Processierups: jeuk, infecties en overlast

13

Steeds vaker worden we in meer of mindere mate geconfronteerd met overlast van de
processierups (thaumetopoca processionea). De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Van juli tot september legt deze rups zijn eitjes in de toppen van eikenbomen. De eieren ‘overwinteren’ en de jonge rupsen ontstaan ​​in eind april. De rupsen leven in groepen en maken grote nesten op stammen en takken. In deze dichte cocons bevindt zich spinsel van haren, vervellingshuid en uitwerpselen. Vanuit deze nesten gaan ze ’s nachts groepsgewijs – in processie –  op zoek naar eikenbladeren. Na een aantal ruiende fasen verpoppen de rupsen in juli in een nachtvlinder.

Processierups en gezondheid

De processierups krijgt na de derde vervelling de overlastgevende brandharen. Dit afweermechanisme bestaat uit kleine pijlvormige haren voorzien van weerhaakjes, die gemakkelijk de huid, ogen en luchtwegen binnendringen. De stoffen die vrijkomen kunnen allergische reacties veroorzaken. Meestal treden deze verschijnselen na enkele uren op, maar dit verschilt van persoon tot persoon. Klachten aan de huid worden vooral veroorzaakt door direct contact met de brandharen. Klachten aan de ogen en de ademhalingswegen zijn voornamelijk te wijten aan haren die door de wind worden meegevoerd. De brandharen van die achterblijven in de oude nesten kunnen 5 tot 6 jaar na het verdwijnen van de rupsen overlast blijven veroorzaken.

Huidproblemen

Binnen 8 uur kan een pijnlijke rode huiduitslag optreden die met hevige jeuk gepaard gaat. De reacties van de huid kunnen sterk variëren: van kleine bultjes tot puistjes met vocht gevulde blaasjes die geïnfecteerd kunnen raken. De huidreactie is meestal zichtbaar op de blootgestelde huid (onderarmen, benen, nek en gezicht ), maar ook op andere delen van het lichaam. Door zweet, krabben en /of wrijven verspreiden de haartjes gemakkelijk over het lichaam. Langdurig contact kan ontstaan doordat de haartjes in de kleding blijven zitten.

Oogklachten

Wanneer de haren in de ogen komen kunnen het oogslijmvlies (conjunctiva) geïrriteerd raken. Dit kan gepaard gaan met zwelling, roodheid, jeuk en in sommige gevallen met een ontsteking. Als de haren blijven zitten, dan zullen de genoemde symptomen aanhouden.

Symptomen irritatie luchtwegen:
Inhalatie van de haren kan irritatie of ontsteking van het slijmvlies van de bovenste luchtwegen (neus, keel en bovenste deel van de luchtpijp) veroorzaken. De symptomen lijken het meest op een verkoudheid. Ook kunnen mensen klagen over pijn in de keel en slikproblemen en in sommige gevallen zelfs kortademigheid zijn.

Algemene symptomen:
Naast de specifieke symptomen die kunnen optreden, kunnen ook algemene klachten zoals braken , duizeligheid , koorts en algehele malaise voorkomen. Personen die vaker in contact komen met brandharen krijgen dikwijls steeds sterkere reacties. Daarom kan het gebeuren dat dit jaar meer mensen last hebben van de processierupsen dan vorig jaar.

Het behandelen van klachten:
In het algemeen verdwijnen de symptomen binnen enkele dagen tot weken. Probeer krabben of wrijven te vermijden en was de huid grondig met water. In het geval van ernstige jeuk, kunnen anti – jeuk middelen, zoals zalf of crème zeker verlichting geven. Ook een homeopathische crème op basis cardiospermum geeft verlichting. Bij aanhoudend ernstige klachten, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Periode

Er zijn bepaalde risico’s voor de gezondheid in de periode dat de eikenprocessierups haren krijgen en veranderen in vlinders ( half mei tot half augustus ) .
De verschillende fasen :

 • Het ei stadium tot half april beperkt ongemak.
 • De jonge rupsen half april tot half mei ongemak te beperken .
 • De volgroeide rupsen half mei tot eind juni veel ongemak . ( De haren van de rupsen )
 • Pop fase half juni tot eind augustus ongemak. ( Door branden in lege nesten )
 • De Vlinder augustus tot ongemak half september. ( Door haar in het lege nest )
 • Het ei stadium september tot half april beperkt ongemak.

Bestijding

Er zijn verschillende methoden om ze te bestrijden. Op plaatsen waar elk jaar rupsen voorkomen kunnen we processierupsen preventief zitten spuiten van de bomen met een insecticide. Het is ook mogelijk om ze te verwijderen door brand , zuigen of sproeien . rupsen

Delen.

13 reacties

 1. W.A.E Hofman on

  Heel de snelweg naar Millau in frankrijk , de naaldbomen althans, zitten vergeven van de nesten van deze processierups. Als dit zo door gaat en frankrijk doet hier niets aan wordt dit een europesche nachtmerrie.
  De meeste naaldbomen zijn inmiddels kaal gevreten, welke zichtbaar zijn vanuit de auto rijdend op de A75.
  Misschien is hier actie nodig.

  Met vriendelijke groet,
  W. Hofman

 2. Voor een hond is het vreselijk 3x bij de dierenarts geweest
  Nu gaat het gelukkig weer de goede kant op
  Kan helaas geen foto’s toe voegen

 3. Merhat Jaffer on

  Laatst ben ik een processierups tegengekomen op de muur van mijn keuken. Gelukkig viel het nog mee met het verwijderen van de rups, maar de kans is er nu vaker dat deze rupsen nesten gaan vormen bij bomen in de buurt. En met bovengenoemde oorzaken zullen we er veel sneller last van hebben.

 4. Bruinseels on

  meerdere meldingen gedaan bij gemeente maar doen er niets aan wel voor het gemeente huis daar werd gespoten wij wonen op en langs een weg waarvan de bomen vol zit met nesten en ondervinden.

 5. Kirsten van Ulden on

  Ik heb haartjes in nijn oog gekregen. Helaas niet allemaal kunnen verwijderen bij de oog arts. De reaktie op mijn lichaam is enorm. Zit er voor in de ziekte wet. Het word tot nu toe alleen erger. Krijg prednison er tegen. Misschien anderen die het zo ervaren?

 6. Crème op homeopathische basis werkt niet! Homeopathie is niet op wetenschappelijke basis en je kan beter crèmes gebruiken die wel echt werken.

  • heel mijn armen zijn helemaal aangetast door honderden rode vlekjes vocht loopt eruit 24 uur per dag heel erg warm over mijn hele lichaam vreselijke pijn in mijn ogen koelen helpt niks ik ga nar de dokter toe voor advies hier helpt niks tegen volgens mij ben benieuwt bij de dokter

 7. Bijna drie weken geleden tijdens “bootcamp” in contact gekomen met haartjes en onder de uitslag: armen, benen en rug. Pijnlijk en enorm jeuken. Na een week kwamen er hier en daar pusbultjes die daarna kapot gingen. Nu pas is het aan het indrogen.
  Ongemerkt ga je krabben, ‘snachts bijvoorbeeld. Door wrijving en ook door warmte (dekbed) activeer je die haartjes weer waardoor het nog erger opvlamt.
  Wat hielp was vet houden met koelzalf van huisarts. In drogist werd geadviseerd Aloe Vera gel echter dit helpt maar tijdelijk.

 8. Drama die diertjes. Enorme uitslag na een dagje tuinieren. Gemeenten doen er niets aan. Zorgelijke situatie. Tuinieren is mijn hobby. Maar straks op deze manier niet meer.
  Ook de kinderen eronder na spelen in de tuin.
  En te bedenken dat de haartjes 5 jaar actief kunnen blijven!

 9. Al heel wat jaren last van de brandhaartjes voornamelijk de armen en dit jaar ook de ogen en luchtweg!! De jeuk is zo verschrikkelijk dat ik af en toe al op het punt sta dat ik niet meer wil, ben totaal uitgeput en heb geen kracht meer om dit weer een zomer te moeten doorstaan, elke nacht naar beneden met koelelementen op de bank om verlichting te krijgen iets anders helpt niet heb al vanalles geprobeerd. Vandaag weer bij de gemeente geweest ik wil de bomen een straat langs mijn huis graag weg hebben hopelijk wordt ik een keer serieus genomen het kan toch niet zo zijn dat mijn leven zomers stopt en ik binnen moet blijven, ben al heel beperkt met fietsen en wandelen maar als je dan ook nog eens niet meer rondom je eigen huis kunt vertoeven en genieten van het weer vraag ik me af wat belangrijker is een mens of een paar bomen!! Probeer maar eens je werk nog te doen als je geen ene nacht mee slaapt dat is bijna onmogelijk ben blij dat ik bijna vakantie heb! Ben geen klager maar moest dit even kwijt, wat mij betreft mogen ze alle eikenbomen omzagen!!

  • Erika Visser on

   Ik ben het daarmee eens. Ik wordt er ook helemaal gek van. Vanacht zelfs niet even in slaap gevallen. Ik ben overdag doodmoe maar durf niet te slapen omdat ik dan zeker ‘s nachts niet slaap.

   Ik zie er daarbij ook niet uit. Mijn dokter heeft naar mijn armen gekeken en denkt dat de jeuk is vanwege een reactie op medicatie en heeft geadviseerd de 1 na de andere medicijnen 4 weken te laten staan. Ik ga volgende week op vakantie in een caravan en zie het nu al niet zitten. Thuis kan ik in ieder geval naar beneden of logeerkamer gaan. In caravan kan dat niet. Het stoort mijn mans nachtrust ook.

 10. Ruim 4 weken geleden 2 eiken bomen met de motor/kettingzaag tot kachelhout gezagen. In eerste instantie niet wetend dat er ook 2 of 3 van die rupsnesten in zaten. Dus met de zaag hier en daar de betreffende nesten geraakt, dus de verspreiding is dan een feit. Totaal geen notie van de gevolgen…………… Na plm 6 tot 10 uur begon het te jeuken, Door de wrijving van je kleren en het niet te voorkomen van zelf wrijven en/of krabben begon de uitslag flink zichtbaar te worden. M`n hele lichaam vol met rode bultjes, krassen en soort van puistjes. Door de rampzalige jeuk toch hier en daar krabben wetend dat dit verkeerd om werkt. Bloedvlekken op allerlei plaatsen en waar het enigszins leek weg te trekken kwam/komt het weer gewoon terug. Nu inmiddels 4 weken verder en de nachtrust wordt langzamerhand wat beter en de uitslag is ook geleidelijk aan het weg trekken. Zeker nog niet verdwenen !!!!
  Zodra ik een eik zie blijf ik uit de buurt !

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.