Krijg ik genoeg slaap?

0

Als u goed eet en regelmatig lichaamsbeweging doet, maar niet elke nacht minstens zeven uur slaap krijgt, kan dat u al uw andere inspanningen ondermijnen

Slaapdeskundige Patrica Broekers zegt dat het belangrijk is om genoeg slaap te krijgen iets waarvan veel van ons ontbreken. “In de eerste plaats moeten we prioriteiten maken,” zegt ze. “Wij adviseren altijd een goed dieet en lichaamsbeweging voor iedereen. Langs dezelfde lijnen moeten we ook op slaap richten.

Hoeveel slaap heb je eigenlijk nodig?

Iedereen voelt zich beter na een goede nachtrust. Maar nu, dankzij een rapport van de National Sleep Foundation, kunt u zich richten op een gerichte slaapnummer, aangepast aan uw leeftijd.

De stichting heeft zijn verslag gebaseerd op twee jaar onderzoek. Gepubliceerd in een recent uitgave van het stichting’s tijdschrift Sleep Health, wordt in het rapport de vorige slaapaanbevelingen geüpdatet. Het breekt ze in negen leeftijdsspecifieke categorieën met een bereik voor elk, waardoor individuele verschillen mogelijk zijn:

  • Oudere volwassenen, 65+ jaar: 7-8 uur
  • Volwassenen, 26-64 jaar: 7-9 uur
  • Jonge volwassenen, 18-25 jaar: 7-9 uur
  • Tieners, 14-17 jaar: 8-10 uur
  • Schoolleeftijd kinderen, 6-13 jaar: 9-11 uur
  • Voorschoolse kinderen, 3-5 jaar: 10-13 uur
  • Peuters, 1-2 jaar: 11-14 uur
  • Zuigelingen, 4-11 maanden: 12-15 uur
  • Pasgeborenen, 0-3 maanden: 14-17 uur

Dr. Walia zegt dat er bewijs is dat genetische, gedrags- en omgevingsfactoren helpen bepalen hoeveel slaap een individu nodig heeft voor de beste gezondheid en dagelijkse prestaties. Maar minimaal zeven uur slaap is een stap in de goede richting om je gezondheid te verbeteren, zegt ze.

Wat gebeurt er als u niet genoeg slaap krijgt?

Uw dokter dringt er bij u aan om genoeg goede slaap te krijgen, zegt Dr. Walia. Als je jezelf kwijt bent, heeft je op vele manieren een negatieve invloed op je gezondheid:

Kortetermijnproblemen kunnen omvatten:Gebrek aan alertheid: zelfs missen zo weinig als 1,5 uur kan een impact hebben, blijkt onderzoek.
Verlaagd geheugen: Gebrek aan slaap kan invloed hebben op uw vermogen om te denken en informatie te onthouden en verwerken.

Relatiestress: Het kan je depressief laten voelen, en je hebt meer kans hebben op conflicten met anderen.

Kwaliteit van het leven: U kunt minder kans hebben om deel te nemen aan normale dagelijkse activiteiten of om te oefenen.

Groter waarschijnlijkheid voor auto ongelukken.

Als u blijft werken zonder voldoende slaap, kunt u meer langdurige en ernstige gezondheidsproblemen zien. Sommige van de ernstigste mogelijke problemen in verband met chronische slaapstoornis zijn hoge bloeddruk, diabetes, hartaanval, hartfalen of beroerte. Andere mogelijke problemen zijn obesitas, depressie en lagere sex drive.

Chronische slaapstoornis kan zelfs uw uitstraling beïnvloeden. Na verloop van tijd kan het leiden tot vroegtijdig rimpelen en donkere kringen onder de ogen. Ook verbindt onderzoek een gebrek aan slaap tot een toename van het stresshormooncortisol in het lichaam. Cortisol kan collageen afbreken, het eiwit dat de huid glad maakt.

Maak tijd om te gaan slapen

“In onze maatschappij krijgen mensen tegenwoordig niet genoeg slaap. Ze zetten slaap zo ver op hun prioriteitslijst omdat er zoveel andere dingen te doen zijn – familie, persoonlijk en werkleven, “zegt Dr. Walia. “Dit zijn uitdagingen, maar als mensen begrijpen hoe belangrijk voldoende slaap is, maakt het een groot verschil.”

Lees hieronder ervaringen, bevindingen en vraagstukken van anderen

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.