Ziekte van graves

0

De ziekte van Graves Basedow is een auto‐immuun ziekte. Dit betekend dat het lichaam antistoffen maakt tegen het eigen lichaam. Hierdoor ontstaan er (ernstige) ziekteverschijnselen die zich onder meer in en rondom de ogen kunnen uiten. Bij de ziekte van Graves kan er sprake zijn van afwijkingen in en om de ogen (ooglid huid ,oogspieren en oogkas) van de schildklier, en de huid op de scheenbenen.

De ziekte van graves komt 4 tot 8 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De ziekte heeft een incidententie van 0,5 tot 1 op de 1000 mensen per jaar. De gemiddelde leeftijd wanneer mensen met deze ziekte worden geconfronteerd is meestal na het twintigste levensjaar.
In bepaalde femillies komt de ziekte meer voor dan bij andere. Roken kan het ontstaan en verloop van de ziekte negatief beinvoeden. De schildklier wordt vaker aangedaan dan de ogen en huidverschijnselen zijn zeldzaam. In Nederland zijn er naar schatting 300 tot 450 nieuwe patiënten met matige of ernstige oogverschijnselen.

Verschijnselen

De oogverschijnselen (ophthalmopathie) zijn: vergroot ooglid openen, daalde
Clippers bewegingen en onvolledige sluiting van de oogleden, pijnlijke, rode, waterige ogen, de komst van de oogbol (Exoftalmus), de zwelling van de oogleden, double vision, slecht gezichtsvermogen. Deze verschijnselen worden veroorzaakt wanneer de spieren oog en/of het vet in de oogkassen zwellen, waardoor de inhoud van de oogkas wordt geduwd naar buiten, als het ware.
Deze fenomenen is het mogelijk, dat de druk in het oog onaanvaardbaar hoog is, zodat ook aandacht aan moet worden besteed. Wanneer de oogzenuw is gevangen door gevolgen van de ziekte van Graves, de patiënt in het ziekenhuis moet worden opgenomen en snel met hoge doses van prednison (intraveneus toegediend) worden behandeld of oogkasverruimende operatie ondergaan als een zaak van urgentie.

De diagnose

De diagnose is gemaakt op basis van de klinische manifestaties, meetbare wijzigingen in het bloed en in sommige gevallen een CT of MRI scan van het oog. Bij patiënten met de
Graven is oogverschijnselen op de scan om te zien of een of meer oog spieren verdikt of dat de oogkasvet wordt verhoogd. De dikte van het oog spieren kunnen ook worden gemeten met echografie (echografie) of met een computerprogramma gekoppeld aan de CT-scan. Zal in geval van klachten van Strabismen evaluatie van de oogbewegingen.

Behandeling

De behandeling bestaat van een behandeling van de schildklier en de ogen. De internist of endocrinoloog probeert te normaliseren van de functie van de schildklier met medicatie of radioactief jodium. Wanneer wordt de schildklier te werken hard en ook zeer uitgebreid kan (een deel van) de schildklier operatief verwijderd. Dit kan helaas vlak daarna, een verslechtering van de oogverschijnselen, zodat het belangrijk om te na jodium SIP (J131 worden kan) of schildklier chirurgie oogheelkundige controle.

De ziekte van Graves komt ook zonder behandeling na 2-4 jaar om uit te rusten. Dat wil zeggen, de
roodheid, tranen en de pijn verdwijnen. Ernstige symptomen als herniation van de ogen,
ooglid zwelling en dubbel zien zonder behandeling bestaat meestal. Bij graves bestaat de lichte vormen van de behandeling van de ziekte oog van het adviseren van de frequente dragen van een zonnebril en met behulp van dalingen van het oog, zalven, gels of ‐ ‐ welke sussend werken, maar niet van invloed op het ziekteproces zelf. Ernstige gevallen kunnen worden behandeld met medicijnen (prednison). Vervolgens de uitpuilende ogen dieper in de oogkassen door oogkas verruimende activiteiten, waarvoor verschillende chirurgische technieken bestaan. De dubbele visie kan worden bestreden met een lid spleet te scheelziens operatie, terwijl de brede kan worden verminderd door chirurgische verlenging van de oogleden en ten slotte de ooglid verdikking kan worden verholpen door verwijdering van overtollig vet.

Complicaties van behandeling

Oogkas verruimende chirurgie complicaties is afhankelijk van de techniek gevolgd.
Kan er doof plekken van de huid optreden onder of boven de ogen. Na de operatie kan er diplopie, terwijl er voor de operatie in het geheel geen dubbele visie was.
In bijna alle gevallen is dat dubbele visie met een of meer Scheelzienoperaties te corrigeren opnieuw.

Prognose

De totale duur van de ziekte kan vele jaren duren. De kans dat er nog steeds weerom vervolgens de oogziekte komt is uitzonderlijk.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.