Uiterlijk en levenswijze

Steeds vaker worden we in meer of mindere mate geconfronteerd met overlast van de processierups (thaumetopoca processionea). De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Van juli tot september legt deze rups zijn eitjes in de toppen van eikenbomen. De eieren ‘overwinteren’ en de jonge rupsen ontstaan ​​in eind april. De rupsen leven in groepen en maken grote nesten op stammen en takken. In deze dichte cocons bevindt zich spinsel van haren, vervellingshuid en uitwerpselen. Vanuit deze nesten gaan ze ‘s nachts groepsgewijs – in processie -  op zoek naar eikenbladeren. Na een aantal ruiende fasen verpoppen de rupsen in juli in een nachtvlinder.

processierups

Processierups en gezondheid

De processierups krijgt na de derde vervelling de overlastgevende brandharen. Dit afweermechanisme bestaat uit kleine pijlvormige haren voorzien van weerhaakjes, die gemakkelijk de huid, ogen en luchtwegen binnendringen. De stoffen die vrijkomen kunnen allergische reacties veroorzaken. Meestal treden deze verschijnselen na enkele uren op, maar dit verschilt van persoon tot persoon. Klachten aan de huid worden vooral veroorzaakt door direct contact met de brandharen. Klachten aan de ogen en de ademhalingswegen zijn voornamelijk te wijten aan haren die door de wind worden meegevoerd. De brandharen van die achterblijven in de oude nesten kunnen 5 tot 6 jaar na het verdwijnen van de rupsen overlast blijven veroorzaken.

Huidproblemen

Binnen 8 uur kan een pijnlijke rode huiduitslag optreden die met hevige jeuk gepaard gaat. De reacties van de huid kunnen sterk variëren: van kleine bultjes tot puistjes met vocht gevulde blaasjes die geïnfecteerd kunnen raken. De huidreactie is meestal zichtbaar op de blootgestelde huid (onderarmen, benen, nek en gezicht ), maar ook op andere delen van het lichaam. Door zweet, krabben en /of wrijven verspreiden de haartjes gemakkelijk over het lichaam. Langdurig contact kan ontstaan doordat de haartjes in de kleding blijven zitten.

Oogklachten

Wanneer de haren in de ogen komen kunnen het oogslijmvlies (conjunctiva) geïrriteerd raken. Dit kan gepaard gaan met zwelling, roodheid, jeuk en in sommige gevallen met een ontsteking. Als de haren blijven zitten, dan zullen de genoemde symptomen aanhouden.

Symptomen irritatie luchtwegen:
Inhalatie van de haren kan irritatie of ontsteking van het slijmvlies van de bovenste luchtwegen (neus, keel en bovenste deel van de luchtpijp) veroorzaken. De symptomen lijken het meest op een verkoudheid. Ook kunnen mensen klagen over pijn in de keel en slikproblemen en in sommige gevallen zelfs kortademigheid zijn.

Algemene symptomen:
Naast de lokale symptomen optreden kunnen ook algemene klachten zoals braken , duizeligheid , koorts en algehele malaise . Personen die vaker in contact komen met brandharen krijgen dikwijls steeds sterkere reacties.
Daarom kan het gebeuren dat dit jaar meer mensen last hebben van de processierupsen dan vorig jaar.

Het behandelen van klachten:
In het algemeen verdwijnen de symptomen binnen enkele dagen tot weken. Probeer krabben of wrijven te vermijden en was de huid grondig met water. In het geval van ernstige jeuk, kunnen anti – jeuk middelen, zoals zalf of crème zeker verlichting geven. Ook een homeopathische crème op basis cardiospermum geeft verlichting. Bij aanhoudend ernstige klachten, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Periode

Er zijn bepaalde risico’s voor de gezondheid in de periode dat de eikenprocessierups haren krijgen en veranderen in vlinders ( half mei tot half augustus ) .
De verschillende fasen :

 • Het ei stadium tot half april beperkt ongemak.
 • De jonge rupsen half april tot half mei ongemak te beperken .
 • De volgroeide rupsen half mei tot eind juni veel ongemak . ( De haren van de rupsen )
 • Pop – fase half juni tot eind augustus ongemak. ( Door branden in lege nesten )
 • De Vlinder augustus tot ongemak half september. ( Door haar in het lege nest )
 • Het ei stadium september tot half april beperkt ongemak.

Bestijding

Er zijn verschillende methoden om te bestrijden. Processierupsen rupsen Op plaatsen waar elk jaar kunnen we processierupsen rupsen preventief zitten spuiten van de bomen met een insecticide .
Het is ook mogelijk te verwijderen door brand , zuigen of sproeien . rupsen

4 antwoorden
 1. W.A.E Hofman
  W.A.E Hofman says:

  21 feb. 2018.

  Heel de snelweg naar Millau in frankrijk , de naaldbomen althans, zitten vergeven van de nesten van deze processierups. Als dit zo door gaat en frankrijk doet hier niets aan wordt dit een europesche nachtmerrie.
  De meeste naaldbomen zijn inmiddels kaal gevreten, welke zichtbaar zijn vanuit de auto rijdend op de A75.
  Misschien is hier actie nodig.

  Met vriendelijke groet,
  W. Hofman

  Beantwoorden
 2. Wies
  Wies says:

  Voor een hond is het vreselijk 3x bij de dierenarts geweest
  Nu gaat het gelukkig weer de goede kant op
  Kan helaas geen foto’s toe voegen

  Beantwoorden
 3. Merhat Jaffer
  Merhat Jaffer says:

  Laatst ben ik een processierups tegengekomen op de muur van mijn keuken. Gelukkig viel het nog mee met het verwijderen van de rups, maar de kans is er nu vaker dat deze rupsen nesten gaan vormen bij bomen in de buurt. En met bovengenoemde oorzaken zullen we er veel sneller last van hebben.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Vragen na aanleiding van dit artikel?
Laat eenvoudig een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>