Ooglidcorrectie

0

Naarmate u ouder wordt verliest de huid zijn elasticiteit en verslappen de spieren. Voor de oogleden resulteert dit in een opeenhoping van losse huid die zich als plooien verzamelt zorgt voor een plooi in het onderste ooglid. Tegelijkertijd is er verslapping van de spieren onder de huid, waardoor het vet, dat de ogen in de kassen kussens, naar voren uitsteken om het uiterlijk van losse huid te geven. In sommige gezinnen is er een erfelijke aanleg voor het zakken om tijdens de vroege volwassenheid te ontwikkelen voordat er veranderingen van de huid optreden.

Het probleem lijkt vaak erger in de ochtend in het bijzonder met langdurige stress en gebrek aan slaap. Vloeistof die zich normaal over het hele lichaam  verspreid heeft de neiging ’s nachts om zich te vestigen in gebieden waar de huid los zit, zoals de oogleden. Het gaan hangen van de oogleden is ook een effect van het verouderingsproces en verergert de accumulatie van de huid in de oogleden. Soms hoopt er  zo veel huid op dat de bovenste oogleden over de wimpers hangen en het zicht belemmeren.

Overtollige huid

Een hangend bovenooglid kan als zeer vervelend worden ervaren. Daardoor kan een ooglidcorrectie zonder snijden niet alleen maar om cosmetische redenen worden uitgevoerd, maar ook als er een medische reden voor is. Veel voorkomende klachten zijn:

  • Gevoel van een zwaar bovenooglid
  • Hoofdpijn omdat het oog geforceerd open moet worden gehouden
  • Een beperkt gezichtsveld omdat hier overtollige huid voorhangt
  • Bovenooglid geeft een plakkend gevoel
  • Opbrengen van oog make-up brengt problemen met zich mee
  • geen evidente klachten, maar aanwezigheid van cosmetische problemen.

Wat kan er gedaan worden?
Een ooglid reductie (ooglidcorrectie) verwijdert de overtollige huid en uitstekende vet tot een alerter optreden produceren en vermindert de ochtend zwelling. Soms is het slechts nodig de huid te verminderen, soms de huid en vet en soms alleen het vet. Als alleen het vet wordt verwijderd van de onderste oogleden, dan kan worden verwijderd uit de binnenzijde van het onderste ooglid vermijden externe excisie (transconjunctival blefaroplastie)

De gevolgen?

Mensen die de familiale probleem kennen met het hangen van oogleden kunnen heel goed een operatie ondergaan in hun jongere jaren. Effecten van het verouderen zijn duidelijker zichtbaar rondom de oogleden dan elders. Een ooglidcorrectie kan worden uitgevoerd vanaf de leeftijd van 35. Patiënten met een ziekte van de schildklier ontwikkelen vaak oog tekens die geholpen kunnen worden door een operatie. Wanneer er secretie van thyroxine (hypo-thyroidism) verminderd er een toename in vet en er een toename thyroxine (hyper-thyroidism) er vaak zoveel toename van vet dat de ogen uitsteken. Een uitgebreide ooglid reductie (Olivari? En procedure) op bevredigende wijze kunnen behandelen deze.

Ptosiscorrectie (laagstand van het bovenooglid):

Bij een ptosis is er sprake van een te lage positie van het ooglid, meestal doordat de spier die het ooglid omhoog trekt verzwakt is. Bij deze ingreep wordt soms ook het teveel aan huid van de bovenoogleden verwijderd. Een ptosis-correctie is echter een technisch lastigere ingreep met meer bijwerkingen dan alleen correctie van dermatochalasis.

Wenkbrauwcorrectie:

Soms staat de wenkbrauw lager dan normaal. Normaal bevindt de wenkbrauw zich juist boven de oogkasrand, bij vrouwen wat hoger dan bij mannen. Wanneer de positie van de wenkbrauw ernstig afwijkt, kan het nodig zijn dit (eerst) te corrigeren, omdat correctie van het huidteveel in de bovenoogleden anders tot een lelijk resultaat leidt. Indien de wenkbrauw slechts weinig te laag staat, kan dit worden gecorrigeerd met hechtingen in het onderhuidse
weefsel onder de wenkbrauw (‘browpexy’). Wanneer de wenkbrauw veel te laag staat moet er meer gecorrigeerd worden: hierbij moet de wenkbrauw hoger geplaatst worden door het weghalen van een reep huid direct boven de wenkbrauw. Dit veroorzaakt echter een zichtbaar litteken direct boven de wenkbrauw. Soms wordt een endoscopische browlift toegepast waarbij er nauwelijks littekens aanwezig zijn. Het probleem is dat de zorgverzekeraars deze browlift niet vergoeden, ook niet wanneer wij menen dat deze correctie noodzakelijk is.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.