Gerstekorrels

2

De naam gerstekorrel is gekozen omdat een gerstekorrel aan de huid ook daadwerkelijk op een gerstekorrel lijkt. Een gerstekorrel kan qua grote verschillen en ziet eruit als een wit korreltje. Dit witte korreltje zit net onder de huid verborgen maar is hierdoor wel zichtbaar. Gerstekorrels ontstaan vaak spontaan, maar verdwijnen soms ook weer spontaan. Een gerstekorrel is onschuldig en absoluut geen reden tot paniek. Een gerstekorrel kan echter wel storend zijn omdat het er minder mooi uitziet. Soms wordt een gerstekorrel ook verward met een jeugdpuistje.

Oorzaken gerstekorrel

Een gerstekorrel ontstaat in een talg of een zweetklier die verstopt raakt waardoor er een korreltje in de klier ontstaat. Deze ziet er uit als een wit korreltje dat vlak onder de huid ligt. Een gerstekorrel is niet altijd te voorkomen maar men kan er wel aan werken om de risico’s te verminderen, vooral bij mensen die er vaker last van hebben.
Het is belangrijk om de huid goed schoon te houden door regelmatig goed te scrubben zodat talgklieren niet verstopt kunnen raken.

Rond de ogen kan er een oogcrème gebruikt worden, en op de rest van de huid een goede bodylotion of gezichtscrème. Gerstekorrels ontstaan vaak ook door een te weinig aan vocht in de huid, blijf dus voldoende drinken om de huid gehydrateerd te houden.

Gerstekorrel verwijderen

Een gerstekorrel is niet moeilijk te verwijderen. Een schoonheidsspecialist kan de gerstekorrel makkelijk verwijderen door de huid boven de gerstekorrel open te prikken. Hierdoor kan de gerstekorrel makkelijk verwijderd worden. Dit is snel gebeurt en doet vaak geen tot weinig pijn.Een schoonheidsspecialist werkt altijd met steriele naalden dus de kans op een infectie is gering. Ook een huisarts kan gerstekorrels weg halen. Het voordeel van een huisarts is dat deze vaak geen extra kosten met zich meebrengt: de huisarts is via de ziektekostenverzekering verzekerd. Een schoonheidsspecialist is dit meestal niet waardoor je zelf voor de kosten moet opdraaien.

Zelf gerstekorrel verwijderen

Veel mensen kiezen ervoor om hun gerstkorrel zelf te verwijderen. Dit kan echter alleen maar als je goed weet waar je mee bezig bent. Werk hiervoor altijd met steriele materialen om infecties te voorkomen. De naald die je gebruikt moet dus steriel gemaakt worden. Je kan ook bij de apotheek een steriele injectienaald kopen.

  • Was je handen grondig
  • Haal de steriele naald uit de verpakking of pak de zelf steriel gemaakte naald
  • Steek de naald voorzichtig door de bovenkant van de gerstekorrel, let op dat je alleen door de bovenste huidlaag heen gaat.
  • Trek de naald weer terug
  • Druk nu met een tissue de gerstkorrel uit de huid.

Zit een gerstekorrel dicht bij het oog dat is het niet aan te raden om met een naald te gaan werken. Bij een mogelijke schrikreactie schiet de naald uit, met mogelijk ernstige gevolgen. Laat een gestekorrel vlakbij het oog aan een deskundige over.

Gerstekorrel bij baby

Baby’s hebben vaker last van gerstekorrels. Ze zitten vooral rond en op de oogleden. Bij baby’s verdwijnen de gerstekorrels in de meeste gevallen weer spontaan. Het verwijderen van gerstekorrels bij baby’s is daarom ook meestal niet nodig. In sommige gevallen is het echter wel verstandig om langs een huisarts te gaan. Wanneer een baby een grote gerstkorrel heeft die voor langere tijd blijft zitten. De baby zichtbaar last heeft van de gerstekorrel.

Ontsteking gerstekorrel

Soms ontstaat er ook een ontstekingsreactie bij de gerstekorrel: bij het oog ontstaat dan een rode zwelling. Dit gaat meestal gepaard met traanvocht uit het oog. Op de gerstekorrel zelf zal een etterkop ontstaan die er geelachtig uitziet. De schoonheidsspecialiste of de huisarts zal de ontsteking verhelpen en de gerstekorrel laten openbarsten met behulp van warme kompressen of een warmtelamp.

Het is meestal nodig om ook enige tijd een oogzalf te gebruiken. Blijf bij een ontsteking van de gerstekorrel af en ga hier niet zelf aan peuteren.

Heb jij zelf ook last van een gerstekorrel of een handige toevoeging op dit artikel?
Laat hieronder je reactie achter.

Delen.

2 reacties

  1. Hallo, morgen ga ik een paar gerstekorrels laten weghalen. Ik ben bang dat het erg veel pijn gaat doen omdat dit met een spuit gaat. Is er iemand die misschien ook een gerstekorrel weg heeft laten halen? Hoe ging dit en deed dit pijn?

    • Zelf ga ik ongeveer 1 keer in de 6 weken naar een schoonheidsspecialiste. Deze haalt soms ook een gerstekorrel weg als ze er zitten. Hier gebruikt ze een klein speldje voor die ze op de huid drukt zodat de gerstekorrel eruit floept. Hier voel je gelukkig nauwelijks iets van.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.