Trillende oogleden tijdens de zwangerschap

0

Heb jij ook last van trillende oogleden of droge ogen tijdens jouw zwangerschap? Maak je vooral geen zorgen! Het is een veelvoorkomend verschijnsel en doet jou of jouw kleintje verder helemaal geen kwaad! Maar misschien ben je wel nieuwsgierig waarom het bij jou gebeurt, en misschien ergert het je simpelweg zo erg dat je op zoek ben naar een behandeling. Geen zorgen, wij hebben het in dit artikel allemaal voor je op een rijtje gezet. Nogmaals, je kleine is in ieder geval veilig!

Het trillen van een ooglid is over het algemeen oncontroleerbaar, een klein spasme van je ooglid, of je knippert heel snel en vaak achter elkaar. Het gebeurt bijna nooit met twee ogen tegelijk, en het is meestal óf je boven- óf je onderooglid. Het kan variëren van bijna niet merkbaar tot ronduit irritant. Het trillen is dan wel pijnloos en onschadelijk, maar als het zich vaak herhaalt en als de spasmes sterk zijn, dan kan het resulteren in het volledig dichtvallen en dan weer openen van je oog. Ik kan me voorstellen dat je daar niet bepaald blij van wordt.

Gewoonlijk duurt het trillen van de oogleden niet lang, maar het kan dus wel terugkomen binnen een paar uur of wat langer. Hier kunnen veel verschillende dingen de oorzaak van zijn. Maar wat is het bij jou? Waarom trillen jouw oogleden tijdens de zwangerschap? En hoe laat je het stoppen

Mogelijke oorzaken

Stress: Veel moms-to-be hebben last van stress, en dat is natuurlijk hartstikke logisch en helemaal niet erg! Er breekt een nieuwe periode aan in je leven en daar moet je je optimaal op voorbereiden. En daar heb je maar 9 maanden voor! Wie zou daar niet om stressen? Dit is dan ook de grootste oorzaak voor trillende oogleden tijdens de zwangerschap.

Een tekort aan vitaminen/ mineralen: Het komt ook veel voor bij aanstaande moeders dat er een verandering in hun eetpatroon ontstaat. En om dan nog maar niet te praten over de hormoonhuishouding. Dit kan er allebei voor zorgen dat zwangere vrouwen een tekort krijgen aan verschillende vitaminen en/of mineralen. Zoals we allemaal weten, is voeding een groot deel van onze gezondheid. Dat geldt ook voor trillende oogleden, daarom kan onvoldoende inname van vitaminen en/of mineralen ervoor zorgen dat jouw oogleden gaan trillen.

Droge ogen: Ook dit zie je veel bij zwangere vrouwen. Dat komt weer door die geweldige hormonen. De productie van tranen en lipides wordt namelijk verminderd. En ogen vragen nou eenmaal om hydratatie. Dit lossen de oogleden dan op door (gedeeltelijk) te sluiten, zodat er nog wat vocht wordt verdeeld over het hoornvlies.

Behandeling

Nu weet je in ieder geval waardoor je oogleden kunnen gaan trillen. Maar hoe ga je dit oplossen? Maak je maar geen zorgen! Waar een probleem is, is een oplossing. Gelukkig voor jou hebben wij die oplossing(en) gevonden en hoef je niet verder te zoeken. Hieronder heb ik even een rijtje gemaakt met de oorzaken en bijpassende oplossingen, zo hoef je ook niet moeilijk te gaan doen met welke oplossing bij welke oorzaak past. Lees lekker door!

Stress: Probeer zoveel mogelijk stress-opbrengende situaties te vermijden. Vergeet niet dat je mensen om je heen hebt die je graag willen helpen! Als dat niet helemaal lukt of helpt, probeer dan op je eetgewoontes en beweging te letten. Dit is een goede afleiding van de eigenlijke stress die je ervaart, als het al niet wordt verminderd hierdoor. Doe zoveel mogelijk leuke dingen, vooral muziek en meditatie zijn hier goede opties voor!

Tekort aan vitaminen/mineralen: De beste manier om vitaminen en mineralen te verkrijgen is toch echt via het eten wat je eet. Zwarte bessen en blauwe bosbessen zijn hartstikke goed voor je, aangezien ze de circulatie in de oog vaten verhogen. Bananen zijn ook goed vanwege hun hoge zink- en potassium niveau. Als dit niet werkt, kun je altijd nog voedingssupplementen nemen. Deze kun je gewoon bij de apotheek halen. Let hierbij wel op dat er niet teveel vitamine A in de supplementen zit, dit kan je baby namelijk lichtelijk beschadigen.

Droge ogen: Het is essentieel om niet te lang achter de computer te zitten als je snel last hebt van droge ogen. Neem wat pauzes tussendoor. Blijf ook veel knipperen om je ogen gehydrateerd te houden. Probeer ook niet te wrijven in je ogen als ze jeuken, pijn doen of droog worden. Dit kan histamine vrijmaken waardoor je oogleden sneller zullen trillen.

Meer handige tips

Nu heb je het helemaal duidelijk, je weet de oorzaken en bijpassende oplossingen. Je bent dus weer helemaal bij op het gebied van trillende oogleden. Jij gaat hier niet veel last meer van krijgen in de toekomst! Kiki, een blogger van www.zwangerwat.nu, heeft ons ook nog een aantal tips gegeven om trillende oogleden tijdens de zwangerschap te verhelpen of zelfs te voorkomen! Die zet ik ook nog even hieronder, zodat jij alle tools hebt om zo min mogelijk last te hebben van dit irritante trekje.

  • Om meteen van trillende oogleden af te komen; gooi wat koud water in je gezicht!
  • Om de ogen schoon te maken en de oogspieren tot rust te laten komen; gebruik rozenwater als vervanger voor oogdruppels.
  • Om de spieren rondom je ogen tot rust te laten komen; masseer je oogleden rustig met warm water en een handdoek. Wat ook helpt, zijn dunne plakjes komkommer of aardappel op dichte oogleden leggen.
  • Deze heb ik al gemeld, maar hij is nog steeds belangrijk! Knipper vaak voor een goede hydratatie van het hoornvlies.
  • Om druk op de ogen te verminderen: doe oefeningen voor de oogspieren.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.