Wazig zien zwangerschap hormonen

3

Bij zwangerschap kun je verschillende problemen ondervinden, een daarvan zijn oogklachten. Bij zwangere vrouwen zijn dit dof zien, wazig zien, stippen zien of dubbelzien. Dat het zicht zo kan veranderen bij een zwangerschap heeft te maken met bloedarmoede en is meestal goed te behandelen. Het is natuurlijk altijd verstandig om een arts te raadplegen wanneer er plots oogklachten ontstaan tijdens de zwangerschap.

Oogvocht

Bij zwangerschap kan het oogvocht een andere samenstelling hebben dan van iemand die niet in verwachting is. Tevens veranderd de hoeveelheid oogvocht die wordt aangemaakt. Hiervoor zijn de zogenaamde zwangerschapshormonen voor verantwoordelijk. Vooral lenzendragende zwangere vrouwen kunnen hierdoor extra veel last krijgen van oogklachten. Doordat er bijvoorbeeld te weinig oogvocht wordt aangemaakt (droge ogen) kan de lens aan het oog blijven kleven en daardoor irritatie veroorzaken.

Het oog kan dus dingen anders laten zien en sneller geïrriteerd raken. In sommige gevallen wordt het zicht van een zwangere vrouw zo belemmerd door de ontstane oogklachten dat er (tijdelijk) geen motorvoertuig meer kan besturen. De situatie normaliseert zicht vaak snel na de geboorte.

Combinatie van klachten

Wanneer je niet alleen maar last hebt van oogklachten tijdens de zwangerschap maar bijvoorbeeld ook van een hoge bloeddruk of ernstige hoofdpijn (migraine) dan is het zaak om zo snel mogelijk een arts te raadplegen. In de meeste gevallen is er niets aan de hand maar de kans bestaat dat er ernstige complicaties zich voordoen.

Verbeterd zicht zwangerschap

Bij vrouwen met een verslechterd zicht kan een zwangerschap soms een heilzame werking hebben. Onder invloed van de zwangerschapshormonen kan in sommige gevallen het zicht verbeteren. Dit kan zowel een tijdelijke verbetering zijn maar soms ook een blijvende. Na een zwangerschap de sterkte van een bril of lenzen aan moeten passen is dan ook niet ongewoon.

Vermindering zicht

Onder invloed van de hormonen kun je tijdens je zwangerschap (tijdelijk) minder goed gaan zien en bijvoorbeeld de sterkte van je bril of lenzen afwijken van normaal. Om die reden is het niet aan te raden om juist als je zwanger bent een nieuwe bril of lenzen aan te laten meten. De gemeten uitslag kan immers na de bevalling al weer zijn veranderd.

Hormonen

Of, en hoe, de ogen tijdens een zwangerschap beïnvloed kunnen worden door een verandering in de hormoonspiegels verschilt natuurlijk per zwangerschap. De één zal er helemaal geen last van ondervinden terwijl de ander juist enorm veel hinder ervan ondervindt. Het is wel altijd goed om oogklachten te melden bij de huisarts of begeleider van je zwangerschap. Deze kan dan beoordelen of het een ernstige klacht betreft en of er eventueel behandelt moet gaan worden.

Delen.

3 reacties

  1. Ik zit momenteel in de 34e week van mijn vierde zwangerschap. Ik heb in de afgelopen dagen 2 keer gehad dat ik wazig zag. Dit duurde in totaal ongeveer een een half uurtje. Gisteravond na die tijd kwam er hoofdpijn opzetten. Het soort wazig zien is lastig uit te leggen, maar valt het best te omschrijven als een soort watervlek dat op het oog zit en meebeweegt. Herkent iemand dit ook? Ik had bijna de verloskundige gebeld, maar toch nog niet gedaan. Misschien morgen toch maar even doen…. Hoor graag of iemand hier ook last van heeft (gehad).

    • Ik heb tijdens de zwangerschap weleens last gehad van migraine. Daar passen de symptomen die jij omschrijft goed bij.

  2. Beste, Ik ben Katja 29 jaar en ik studeer contactologie en optometrie in België. Voor mijn eindwerk wou ik het graag hebben over de zwangere vrouwen en hun zicht. Is het mogelijk om mij hier meer informatie over te geven bijvoorbeeld welke hormonen er nodig zijn die slecht zicht veroorzaken bij zwangeren vrouwen. Hoe meer info hoe beter. Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.

    Met vriendelijke groeten

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.