Wazig zien

11

Wazig zien kan een belangrijke aanwijzing zijn dat er een onderliggend probleem aanwezig is. Het kan invloed hebben op één oog (eenzijdig wazig zien) of beide  ogen (bilateraal wazig zien). Of u nu zelden of regelmatig last heeft van wazig zien, het is belangrijk om hier serieus mee om te gaan. Het kan daarnaast ook behoorlijk wat frustratie opleveren, als u niet in staat bent om details te zien en/of het gebrek aan scherpte mist.

Elk vorm die verlies van gezichtsvermogen veroorzaakt (blindheid, dubbel zien, wazig zien) kan een groot aantal verschillende dingen betekenen. Dit kan variëren van glaucoom tot migraine en in het aller slechtste geval kan het uiteindelijk tot blindheid leiden. Wazig beginnen te zien kan effect hebben op dichtbij of veraf. Dus als u wazig begint te zien, ongeacht uw leeftijd, dan is het verstandig om er serieus mee om te gaan, omdat het namelijk een teken van iets ernstigers kan zijn.

Oorzaken van wazig zien

Er kan sprake zijn van een onderliggend probleem als je wazig begint te zien. Het verminderde zicht is meestal een aanwijzing dat er iets anders aan de hand is. Mensen die vergeten om hun corrigerende lenzen te dragen, gaan bijvoorbeeld wazig zien. Maar helaas ligt de oorzaak niet altijd zo voor de hand. 
Er zijn veel verschillende mogelijkheden die er voor zorgen dat u wazig kunt gaan zien. Hieronder zijn een aantal mogelijke oorzaken opgesomd:

  • Refractie afwijkingen: Een refractie afwijking houdt in, dat bij één of beide ogen een fout zit in het brekingssysteem. De meest voorkomende afwijkingen zijn bijziendheid, verziendheid en astigmatisme.
  • Ouderdomsverziendheid: Hiervan is sprake als er afnemend vermogen is om te focussen op dingen die dichtbij staan.
  • Droge ogen: Bij droge ogen is er vaak sprake van wazig zien.
  • Migraine: Sommige mensen hebben last van wazig zien als er een migraine aanval op komt.
  • Cataract (staar): Dit veroorzaakt troebelheid van de lens met als gevolg wazig zien
.
  • Zwangerschap: Klik hier om mee over zwangerschap en wazig zien te lezen

Sommige medicijnen zorgen ervoor dat je tijdelijk wazig ziet. Er is een grote verscheidenheid van stoffen zoals: drugs, voorgeschreven medicatie en supplementen die een wazig zicht kunnen veroorzaken. 
De lijst hieronder is niet compleet.

 • Sommige Anticholinergica
 • Sommige Antihypertensiva
 • Sommige psychotrope drugs
 • Het geneesmiddel Cortisone
 • Sommige antidepressiva
 • Sommige medicatie voor hartproblemen

Mogelijke behandeling van wazig zien

Als u al enige tijd wazig ziet, is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Er is namelijk een grote verscheidenheid aan oplossingen, die afhankelijk van de ernst van uw situatie toegepast kunnen worden. Hieronder staan een paar mogelijkheden die u kunt proberen of waarover u kunt praten met uw huisarts om te proberen uw zicht weer op het oude niveau te krijgen.

Soms kan het kopen van een leesbril een goedkope oplossing zijn. Probeer in de winkel eerst een bril met de laagste sterkte,  ga daarna tenminste twee meter van het rek staan om te zien of u de letters op de borden nog kunt lezen. Als dit niet het geval is moet u in sterkte omhoog gaan. Als het regelmatig dragen van een leesbril niet de oplossing is, kunt u verschillende soorten brillen proberen zoals een beeldschermbril of bifocale en multifocale glazen.

Als u een bril of contactlenzen draagt reinig ze dan goed. Er kunnen zich namelijk allerlei vuil resten en bacteriën opbouwen op uw bril of lens die tot een wazig of vaag zicht kunnen lijden. Er zijn veel verschillende soorten schoonmaakmiddelen die u hiervoor kunt gebruiken. Het is altijd een goed idee om uw opticien te raadplegen over de mogelijkheden die voor u het beste zullen zijn.
Voor mensen die kampen met wazig zien door staar zijn er chirurgische opties. Hierbij wordt de oude lens vervangen door een nieuwe lens die hen in staat stelt beter te zien.

Lees hier verder over ander mogelijke oorzaken van wazig zien die hoofdpijn en migraine kunnen veroorzaken.

Delen.

11 reacties

 1. Hallo, ik zal proberen te omschrijven wat mijn oogprobleem precies is: Soms valt ineens mijn linkeroog als het ware uit. Daar bedoel ik mee dat ik door mijn linkeroog ineens een ruisbeeld zie. Meestal gaat dit dan vrij snel weg en wat er dan overblijft is dat ik alles mistig zie en alles wat/fel/licht/reflecterend er als het ware “gedigitaliseerd” uit ziet, het ziet er als een soort van pixels uit en wordt heel fel. Het is echt om gek van te worden. Ik voel ook een druk achter m’n linker oog en heb soms een lichte hoofdpijn aan de linker kant van mijn hoofd. Ook dit gaat geleidelijk aan weer weg. Ook als ik goed geslapen heb gaat het weg. Wat ik opvallend vind is dat dit ineens inzet als ik bijvoorbeeld opsta na een tijd gezeten te hebben. Het moment dat wanneer sommige mensen een ‘head rush’ krijgen. Dit ervaar ik als ik weer eens te druk ben geweest en dus moe ben. Ik ben naar de huisarts geweest: Die zei: Kijk het even aan hoe dit zich ontwikkelt. Ze vond het lijken op de klachten van migraine. Ben benieuwd of iemand hier iets over denkt.. of soortgelijke problemen ervaart.

  • Hallo, Ik las je berichtje over je problemen met je linkeroog. Ik heb af en toe precies hetzelfde, maar dan alleen in mijn rechteroog. Het vervelende is dat de letters van borden met plaatsnamen niet goed te lezen zijn en ook niet recht lopen (met een kromming) Precies zoals jij omschrijft, net alsof het gedigitaliseerd is met meerdere plaatjes over elkaar. Ook heb ik last van druk achter het desbetreffend oog en vandaag een lichte hoofdpijn achter het linkeroog. Ik heb wel eens over oogmigraine gelezen, maar ook over een embolie en netvliesloslating. Ik denk zelf aan oogmigraine, maar ben geen dokter! Veel sterkte & hartelijke groet, Sanne

 2. Ik vind het vreemd dat ik nergens op internet lees (las) dat “plotseling wazig zien” met een neurologisch probleem te maken kan hebben. Mijn vrouw zag ook plotseling wazig. Maar de dokter en het ziekenhuis konden de reden niet vinden. Twee weken later zag ze nog waziger en nog iets later kreeg ze een beroerte. Blijkbaar had ze daarvoor dus twee TIA’s gehad die dus niet herkend zijn. Mijn vrouw bleek Lympheklierkanker te hebben. Ze is ondertussen overleden.

 3. Hallo, Ik zie al 5 dagen wazig met mijn linker oog. De vrijdag dat het begon had ik al een hele week geen make-up gedragen en toen ik mijn make-up deed was er nog niks aan de hand. Ik voelde later dat er iets in me oog zat en omdat ik geen spiegel bij me had heb ik wat onhandig in mijn oog gewreven. Mijn oog begon daardoor beetje gevoelig te worden en een bepaalde druk of zo. Toen begon ik ineens heel licht wazige sterretjes of vlekjes te zien en deze waren de volgende dag erger en sindsdien hetzelfde gebleven. Ik ben bij de huisarts geweest en die kan geen enkele ontsteking of iets roods vinden. Ze hebben mij van die ooggel gegeven welke ik 4x per dag 1 druppel in me oog mag doen om het eventueel te verzachten. Ze maakten zich geen zorgen, maar als het erger werd dan kon ik terugkomen. Mijn oogbol voelt ook anders dan anders. En als ik bepaalde draaiingen maak met het oog dan voelt ie ook niet fijn. Alsof je een blauw oog hebt geslagen. Ik ben zelf een hele erge paniekzaaier en ga erge dingen denken. Ik heb hele gezonde ogen en draag geen bril dus kan iemand misschien mij hiermee helpen? Ik kan wel zien met dat oog en de test met van die rondjes met openingen (links, rechts, onder, boven) daar voldoet hij wel aan de eisen voor een goed oog. Maar het ging wel wat lastiger en moest me meer concentreren. Alvast heel erg bedankt!

 4. ik heb sinds enkele maanden last van pijn in mijn schedel (soort van hoofdpijn) nu had ik altijd al last van wazig zien, maar dat verergerd de laatste tijd. Ik heb verschillende onderzoeken bij het oogziekenhuis gehad en hier kwamen geen afwijkingen uit naar voren. Het is zeer hinderlijk ( vooral de hoofdpijn) en er lijkt geen oplossing te zijn, wat moet ik nu verder doen of moet ik er gewoon maar mee leren leven?

  • Hallo, ik zit met het zelfde probleem. Ik ben heel veel bij iemand anders en deze persoon heeft rond de dezelfde tijd het zelfde probleem gekregen.

   Wij zijn beide zeer snel en sterk achteruit gegaan wat het rechter oog betreft. op enkele weken, een maand of bijna 2 is dit gegaan. Ik ben van minder dan 20/20 naar -1 en langs de andere kant – 8 gegaan. Ik kon zeer goed zien, maar nu niet meer.

   Soms zie ik totaal niets en dan loop ik overal tegen. Zijn draag een bril en lezen en haar oog is ook op enkele weken achteruit gegaan. Dokters vinden ook niets we moesten er maar met leren leven. wij willen niet blind worden.

 5. Heeft iemand ervaring met wazig zien i.c.m diabetisch. Vanmiddag keek ik plotseling wazig met mijn linkeroog kan het zijn dat het met diabetisch te maken heeft? Wie weet hier iets over?

  • Hallo het kan te maken hebben met schommelingen in je suiker spiegel. Maar dat zou je endocrinoloog kunnen nakijken. Ik zelf heb geen diabetisch en toch heb ik er last van ik eet super gezond en toch gaan mijn ogen en vooral rechteroog heel snel achteruit.
   Probeer het eens via voeding?

 6. Hallo, ik loop al jaren met het probleem van wazig zicht en gelijk zwarte draadjes die ik zie, nu heb ik sinds vorig jaar een nieuwe bril met dubbel zicht moeten kopen daar mijn ogen slechter werden. In het begin was het echt perfect en kon ik weer alles goed zien en lezen maar de laatste tijd heb ik weer heel veel last van wazig zicht. Dit kan toch echt niet meer normaal zijn en zou dan graag willen weten of het soms niks ernstigers kan zijn want ik zit een hele dag voor de computer voor mijn werk en maak mij dan ook heel veel zorgen hiervoor.

 7. Ik heb op 4 -jarige leeftijd een ongeluk aan mijn rechter oog gehad, ik zie met dat oog maar voor 40 procent. Mijn linker oog heeft dat altijd goed opgevangen en heb altijd goed kunnen zien. Sinds vorige week zie ik uit het niets wazig met mijn linker oog waardoor mijn zicht slechter is. Volgens de opticien is mijn linkeroog gewoon in orde wat kan de waas voor mijn linker oog zijn?

  • Dit kan door van alles zijn enerzijds door vermoeidheid, stress etc en anderzijds door een verandering van bv medicatie denk maar aan pijnstillers, ontstekingsremmers, antibiotica, anti-depressiva enzovoort. Als opticiens zelf zou ik zeggen dat als je met het oog bij de oogmeting een goede visus uitkwam, dan moet je je hier zeker geen zorgen om maken.

   Groetjes

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.