Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) is een ziekte die de macula, een deel van het netvlies waarmee je te zien rechtdoor en in de kleinste details beïnvloedt. AMD is de meest voorkomende oorzaak van blindheid omdat de belangrijkste risicofactor is leeftijd. Andere risicofactoren zijn mensen die roken, mensen die slechte eetgewoonten en obesitas, mensen van blanke ras, familiegeschiedenis van AMD, en vrouwen hebben een grotere kans op het ontwikkelen AMD.
Vormen van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, met inbegrip van Drusens

Droge AMD, de meest voorkomende vorm, treedt op wanneer lichtgevoelige cellen in de macula droogverlies en centrale visie begint langzaam te vervagen. Droge AMD heeft drie fasen. Vroege AMD, de eerste fase, heeft een aanwezigheid van drusens, geel deposito’s onder het netvlies, maar meestal geen verlies van het gezichtsvermogen of het probleem wordt gedetecteerd. In de Gemiddelde AMD, zijn er veel middelgrote drusens of grote drusens aanwezig. In dit stadium kan wazig gebieden aanwezig zijn en het moeilijker is om regelmatig taak. In de geavanceerde Droge AMD, de lichtgevoelige cellen beginnen te drastisch af te breken en een wazige vlek kan verschijnen in de centrale van uw visie. Atrofie kan ook een factor in een vergevorderd stadium. Deze plek lijkt groter en donkerder worden en het wordt bijna onmogelijk om te zien met helderheid en details. Droge AMD zich kan ontwikkelen tot natte AMD.

Natte LMD is ernstiger en gezichtsverlies treedt sneller op. In natte AMD, kleine, abnormale bloedvaten te vormen. Deze nieuwe bloedvaten zijn erg dun en fragiel en begint te breken en lekken. Het bloed en vocht zorgt ervoor dat uiteindelijk schade aan de macula en veroorzaakt snel verlies van het gezichtsvermogen. Hoewel Natte LMD komt minder vaak voor, verlies van het gezichtsvermogen optreedt sneller dus het is van essentieel belang om het te krijgen zo snel mogelijk gediagnosticeerd.
Macula Degeneratie – Symptomen en detectie

Symptomen van droge AMD

omvatten de aanwezigheid van drusens die beginnen te vergroten. Een ander symptoom is wazig gebieden in het centrale zicht. Een symptoom van Natte LMD is het zien van rechte lijnen als golvende degenen.

Een gezichtsscherpte test kan helpen bij een contactlensspecialist bepalen of het centrale gezichtsvermogen verloren. Een macula kan ook worden gebruikt om AMD detecteren. In deze test kunt betrekking hebben op een oog en blik op een zwarte stip dat de patronen van rechte lijnen heeft. Als deze lijnen golvend of worden dan ontbreken AMD aanwezig zou kunnen zijn.

Behandeling en preventie

Er is geen behandeling om zicht te herstellen zodra AMD heeft zijn gevorderd stadium. Er zijn echter methoden om de vooruitgang van de AMD van onmiddellijke stadium gevorderd stadium te voorkomen. Het nemen van een hoge dosis formulering van anti-oxidanten en zink vertraagt ​​de progressie van AMD aanzienlijk. Volgens het onderzoek van het NEI “De specifieke dagelijkse hoeveelheden anti-oxidanten en zink gebruikt door de studie onderzoekers waren 500 milligram vitamine C, 400 Internationale Eenheden van vitamine E, 15 milligram beta-caroteen (vaak bestempeld als overeen met 25.000 International eenheden van vitamine A), 80 milligram zink als zinkoxide en twee milligram koper als koperoxyde. Copper werd toegevoegd aan de formulering die AREDS zink koper anemie, een aandoening geassocieerd met hoge inname van zink te voorkomen. ” Dit hoge antioxidanten vrijwel onmogelijk te bereiken met dagelijkse voeding of multi-vitaminen.

Natte LMD

Nattel LMDwordt behandeld met laserchirurgie om de nieuwe bloedvaten te vernietigen voordat ze veroorzaken meer schade. Dit proces kan ook leiden tot meer verlies van het gezichtsvermogen als het schade nabijgelegen weefsel. Nieuwe bloedvaten en meer behandelingen nodig zijn. Een proces genaamd fotodynamische therapie (PDT), dat door de FDA goedgekeurd in april 2000 gebruikt een speciaal medicijn dat wordt geïnjecteerd in het lichaam. Dit medicijn hecht zich aan de nieuwe bloedvaten in het oog. Een speciale laser is dan gericht op het oog die het medicijn activeert en vernietigt de abnormale bloedvaten in een pijnloze landhuis. Er misschien wat na de operatie voorzorgsmaatregelen met deze methode dus het is best om uw oogzorg arts over specifieke details.

Preventie van AMD omvat het verlagen van risicofactoren en het eten van gezonde voeding van anti-oxidanten en zink. Stoppen met roken en het eten van voedingsmiddelen met vitamine A, C en E kan helpen verminderen kans op het ontwikkelen AMD. Oefenen en het houden van gezonde zijn altijd goed preventieve methoden voor alle ziekten. Voor meer informatie over voeding en oogzorg bezoek onze oogzorg voeding pagina’s.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Vragen na aanleiding van dit artikel?
Laat eenvoudig een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>