Wat is een slaapdagboek

0

Heb je gedurende de dag te slaperig gevoel gehad? Heb je problemen om in de nacht te slapen, in slaap te blijven of vroeger wakker te worden dan je zou willen? Heeft u problemen om tijdens het werk of op school te concentreren of te blijven? Heeft u cafeïne nodig om u wakker en alert te houden? Wordt de slaap die je krijgt, onrustig, of alsof het gewoon niet genoeg is?

Als uw slaapkwaliteit constant voelt alsof het gewoon niet genoeg is, is het mogelijk dat u een slaapstoornis heeft. En als je het gevoel hebt dat je een slaapstoornis heeft, zal je waarschijnlijk een slaapstudie moeten hebben om de oorzaak van je nachtelijke problemen te ontdekken.

Als u met uw huisarts of een slaapspecialist praat over uw moeilijkheden bij slapen, is het belangrijk om een ​​slaapstudie te volgen om erachter te komen wat er mis gaat. En waarschijnlijk zal uw arts u vragen om minstens twee weken een slaapdag te houden zodat hij kan achterhalen waarom u moeite heeft met slapen.

Als u voor de curve wilt komen, moet u beginnen met een slaapdag zodra u een probleem begint te herkennen. Het kan alleen helpen om het proces te versnellen naar een goede diagnose en behandeling.

Wat is een slaapdagboek?

Een slaapdagboek is een overzicht van de slaappatronen en gewoonten van een patiënt die uiterst handig kunnen zijn om artsen een diagnose van een slaapstoornis te geven en beter te bepalen of een slaapstudie moet worden voorgeschreven.

In de loop van minstens twee weken worden patiënten geregistreerd zoals:

 • Hoe laat ging de patiënt naar bed
 • Hoe lang het was om in slaap te vallen
 • Hoe laat heeft de patiënt het bed in de ochtend verlaten
 • Aantal keren dat de patiënt wakker werd tijdens de nacht
 • Hoe verfrissende algemene slaap was
 • Wat kan de slaap van de patiënt hebben verstoord (ademhalingsproblemen, beenbewegingen, slapeloosheid, enz.)
 • Aantal door cafeïne geconsumeerde dranken gedurende de dag
 • Aantal alcoholische dranken gedurende de dag
 • Geneesmiddelen genomen tijdens de dag
 • Tijd besteden uitoefenen
 • Activiteiten uitgevoerd binnen een uur van het bed

Waarom moet u een slaapdagboek houden?

1. Het geeft u een beter idee van uw slaappatronen en gewoontes
Soms zijn je slaapproblemen eigenlijk niet het gevolg van een slaapstoornis, maar gewoon slechte slaapgewoonten. Na het eten van te veel cafeïne, drinken regelmatig alcohol voor het slapen gaan, of gewoon slechte slaaphygiëne hebben in het algemeen, kunt u het goed slapen. Vaak hebben patiënten een slaapstudie zonder adequate informatie in hun nachtelijke gewoontes en worden gediagnosticeerd met onvoldoende slaapsyndroom, die in wezen slechte slaap heeft als gevolg van vrijwillig (zij het onbedoeld) gedrag dat hun slaap negatief beïnvloedt.

Als u een negatief patroon begint op te merken dat door uw eigen keuzes kan worden gecorrigeerd, verander dan na een week en zie hoe u de volgende week gaat. Als u uw slaap aanzienlijk wilt verbeteren, kunt u het gedrag zelf verbeteren en voorkomen dat u een onnodige slaapstudie heeft.

2. Je krijgt proactief over je slaapBinnen een korte tijd om een ​​slaapboek te houden, begint u snel over het belang dat slaap in uw leven kan hebben en meer inspannend kunnen zijn om dingen te doen die slaap bevorderen, in plaats van af te schrikken. Door na uw slaappatronen en gewoontes te kijken, merkt u op dat u vaak een paar caffeinated drankjes heeft voor het slapen gaan en de overschakeling maakt naar kamille thee, taartkersensap of amandelmelk, die de slaap bevorderen. Voor meer over eten en drinken die slaap bevorderen, klik hier.

U kunt ook beginnen te begrijpen dat elke keer dat u alcohol voor de slaap heeft gedronken, het u mogelijk heeft geholpen om sneller te slapen, maar u werd vaker wakker in de nacht en uw totale slaap was onbeheersend.

Of u merkt op dat de dagen dat u lichamelijke activiteiten hebt uitgeoefend of uitgewerkt, gevolgd zijn door goede slaap, en beginnen deze activiteiten regelmatig te doen.

Al met al, als je je slaap begint te houden, begint je om je slaap te zorgen, en doe meer van de dingen die het bevorderen en minder van de dingen die je ervan houden.

3. Het kan uw arts helpen om u een goede diagnose te geven
Laten we zeggen dat u het dagboek al een paar weken heeft gehouden, wijzigingen in uw slaapgewoonten hebben aangebracht, maar nog steeds geen positieve resultaten hebben gezien. In dit geval wil u uw slaapdagboek voorleggen aan uw huisarts of een slaapspecialist tijdens een overleg.

Zoals we eerder hebben gezegd, kunnen artsen op tijd de verkeerde diagnose geven of de verkeerde gang van zaken voor slaapproblemen aanbevelen. Dit wordt vaak gezien bij vrouwen die slaapapneu hebben, maar worden in plaats daarvan voor slapeloosheid behandeld. Er zijn een paar redenen voor deze misdiagnose: één is dat artsen die niet gespecialiseerd zijn in slaapstoornissen een vooropgestelde idee hebben van hoe een slaapapneapatiënt eruit ziet: middelbaar, overgewicht man met een> 17 inch nek.

De slaapapneusymptomen van vrouwen zijn vaak milder dan mannen ook met lichtere snurken, meer subtiele ademhalingen, en kortere aapnee-gebeurtenissen. Ook mannen (helaas) hebben minder kans om hun slaapgewoonten op te merken, waardoor vrouwen minder waarschijnlijk hebben dat ze zelfs ’s nachts ademhalingsproblemen hebben.

Een andere reden voor mogelijke misdiagnose is te wijten aan patiëntrapportage. Zij kunnen andere symptomen zoals vermoeidheid, slaapproblemen of stemmingsstoornissen vermelden, die een diagnose van slapeloosheid kunnen krijgen, in plaats van slaapapneu of een andere slaapstoornis.

Het hebben van een slaapdagboek dat de arts inzicht geeft in uw problemen kan het verschil tussen de juiste diagnose en misdiagnose betekenen.

4. U kunt de effectiviteit van uw behandeling controleren
Als uw dokter bijvoorbeeld gelooft dat u slaapapneu heeft en u een slaapstudie heeft die zijn vermoedens bevestigt, wordt u waarschijnlijk behandeld in de vorm van doorlopende positieve luchtwegdruk (CPAP) therapie.

Veel patiënten vinden de eerste paar weken een beetje moeilijk in de CPAP-therapie en kunnen ervoor kiezen om de behandeling te stoppen omdat ze het moeilijk vinden om de luchtdruk te tolereren.

Als u worstelt met uw behandeling, zijn er veel tips en trucs die u kunt doen om het gemakkelijker te maken. We raden u echter aan om uw slaapdag verder te gaan met de eerste weken van de therapie. Hoewel u moeite heeft met het wennen aan de behandeling, als u uw dagbehandeling na het behandelen van uw behandeling met uw pre-treatment dagboek vergelijkt, kunt u zich verrassen om te zien hoe effectief het is geweest en het kan zeer bemoedigend zijn om door te gaan met de behandeling, vooral als u Kan de resultaten zien in fijne afdrukken.

Als u al een tijdje een slaapboek hebt gehouden en nog steeds geen positieve resultaten hebt gezien, kunt u de volgende stap overwegen: slaapstudie. Als u in Alaska woont en wilt zien of een slaapstudie voor u geschikt is, neem dan contact op met de Alaska Sleep Clinic door op onderstaande link te klikken voor een gratis 10-minuten telefoontje met een slaapopvoeder die kan helpen bij het bepalen of een slaapstudie nodig is Of als er een afspraak met onze slaapspecialist moet worden gepland.
Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.