Vlekken in het oog – floaters – mouches volantes

0

Drijvers ook genoemd floaters of mouches volantes in het oog staan ook wel bekend als oogvlekken. Het zijn kleine vlekken, cirkels, of draad-achtige wolken of sliertjes die in uw gezichtsveld worden weergegeven. Voor mensen die onder een microscoop naar microscopische cellen hebben gekeken lijken de vlekken gelijkaardig in verschijning. De vlekken of sliertjes in het oog worden meestal zichtbaar als we naar gewone, licht gekleurde achtergronden kijken of naar bijvoorbeeld een strak blauwe lucht.

Oorzaken

Vlekken of sliertjes (ook geheten drijvers, floaters, mouches volantes) in het oog komen vaker voor naarmate we ouder worden maar soms ook door oogletsel of andere omstandigheden kunnen hiertoe leiden. Naarmate we ouder worden begint namelijk het glasvocht, de geleiachtige substantie die het innerlijke oog vult en helpt het stabiliseren van de ogen, te klonteren in bepaalde gebieden. Dit zijn oog floaters. Naarmate we ouder worden en het glasachtig lichaam meer en meer degenereert en kan dan los komen van de achterwand van het oog en vormt meer floaters in het oog.

Als een verwonding aan het oog ernstig genoeg is om de structuur te wijzigen, kunnen drijvers in het oog leiden tot netvliesloslating. Wanneer dit gebeurt, kunnen lichtflitsen worden weergegeven bij een toename in drijvers. Ook migraine of hoge bloeddruk kan leiden tot lichtflitsen, samen met oog floaters. Wanneer deze symptomen zich voordoen, dient een oogarts de diagnose te stellen.

Symptomen

Kleine voorwerpen met verschillende vormen verschijnen in uw zicht.  Objecten lijkt te verschijnen en weer langzaam te verdwijnen. Lichtflitsen verschijnen in een visioen dit kan samen gaan met migraine.

Behandeling

Hoewel vlekken of draadjes in het oog meestal onschuldig zijn, zijn er wel behandelingen voor. Mensen die een toename van het aantal draadjes zien of lichtflitsen, dienen te worden onderzocht door een oogspecialist om te zien of er meer aan de hand is. Mensen die al een oog operatie gehad hebben, diabeet zijn, of zijn erg bijziend zijn vatbaarder en wordt aanbevolen om een controle door een oogspecialist te laten uitvoeren. In extreme gevallen is er een oog operatie nodig om de vlekjes of draadjes te verwijderen, eventueel biedt een laser behandeling uitkomst.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.