Snurken

0

Snurken is een veel voorkomende aandoening die bij iedereen kan voorkomen, hoewel het vaker voorkomt bij mannen en mensen met overgewicht. De kans om te snurken neemt meestal toe bij het ouder worden.

Af en toe snurken is meestal niet ernstig en is waarschijnlijk een grotere last voor uw partner dan voor uzelf. Echter, als u een regelmatige snurker bent verstoort u niet alleen het slaappatroon van anderen, maar doet u ook afbreuk doen aan uw eigen kwaliteit van slaap. Vaak is medische hulp nodig voor structurele snurkers om een goede nachtrust te herstellen.

Wat veroorzaakt snurken?

Snurken treedt op wanneer de stroom van lucht door de mond en neus fysiek wordt belemmerd. De luchtstroom kan worden belemmerd door een combinatie van factoren, waaronder:

  • Nasale luctweg belemmering: sommige mensen snurken alleen tijdens bepaalde allergie seizoenen of wanneer zij last hebben van een sinus-infectie. Misvormingen van de neus zoals een afwijkende septum (een structurele verandering in het tussenschot die één neusgat van de anderescheidt) of nasale poliepen kunnen ook leiden tot obstructie.
  • Slechte spieren in de keel en de tong: keel en tong spieren kunnen ontspannen, waardoor er een mogelijkheid is dat ze samenvouwen en terugvallen in de luchtwegen. Dit kan komen door diepe slaap, alcoholgebruik, of het gebruik van sommige slaappillen. Normale veroudering veroorzaakt verdere versoepeling van deze spieren.
  • Omvangrijk keel weefsel: overgewicht kan leiden tot een overschot van keel weefsel. Ook kinderen met grote amandelen en adenoïden snurken vaak.
  • Een zacht/lang verhemelte en/of huig: een lange zachte verhemelte of een lange huig (bungelend weefsel achterkant van de mond) kan de opening van de neus naar de keel belemmeren. Wanneer deze trillen en tegen elkaat stoten kan de luchtweg worden belemmerd, dit veroorzaakt snurken.

Gezondheidsrisico’s snurken

Snurkers kunnen risico voor ernstige gezondheidsproblemen, zoals het zogenoemde obstructieve slaap apneu. Slaap Apneu veroorzaakt verschillende problemen, waaronder:

  • Onderbrekingen van de ademhaling (met een duur van een paar seconden tot minuten) tijdens de slaap veroorzaakt door gedeeltelijke of totale obstructie of blokkade van de luchtwegen.
  • Frequent ontwaken uit de slaap, hoewel je dit misschien niet realiseert.
  • Licht slapen. Meerdere keren per nacht wakker worden beïnvloed het normale patroon van slaap. Hierdoor is het niet mogelijk om in een diepe slaap te komen die essentieel is voor het lichaam om te herstellen en uit te rusten.
  • Druk op het hart. Personen die langdurig lijden aan obstructieve slaap apneu hebben vaak een hogere bloeddruk wat leidt tot hogere risico’s van een hartaanval of beroerte.
  • Slechte nachtrust. Dit kan leiden tot slaperigheid gedurende de dag en uw kwaliteit van leven en verhoogt tevens het risico voor auto ongevallen.
Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.