Zwelling van het oog

2

Er zijn heel veel verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een zwelling van het oog. In dit artikelen richten we op de meest voorkomende oorzaken van zwelling van het oog.

 • Allergieën
  Allergieën zijn een veel voorkomende reden waarom er bij de meeste mensen deze oog symptomen optreden. Allergieën waar u binnen en buiten tegen aanloopt kunnen histamine laten vrijmaken in uw systeem. Dat maakt het probleem nog erger en zorgt ervoor dat je in je ogen gaat wrijven. Dat laat meer histamine vrijkomen en veroorzaakt soms (ernstige) zwelling.
 • Ooginfecties
  Ooginfecties leiden vaak tot zwelling van het weefsel rondom de ogen en de oogleden. Er zijn vele soorten van infecties veroorzaakt door virussen of bacteriën.
 • Blefaritis
  Dit is een aandoening die een ontsteking in de oogleden veroorzaakt. Er kunnen onderliggende aandoeningen zijn zoals droge ogen en infecties die kunnen leiden tot blefaritis. Naast de zwelling van uw ogen, zijn de symptomen ook branden, jeuk, overmatig tranen en het gevoel van een vreemde stof in uw oog.
 • Conjunctivitis
  Dit is een besmettelijke infectie die zou kunnen zijn virale of bacteriële oorsprong. Het kan ook worden veroorzaakt door allergenen, contactlenzen, milieu-irriterende stoffen, oogdruppels en zalven. Daarnaast zwelling, zorgt ervoor dat je ogen te branden, jeuken en rood van kleur worden. Zoals eerder gezegd, het is besmettelijk, dus neem voorzorgsmaatregelen zodat het doorgeven/ontvangen verminderd wordt.
 • Strontje
  Strontjes (Hordeolum) zijn vergelijkbaar met puistjes, het zijn ontstoken talgklieren in de buurt van de basis van je oogleden. Het is belangrijk dat je ze met rust laat, probeer ze niet te doorboren en knijp ze niet uit. Ze kunnen zich door je oogleden verspreiden. Wassen van je handen is van cruciaal belang voor het aanraken van je ogen, vooral als je een strontje hebt.

Andere factoren die kunnen leiden tot zwelling van de ogen zijn zaken als huilen, slapen of te veel natrium in je dieet.

Behandeling van gezwollen ogen

Voor ooginfecties, zijn er medicijnen die de zwelling kunnen helpen te verlichten, maar een bezoek aan een arts zal u helpen het probleem op te lossen. Als je lijdt aan allergieën, kunt je je gezwollen ogen verlichten door het gebruik van orale antihistaminica en decongestiva, evenals oogdruppels die antihistaminica en middelen die decongestiva bevatten. Decongestiva is stof die stuwing of ophoping (= congestie) van vocht en slijm in lichaamsholten, zoals de neus of oog, kan verminderen.

Als je niet lijdt aan allergieën, kunt je ofwel een warm washandje of een koude ice-pack geruime tijd op je ogen leggen. Beide manieren vermindering de zwelling. Het hoofd opgeheven houden zal de zwelling verminderen ook rond je ogen. Probeer niet te gaan liggen of je hoofd naar voren te houden zodat er een positie ontstaat waardoor het bloed sneller kan stromen.

Als bacteriën de zwelling rond de ogen veroorzaken, kunt u antibiotica nemen om de infectie en de zwelling weg te nemen. Een andere optie die je kunt doen is om koel water op je gezicht en ogen te splashen. Dit kan deeltjes verwijderen die irriterend kunnen zijn in je ogen. Het beste wat je kunt doen is om niet in je ogen te wrijven dit zal alleen maar leiden tot zwelling, dit verergert zelfs tot het punt van tijdelijke blindheid. Voor zwelling van het oog, dit is permanent en zal niet verdwijnen, medische hulp inroepen van een medische professional.

Het voorkomen van gezwollen ogen

De nummer een ding dat je kunt doen om verdere zwelling te voorkomen, is het niet wrijven in je ogen en medische hulp zoeken als uw situatie ernstig is. Uw arts kan u met medicijnen de zwelling, bijna onmiddellijk laten verminderen en kan bepalen of er nog meer oorzaken zijn waardoor de zwelling kan afnemen. Als u last heeft van allergieën, probeer zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen binnenshuis te nemen, zoals het houden van luchtfilters, luchtkanalen schoonmaken evenals vaak stofzuigen om stof en huidschilfers te verwijderen. Outdoor voorzorgsmaatregelen kunnen bestaan uit het dragen van mondkapje, vooral als je in de tuin werkt of tijd tijdens de lente en de herfst doorbrengt. Ook kunt u uw arts vragen om antihistaminicum en decongestivum medicijnen om de effecten van het allergie seizoen te minimaliseren.

Delen.

2 reacties

 1. Ben sinds 4 oktober gestoken door een mug op mijn rechter ooglid .
  Ben 6 oktober naar de huisarts geweest die heeft koeling voorgeschreven.
  Dit helpt zeker nog niet want de zwelling is toegenomen. Wat nu te doen.

 2. Een dik, opgezwollen oog. Iedereen heeft het wel eens. Wat kan de reden zijn? Het oog kan pijnlijk zijn, dichtzitten, of zelfs rood of blauw van kleur zijn. Je oog gaat misschien bijna niet meer open omdat de oogleden en wimpers aan elkaar geplakt lijken te zitten. Als alleen je ooglid dik en pijnlijk is, schaam je je misschien omdat het zo’n raar gezicht is. Wat kunnen de mogelijke oorzaken van een opgezwollen oog zijn?

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.