Symptomen van Parkinson bij de ogen

1

Bij de ziekte van Parkinson ontstaan de symptomen door een tekort aan de stof dopamine. Het tekort aan deze stof zorgt ook voor symptomen bij de ogen. De beweging van je ogen en het doorgeven van de signalen aan de hersenen verslechtert door het dopaminetekort. In dit artikel hebben we alle Parkinson symptomen bij de ogen op een rij gezet. Ervaar je symptomen als Parkinson patiënt? Ga dan altijd naar een arts!

Oogproblemen door Parkinson

Door de symptomen van Parkinson kan je problemen krijgen met het gezichtsvermogen. Je ogen kunnen door het dopaminetekort niet meer goed samenwerken door een verminderde beweging. Dit kan leiden tot het zien van minder contrast en een verhoogde oogboldruk. In de meeste gevallen zorgen deze symptomen voor slechter zicht. Het dopaminetekort kan de volgende problemen veroorzaken bij de ogen:

  • Staar
  • Minder contrast zien
  • Verhoogde oogdruk
  • Dubbel en/of wazig zien (meer moeite met lezen)
  • Verminderd ruimtelijk inzicht
  • Afstanden inschatten wordt moeilijker
  • Moeite met gezichtsuitdrukkingen inschatten
  • Hallucinaties
  • Kleurenblindheid
  • Meer vermoeidheid doordat je slecht ziet

Bovenstaande problemen door Parkinson zijn te verminderen door een bril te nemen. Vaak één voor dichtbij en één voor veraf. Als je last hebt van hallucinaties kan dit soms door bepaalde medicatie voor de ziekte van Parkinson veroorzaakt worden. Huidige medicatie aanpassen kan hiervoor de oplossing zijn. Werkt dit niet? Ga naar je arts. Wellicht wordt er antipsychotica voorgeschreven om van de hallucinaties af te komen.

Ooglidkramp

Ooglidkramp, ook wel ooglid spasme genoemd, is een van de symptomen van Parkinson bij de ogen. Parkinson zorgt in het hele lichaam voor spasmes, zo kan dit ook bij je oogleden gebeuren. Door ooglidkramp kan je last krijgen van: tranende ogen, lichtschuwheid, oogpijn en geïrriteerde ogen.

Uitgedroogde ogen

Parkinson patiënten knipperen vaak minder vaak met hun ogen en staren vaker. Wat zorgt voor uitgedroogde zorgen, wat een van de symptomen van Parkinson bij de ogen is. Ook kunnen sommige Parkinson medicijnen voor uitdroging van de ogen zorgen. Bij uitgedroogde ogen kan je last krijgen van ontstoken ooglidranden en geïrriteerde ogen. Echter is de behandeling van uitgedroogde ogen vrij eenvoudig, namelijk: kunsttranen, oogdruppels, medicijnen of oogzalf kunnen de problemen verminderen.

Delen.

1 reactie

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.