Uiterlijk en levenswijze

De eikenprocessierups is de larve van de mot Thaumetopoca processionea L , van juli tot september legt haar eitjes in de toppen van eikenbomen. De eieren overwinteren , en het begin van mei , de jonge rupsen ontstaan ​​in eind april . De rupsen leven in groepen en maken de stammen en dikke takken grote nesten ; een dichte cocon met daarin vervellingshuidjes , haren en uitwerpselen . Vanuit deze nesten gaan ze ‘s nachts in processie op zoek naar voedsel ( eikenbladeren ) . Na een aantal ruiende fasen de rupsen rijpen in juli en ze verpoppen in een vlinder .

processierups

gezondheid

Na de derde vervelling van de rupsen hebben brandharen , dit afweermechanisme met de rupsen als verdediging bestaat uit pijlvormige haren voorzien weerhaakjes , die gemakkelijk de huid, ogen en luchtwegen binnendringen. De stoffen die vrijkomen kunnen reacties Soortgelijke allergische reacties veroorzaken , worden deze na enkele uren en verschillen van persoon tot persoon . Klachten aan de huid worden vooral veroorzaakt door direct contact met de brandharen . Klachten aan de ogen en de ademhalingswegen zijn voornamelijk te wijten aan haren die door de wind worden uitgevoerd . De brandharen van processierupsen rupsen , die achterblijven in de oude nesten blijven 5 tot 6 jaar na het verdwijnen van de rupsen gehele tijd actief en kan blijven overlast veroorzaken .

Binnen 8 uur kan een pijnlijke rode huiduitslag optreden met hevige jeuk . Het beeld van de huid kan sterk variëren « ing : van bultjes of puistjes aan met vocht gevulde blaasjes die geïnfecteerd raken . De huidreactie kan zichtbaar op de blootgestelde huid ( onderarmen , benen , nek en gezicht ), maar ook in andere delen van het lichaam. Door zweet , krassen en / of wrijven het haar gemakkelijk door het lichaam uitspreiden . Langdurig contact kan optreden omdat de haartjes in de kleding terecht zijn gekomen .

Oogklachten

Wanneer de haren in de ogen , kunnen ze geven de conjunctiva en / of cornea , die gepaard gaat met zwelling , roodheid , jeuk en in sommige gevallen met ontsteking , een heftige reactie binnen 1 tot 4 uur leidt zelden een cusp – achtige ontsteking .
Als de haren zitten symptomen zullen aanhouden . Slechter specialistische zorg ( oogarts ) voorkomen kan noodzakelijk zijn .

Symptomen van de bovenste luchtwegen :
Inhalatie van de haren kan irritatie of ontsteking van het slijmvlies van de bovenste luchtwegen ( neus , keel en bovenste deel van de luchtpijp ) veroorzaken . De symptomen verschijnen eerst op een verkoudheid . Ook kunnen mensen klagen over pijn in de keel en slikproblemen in sommige gevallen kortademigheid zijn .

Algemene symptomen :
Naast de lokale symptomen optreden kunnen ook algemene klachten zoals braken , duizeligheid , koorts en algehele malaise . Personen die vaker in contact komen met brandharen dikwijls steeds sterkere reacties te krijgen.
Daarom kan het gebeuren dat dit jaar meer mensen last hebben van de processierupsen dan vorig jaar .

Het behandelen van klachten :
In het algemeen , de symptomen verdwijnen binnen enkele dagen tot weken . Probeer te minimaliseren krabben of wrijven , was de huid grondig met water , kan beïnvloed ogen worden gewassen met water . Optioneel kan de huid snel na contact met tape stripping om het vuur te verwijderen . Haren Voor milde symptomen moeten ook medicatie. In ernstige jeuk anti – jeuk middelen, zoals zalf of crème op basis van kamfer of menthol kan zeker verlichting geven . Ook een homeopathische crème op basis cardiospermum geeft verlichting . Bij aanhoudend ernstige klachten , neem dan contact op beter met de huisarts .
Eikenprocessierups

periode

Er zijn bepaalde risico’s voor de gezondheid in de periode dat de eikenprocessierups haren krijgen en veranderen in vlinders ( half mei tot half augustus ) .
De verschillende fasen :

* Het ei stadium tot half april beperkt ongemak.
* De jonge rupsen half april tot half mei ongemak te beperken .
* De volgroeide rupsen half mei tot eind juni veel ongemak . ( De haren van de rupsen )
* Pop – fase half juni tot eind augustus ongemak. ( Door branden in lege nesten )
* De Vlinder augustus tot ongemak half september. ( Door haar in het lege nest )
* Het ei stadium september tot half april beperkt ongemak.

Bestijding

Er zijn verschillende methoden om te bestrijden. Processierupsen rupsen Op plaatsen waar elk jaar kunnen we processierupsen rupsen preventief zitten spuiten van de bomen met een insecticide .
Het is ook mogelijk te verwijderen door brand , zuigen of sproeien . rupsen

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Vragen na aanleiding van dit artikel?
Laat eenvoudig een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>