Vermoeide ogen

5

Als onze ogen lang en intensief achter elkaar gebruikt worden, kunnen we last krijgen van vermoeide ogen. Je zult het vast wel herkennen dat je na een lange autorit moeite hebt om je ogen open te houden. Ook lang achter een beeldscherm zitten en langdurig een boek lezen kunnen vermoeide ogen opleveren. Vermoeide ogen zijn ook bekend onder de naam Asthenoptie

Asthenopie is een verzamelnaam die gebruikt wordt voor veel verschillende oogklachten die allemaal het gevolg zijn van ingespannen gebruik van de ogen. Dit gevoel kan bijvoorbeeld optreden tijdens het lezen of het te lang werken achter een beeldscherm. Mensen met asthenopie spreken zelf vaak over ‘vermoeide ogen’.

Zoals eerder aangegeven, vermoeide ogen kunnen optreden wanneer de ogen te intensief gebruikt worden. Dit gevoel kan als zeer vervelend worden ervaren, echter de klachten verdwijnen vaak met voldoende rust. Hoewel vermoeide ogen geen ernstige aandoening zijn, kan het wel een symptoom zijn van een onderliggend probleem. Zo is het bijvoorbeeld algemeen bekend dat wanneer je moe bent het lastig is om je te concentreren en dat vermoeide ogen ook hoofdpijn kunnen veroorzaken.

In dit artikel zullen de symptomen, de oorzaken en de behandeling van vermoeide ogen worden besproken.

Symptomen van vermoeide ogen

Er zijn een aantal verschillende symptomen te benoemen die in verband staan met vermoeide ogen, dit zijn onder andere de volgende:

Tijdens het gebruik van de computer kunt u ook andere symptomen van vermoeide ogen ervaren, hierbij moet u denken aan het moeilijk kunnen afwisselen van het kijken naar papier en het beeldscherm. Een ander veelvoorkomend symptoom van vermoeide ogen bij het gebruik van de computer is dat bij het wegkijken van uw beeldscherm de beelden even blijven ‘hangen’.

Oorzaken van vermoeide ogen

De symptomen van vermoeide ogen treden meestal op na overmatig of uitgebreid gebruik van een computer en bij lezen. Een andere oorzaak voor vermoeide ogen kan een tekort aan licht zijn tijdens het lezen of bij het kijken naar een scherm. Hieronder volgt een lijst met mogelijke oorzaken voor vermoeide ogen (gespannen ogen):

 • Computer Vision Syndrome (de meest voorkomende oorzaak)
 • Hoofdpijn
 • Onderliggende problemen
 • Omgeving
 • Te weinig knipperen van ogen
 • In een omgeving met te weinig licht

In deze lijst kunt u ook de oorzaak: onderliggende problemen teruglezen, bij deze onderliggende problemen moet u onder andere denken aan een oogspier die niet goed functioneert of bijvoorbeeld een refractieafwijking (niet gecorrigeerd gezichtsvermogen).

Vermoeide ogen kunnen echter ook weer tot andere gevolgen leiden, deze problemen staan hieronder benoemd:

 • Hoofdpijn
 • Moeite met concentreren
 • Prikkelbaarheid
 • Gebrek aan motivatie
 • Brandend gevoel
 • Waterige ogen
 • Droge ogen
 • Fotofobie

Behandeling van vermoeide ogen

Er zijn veel verschillende behandelingen mogelijk om uw vermoeide ogen te verminderen. Het allereerste wat u kunt doen is uw omgeving wijzigen of uw werkgewoonten wijzigen. Door dit te doen kunt u de kans op vermoeide ogen verkleinen en daarbij ook de vermoeide ogen verminderen zo dat u de pijn kunt verlichten, dit alles kan ook nog zonder dat u geld heeft besteed aan een behandeling. Mocht u bijvoorbeeld werken en leven in een droge omgeving, probeer dan met behulp van een luchtbevochtiger de omgeving aangenamer te maken voor uw ogen. Als u veel achter de computer werkt dan kunt u bijvoorbeeld overwegen om vaker pauze te nemen zodat uw ogen rust hebben.

Oogtest

Mocht u last hebben van een onderliggende oorzaak, zoals bijvoorbeeld verminderd zicht, laat kan uw ogen meten bij een erkende optometrist. Deze kan dan vervolgens de opties met u bespreken en kijken of u mogelijk een bril of lenzen nodig heeft. Naarmate u ouder wordt is het van groot belang dat u ten minste één maal per jaar uw ogen laat controleren. Tijdens een onderzoek als deze kunt u alle problemen die u heeft met uw ogen bespreken.

Het voorkomen van vermoeide ogen

Mocht het mogelijk zijn om oogpauzes in te lassen dan is dit zeker een goed advies, ga hierbij uit van 5 minuten per uur. Dit kan echt helpen om van uw vermoeide ogen af te komen, of in ieder geval te verminderen. De ogen voor een paar minuten sluiten kan ook goed helpen. Probeer door kort te bewegen om door het maken van een kleine wandeling ook uw concentratie weer terug te krijgen.

Door regelmatig bepaalde oefeningen te doen met uw ogen die betrekking hebben op verschillende afstanden kunt u voorkomen dat uw ogen overbelast raken. Knipperen met de ogen verfrist en vult uw traanvocht weer aan. Als u problemen ondervindt met knipperen als gevolg van de droogte van de ogen, probeer dit dan met behulp van kunsttranen te verhelpen.

Heb jij een vraag of aanvulling naar aanleiding van het artikel over vermoeide ogen? Deel jou ervaringen, bevindingen en vraagstukken omtrent vermoeide ogen hieronder en help anderen!

Delen.

5 reacties

 1. Mevr.H.P. van Klei-Timm on

  De ogen van mijn vrouw zijn nat en moe en ze kan ze bijna niet open houden
  omdat ze zo enorm moe voelen; heel zwaar, de hele dag door,
  zodra ze opkomt begint het al. Artsen weten hier geen raad voor…

  • Ik ben 77 jaar en ben altijd fit en vol energie geweest. Maar de laatste drie weken vallen mijn ogen dicht de hele dag door ik weet mij geen raad. Ik ben herhaaldelijk bij mijn huis arts geweest met mijn klachten, het heeft geen resultaat op gebracht. De huisarts meende dat het misschien aan de medicijnen lag zoals de bloedruk Propranolol 40mg , met Metformine HCI Teva 500mg die ik s’morgens en s’avonds slik. kan het daar door komen mijn ogen zijn gelezerd en de staar verwijderd. ik ben raad loos.

 2. We hebben meestal vermoeide ogen voor het slapen gaan, net voordat je in slaap valt. De oogleden voelen zwaar en ze beginnen te hangen. Uw gezichtsveld verkleint en je begint te knipperen naar het TV-scherm, in een poging om wakker te blijven. Dan worden je oogleden nog zwaarder en sluiten ze om aan de behoefte voor slaap te voldoen.

  Het is ook gebruikelijk dat je vermoeide ogen hebt aan het eind van een lange dag, na vele uren van concentratie waarin je moet je ogen open te houden. Staren naar een computer, lezen, scannen, kijken – wat je ogen doen, is een training voor het oog en het ooglid spieren. Meestal zijn vermoeide ogen gewoon een teken van spiervermoeidheid. Dit is de reden waarom wrijven vermoeide de ogen tijdelijk laat herleven. Het wrijven verhoogt de bloedstroom in het gebied, zoals als een massage van de kuitspieren na het sporten, het helpt de spieren los te maken, waardoor de oogleden minder zwaar aanvoelen. Vermoeide ogen van spiervermoeidheid kan ook verschijnen rood en gezwollen.

  In sommige gevallen kunnen de ogen er moe uitzien, maar ben je helemaal niet moe. Bij mensen geboren met dikkere oogleden lijken de ogen te hangen. Als mensen ouder worden kan vet zich ophopen rond de ogen, en het extra weefsel kan de ogen er moe uit laten zien. Dit wordt vaak aangeduid als wallen onder de ogen. Voor mensen met overtollige weefsel rond de ogen, kan een ooglidcorrectie (ooglidcorrectie) zowel cosmetisch uiterlijk en zicht te verbeteren.

  Rusten is bij vermoeide ogen meestal alles wat nodig is om hen terug te keren naar de frisse ogen.Het niet rusten bij vermoeide ogen kan leiden tot blijvende vermoeide ogen. Hoewel het gewoonlijk onschadelijk, oogproblemen kan leiden tot andere problemen, zoals hoofdpijn, droge ogen, prikkelbaarheid en oogpijn.

  Het is meestal gemakkelijk om de oorzaak van uw vermoeide ogen lokaliseren. Hier zijn een aantal veel voorkomende redenen voor gezwollen, droopy ogen en zware oogleden:

  Langdurige staren naar digitale apparaten (computer schermen, smartphones, videospelletjes); dit staat bekend als Computer Vision Syndrome

  allergieën
  Overbelasting van de ogen door het uitvoeren van een activiteit die intensief gebruik van de ogen, zoals autorijden of lezen vereist langere zonder een onderbreking
  Onjuiste visie op recept
  Droge ogen syndroom (een chronisch gebrek aan vocht in het oog dat kan optreden wanneer de traanklieren produceren niet de juiste hoeveelheid of kwaliteit van scheuren)
  Verziendheid (moeite met het zien van objecten die in de buurt zijn)
  Astigmatisme (een aandoening waarbij het hoornvlies abnormaal gebogen, waardoor de visie te zijn van de focus)
  Blootstelling aan fel licht of uitpersen om te zien bij weinig licht
  Presbyopie (de langzame verlies van het vermogen om dicht objecten of kleine lettertjes te zien) is normaal als je ouder wordt; mensen met presbyopie heb vaak hoofdpijn of gespannen, vermoeide ogen, en kan een leesbril nodig
  Al deze toestand dwingt de oogspieren harder dan normaal werken. Oogartsen speculeren dat veel vermoeidheid van de ogen is echt wordt veroorzaakt door droogte. Mensen normaal knipperen ongeveer 12 tot 15 keer per minuut. Dit verfrist de ogen natuurlijk. Als je moe bent, het knipperen tarief vertraagt en de ogen zijn niet goed gesmeerd, waardoor irritatie. Studies suggereren dat computergebruikers knipperen veel minder vaak, ongeveer vier of vijf knippert per minuut. Hoe minder je knipperen, hoe productiever je kan zijn, maar dit kan een tol op je ogen. De symptomen die vermoeide ogen begeleiden vanaf de computer te gebruiken zijn samengevat als Computer Vision Syndrome:

  “Computer Vision Syndrome is veruit de meest voorkomende [werkplek ergonomisch kwestie], die naar schatting 150-200.000.000 Amerikanen, of 90 procent van de computergebruikers die meer dan drie uur per dag op de computer te werken.” (Huffington Post, 2012)

  Symptomen geassocieerd met vermoeide ogen

  Wat ook de oorzaak is, de tekenen van vermoeidheid van de ogen zijn onmiskenbaar. Andere symptomen die kunnen worden geassocieerd met vermoeide ogen omvatten:

  Roodheid of irritatie
  problemen met scherpstellen
  Droge of waterige ogen
  Wazig of dubbel zien
  Verhoogde gevoeligheid voor licht
  Pijn in de nek, schouders of rug
  Slaaptekort kan deze symptomen verergeren en uw productiviteit te verminderen. Voldoende slaap is essentieel voor de gezondheid van het oog. Slaap kan uw ogen volledig rusten, herstellen en te herstellen. Onvoldoende slaap kan leiden tot aanhoudende irritatie van de ogen en een verzwakking van uw visie.

  Hoe om vermoeide ogen te voorkomen

  Eenvoudige veranderingen in uw werk gewoonten of omgeving kan meestal voorkomen of te verminderen vermoeidheid van de ogen:

  Zorg voor genoeg slaap.
  Probeer om de milieu-triggers van je oog allergieën te verminderen; Vraag uw arts over oogallergie behandelingen.
  Neem regelmatig een pauze van het werk: stap uit de buurt van uw computer of werkruimte ten minste een keer per uur.
  Voor computergebruikers: probeer het plaatsen van het scherm 20-26 centimeter afstand van je ogen en een beetje onder ooghoogte. Reinig regelmatig stof en vingerafdrukken van het scherm, en overweeg het gebruik van een glare filter over je scherm.
  Pas de verlichting in uw kantoor of ruimte tot een niveau dat comfortabel is voor u te vinden.
  Als je bezig bent in close-up werk, periodiek te focussen op een voorwerp in de verte kan helpen je ogen te ontspannen.
  Om uw ogen te rusten na het werk.
  Bezoek uw oogarts regelmatig om ervoor te zorgen dat uw visie recept correct is en uw ogen gezond.
  Hoe om wallen van vermoeide ogen verminderen

  De wallen in verband met vermoeide ogen kan een paar minuten duren tot een paar uur. Mensen die denken gezwollen, vermoeide ogen zijn cosmetisch onaantrekkelijk kunnen kijken in hun koelkast voor een paar goedkope huismiddeltjes. Terwijl een pak ijs zwelling van het oog kan verminderen, kan het te omvangrijk of zwaar op de gevoelige huid te plaatsen. De volgende opties bieden meer comfortabele alternatieven te helpen verminderen de wallen van vermoeide ogen:

  Komkommers: In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoeft komkommers niet hebben ontstekingsremmende eigenschappen, maar hun ronde vorm en samenstelling (meestal water) maken gekoelde plakjes komkommer uitstekende mini ice packs voor gezwollen ogen.
  Zak bevroren groenten: Frozen babyerwten worden aanbevolen omdat ze een manier van het invullen van de ruimte rond de ogen. Plaats altijd een zachte doek tussen de zak en je huid. Het oog zwelling moet afnemen na vijf tot vijftien minuten na het aanbrengen.
  Volle melk: Het vet in volle melk is een van zijn verzachtende bestanddelen. Eiwitten, aminozuren, melkzuur en vitamine A en D zijn andere ingrediënten die oogirritatie en wallen te verminderen. Iced melk werkt het beste. Pas eenvoudig een schoon washandje verzadigd in ijskoude melk aan de ogen voor ongeveer vijftien minuten.

 3. Ik heb als ik opsta al vermoeiende ogen. Ze zijn ook vermoeid aan het eind van de dag door het harde knijpen. Uiteindelijk krijg ik hier ook S avonds hoofdpijn van

  Gr,

 4. Bernard de Rooij on

  Ikheb genoemde oogklachten maar dan niet aan beide ogen, alleen het rechter? Zou het liefst een ooglapje gebruiken om dat oog te laten rusten. Ik knijp het regelmatig dicht om datzelfde effect te bereiken.????

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.