Veneuze afsluiting

0

Onder een veneuze afsluiting verstaan we een afsluiting van een ader in het oog, ook wel trombose genoemd. Door de afsluiting kan het bloed niet meer afgevoerd worden, hierdoor gaan de vaten gaan lekken waardoor er vocht, bloed en eiwit in het netvlies vrij kan komen. We kunnen deze afsluiting in 2 verschillende soorten verdelen, dit is venetaktrombose waarbij slechts een deel van het netvlies is betrokken, en een trombose van de centrale ader (vena centralis trombose) waarbij het hele netvlies is aangedaan.

Oorzaken

Meestal ontstaat een veneuze afsluitingen bij oudere mensen meestal in combinatie met diabetes mellitus of hoge bloeddruk of hoge oogdruk. Bij jongere patiënten liggen er soms andere aandoeningen aan ten grondslag die de oogarts meestal door de internist laat onderzoeken.

Verschijnselen

Bij veneuze afsluitingen ziet de patiënt wazig of veel slechter maar niet totaal donker. Door naar het netvlies te kijken kan de oogarts zien of het een venetaktrombose betreft of een vena centralis trombose.

Behandeling en preventie

Er wordt nog onderzoek gedaan of diabetes mellitus, hypertensie of hoge oogdruk een oorzaak kan zijn. Eventueel kan u worden doorverwezen naar de internist. In veel gevallen wordt er echter geen oorzaak gevonden. Bij een trombose wordt de patiënt regelmatig op controle gevraagd om te kijken of er complicaties zoals vaatnieuwvorming optreden. De kans op vaatnieuwvorming is bij een totale venetaktrombose wat groter dan bij een venetaktrombose. Indien er vaatnieuwvorming ontstaat, is er kans op verhoogde oogdruk (neovasculair glaucoom); dit moet met laser voorkomen worden. Soms gaat de vaatnieuwvorming zo snel dat de laserbehandeling niet snel genoeg effect heeft, er wordt dan tegenwoordig “anti‐VEGF” in het glasvocht gespoten, al dan niet gevolgd door laser.

Bij venetaktrombose is de kans op vaatnieuwvorming kleiner, maar als  de gezichtsscherpte afgenomen is door vocht onder de gele vlek (maculaoedeem) kan ook dan besloten worden tot het injecteren van anti‐VEGF waardoor het vocht vermindert, of er kan getracht worden dit met laser te bereiken. Vermindering van vocht hoeft echter niet altijd te betekenen dat het gezichtsvermogen verbetert. De behandeling met injecties bij veneuze afsluitingen is deels nog in ontwikkeling.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.