De macula maakt het mogelijk dat we aan het verkeer kunnen deelnemen of een gezicht kunnen herkennen. De oogziekte maculadegeneratie zorgt ervoor dat de kegeltjes in de macula afsterven. Hierdoor gaat de macula minder goed werken en wordt het zicht steeds minder scherp.
Het menselijk oog kan het best vergeleken worden met een camera. De macula is het centrale en meest gevoelige gebied van de zogenaamde film. Wanneer het goed werkt, verzamelt de macula zeer gedetailleerde beelden in het midden van het gezichtsveld en stuurt deze de oogzenuw naar de hersenen, die ze als zicht interpreteert. Wanneer de cellen van de macula verslechteren, worden de afbeeldingen niet correct ontvangen. In de vroege stadia heeft maculadegeneratie geen invloed op het gezichtsvermogen. Later, als de ziekte voortschrijdt, ervaren mensen een golvend of wazig zicht en als de toestand blijft verslechteren, kan de centrale visie volledig verloren gaan. Mensen met die in het laatste stadium van maculadegeneratie zitten zijn zo goed als blind. Maar toch, omdat de rest van het netvlies nog steeds werkt, behouden ze hun perifere zicht, wat niet zo duidelijk is als centraal zicht.
Typen maculadegeneratie
Er zijn twee typen van maculadegeneratie: “droog” en “nat”. Ongeveer 85% tot 90% van de gevallen van maculadegeneratie is het “droge” (atrofische) type, terwijl 10-15% “nat” is .
De stargardt ziekte is een vorm vanmaculadegeneratiedie wordt gevonden bij jonge mensen, veroorzaakt door een recessief gen.
Stadia van maculadegeneratie
Er zijn drie stadia van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD).
- Vroege LMD: De meeste mensen ervaren geen visusverlies in het beginstadium van LMD, daarom zijn regelmatige oogonderzoeken belangrijk, vooral als u meer dan één risicofactor hebt (zie hieronder). Vroege LMD wordt gediagnosticeerd door de aanwezigheid van middelgrote gele afzettingen onder de retina.
- Middel LMD: In dit stadium kan er wat visus verlies zijn, maar er zijn mogelijk nog geen merkbare symptomen. Een uitgebreid oogonderzoek met specifieke testen zal op zoek gaan naar groteregele afzettingen en / of pigmentveranderingen in het netvlies.
- Late LMD: In dit stadium is verlies van gezichtsvermogen merkbaar.
Als je al gediagnosticeerd bent met Macula Degeneratie, zijn hier tien vragen om aan je arts te stellen.
Oorzaken van LMD
De specifieke factoren die maculaire degeneratie veroorzaken zijn niet definitief bekend en onderzoek naar deze weinig begrepen ziekte wordt beperkt door onvoldoende financiering. Op dit moment is bekend over leeftijdsgebonden maculaire degeneratie dat de oorzaken complex zijn, maar zowel erfelijkheid als milieu omvatten.
Wetenschappers proberen te begrijpen wat de oorzaak is van de achteruitgang van de cellen van de macula, op zoek naar een doorbraak in de behandeling van maculaire degeneratie. Ze weten dat de oorzaken niet hetzelfde zijn voor leeftijdsgebonden maculaire degeneratie als voor de Stargardt-ziekte. De ziekte van Stargardt heeft in de meeste gevallen een specifieke genetische oorzaak, terwijl AMD zowel genetische als omgevingsfactoren omvat.
Risicofactoren
De grootste risicofactor voor maculaire degeneratie is leeftijd. Uw risico neemt toe naarmate u ouder wordt en de ziekte komt het meest voor bij 55-plussers.
Andere risicofactoren zijn onder meer:
- Genetisch mensen met een familiegeschiedenis van AMD lopen een groter risico.
- Ras: blanken hebben meer kans om de ziekte te ontwikkelen dan Afro-Amerikanen of Latijns-Amerikanen / Latino’s.
- Roken: roken verdubbelt het risico op AMD.
Lees hier meer over de risicofactoren van maculadegeneratie
Behandeling
Er is momenteel geen remedie bekend voor maculadegeneratie, maar er zijn dingen die u kunt doen om uw risico te verminderen en mogelijk de progressie te vertragen zodra uw diagnose is gesteld. Je kunt bijvoorbeeld levensstijl veranderingen nastreven, zoals een dieet volgen, sporten, roken vermijden en je ogen beschermen tegen ultraviolet licht.
Klik voor meer informatie over de behandelingen van LMD.