Oorzaken pijnlijke ogen of oogpijn

12

Pijn aan de ogen kan een zeer ongemakkelijk gevoel zijn en wordt soms aangeduid als een stekende, kloppende, brandende, zanderige, scherpe, pijnlijke of “het iets in mijn oog” gevoel. Veel mensen zijn snel geneigd om medische hulp in te schakelen als er sprake is van oogpijn, wat zeer begrijpelijk is. Er zijn twee verschillende vormen van oogpijn: oculaire en orbitale pijn. Het woord oogpijn is over het algemeen open voor interpretatie. Sommige mensen beschrijven het als in hun ogen, rond hun ogen of achter de ogen.

Oorzaken oogpijn

Zoals eerder al benoemd kan pijn aan de ogen geplaatst worden in twee categorieën: oculaire of orbitale oogpijn. Er kunnen veel redenen zijn waarom iemand pijn aan de ogen ervaart. De meeste oorzaken moeten echter worden behandeld met de hulp van een huisarts of oogspecialist. Oogpijn die vanuit de buitenkant van het oog komt (oculair) kan worden veroorzaakt door een van de volgende dingen:

 • Pink Eye: dit is de meest voorkomende oogaandoening en kan allergische, bacteriële, virale of chemische oorzaak hebben. Deze pijn is meestal mild.
 • Styes: ook wel chalazion, veroorzaakt pijn aan de ogen als gevolg van irritatie. Er wordt een brok gevormd binnen het ooglid en deze wordt zeer pijnlijk om aan te raken.
 • Blefaritis: Een olie klier die aangesloten is aan een van de randen van het ooglid zijn ontstoken en veroorzaken pijn rond de oogleden.
 • Schaafwonden hoornvlies / zweren: Deze problemen zijn zeer veel voorkomende oorzaken van pijn aan de ogen. Vaak veroorzaken deze problemen dat iemand met het constante gevoel loopt dat er iets in het oog zit. Dit kan heel vervelend zijn en hoeft niet eens pijnlijk te zijn.
 • Chemische brandwond: dit kan zeer pijnlijk zijn en wordt veroorzaakt door een flitsend licht, of blootstelling aan chemicaliën zoals zuur.

Orbitale pijn wordt meestal veroorzaakt door een ziekte aan het oog en kan beschreven worden als een diepe, doffe pijn achter of in het oog. Sommige van deze ziekten die orbitale pijn kunnen veroorzaken zijn:

 • Glaucoom: glaucoom is over het algemeen pijnloos, maar als de druk opbouwt en er orbitale pijn optreedt kan de aandoening ernstig worden.
 • Migraine: zeer veel voorkomende vorm van pijn aan de ogen die wordt geassocieerd met hoofdpijn.
 • Optische Neuritis: deze toestand is de ontsteking van de oogzenuw die aansluit op de achterkant van het oog. Virale of bacteriële infecties kunnen de oorzaak zijn van deze pijnlijke aandoening.
 • Iritis: de iris is het gekleurde deel van het oog, en wanneer deze ontstoken raakt kan dat leiden tot een diepe pijn.
 • Trauma: dit kan een verscheidenheid van dingen omvatten, variërend van een klap op het oog met een object tot auto-ongevallen zijn. Deze gebeurtenissen kunnen een grote hoeveelheid oogpijn veroorzaken.

Behandeling van oogpijn

Als u pijn aan de ogen heeft is het aan te raden om op zoek te gaan naar medische hulp. Als je denkt dat je weet wat het probleem is en niet het gevoel hebt dat je een dokter nodig hebt kunt u proberen verschillende dingen proberen zoals lauw water of een oogdruppels.

Probeer te voorkomen dat de ogen constant geïrriteerd raken, door het aanraken of wrijven zo veel mogelijk te beperken. Het aanraken zal de situatie alleen maar erger maken en kan verdere schade veroorzaken. Als de pijn mild is kunt u proberen om een pijnstiller zoals ibuprofen te nemen. Als u het vuil/object in je ogen na het spoelen met water niet heeft gewerkt probeer dan niet om op een andere manier het vuil te verwijderen. Raadpleeg in plaats daarvan een arts.

In feite is het enige wat je moet doen als een “huis remedie” uw ogen met water of een oplossing spoelen en indien er pijn is het nemen van pijnstiller. Alle andere behandelingen kunnen uitsluitend worden uitgevoerd door een arts die de ernst van de pijn en indien er meerdere factoren zoals een oogziekte of gezondheidsprobleem kan beoordelen. Behandelingen zijn afhankelijk van de ernst van de oogpijn en de desbetreffende situatie.

Delen.

12 reacties

 1. Ik heb precies het zelfde, aan min neus geopereerd vanwege een eeuwig verstopte neus. En na de operatie is het even goed gegaan en na een aantal weken is het begonnen met holte ontstekingen. Nu heb ik chronisch holte ontstekingen. En voel ik me altijd ziek. De kno kan niks vinden waardoor het veroorzaakt word behalve dat het binnen in mij neus nog altijd erg smal is. Scan en alles gehad. Nu af en toe een stootkuur prednison om even verlichting te hebben.. En verder word er gezegd niks aan te doen. Maar heb er zodanig last van dat werken eigenlijk niet mogelijk is. Dus eigenlijk ben ik van de regen in de drup beland.

  • Het lijkt een beetje op wat ik meegemaakt heb, alleen ben ik 2x aan mijn bijholte geopereerd. Daarna nog steeds last van ontstekingen en naar Kaakchirurg gegaan. Deze chirurg kwam er achter dat het probleem in mijn kaak zat.
   Misschien een idee om ook langs de kaakchrirurg te gaan?

 2. Ik heb last van enorme pijn rond de ogen, vooral de bovenzijde van de oogleden, met druk op mijn voorhoofd. Ik heb dan ook daardoor ook last van een vervelend gevoel in mijn voorhoofd.
  Het is een soort gevoel van voor/bij holte ontsteking, en daarbij ben ik regelmatig duizelig. Zijn er meer mensen met de zelfde klachten?
  Groet arjan

  • Hoi hoi,

   ik heb precies het zelfde! Nu een aantal dagen hevige hoofdpijn en duizelig.. heb pijnstillers gehad de hoofdpijn is minder.. maar de oogpijn en duizeligheid blijft.

   Ze kunnen niks vinden helaas! Weten ze bij jou al wat je heb?

 3. Zelf had ik last van droge ogen, deed ook pijn, alsof er zand in zat.
  Bleek uiteindelijk spanning te zijn. Had al druppels geprobeerd en huisartsen gezien, maar heb uiteindelijk het meeste gehad aan
  goeie oefeningen gekregen om mijn ogen te ontspanning. Gaf meteen verlichting, ik gebruik het nu nog regelmatig.

 4. Pijn achter het oog

  Veel voorkomende oorzaken van pijn achter de ogen zijn hoofdpijn, migraine en sinus infecties. In het geval van een hoofdpijn (migraine) is de pijn bijna altijd achter slechts één oog en gaat deze vaak gepaard met pijn elders aan dezelfde kant van het hoofd. Pijn achter het oog van een sinus-infectie is meestal minder ernstige pijn dan van migraine waarbij beide ogen kunnen worden beïnvloed.

  Hoewel pijn achter de ogen door een van deze oorzaken meestal geen noodsituatie is, hebt u chronische of recurrente pijn van dit type, bezoek dan uw oogarts of algemene arts voor een behandeling en om te zien wat kan worden gedaan om dit in de toekomst te voorkomen.

  Pijn rond de ogen

  Waarschijnlijk is de meest voorkomende pijn rond de ogen ontsteking binnen het ooglid, dat de gemeenschappelijke stye is (ook wel een hordeolum genoemd). Het belangrijkste symptoom van een stye is een gelokaliseerde, zeer mals gebied op een ooglid.

  Een stye vereist geen dringende aandacht van een oogarts en meestal kan worden met succes behandeld thuis door toepassing van warme kompressen op het ooglid meerdere malen per dag voor een paar dagen.

  Blefaritis is een andere gemeenschappelijke (en meestal niet dringend) probleem dat kan leiden tot gezwollen oogleden en ongemak rond de ogen.

  Een andere veelvoorkomende oorzaak van pijn rond de ogen en oog spierpijn is overmatig gebruik van de ogen bij het werken op de computer. Dit is niet een urgent probleem, en er zijn eenvoudige stappen die u nemen kunt om te verlichten van vermoeidheid van de ogen van de computer.

  Een veel minder vaak en veel meer ernstige oorzaak van de pijn rond de ogen is een aandoening genaamd optische neuropathie, die leiden permanente visie verlies tot kan. Begeleidende symptomen zijn meestal verminderde gezichtsscherpte en verminderde kleur visie, en de pijn is meestal erger met oogbewegingen.

  Oog-pijn, die kan worden veroorzaakt door optische neuropathie vereist onmiddellijke aandacht door een oogarts en een neuroloog. Onder mensen onder 40 zijn multiple sclerose en andere neurologische aandoeningen de meest voorkomende oorzaken van optische neuritis.

  Mijn ogen doet pijn! Wat moet ik doen?

  Het is waarschijnlijk vrij duidelijk door nu dat, als je oog pijn doet, moet u overwegen het een noodsituatie. De beste cursus van actie is om te zien zo spoedig mogelijk, uw oogarts uit een ernstige oog probleem dat leiden kan tot een toename van pijn, schade aan het oog en permanente visie verlies te sluiten.

  De pijn is opgetreden onmiddellijk na fijnmaken metaal, hout, of andere activiteiten die een vreemd lichaam schade kunnen veroorzaken (vooral als u niet van veiligheidsbril of beschermende brillen dragen waren) zagen.

  De pijn is te wijten aan een oogletsel.
  De pijn is ernstig en wordt vergezeld door wazig zien en/of gevoeligheid aan het licht.
  U hebt gehad recente oogchirurgie, met inbegrip van chirurgie LASIK en staar.
  U hebt roodheid en kwijting van het oog.
  Is de pijn minder ernstig en komt deze plotseling op en je hebt een geschiedenis van glaucoom. Dit kan een acute aanval van een minder voorkomende vorm van glaucoom genaamd hoek-sluiting glaucoom, die kan leiden tot verlies van snelle visie en is een medische noodsituatie signaal.

 5. Ik had pijn achter m’n ogen. Ontstoken oogzenuw. Bleek dat ik Multiple Sclerose (MS) heb. Vaak begint het daarmee.

 6. Soms, deze week weer 3 dagen een branderig droog aanvoelend oog met een zeurende hoofdpijn net erboven.
  Ook traant mijn oog
  Meestal links
  Spoel regelmatig met water en kan slikken wat ik wil niets helpt.
  Duurt soms 2-3 dagen en verdwijnt net zo onverwacht als het op komt zetten en blijft dan soms enkele weken weer weg
  Slapen doe ik ook amper, want de hoofdpijn is zo zeurend

 7. Angela Krooswijk on

  Een druk en stekende pijn bovenoog, alsof er een scherp iets in zit (maar gelukkig zit er niks in), gaat uiteindelijk gepaard met hoofdpijn en duizeligheid. Ik heb wel de ziekte van Graves waarvoor ik behandeld word en op zich de goede kant uit gaat. De oogarts heeft een maand geleden gecontroleerd en alles achter en in het oog zag er rustig uit. Wat een geruststelling. Keek gisteren in mijn medisch dossier en zag een aantekening risico op oogziekte. Heb ik me nu te druk gemaakt, want het ging een tijd lang best goed. Nu bij draaibewegingen met het oog weer pijn, ook alsof er iets in zit linksboven. Ik word er gek van. Mijn gehoor is al slecht, dus ja: ik ben bang voor mijn ogen. Helppppppppppppppppppppp

 8. ik voel je pijn ik heb afgelopen tijd heb ik heel veel pijn aan mij oog ik weet niet hoe ik dit laat verdwijnen het is echt maar dan ook echt hinderijk ik denk soms laat me even rusten oogje ik weet niet wat ik moet doen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.