ze veelal alleen voorgeschreven voor gebruik op de korte termijn.
  • Steroïdeloze ontstekingsremmers: Deze oogdruppels kunnen worden voorgeschreven om zwelling, ontsteking en andere symptomen geassocieerd met hooikoorts te verminderen.
  • Immunotheraptie: Dit is een behandeling waarbij u wordt geïnjecteerd met kleine hoeveelheden allergenen om u geleidelijk aan immuniteit voor deze allergenen op te laten bouwen.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.