Als je last krijgt van een bepaalde oogaandoening dan kan het zo zijn dat je wordt door verwezen naar een oogziekenhuis. In sommige situaties wordt er zonder doorverwijzing gekozen voor een doorverwijzing. Bijvoorbeeld als je iets aan je zicht wilt verbeteren dat niet onder de zorgverzekering valt. Denk hierbij aan een ooglidcorrectie of het liften van de ogen. Als hier geen medische reden voor is dan kan je vaak wel een afspraak maken op eigen kosten en zonder doorverwijzing. Bij een medische oorzaak wordt je doorverwezen door de huisarts of oogspecialist.

Laserbehandelingen in het oogziekenhuis

In het oogziekenhuis kan je terecht om je ogen te laten laseren. Bijvoorbeeld omdat je geen bril meer wil dragen. Maar ook voor de behandeling van nastaar of een glaucoom kunnen behandeld worden in het ziekenhuis. Voor een behandeling van nastaar wordt er uiteraard gewoon gebruik gemaakt van de zorgverzekering. Alleen een laserbehandeling waarbij geen bril meer nodig is kan op eigen kosten zijn. Je kan bij het ziekenhuis zelf informeren wat verzekerd is en wat niet. Eventueel kan ook je eigen zorgverzekering hierbij helpen.

Staaroperatie

Een staaroperatie wordt bijna altijd in een oogziekenhuis uitgevoerd. Vooraf wordt er altijd onderzoek gedaan om te kijken hoe de staar het beste behandeld kan worden. Pas na het onderzoek wordt er een afspraak gemaakt voor de operatie. Voor de operatie wordt een implantlens geplaatst. De beschadigde ooglens wordt dan vervangen voor een kunstlens waarmee je weer een beter zicht krijgt. De operatie duurt uiterlijk dertig minuten en na de operatie krijg je vaak even een uurtje om bij te komen. Daarna kan je onder begeleiding naar huis.

Ooglidcorrectie

Bij een ooglidcorrectie denken we al vaak aan een cosmetische ingreep, maar soms kan een correctie ook een medische ingreep zijn. Bijvoorbeeld als de oogleden zo ver hangen dat het goed functioneren van de ogen niet meer mogelijk is. De spier van het ooglid wordt dan gecorrigeerd zodat je weer goed kan zien. Deze ingreep gebeurd op zowel doktersadvies als een medische ingreep met een doorverwijzing naar het oogziekenhuis.

Hier een overzicht van verschillende oogziekenhuizen per provincie.

Amersfoort (Utrecht) (1)
Amstelveen (Noord-holland) (1)
Amsterdam (Noord-holland) (2)
Bilthoven (Utrecht) (1)
Den Burg (Texel) (Noord-holland) (1)
Doetinchem (Gelderland) (1)
Eindhoven (Noord-Branbant) (1)
Emmeloord (Flevoland) (1)
Haarlem (Noord-holland) (1)
Hilversum (Noord-holland) (1)
Hoogeveen (Drenthe) (1)
Lelystad (Flevoland) (1)
Rotterdam (Zuid-holland) (2)
Zaandam (Noord-holland) (1)