Wat is een trillend ooglid?

20

Een trillend ooglid behoort tot één van de meest vervelende aandoeningen van het oog. Het is tevens één van de meest voorkomende kwalen aan het oog. Iedereen kan er last van krijgen, alhoewel de ene persoon er gevoeliger voor is dan de andere persoon. Hieronder kunt u lezen wat een trillend ooglid precies is en wat u kunt doen om er mee af te rekenen.

Een trillend ooglid ontstaat door het aan- en ontspannen van het ooglid. Hierdoor gaat het ooglid trillen en ontstaat er een vervelend gevoel in het oog. Het trillen houdt meestal slechts enkele minuten aan en gaat vanzelf weer over. Een trillend ooglid is tamelijk onschuldig, maar kan voor een naar gevoel aan het oog zorgen. Er zijn ook mensen die dagenlang last hebben van een trillend ooglid, bij hun is er sprake van een chronische trilling aan het oog. Dit levert voor deze mensen veel irritaties op.

Oorzaken van een trillend ooglid

Uit onderzoek is gebleken dat een trillend ooglid vooral voorkomt bij mensen die vermoeid of gestrest zijn. Ook ingespannen televisie kijken of langdurig lezen kunnen voor trillende oogleden zorgen. Het klopt dan ook dat hier in principe niet veel aan te doen is, echter kunt u er wel voor zorgen dat de kans op een trillend ooglid kleiner wordt. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door zoveel mogelijk rust te nemen als u uw ogen intensief gebruikt, bij bijvoorbeeld televisie kijken of bij het lezen van boeken. Ook kunt u proberen om een beter slaapritme te ontwikkelen of een gezondere leefstijl aan te nemen. Grote kans dat dit invloed heeft op uw trillende oogleden en dat u snel minder last krijgt van trillende oogleden. Hieronder worden enkele factoren benoemd die invloed hebben op het trillen van uw oogleden.

Stress
Terwijl we allemaal wel eens te maken hebben met stress, reageert ieder lichaam anders op stress. Spiertrekkingen van het oog kunnen een teken van stress zijn, vooral wanneer het gerelateerd is aan problemen met het gezichtsvermogen. Het verminderen van de stress kan ervoor zorgen dat uw ooglid stopt met trillen.

Lichamelijke vermoeidheid:
Een andere reden voor een trillend ooglid kan een gebrek aan slaap zijn, probeer een nacht goed tot rust te komen dit zou het trillen ook kunnen verminderen.

Vermoeidheid van de ogen
Ook dit kan er voor zorgen dat uw oogleden gaan trillen, een bekende oorzaak voor vermoeidheid van de ogen is dat u eigenlijk een bril nodig heeft of een verandering in de huidige bril die u draagt. Dankzij het feit dat uw ogen niet op de juiste manier geholpen worden moeten uw ogen harder werken dan normaal, hierdoor zijn zij eerder vermoeid wat een trillend ooglid als gevolg kan hebben.

Beeldschermen
Een andere oorzaak voor een trillend ooglid, gerelateerd aan bovenstaande, oogvermoeidheid door overmatig gebruik van computers, tablets en smartphones. Een mogelijke oplossing voor deze oorzaak is een computer bril als u veel tijd doorbrengt achter de computer, overleg dit altijd eerst met uw oogarts.

Cafeïne en alcohol
Veel deskundigen zijn van mening dat een te veel aan cafeïne en/of alcohol ook een trillend ooglid kunnen veroorzaken. Als uw cafeïne (koffie, thee, frisdrank, enz.) en/of alcoholgebruik is veranderd in de tijd voorafgaand aan uw klachten, dan is het verstandig om het gebruik aan te passen naar het niveau voor de klachten en te kijken of de klachten afnemen.

Voedingsonevenwichtigheden
Er zijn een aantal onderzoeken die wijzen op een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen, zoals magnesium als mogelijke oorzaak voor ooglid spasmen. Deze onderzoeken zijn echter nog niet zo ver dat er al wetenschappelijk bewijs is voor deze mogelijke oorzaak, echter komt de oorzaak in onderzoeken naar voren dus kan er niet uitgesloten worden dat het invloed heeft op het trillen

Allergieën
Allergieën kunnen ook een oorzaak zijn voor een trillend ooglid. Mensen met een oog allergie kunnen jeuk, zwelling en waterige ogen hebben. Wanneer er in de ogen gewreven wordt laten deze histamine vrij in het weefsel. Deze vrijgekomen histamine kan een oorzaak zijn, omdat histamine in onderzoeken aangewezen wordt als potentiële oorzaak voor een trillend ooglid.

Droge ogen

Meer dan de helft van de oudere bevolking heeft last van droge ogen, als gevolg van veroudering. Droge ogen zijn ook heel gebruikelijk voor mensen die gebruik maken van computers of een bepaalde medicijnen nemen (antihistaminica, antidepressiva, etc.). Als je moe en onder stress staat, kunt je ook sneller droge ogen ontwikkelen.

Mocht het trillen van de oogleden op basis van bovenstaande adviezen nog niet minder worden, neem dan contact op met de huisarts. Hoogstwaarschijnlijk kan hij of zij u verder helpen. In sommige gevallen zal u worden doorverwezen naar een neuroloog. Met een botox-injectie kunnen de spieren tijdelijk worden platgelegd waardoor het oog stopt met trillen. Deze behandeling heeft een werkingsduur van twee tot vier maanden. Hierna zal er opnieuw een botox-injectie nodig zijn.

Symptomen

Uiteraard is er maar één opvallend symptoom bij een trillend ooglid en dat is het trillen van het oog. Daarnaast kan een gevolg zijn van het trillen van het oog zijn dat uw zicht tijdelijk troebeler wordt, doordat uw oog teveel knippert of trilt.

MS en een trillend ooglid

Een trillend ooglid kan ook een teken zijn van een andere ziekte: in 20 tot 35 procent van de gevallen begint MS met een oogzenuwontsteking. Deze oogzenuwontsteking zorgt meestal binnen enkele dagen, soms zelfs enkele uren, voor klachten. Deze klachten zich vaak uiten in de volgende vorm: men gaat vaag of slecht zien, mogelijk kan er zelfs een donkere waas voor de ogen komen, er is een mogelijkheid op dubbelzien (dit gaat meestal na een tijd vanzelf weg) en tot slot kan een oogzenuwontsteking ook leiden tot een trillend ooglid. In veel gevallen hebben de klachten slechts betrekking op één oog, er is echter wel een mogelijkheid dat beide ogen tegelijk klachten vertonen. Een oogzenuwontsteking is in veel van de gevallen pijnlijk. De klachten die men heeft kunnen verergeren bij warmte, vermoeidheid, stress, emoties of een combinatie van eerder genoemde factoren.

Behandeling

Zoals eerder beschreven is er helaas weinig te doen aan een trillend ooglid. In de meeste gevallen verdwijnt het vanzelf. Het kan echter wel voorkomen dat u bijna elke dag last heeft van trillende oogleden, in dat geval is het van groot belang dat u de oorzaak van het trillend ooglid achterhaalt. Er zijn een aantal hulpmiddelen die u zelf kunt gebruiken, grote kans dat deze het trillen van de oogleden gaan verminderen:

 • Probeer stress zoveel mogelijk te voorkomen, gebruik eventueel middelen die de stress minder kunnen maken.
 • Masseer het ooglid zachtjes bij trillingen.
 • Denk er om dat u bij inspannende bezigheden voor de ogen, bijvoorbeeld tijdens het werk achter de computer of tijdens het lezen van boeken, de ogen af en toe rust geeft.
 • Neem voldoende rust en probeer soms goed uit te slapen.
 •  Probeer stress zoveel mogelijk te voorkomen, of verlicht je
  stress met een acupunctuur behandeling.
 • Indien u contactlenzen draagt, kunt u een tijdje proberen om een bril te dragen in plaats van uw lenzen. Deze kunnen namelijk ook zorgen voor een irritatie aan het oog.

Indien de klachten niet overgaan met behulp van bovenstaande tips, dan is het raadzaam om een huisarts of oogarts te raad plegen. Soms is het nodig dat u wordt doorverwezen naar een neuroloog. Zij kunnen u bijvoorbeeld een botox-injectiekuur aanraden. Op korte termijn zult u dan een stuk minder last hebben van uw trillende ooglid. Dit is echter geen oplossing die lang zal helpen, meestal duurt de werking slechts twee tot vier maanden. Na deze periode is het mogelijk om opnieuw een botox-injectie uit te laten voeren. Het is natuurlijk vanzelf sprekend dat mocht u overgevoelig zijn voor een van de bestanddelen van botox, u deze behandeling niet kunt laten uitvoeren.

Botox-injectie

Dankzij de behandeling met botox kan het trillen van het ooglid gestopt worden. De stof botox ook wel Botuline A Toxine genaamd wordt in kleine hoeveelheden toegediend en verlamt de zenuwen die het trillen veroorzaken, door het lamleggen van deze spieren moet het trillen stoppen.

Mogelijke bijwerkingen

De behandeling met botox is echter niet zonder kans op bijwerkingen, de volgende bijwerkingen kunnen mogelijk ontstaan:

 • Een hangend ooglid (regelmatig)
 • Overmatig tranen, droge ogen en rode ogen (soms)
 • Hoornvliesontsteking en onvoldoende oogsluiting (soms)
 • Wazig zien, scheel zien, moeheid en huiduitslag (zelden)
 • Koorts en een grieperig gevoel (zelden)

Geen botox gebruiken

In de volgende gevallen mag u absoluut niet starten met een behandeling met botox:

 • Wanneer een persoon overgevoelig is voor de bestanddelen van Botox
 • Bij spierziektes, zoals : myasthenia gravis of het Eaton Lambert syndroom
 • Wanneer het kinderen jonger dan twaalf jaar betreft

Delen.

20 reacties

 1. Heeft er ook last van een trillend oog in de overgang?
  Ik heb er nu al een paar weken last van aan mijn rechteroog aan de onderkant het is echt heel vervelend. Als ik het aan iemand vraag of zei het ook zien trillen ziet niemand het.

  • Dat trillende oog heb ik ook vaak gehad op jonge leeftijd, dus zelfs al voor de overgang gehad. Ze zeggen dat het kan komen door vermoeidheid of stress, dan kan het misschien wel kloppen dat dit bij jou een overgangsverschijnsel is. Momenteel heb ik het op mijn bovenooglid. Stress en vermoeidheid komen natuurlijk veel voor in de overgang. Gelukkig gaat bij mij vaak snel over, meestal na een paar weken.

   Sterkte!

 2. mijn buurvrouw maakt geen traanvocht meer aan in een oog wegens een operatie i.v.m. trillend ooglid. Nu moet ze tot haar dood toe druppelen en doet dat tig keer per dag. Niks aan te doen zei oogspecialist in Groninger ziekenhuis. Mee leren leven..Ze vraagt me om te informeren naar een oplossing in een oogkliniek die hier wel iets aan kan doen.
  Ze is 66 jaar en het gedruppel meer dan zat.

 3. Sinds een paar weken heb ik datzelfde trillende gevoel in mijn bovenlip. Dat is ook heel irritant. Herkent iemand dat?

  • Hoi ja ik had (heb) da zelfde probleem gehad het leek wel of het naar beneden zakte,dan wel tot mijn lip zeer vervelend.

 4. Ik zit met een vraag, nu mijn huisarts is nu met vakantie is en bij de vervanger alleen voor spoedgevallen aanwezig is, Mmaar toch heb ik ergens erg veel last van waar iemand mij misschien mee kan helpen.

  Sinds een week of twee heb ik last van trillende ogen met name het linker oog. Ook heb ik soms last van hoofdpijn. De steken aan de voorkant zijn vooral bij de slapen. Verder ben ik de gehele dag erg moe. Ik ga moe slapen en sta ook weer moe op. Wanneer ik een uur op ben kan ik alweer gaan liggen om te slapen.

  Ik heb 2 kinderen van 1 en 3 jaar oud dus dit is niet mogelijk. Die hebben me ook nodig. Ik moet de gehele dag vechten om mijn ogen open te houden. Het uitrusten en lang in bed liggen kan ook niet. Als ik te lang blijf liggen krijg ik rugpijn in combinatie met pijn in mijn heupen. Deze pijn is er al veel langer en kan te maken hebben met mijn reumatische klachten.

  Zal ik toch maar aandringen op een consult bij de vervanger van mijn huisarts, of toch nog maar een weekje aan modderen?

  Alvast bedankt, Jacqelien

 5. Hallo allemaal

  Ik heb nu al minstens een maand last van een trillend ooglid.

  Het is voornamelijk mijn linker onder ooglid, maar soms ook rechts boven of trekt het zelfs door naar mijn wang.

  De trillingen kunnen wel een half uur lang duren en komen gerust 10x op een dag terug.
  Ik werk veel achter de computer, maar neem wel regelmatig pauzes om mijn ogen de rust te gunnen die ze nodig hebben. Ook slaap ik gewoon goed, +/- 8 uur per dag doordeweeks en ik ben niet enorm gestrest. Allemaal oorzaken die een trillend ooglid veroorzaken maar waar ik geen last van heb. Laatst las ik op een forum dat het ook mogelijk een magnesium tekort kan zijn. Nu is mijn vraag: klopt dat? en zijn er daarvoor pillen beschikbaar om magnesium aan te vullen? De afgelopen weken eet ik dagelijks tot 6 bruine boterhammen, omdat er in brood veel magnesium zit maar dit heeft mijn klachten helaas nog niet verholpen.

  Ik moet al wel een paar weken veel meer niezen dan ik normaal doe, maar het voelt niet aan als een verkoudheid omdat ik geen last heb van een loopneus of mij ziek voel.

  Tevens zegt de opticien elke keer weer als ik kom voor een oogmeting (ik heb lenzen) dat mijn ogen vrij rood zijn. Ik melde hem de laatste keer zei ook dat ik last had van trillingen en de opticien zei dat dit waarschijnlijk kwam door vermoeidheid en dat het zo weer weg zou zijn. Dat is tot op de dag van vandaag helaas nog niet het geval.

  Groet,

  Marco

  • Hallo Marco,

   Hier idem bij stress, maar de laatste keer ging het ook niet over, hoewel ik al lang geen stress meer had. Ik had o.a. een magnesiumtekort waardoor er meer klachten zijn opgelost, het helpt ook tegen prikkelende benen (rls) Ben ik zo blij mee! Het is op zich niet erg maar je krijgt toch steeds het signaal dat iets niet goed is. Het leuke van magnesium is: je merkt binnen een paar uur tot 2 a 3 dagen of het werkt of niet. Neem wel een die goed opneembaar is voor het lichaam. Ik heb alles uitgezocht en heb nu magnesiumcitraat van solgar. Er zijn veel soorten magnesium maar de citraat wordt goed opgenomen. Je kunt opbouwen tot 3, meestal is 2 de beste dosis. Als je stofwisseling te snel wordt doe je er een minder. Ik neem de ene dag 2 de volgende dag 1. Je kan ook kijken naar je voeding. Krijg je alles binnen? Voedselwaarden kun je checken bij RIVM http://nevo-online.rivm.nl/ProductenZoeken.aspx Succes hoor!

 6. Misschien hebben meer mensen iets aan dit lijstje, heb het toch liggen. Hoewel ik er zelf niet op let moet de verhouding magnesium calcium fosfor 2:1:1 zijn. Magnesium 250-280 300 mg per dag
  Voeding met de hoogste waardes magnesium:
  Paranoten 100 gr 410 mg
  Gekookte spinazie 77
  Toehoe soya curd 70
  Crackers vita lu 103
  Knacker br sesam 70
  Gezondr. tomaten 194
  Spruitjes rauw 125
  Tomatenpuree 50
  Pure chocolade 89
  vijgen 67
  pompoenpitten 535
  maanzaad 449
  abrikozen 65
  dadels 50
  vijgen 68
  maplesirop 64
  cocosbrood 48
  zeewier kelp 121
  marmite 187? 525?
  cacaopoeder 525
  zeewier kelp 121
  zeewier agaragar 77
  roggebrood 57

  • Heel fijn Hendriekje dat je zo een lijstje plaatst. Ik denk ook dat heel veel op te lossen is door voeding- en levensstijl aan te passen, en je daarin te verdiepen. Bijna iedereen ervaart wel stress in lichaam en/of geest, bewust of onbewust. Op lange veroorzaakt dat klachten. Ook gebrek aan voedingsstoffen als mineralen en vitaminen kunnen klachten veroorzaken als in dit geval trillend ooglid. Omdat dit wetenschappelijk niet bewezen is dit wel goed om voor jezelf te kijken hoe het met je voedingspatroon en geestelijke gezondheid staat. Juist omdat artsen er vaak niks aan kunnen doen, neem het hef in eigen hand op het pad van je eigen gezondheid en zoek daar passende hulp bij.
   Ook ik ondervind een trillend ooglid voor een aantal weken 😉 en het is fijn om te weten dat het niet ernstig is, maar wel een teken van het lichaam is dat er iets niet op orde is en de oorzaak aan gepakt moet worden.

 7. Ik heb sinds ongeveer een week last van een trillend linker ooglid, stressgedachten heb ik niet als blije mediterende boeddhist :), maar mijn lijf is misschien wel gestresst en moe van te veel achter mijn computer werken. Daarnaast is mijn rechteroog te dominant in het kijken, dit merk ik als ik afzonderlijk mijn linker en mijn rechter oog sluit. Wellicht kan een trillend ooglid ook op een lui oog wijzen, of dat het andere oog dominant is. Bij mij helpt het om het andere oog te sluiten, dan stopt het trillen merk ik. Bedankt voor jullie informatie.

 8. Ik heb ook ineens een trillend ooglid. Het ging de hele dag aan een stuk door. Ik voelde het soms niet eens meer maar zag het dan in de spiegel maar doorgaan.
  Wat bij mij geholpen heeft en wel waren: calciumtabletjes, maar dan gecombineerd met inname van Vitamine D, anders schijnt de calcium niet te worden opgenomen.
  Ik vermoedde al dat dit zou helpen omdat ik langer weet dat ik gevoelig ben voor tekort aan vitamine D en hierdoor problemen met de calciumopname.
  En niet te stressvol leven is ook aan te raden…

 9. Hallo Mensen,

  Ik heb dit ook al een paar jaar zelfs ,maar het was met lange tussen pozen. Toch keert het steeds weer terug. Deze keer heb ik al een week lang trillingen aan mijn wang. Hiervoor was het meestal aan mijn ogen de ene keer rechts dan links. Toen ben ik magnesuim uit oploszakjes gaan innemen. Die gaven een goed resultaat ,het is nu terug gekomen ,maar pillen 2x daags(magnespasmyl) maar zijn nog geen verbetering,

  Ik word er gek van, geen fijn gevoel en ik heb de zorg van 2 kleinkinderen, ik slaap ook niet zoveel, en er zijn er zorgen ik er dan aan ,maar,ja, maakt zich geen zorgen!
  kwam hier eventjes kijken ik er allemaal meer aan kon doen.
  vele groetjes en een goed herstel voor iedereen die last heeft van deze lastige aandoening.

 10. Ik heb zo lang ik het mij kan herinneren al last gehad van kleine trillingen in mijn gezicht. Dit ging vroeger om de spiertjes in mijn mondhoeken die gingen trillen, hierdoor nam mijn mond rare vormen aan. De laatste tijd zijn het meer de spiertjes die naast mijn neusvleugels zitten die aan het trillen zijn. Het gevolg is dat mijn bovenlip omhoog trekt. Dit zorgt ervoor dat ik met onnatuurlijke vorm van mijn mond zit.

  Het is echt enorm vervelend. Een normaal gesprek voeren is soms niet eens mogelijk, omdat ik vaak mijn mond dicht moet doen om de trillingen te laten stoppen. Ik ben dan slecht verstaanbaar en praat dan ook erg onduidelijk.
  Dit trillengen waar geen peil op trekken valt houden me op allerlei vlakken tegen in mijn ontwikkeling.

  Ik heb altijd aangenomen dat het kwam omdat ik zenuwachtig was: zelfvertrouwen is helaas nooit een van mijn sterkste kant geweest. In de afgelopen jaren toch wat meer zelfvertrouwen opgebouwd, maar de trillingen zijn er nog steeds.

  Herkennen mensen zich in mijn verhaal of hebben jullie enig idee wat het kan zijn? Waarschijnlijk moet ik eens met de dokter gaan praten, echter is de drempel hiervoor erg hoog. Nog nooit heb ik er met iemand over gepraat. Daarom dat ik hier maar eens mijn probeer om een oplossing te vinden.

 11. Heb de laatste tijd iets wat mij erg irriteert maar ik heb geen idee of ik hiermee naar de dokter kan of dat dat echt nodig is.

  Een paar maanden geleden begon het met zo nu en dan een soort spiertrekkingen bij mijn bovenooglid. Dit ging de hele dag door, maar de dag erna was het weer weg. Sinds 2 weken is het ongeveer iedere dag raak en wordt het steeds erger
  Zou dit van de stress kunnen zijn of is het echt iets lichaamelijks. Zou het een soort waarschuwing van mijn lichaam zijn waar ik gehoor aan moet geven ?,

  Ik heb een oog die loenst en heb daarom ook vroeger met een pleister gelopen. Denken jullie dat het beter is om dit even te nakijken of herkennen jullie dit ook ? Momenteel heb ik heel veel stress en ik lees dat dit ook een zeer veel voorkomende oorzaak is.
  Alvast bedankt.

 12. Ik ben begonnen met q96 en weg trillend ooglid zo bijzonder ik doe er twee keer per dag twee of voordat ik een verjaardag of oer bijzonders heb savonds dan neem ik er ook twee voor de tijd in !!

 13. Ik heb ca 2 weken lang hevige trillingen van mn oogleden gehad na verdoving bij de tandarts (wortelkanaalbehandeling).
  Het verdovingsmiddel heet Ultracain.
  Het bestanddeel ‘articaïne’ kan oog tremors (en nog veel meer narigheid als bijv hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid enz) teweeg kan brengen.
  Het komt bij mij nu nog steeds af en toe terug bij ooginspanningen.
  Er is helaas nog niet zo veel over geschreven in de publiciteit.

  We denken vol vertrouwen dat de tandartsverdovinkjes onschuldig zijn.
  Mijn waarschuwing: Let erop wat voor stof ze bij je inspuiten!
  Het kan achteraf verschillende gezondheidsklachten geven.
  Zoals dus deze vervelende oogtremors.

  • Hallo Roos,
   Ik herken dit: problemen na gebruik van Articaine. Heb je er ook nog andere klachten van gehad?
   Gr. Bob

 14. Ik had in 2008 last van trillende oogleden, vooral rechts. 4 jaar lang, de ene periode erger, dan weer wat minder. Toen eindelijk maar eens naar een dokter gegaan en neuroloog schreef Akineton (middel tegen Parkinson) voor. Dat hielp. Toen is het 6 jaar compleet weggebleven totdat het vorig jaar weer begon. Weer Akineton gehad, maar hielp nu niks. Heel vreemd. Ik vraag me af of het toen eigenlijk wel door de Akineton is genezen, want een half jaar geleden hield het trillen ineens spontaan op. Nu is het weer terug. Tekort aan magnesium heb ik niet, is al getest. Stress heb ik geloof ik ook niet. Ik draag wel lenzen, maar denk niet dat het daardoor komt.
  Bidden tot God om genezing is het enige wat me nog kan helpen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.