Ik heb last van een oogontsteking

6

Ontstoken ogen zijn een veelvoorkomende kwaal waar de meeste mensen meerdere keren in hun leven last van krijgen. De één is er gevoeliger voor dan de ander, maar bijna iedereen heeft wel minstens één keer in zijn/haar leven last gehad van een oogontsteking. Meestal begint een ontstoken oog met een geïrriteerd gevoel en kan het oog spontaan gaan tranen of een jeuken. Na slechts enkele uren kan het oog knalrood worden. En of u het nou wilt of niet, zo’n ervaring eindigt vaak met een hevig ontstoken oog.

Een oogontsteking beïnvloed niet alleen uw zicht, maar ook het dagelijks leven. Daarmee behoort deze aandoening tot één van de vervelendste oogkwalen. Het kan zelfs zo pijnlijk zijn dat een simpel boek lezen of een televisieprogramma volgen niet meer mogelijk is. Daarnaast kan de ontsteking dusdanig ernstig worden, dat het ook het tweede oog besmet. Als dit gebeurd bent u al gauw een stuk verder van huis! Ondanks dat ontstoken ogen voor veel narigheid en irritatie zorgen, is er meestal geen reden tot verdere bezorgdheid. Onder normale omstandigheden geneest het oog vanzelf binnen enkele dagen.

Oorzaken van ontstoken ogen

 •  Een infectie is de meest voorkomende oorzaak van een ontstoken oog. Met deze infectie het hoornvlies van het oog is ontstoken. Het hoornvlies is het transparante voorste deel van het oog dat de iris en de pupil bestrijkt. De infectie kan worden veroorzaakt door een virus of een bacterie.
 •  U kunt ook ooginfecties krijgen als je last hebt van hooikoorts. Hooikoorts veroorzaakt een allergische reactie, van waaruit u geïrriteerde ogen kunt krijgen.
 •  Wanneer uw ogen niet schoon en hygiënisch zijn kunnen ze ook sneller besmet raken. Dit is vooral het geval bij vrouwen doordat ze vaak gebruik maken van oog make-up, zoals mascara en oogschaduw. Door voor het slapen gaan het oog niet schoon te maken kan er vuil achterblijven waardoor er sneller een ontstoken oog ontstaat.
 • Mensen met lenzen hebben meer kans om ontstoken ogen te krijgen in vergelijking met mensen zonder lenzen. Door de contactlenzen zal er minder zuurstof beschikbaar zijn voor de ogen. Het gebeurt ook dat mensen hun lenzen niet schoon maken of vieze contactlenzen gebruiken. Lenzen moeten altijd worden gereinigd met speciale lenzenvloeistof om ooginfecties te voorkomen.
 • Ontstoken ogen kunnen ook optreden wanneer je te lang in de zon kijkt. Je ogen zijn erg gevoelig en kunnen niet tegen het felle licht. Hierdoor zullen je ogen letterlijk verbranden.

Hoe herken je een ontstoken oog

 • Een ontstoken oog ziet er rood uit. Normaal gesproken is de oogbol wit, maar als je oog ontstoken is is deze rood.
 • Ontstoken ogen prikken en geven een branderig gevoel.
 • Een ontstoken oog kan jeuken en vaak voelt alsof er iets in het oog zit.
 • In de ochtend kunnen je ogen dichtgeplakt zitten. Dit komt omdat een oogontsteking pus afscheidt.
 • Uw ogen zijn voortdurend waterig.

Wat je niet moet doen als uw ogen ontstoken zijn 

Gebruik uw handen niet om in uw ogen te wrijven. De ogen raken zo meer geïrriteerd en er komt mogelijk meer vuil in de ogen. Het kan ook gebeuren dat je hierdoor het andere oog besmet. Dat is zeker niet wat je wilt.

Een ontstoken oog is erg vervelend en kan heel pijnlijk zijn. Je ogen zijn dan gevoeliger dan gewoonlijk. Meestal verdwijnt een ontstoken oog naar vier dagen. Gebruik bovenstaande tips en je zult merken dat de symptomen van uw ontstoken ogen snel afnemen. Echter, wanneer de ontsteking niet vanzelf weg gaat, ga dan naar uw arts. Hij kan dan bijvoorbeeld oogdruppels voorschrijven .

Delen.

6 reacties

 1. Ik hoop dat er hier misschien iemand is die mij meer kan vertellen of helpen met advies over mijn oogaandoening. Ik heb heb totaal geen idee heb wat het nou precies is. Ook na regelmatig de huisart te hebben bezocht en ook al een keer bij de oogarts te zijn geweest. De huisarts heeft wel een paar theorieën wat het zou kunnen zijn, maar nooit kan iemand mij exact vertellen wat ik ertegen kan doen en wat het nou precies is.

  Ik zal mijn oogprobleem kort proberen te omschrijven. Regelmatig heb ik last van een ontsteking in mijn linkeroog wat uit het niets komt wanneer ik wakker wordt. Ik heb een vast ritueel voordat ik ga slapen. Voordat ik ga slapen poets ik mijn tanden en was ik mijn gezicht, kijk in de spiegel en heb ik nog een mooi helder wit oog. Vijf uur later wordt ik wakker en zit mijn linkeroog dicht, is helemaal rood, vies en irriteert. Als ik het licht aanzet kan ik dit lastig verdragen. Het komt steeds weer terug, maar het kan soms dat ik er een paar maanden helemaal geen last van heb. Meestal a drie dagen is het ergste voorbij en maakt het niet uit wat voor oogdruppels ik gebruik.

  Als ik geluk heb na een week, en soms twee komt het weer terug. Ik heb al enorm veel verschillende oogdruppels gehad. De eerste keer dachten ze dat het een bacteriële infectie was waarvoor ik zelfs antibiotica oogdruppels kreeg, welke trouwens wel goed werkte).

  Ik ben een beetje radeloos en heb echt geen idee wat ik er aan moet doen om dit te voorkomen en verhelpen. Ik wil zo graag weten wat de oorzaak van dit probleem is zodat ik er echt wat aan kan gaan doen. Nu heb ik het gevoel dat de huisarts zoiets heeft “ik weet het ook niet precies, dus doe dit maar eens”

  Enkele suggesties van mijn huisarts: In de avond een tijd achter de computer of laptop zitten waardoor mijn oog droog wordt.
  Een allergie of stress (die ik niet heb)

  Ik heb mij ook gefocust op die dingen: Ik heb het ook als ik geen stress heb. Ik heb kunsttranen gebruikt tegen eventuele droge ogen. En zelfs preventief allergie tabletten en neusspray.

  • Het kan een bacteriële of een virale infectie zijn. Om dit goed te behandelen zal eerst duidelijk moeten zijn welke bacterie of welk virus de infectie veroorzaakt. Wanneer je er weer last van hebt vraag je huisarts om wat van de oogafscheiding op kweek te laten zetten. Hierdoor kan duidelijk worden om welke bacterie of welk virus het gaat en kan er gericht bestreden worden.

 2. Mijn dochter van 16 liep de afgelopen week eerst met een ontstoken oog en deze week zijn zelfs beide ogen ontstoken en het wordt niet minder. Ze draagt (heel) veel make-up en gaat voor geen goud zonder make-up de deur uit. Ik adviseer haar steeds met afgekoeld gekookt water en met schone watjes haar ogen schoon te maken maar zonder resultaat. Weet iemand een andere manier of zou ik toch maar even naar de huisarts gaan om duidelijkheid te krijgen?

  groet Helena

 3. Al minimaal 10 jaar heb ik regelmatig last van een oogontsteking. Zelf heb ik al van alles geprobeerd en heb ik van zalfjes tot oogdruppels gehad. Meerdere keren ben ik bij de huisarts en oogarts geweest, maar helaas allemaal zonder resultaat. Bij mijn huisarts kwam het steeds weer terug dat het een allergie is, wat hij volgens mij nooit heeft laten onderzoeken. Zelf dacht ik dat het door gebruik van oogschaduw kwam. Hier ben ik niet helemaal meer van overtuigd, want op dit moment heb ook oogontsteking terwijl ik al heel lang geen oogmake-up heb gebruikt.

  Nou is mijn vraag of er misschien iemand dezelfde klachten ervaart of heeft (gehad) welke ik nu ervaar of ik diegene misschien weet wat het nou precies is? In de meeste gevallen voel ik mijn oogontsteking aankomen. Dit is meestal volgens een vast patroon: eerst doet mijn oog pijn doen en dan begint het langzaamaan rood te worden.

  Aangezien ik al vaker een ooggel heb gehad (wat wel helpt) moet ik steeds eerst een receptje halen bij de huisarts, voordat ik deze ooggel in huis heb is de oog ontsteking soms al over of veel minder.

  En dat is meteen mijn tweede vraag: als ik pijn heb doe ik meestal wat afgekoeld gekookt water op een doekje en dan dep ik dat op mijn oog. Meestal doe ik dat ‘s nachts en ‘s ochtends de klachten zijn dan grotendeels weg. Wat gebeurt er dan precies?

 4. ik heb momenteel al een week enorme last van bandende rode ogen. Dit heb ik vooral als ik in de nacht wakker word. Wanneer ik dan in het licht kijk dan kan ik mijn ogen niet openhouden omdat het dan nog meer gaat branden. Ze voelen daarnaast ook wat droog aan als ik knipper. Kan dit ook een ontsteking zijn? Ik heb hier overdag namelijk nauwelijks last van.

  • Jacqueline on

   Dit klinkt meer als droge ogen, of ze ontstoken zijn is lastig te zeggen. Het is belangrijk om goed voor je ogen te gaan zorgen, zodat ze weer gezond en vochtig aanvoelen. Raadpleeg je huisarts indien het probleem zich voor blijft doen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.