Uveitis

0

Een ontsteking van het vaatvlies wordt door de oogarts uveitis genoemd. Uveitis is een algemene benaming voor inwendige oogontstekingen. De benaming Uveitis wordt dus ook gebruikt bij een ontsteking van het vaatvlies.
Wat zijn de verschijnselen bij een ontsteking van het vaatvlies?

De eerste verschijnselen van een ontsteking in het vaatvlies zijn een verminderd gezichtsvermogen aan beide of aan een van de ogen. Het kan zich uiten in wazig zien, of het zien van hinderlijke sliertjes en zwarte vlekjes. Sommigen hebben last van het licht. Een ontsteking van het vaatvlies kan plotseling optreden. Rode pijnlijke ogen met een wazig beeld zijn de eerste tekenen. Kinderen die lijden aan jeugdreuma kunnen een ontsteking hebben zonder de genoemde verschijnselen.

Verschillende vormen

Uveitis bestaat in drie vormen. Het hangt af van waar de ontsteking in het oog op zijn ergst is.
Uveitis Anterior is een ontsteking aan de voorkant
Uveitis Intermedia is een ontsteking midden in het oog
Uveitis Posterior is een ontsteking in de achterkant van het oog
Soms is de plek van de ontsteking moeilijk te bepalen. Ook kan het hele oog ontstoken zijn. Dat wordt Panuveitis genoemd. Omdat elke vorm van ontsteking een ander verloop heeft, wordt de behandeling daar op aangepast. Daarnaast kunnen bij Uveitis ook de aangrenzende gebieden, zoals het netvlies en de harde oogrok ontstoken zijn.

Hoe wordt de diagnose van een ontsteking van het vaatvlies gesteld?
Een doorsnee oogheelkundig onderzoek stelt een ontsteking van het vaatvlies vast. Met oogdruppels worden de pupillen verwijd om het onderzoek uit te kunnen voeren. Daardoor zal men tijdelijk wazig zien. Om de oorzaak vast te stellen is een vervolgonderzoek noodzakelijk. Met bloedonderzoek, röntgenfoto’s en een oogvochtpunctie kan de oorzaak worden vastgesteld. U krijgt dan korte tijd een oogverband.

Oorzaken

De oorzaak is vaak niet te achterhalen, maar gaat veelal wel gepaard met andere ontstekingen in het lichaam. Een oogarts kan u om die reden doorverwijzen naar een reumatoloog of internist.

Wat is het ziekteverloop bij een ontsteking aan het vaatvlies?
Uveitis van voorbijgaande aard zijn of leiden tot permanente beperking van het zicht. Het verloop is zeer wisselend. De ontsteking van het vaatvlies kan eenmalig zijn zonder persisterende gevolgen. Anderzijds kan de ontsteking met enig regelmaat terugkeren. Het is niet uitgesloten dat de ontsteking delen van het oog beschadigd. Beschadigingen die kunnen voorkomen zijn: afwijkingen aan het hoornvlies, staar, glaucoom, en schade aan het netvlies.

Behandeling

Ontstekingsremmende medicijnen worden in de vorm van druppels, injecties of tabletten toegediend. Als de oorzaak bekend is zal therapie voorgeschreven worden. Oogdruppels die de pupil verwijden voorkomen verkleving en werken pijn verzachtend. Bij ernstige ontstekingen is soms een operatie noodzakelijk. In het ergste geval schrijft men medicatie als methotrexaat, cyclosporine of prednison voor. Het spreekt voor zich dat het regelmatig laten controleren van de ogen van belang is.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.