Syndroom van wagner

0

Het syndroom van wagner is een zeldzame erfelijke afwijking die voor een progressieve slechtziendheid zorgt. Indien het syndroom van wagner wordt vastgesteld, dan is het netvlies van het oog erg dun en kan deze uiteindelijk los van het oog raken. Daarnaast is het oogvocht, dat normaal gesproken een gelachtige substantie heeft, dun en waterig. Meestal treedt deze ziekte vanaf de leeftijd van 30 jaar op en vaak worden staar en de slechtziendheid vanaf deze leeftijd steeds erger. Niet iedereen heeft de ziekte in dezelfde mate, maar meestal gaat het sydroom hand in hand met netvliesloslatingen en krijgt men last van staar.

Het syndroom van wagner is een autosomale dominante aandoening. Wanneer u last heeft van deze erfelijke aandoening dan heeft u als drager 50% kans om de ziekte door te geven aan uw kinderen. Dit is ongeacht of het jongens of meisjes zijn. Mensen met de gen voor Het syndroom van wagner krijgen altijd symptomen. Wagner komt voor bij blanke (Kaukasisch ras), Japanse en Chinese families. Het is bij deze ziekte dus ook niet mogelijk om drager te zijn zonder symptomen.

Omdat de ziekte zeer weinig voorkomt is het niet precies bekend hoeveel mensen Het syndroom van wagner hebben. Wereldwijd zijn er zeker 50 families waarin deze aandoening voorkomt.

Gevolgen

De meeste mensen met Het syndroom van wagner zullen meerder operaties nodig hebben aan het netvlies, om de loslating hiervan te repareren. Ook behandelingen voor staar zijn vaak noodzakelijk. Omdat de gen die verantwoordelijk is voor Het syndroom van wagner bekend is, is er hoop dat deze aandoening ooit voorkomen kan worden. De oogproblemen die bij het syndroom van wagner horen zijn:

  • Nachtblindheid
  • Staar
  • Bijziendheid
  • Droge ogen
  • Netvliesloslatingen

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.