Vuiltje in het oog

0

Als u een vuiltje in uw oog hebt kan dat behoorlijk irritant en pijnlijk zijn. Bijna iedereen heeft bijvoorbeeld wel een keer een vliegje in het oog gehad. In de meeste gevallen kunt u dit voorzichtig uit het oog verwijderen. In sommige gevallen kan een voorwerp krassen op uw hoornvlies veroorzaken. Het herstel van een bekrast hoornvlies kan een paar dagen nodig hebben en soms is er behandeling van een oogspecialist vereist. Als u een chemische stof in uw oog krijgt, dan heeft u onmiddellijk medische behandeling nodig.

Als een vuiltje aan de binnenzijde van het onderooglid zit traant deze er meestal vanzelf uit of kan met een nat wattenstokje worden weggeveegd.

Een vuiltje onder het bovenooglid zal zich niet zo gemakkelijk laten verwijderen. Ook doen deze dikwijls meer pijn omdat ze bij iedere knipper beweging over het hoornvlies schrapen. Dit zorgt er automatisch voor dat het oog gaat tranen, waardoor een vuiltje meestal vanzelf wegspoelt. Door zelf extra te knipperen of aan het ooglid te trekken of te spoelen met water kan soms ook helpen. Het verwijderen van een vuiltje uit het oog kan op schillende manieren die wij hier verder behandelen.

Wanneer dit niet helpt zal de huisarts, oogarts of iemand op de SEH het bovenooglid moeten omklappen om zo het vuiltje kunnen verwijderen. Soms gaat het om huidschilfertjes of ingewaaide zandkorreltjes. Het oog kan na verwijdering enkele dagen gevoelig blijven, maar er zal geen blijvende beschadiging optreden.

Vuiltje op het hoornvlies

Wanneer een vuiltje vastzit op het hoornvlies dan dient deze meestal door huis-, spoed- of oogarts te worden verwijderd. Soms gaat het om kleine metaal- of glasdeeltjes. Deze kunnen met een spateItje uit het oog gewipt worden. Als het een metaaldeeltje betreft blijft er soms een roestringetje achter. Deze zal met een handboortje eruit gefreesd moeten worden. Gelukkig herstellen deze wondjes snel. Echter laten ze nogal eens een littekentje achter. Meestal is een vuiltje op het hoornvlies minder pijnlijk dan een vuiltje onder het bovenooglid. In beide gevallen lijkt het alsof er een vuiltje onder het bovenooglid zit.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.