Narcolepsie

0

Narcolepsie is een neurologische aandoening die invloed heeft op de controle van het wakker worden en slapen. Mensen met narcolepsie ervaren bovenmatige slaperigheid en oncontroleerbare aandrang om overdag te slapen. Deze plotselinge slaapaanvallen kunnen zich voordoen tijdens elk type activiteit en op elk moment van de dag.

Tijdens een normale slaapcyclus volgt in eerste instantie de vroege stadia van de slaap gevolgd door diepere slaap-stadia en uiteindelijk (na ongeveer 90 minuten) rapid eyemovement (REM) slaap. Voor mensen die lijden aan narcolepsie, vindt de REM-slaap bijna onmiddellijk in de slaapcyclus voor, evenals periodiek tijdens de wakende uren. In onze REM-slaap kunnen we dromen en treed spier verlamming op.

Narcolepsie begint meestal tussen de leeftijd van 15 en 25 jaar, maar het kan op elke leeftijd voorkomen. In veel gevallen, is narcolepsie niet gediagnosticeerd en, derhalve, onbehandeld.

Oorzaken van narcolepsie?

De oorzaak van narcolepsie is niet bekend; wetenschappers hebben echter wel vooruitgang geboekt met de identificatie van genen die sterk verbonden zijn met narcolepsie. Deze genen bepalen de productie van chemische stoffen in de hersenen die signalen van slaap en wakker afgeven. Sommige deskundigen denken dat narcolepsie kan worden veroorzaakt door een tekort aan de productie van een chemische stof genaamd hypocretin die wordt aangemaakt in de hersenen.

Bovendien hebben onderzoekers ontdekt dat afwijkingen in de verschillende delen van de hersenen betrokken zijn bij het reguleren van de REM-slaap. Deze afwijkingen dragen blijkbaar bij tot symptoomontwikkeling. Volgens deskundigen is het waarschijnlijk dat narcolepsie meerdere factoren omvat die samen tot de neurologische dysfunctie en REM-slaap verstoringen leiden.

Symptomen van narcolepsie?

Symptomen van narcolepsie omvatten:

  • Bovenmatige dag slaperigheid (EDS): In het algemeen, levert EDS problemen op met de normale activiteiten op een dagelijkse basis, al dan niet of een persoon met narcolepsie voldoende slaap heeft ’s nachts. Mensen met EDS verslag geestelijke bewolking, een gebrek aan energie en concentratie, geheugen vervalt, een gedeprimeerde stemming, en/of extreme uitputting.
  • Kataplexie: Dit probleem bestaat uit een plotselinge verlies van de spiertonus dat tot gevoelens van zwakte en een verlies van vrijwillige spiercontrole leidt. Het kan leiden tot symptomen variërend van onduidelijke spraak tot totale lichaam ineenstorting, afhankelijk van de spieren die betrokken zijn, en vaak wordt geactiveerd door intense emoties zoals woede, verrassing en gelach.
  • Hallucinaties: Meestal deze waanvoorstellingen ervaringen zijn levendige en vaak beangstigend. De inhoud is voornamelijk visueel, maar een van de andere zintuigen kunnen worden betrokken. Deze heten hypnagogische hallucinaties als begeleidende slaap begin en hypnopompic hallucinaties wanneer ze zich tijdens ontwaken voordoen.
  • Slaapverlamming: dit symptoom impliceert de tijdelijke onmogelijkheid om te verplaatsen ofte spreken en zakte slapen of wakker van. Deze afleveringen zijn in het algemeen kort, eenpaar seconden tot enkele minuten duren. Nadat afleveringen hebt beëindigd, herstellen mensen snel hun volle capaciteit te verplaatsen en te spreken.

Hoe Is narcolepsie gediagnosticeerd?

Een fysiek examen en uitputtende medische geschiedenis zijn essentieel voor de juiste diagnose van narcolepsie. Echter, geen van de belangrijke symptomen is alleen voor narcolepsie. Verschillende gespecialiseerde tests, die kunnen uitgevoerd kunnen worden in bepaalde slaapklinieken zijn meestal vereist voordat een diagnose kan worden gebracht. Twee tests die worden beschouwd als essentieel bij de bevestiging van een diagnose van narcolepsie zijn de polysomnogram (PSG) en de meerdere sleep latency test(MSLT).

De PSG is een overnachting test die continu meerdere metingen duurt wanneer een patiënt zich in slaap aan document afwijkingen in de slaapcyclus. Een PSG kan helpen onthullen ofREM-slaap aan abnormale keren in de slaapcyclus plaatsvindt en de mogelijkheid dat een iemands symptomen het gevolg zijn van een andere aandoening kan elimineren.

De MSLT wordt uitgevoerd tijdens de dag om te meten van iemands tendens in slaap tevallen en om te bepalen of geïsoleerde elementen van REM-slaap inbreuk op ongepaste momenten tijdens de wakende uren. Als onderdeel van de test, wordt een individu verzochtte Neem vier of vijf korte dutjes meestal gepland twee uur uit elkaar.

Behandeling narcolepsie?

Hoewel er geen remedie voor narcolepsie, kunnen de meest invaliderende symptomen van de wanorde (EDS en symptomen van abnormale REM-slaap, zoals kataplexie) worden gecontroleerd in de meeste mensen met medicamenteuze behandeling. Slaperigheid wordt behandeld met amfetamine-achtige stimulantia, terwijl de symptomen van abnormale REM-slaap zijn behandeld met Antidepressivum medicijnen.

Er is onlangs een nieuw geneesmiddel goedgekeurd voor degenen die lijden aan narcolepsiemet kataplexie. Deze drug, genaamd Xyrem, helpt mensen met narcolepsie krijgen een beterenachtrust, waardoor ze minder slaperig worden gedurende de dag. Patiënten met narcolepsiekunnen worden aanzienlijk geholpen– maar niet genezen–door medische behandeling.

Aanpassingen van levensstijl zoals het vermijden van cafeïne, alcohol, nicotine en zware maaltijden, regulering van de slaap schema’s, planning overdag dutjes (10-15 minuten inlengte) en tot oprichting van een normale oefening en maaltijd planning kunnen ook helpen om de symptomen te verminderen.



Lees hieronder ervaringen, bevindingen en vraagstukken van anderen

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers