Hoe komt het dat je sterretjes ziet

1

Ziet u weleens sterretjes of vlekken? Dat kan heel vervelend en storend zijn. In de meeste gevallen gaat het dan om migraine of oogmigraine. Vanuit de ooghoeken ontstaan er stervormige lichtvlekken, langzaam toenemend. Soms worden ook verschillende kleuren waargenomen. Ook kunnen de vlekken gepaard gaan met opkomende hoofdpijn en misselijkheid. Deze klachten kunnen het voorstadium van een zwaardere migraineaanval zijn.

Het zien van vlekken en flitsen

Het zien van vlekken kan ook op veranderingen in het glasvocht wijzen. We schreven er al eerder over: op latere leeftijd kan het glasvocht in het oog gaan krimpen. Op zich iets heel normaals.
Het gaat hierbij om de ruimte tussen de lens en het netvlies: het glasachtig lichaam (corpus vitreum). Deze ruimte bestaat uit een heldere vloeistof met een geleiachtige structuur. Op latere leeftijd kan de structuur daarvan veranderen. De vloeistof wordt dan troebel of klonterig. De troebele structuren kunnen voor schaduwen op het netvlies zorgen. Deze schaduwen uiten zich vervolgens als vlekken in het gezichtsveld. Dat is lastig en ook irritant maar gelukkig niet gevaarlijk. Het gaat dan vaak om zwevende vlekken die ‘mouches volantes’ worden genoemd (vliegende muggen).

U las net al even over veranderingen in het glasvocht. Wanneer er naast vlekken ook flitsen worden gezien, trek dan even aan de bel. Het kan om een achterste glasvochtloslating gaan. Wanneer het glasvocht in het oog begint te krimpen, kan het glasachtig lichaam het netvlies lostrekken. Hoewel het ook hierbij om een vaak voorkomende klacht op latere leeftijd gaat, is oplettendheid geboden. Als er een scheurtje in het netvlies ontstaat, kan er vocht achter het netvlies komen. Zo laat het netvlies los.

Vlekken of wazige slierten ziet men ook wanneer er bloed in het glasvocht zit. Dit gebeurt bij het scheuren van het netvlies maar kan ook het gevolg van diabetes zijn. Ervaart u plotseling vlekken en flitsen, alsof u bliksemschichten ziet? Raadpleeg dan snel, het liefst binnen 24 uur, uw huisarts om blijvende schade aan het oog en de oogfunctie te voorkomen.

Ook bij uveitis kunnen vlekken gezien worden. Bij uveitis is het oog van binnen ontstoken. De vlekken gaan dat gepaard met gevoeligheid voor licht maar ook pijn, een rood oog en een verminderd gezichtsvermogen.

De dagelijkse dingen

En dan zijn er nog de ‘dagelijkse vlekjes’: het zien van vlekken na lang naar een scherm turen, lange tijd lezen en slaapgebrek. Dit is ‘gewone’ visuele vermoeidheid. Ook bij visuele vermoeidheid zijn de vlekjes zwevend en steeds veranderend. Bij deze klachten is het gewoon tijd voor een break!

The Eye Doctor Premium

Delen.

1 reactie

  1. Sinds enkele maanden heb ik last van bewegende sterretjes, het best te omschrijven als vuurwerk, te zien aan beide ogen. Na mij een niertransplantatie heb ik daarnaast heel erg last van dubbel zien. Ik dacht eerst dat de oorzaak aan een bijwerking van de medicijnen was te wijten: prograft en cellcept, maar volgens de niertransplantatie specialist was dit onmogelijk. Zouden jullie enig idee hebben wat hier aan de hand kan zijn. De afspraak in het zienkenhuis laat namelijk nog even op zich wachten

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.