Slapeloosheid (insomnia)

0

Slapeloosheid (medische term: insomnia) is een slaapstoornis die wordt gekenmerkt door het moeilijk in slaap vallen en/of blijven slapen. Mensen met slapeloosheid hebben een of meer van de volgende symptomen:

 • Moeite met in slaap vallen
 • Vaak na korte slaap wakker worden en problemen hebben om opnieuw te gaan slapen
 • Te vroeg in de ochtend wakker worden
 • Vermoeid zijn bij het wakker worden

Soorten slapeloosheid

Er zijn twee soorten Slapeloosheid: primaire slapeloosheid en secundaire slapeloosheid

Primaire Slapeloosheid: primaire slapeloosheid betekent dat een persoon met slaapproblemen kampt die niet rechtstreeks gekoppeld aan een gezondheidstoestand.

Secundaire Slapeloosheid: secundaire slapeloosheid betekent dat een persoon slaapproblemen heeft vanwege andere redenen, bijvoorbeeld gezondheidsproblemen (zoals astma, depressie, artritis, kanker of brandend maagzuur) pijn; medicijnen die ze nemen zijn; of een bepaalde stof die ze innemen (zoals het gebruik van alcohol).

Acute vs. chronische slapeloosheid
Slapeloosheid varieert ook in hoe lang het duurt en hoe vaak het voorkomt. Het kan op korte termijn (acute slapeloosheid) of een lange tijd (chronische slapeloosheid) duren. Het kan ook komen en gaan, met periodes van tijd dat een persoon helemaal geen last van slaapproblemen heeft. Acute slapeloosheid kan van één nacht tot een paar weken duren. Slapeloosheid wordt chronisch genoemd wanneer slapeloosheid ten minste drie avonden per week voor een maand of langer aanhoudt.

Oorzaken van slapeloosheid

Oorzaken van acute slapeloosheid kunnen omvatten:

 • Ingrijpende gebeurtenissen (verlies van baan of verandering, dood van een geliefde een,echtscheiding, verplaatsen)
 • Ziekte
 • Emotioneel of fysieke ongemak
 • Omgevings factoren zoals geluid, licht of extreme temperaturen (warm of koud) die het slapen beïnvloeden
 • Sommige medicijnen (bijvoorbeeld die worden gebruikt voor de behandeling van verkoudheid, allergieën, depressie, hoge bloeddruk en astma) kunnen slaap beinvloeden.
 • Veranderingen in het gebruikelijke slaap ritme (jetlag of overschakelen van een dag naar nacht shift)

Oorzaken van chronische slapeloosheid omvatten:

 • Depressie en/of angst
 • Chronische stress
 • Pijn of ongemak in de nacht

Symptomen van slapeloosheid

Symptomen van slapeloosheid kunnen omvatten:

 • Slaperigheid gedurende de dag
 • Algemene vermoeidheid
 • Prikkelbaarheid
 • Problemen met concentratie of geheugen

Diagnose slapeloosheidAls je denkt je aan slapeloosheid leidt praat dan eens met uw huisarts. U kan worden gevraagd om een dagboek bij te houden van het slapen voor een of twee weken, en het bijhouden van uw slaappatroon, hoe u zich overdag voelt. Praat eens met uw bedpartner over de kwantiteit en kwaliteit van uw slaap. In sommige gevallen kan u verwezen worden naar een speciaal slaapcentrum die u verder gaan onderzoeken.

Behandeling voor slapeloosheid

Acute slapeloosheid kan een behandeling vereisen. Milde slapeloosheid kan vaak worden voorkomen of genezen door het beoefenen van goede slaap gewoonten (zie hieronder). Als uw slapeloosheid het moeilijk maakt om gedurende de dag te functioneren omdat u slaperig en moe bent, kan uw huisarts slaappillen voorschrijven voor een beperkte tijd.
Vermijd het gebruik van “niet voorgeschreven” slaappillen voor slapeloosheid, omdat kunnen ongewenste bijwerkingen kunnen hebben en de neiging hebben om hun effectiviteit te verliezen

Behandeling voor chronische slapeloosheid omvat het eerst behandelen van de onderliggende oorzaak of gezondheidsproblemen die de oorzaak van de slapeloosheid zijn.

Goede slaap gewoonten

Goede slaap gewoonten, dikwaals slaap rituelen genoemd kunnen u helpen bij het krijgen van een goede nachtrust en het verslaan van slapeloosheid.
Hier zijn enkele tips:

 1. Probeer om elke avond precies op hetzelfde moment te gaan slapen, en elke ochtend precies hetzelfde tijdstip uit bed te gaan. Probeer gedurende de dag geen dutjes te nemen, omdat dutjes u ’s nachts minder slaperig maken kunnen.
 2. Vermijd cafeïne, nicotine, alcohol in de avond. Cafeïne en nicotine zijn stimulerende middelen en kunnen u uit uw slaap houden. Alcohol kan leiden tot het ‘s nachts wakker liggen en kwaliteit van slaap.
 3. Probeer regelmatig lichaamsbeweging te krijgen. Ga u niet kort voor bedtijd inspannen, omdat het u moeilijk kan maken om in slaap te vallen. Deskundigen stellen voor om niet te oefenen gedurende ten minste drie tot vier uur vóór de tijd die je gaat slapen.
 4. Eet geen zware maaltijd laat in de dag. Een lichte snack voor het slapen gaan kan echter helpen met het in slaap vallen.
 5. Controleer uw slaapkamer. Zorg ervoor dat het is donker, rustig, en niet te warm of te koud is. Als licht een probleem is, probeer dan met een slaapmasker te slapen. Als lawaai een probleem is,probeer oordopjes, een ventilator.
 6. Een bepaalde routine om te ontspannen vóór slaap. Een boek lezen, naar muziek luisteren of een bad nemen.

Vermijd het gebruik van uw bed voor om het even wat dan slaap.
Als u niet in slaap kunt vallen en u zich niet suf voelt bij het opstaan probeer dan te lezen of iets te doen dat niet overdreven stimulerend totdat je voelt dat je slaperig wordt.
Als je merkt dat je wakker ligt en je zorgen gaat maken over dingen, proberen dan een to-do lijst op te stellen voordat u naar bed gaat. Dit kan u helpen om niet ’s nachts wakker te liggen en over al deze dingen te gaan malen.Lees hieronder ervaringen, bevindingen en vraagstukken van anderen

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers