Afscheiding van de ogen

4

Oogafscheiding is een gelige, kleverige substantie die je het gevoel kan geven dat je oog dichtgelijmd zit. Oogafscheiding kan tijdelijk zijn, zoals wanneer je ‘s morgens wakker wordt, maar het kan ook een langere periode aanhouden. Mocht dit laatste het geval zijn, dan kan het nuttig zijn om medische hulp te overwegen. Meestal is de afscheiding uit de ogen namelijk ongevaarlijk, het maakt namelijk deel uit van uw natuurlijke afweersysteem. Maar er zijn gevallen waarbij de oorzaak ernstiger is, echter zijn er goede mogelijkheden voor een behandeling.

In dit artikel zal er zowel aandacht besteed worden aan de verschillende oorzaken van oogafscheiding als de behandeling ervan.

Oorzaken van oogafscheiding

Er zijn veel verschillende oorzaken waarom het oog afscheiding produceert. De meeste oorzaken zijn, zoals al eerder benoemd, onschadelijk, maar sommige oorzaken zijn het resultaat van een ernstigere aandoening. De meest voorkomende reden van afscheiding in de ogen is wakker worden met afscheiding in de hoeken van je ogen. Deze afscheiding is een gevolg van een bepaalde vorm van bacteriën, deze kunnen het gevolg zijn van make-up of een extra vette huid, deze bacteriën hebben in uw slaap de weg naar uw oog gevonden. Een bacteriële invasie kan echter ook leiden tot ernstige aandoeningen, zoals Blefaritis. Dat is een ontsteking aan de basis van je wimpers die de dikke, gelige pus gevulde bloedcellen produceert. Daarbij is het ook zo dat mensen die ziek zijn met verkoudheid of griep over het algemeen meer oogafscheiding hebben. Een plakkerige en gelige afscheiding is een natuurlijke verdediging tegen aandoeningen zoals een Pinkeye. Een Pinkeye is een virus infectie die het membraan dat de oogbol bedekt aanvalt. Een dunnere oogafscheiding kan het gevolg zijn van allergieën of griep, meestal verdwijnen deze klachten zodra de irriterende factoren ook verdwijnen. Pollen, windvlagen en droge ogen kunnen ook leiden tot een irritatie van de ogen wat ook oogafscheiding als gevolg kan hebben.

Zoals eerder al genoemd, er zijn ook ernstige oorzaken van oogafscheiding. Enkele voorbeelden hiervan zijn aandoeningen als conjunctivitis en ulcera. Een hoornvlieszweer is een open wond in de buitenste laag van het hoornvlies en wordt geassocieerd met infecties en bacteriën, dit kan ook leiden tot oogafscheiding. Conjunctivitis is een ontsteking of infectie van het vlies van de oogleden. Deze beide oorzaken kunnen leiden tot ernstige oogproblemen, dus als u pijn ervaart met daarbij een zwelling van het oog, mogelijke visuele veranderingen en oogafscheiding dan moet u contact opnemen met een arts.

Behandeling van oogafscheiding

Afhankelijk van de reden waarom uw ogen oogscheiding produceren zijn er verschillende behandelingen die u kunt doen om een einde te maken aan uw probleem. Oogafscheiding is zowel met behandelingen thuis te behandelen als met behandelingen door een arts. Mocht u last hebben van veel afscheiding, win dan advies in bij uw huisarts. Mogelijk schrijft de huisarts u antibiotica of oogdruppels voor om de oogafscheiding te gaan verminderen. Enkele andere opties die u zou kunnen proberen als u last heeft van oogafscheiding zijn de volgende:

    • Als uw ogen dicht zitten als gevolg van de oogafscheiding, dan kunt u een warm washandje tegen uw ogen aanhouden. Dankzij de warmte van de washand zal de oogafscheiding soepel worden en kunt u uw ogen openen.
    • Mocht u voor en ten tijde van de problemen make-up hebben gebruikt, dan is het verstandig deze make-up weg te gooien, de infectie is namelijk mogelijk ook aanwezig op uw make-up en dus is de kans dat de infectie terug komt groter. Deze oorzaak moet u zeker niet onderschatten, verontreinigde cosmetica zijn namelijk de belangrijkste oorzaak voor een ooginfectie.

Mocht u last hebben van afscheiding uit uw ogen, dan is het niet verstandig om handdoeken en washandjes te delen met andere mensen. Via handdoeken en washandjes kunnen de bacteriën zich namelijk snel verspreiden en dus zouden ook de mensen in uw omgeving last kunnen krijgen van oogafscheiding.

Delen.

4 reacties

  1. Sinds enkele weken heb ik last van een witte afscheiding uit mijn ooghoeken. Het is melkwit, maar stroperig en ietwat vettig van structuur. Verder heb ik eigenlijk geen klachten, geïrriteerde of pijnlijke ogen of wat dan ook. Qua zicht heb ik er verder ook geen last van. Mijn huisarts wil eerst nog afwachten en anders eventueel een kweekje maken. Zijn er misschien mensen met soortgelijke problemen of iemand weet wat het kan zijn ?

      • Heb nu al een tijdje hetzelfde spierwitte afscheiding in de ooghoeken. Kreeg ook een ‘talgklier’ ontsteking op 1 ooglid. Bij huisarts die vanaf 2 meter afstand bekeken heeft eerst antibacteriële zalf gehad. Werd wel de ontsteking minder van niet de afscheiding. Toen kreeg ik oogdruppels tegen allergische reactie bevat zoutzuur en daar reageerde ik overgevoelig op. En dacht na 2 uur spoelen met steriel water moest dan eigenlijk terug na 7 dagen. Maar mondkap 3 prikken en dan nog op 2 meter afstand kijken en kennelijk van 2 meter afstand kunnen zien wat er aan de hand is als huisarts en een steeds agressiever middel uitproberen dacht laat maar als het allergie is zoek ik wel homeopathie middel op waar ik geen overgevoelige prikkende en wazig ziende ogen en koppijn van krijg. Heb mijn buik nog vol van de kno arts die steeds aggresievere middelen voorschreef en als dat de kwaal verergerd weten ze het niet meer schuiven ze het af op iets. Beetje klaar met de farmaceutische industrie spekken met voorgeschreven lapmiddelen die niets of amper wat verhelpen en alleen maar meer verzieken ipv dat er naar de echte oorzaken wordt gezocht. Ben met andere dingen ook jaren bezig geweest voordat ik eindelijk diagnose had, en in sommige gevallen was het te laat om nog gefixt te worden. Heb geen vertrouwen meer. Dus als iemand nog een echte arts kent die echt mensen beter wil maken hoor ik het graag.

  2. ’s Morgens met steriel oogwater op steriel gaasje 5X5 cm schoonmaken.
    Oogbad met steriel oogwater.
    Eva Fraser oogoefeningen
    Geen oogmakeup op als het niet nodig is.
    Maskararoller iedere 6 maanden vervangen
    Bij apotheek aanschaffen

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.