Relatie tussen diabetes en slechte ogen

0

Als je diabetes hebt kan het zo zijn dat je slechte ogen krijgt. Hier bespreken we hoe dat precies werkt. We bespreken twee oogheelkundige problemen die zich over het algemeen voordoen.

  • Wisseling in gezichtsscherpte
  • Afwijkingen aan het netvlies

Wisseling in gezichtsscherpte

Als er een wisseling is wat betreft de scherpte, kan dit te maken hebben met de suikerspiegel van het bloed in de ooglens. De zogenaamde ´breking’ van de ooglens zal door de veranderende suikerspiegel wisselen en kan daardoor een onscherp zicht tot gevolg hebben. Met name als het suikergehalte verkeerd is ingesteld kan hier sprake van zijn. Is de instelling goed? Dan verdwijnt dit onscherpe zicht weer. Wanneer de scherpte van het zicht blijft wisselen, is het belangrijk dat je geen oogmeting doet. Is jouw zicht voor langere tijd stabiel? Dan kun je een oogmeting doen en bril aanmeten. Op dit moment is de kans namelijk groot dat de afwijking van jouw ogen voorlopig hetzelfde blijft.

Afwijkingen aan het netvlies

Het netvlies is het gedeelte van het oog waarmee beelden worden vastgelegd. In het netvlies bevindt zich een combinatie van verschillende aderen, deze vervoeren zuurstof en voedingsmiddelen via het bloed. Als iemand suikerziekte heeft kan het zo zijn dat er beschadigingen optreden aan de aderen in het oog. Het zicht wordt daardoor negatief beïnvloed, omdat de verschillende elementen in het oog minder goed kunnen functioneren. Met name afwijkingen aan de ´gele vlek´ kunnen als gevolg van diabetes klachten geven. Deze afwijkingen aan het netvlies wordt DRP genoemd, dit staat voor Diabetische Retino-Pathie. De ernst van de afwijkingen kan verschillende stadia doorlopen, het is daarom belangrijk om onder de strenge controle van een oogarts te staan. Wanneer je DRP hebt doorloop je de volgende stadia:

  • Geen sprake van DRP

Het kan tot 20 jaar duren voor er zichtbare veranderingen in het netvlies ontstaan, ook kunnen er na 5 jaar al veranderingen zijn. In het begin zijn er vaak geen veranderingen te zien, eventueel kan de doorlaatbaarheid van de bloedvaten veranderen of de structuur van de bloedvaten. Door een oogarts zal dit echter nog niet opgemerkt worden.

  • Non-proliferatieve DRP

Als de bloedvaten iets gaan uitrekken zijn dit de eerste tekenen. Slechte bloedvaten kunnen vervolgens gaan lekken, dit kan gaan om vet, bloed of vocht. De vorm en mate van de lekkage, maken het mogelijk om DRP in te delen qua ernst.

  • Proliferatieve DRP

Het oog is op dit moment in een verder stadium en de toestand wordt ernstiger. Het netvlies heeft op dit moment niet genoeg zuurstof. Tegelijkertijd probeert het oog nieuwe bloedvaatjes aan te maken, deze zijn echter niet van de juiste kwaliteit en zorgen daardoor voor nieuwe klachten. Ook kan er littekenweefsel langs de nieuwe bloedvaten groeien. Behandelingen richten zich vaak op het voorkomen en verminderen van nieuwe bloedvaatjes.

  • Diabetische maculopathie

In deze laatste fase ontstaan er met name problemen met het zicht. Bloedvaatjes kunnen bloed, vetten of vocht lekken.

Heb je diabetes? Dan sta je waarschijnlijk onder begeleiding van een arts. Deze helpt je om met jouw ziekte om te gaan. Tegelijkertijd is de problematiek gerelateerd aan diabetes vaak een onomkeerbaar feit. Je hebt ermee te dealen en kunt hooguit iets aan de gevolgen doen. Tegelijk zal de kans op oogproblemen toenemen naarmate je langer diabetes hebt. Gelukkig helpt een team van medische specialisten en kun je ondanks de gevolgen van diabetes een zo prettig mogelijk leven leiden.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.