Aniek vond het slaapwandelen van haar echtgenoot altijd wel grappig. Hij zocht vaak spullen in het donker, mompelde onsamenhangende verhalen en liep af en toe tegen muren.
Al gauw stopte het lachen toen hij ‘s nachts zijn weg naar de garage maakte en in de auto stapte.

Deskundigen schatten dat slaapwandelen tussen de 1% en 15% van de bevolking treft. Het komt vaker voor bij kinderen (vooral tussen de leeftijden van 3 en 7) dan bij volwassenen.

Gelukkig wordt slaapwandelen meestal niet geassocieerd met onderliggende psychiatrische of psychische problemen. Het is gewoon een slaapstoornis die meestal optreed wanneer een persoon in zijn diepe slaap-fase is, die de meest rustgevende en ontspannen fase moet zijn. In plaats daarvan gaan slaapwandelaars activiteiten doen die typisch zijn personen die wakker zijn, zoals praten, zitten, de kamer rondkijken, of zelfs het pakken van autosleutels en gaan voor een rit terwijl ze in diepe slaap verkeren.

Niet alleen zijn slaapwandelaars moeilijk te ontwaken, zij herinneren zich meestal weinig of niets van hun nachtelijke avonturen. Erger nog, ze kunnen zelfs agressief worden wanneer iemand probeert om hen wakker te worden.

Slaapgebrek is een veelvoorkomende oorzaak van deze aandoening. Andere oorzaken zijn, alcohol, ziekten gepaard met koorts en bepaalde medicijnen. Er is geen specifieke behandeling voor slaapwandelen. Verbetering van de rituelen voor de slaap is de eerste stap bij het oplossen van het probleem. Sommige volwassenen vinden hypnose nuttig, terwijl anderen antidepressiva met succes proberen(zoals die in de SSRI klasse of tricyclische antidepressiva) of andere geneesmiddelen op recept (zoals een benzodiazepine enKlonopin).

Personen die slaapwandelen kunnen gevaarlijk zijn, maar waardoor een slaapwandelaarster te zwerven over een kamer gevuld met scherpe voorwerpen of om te springen in de bestuurder van een voertuig is wat is echt gevaarlijk.

Hoe stop je een slaapwandelaar en terug in bed? Voorzichtig zet ze rond en zorg ervoor dat ze terugkeren naar de slaapkamer veilig. Als ze weerstaan, blijven met hen en help ze voorkomen gevaarlijke objecten en situaties. Als u hen ontwaken moet,moet u dat doen met luide geluiden in plaats van schudden of ze ongeveer aan te raken.

Oorzaken van vermoeidheid en slaperigheid en hoe om ze te bestrijden
Hoe te stoppen met slaapwandelen
Als u (of uw partner of kind) slaapwandelen, zijn hier enkele stappen te nemen:

Start door zich te concentreren op uw slaap gewoonten en het creëren van een routine voor het naar bed gaan en opstaan op ongeveer hetzelfde tijdstip elke dag.
Zorg ervoor dat een “power-down Hour” alvorens naar het kussen. Vind manieren om te ontspannen van de dag. Probeer een warm bad en licht lezen.
Een veilige omgeving, met name voor slaapwandelen kinderen maken. Verwijderen van scherpe voorwerpen, lock deuren en Vensters, en installeer poorten op trappen.
Een deur alarm kan vaak nuttig zijn.
Vraag uw arts over andere opties als het probleem zich blijft voordoen.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Vragen na aanleiding van dit artikel?
Laat eenvoudig een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>