urenlang-naar-je-telefoon-turen-is-dat-slecht-voor-je-ogen

Urenlang naar je telefoon turen: is dat slecht voor je ogen?

Je hebt het misschien niet in de gaten, maar de kans is groot dat je vele uren per dag naar het kleine schermpje van je telefoon zit te staren. Je gebruikt je telefoon om te WhatsAppen, om mailtjes te lezen en te versturen, Facebook te checken en af en toe een foto op Instagram te plaatsen. Het kleine apparaat is simpelweg niet meer weg te denken uit je leven.

Maar is het eigenlijk wel gezond om zo veel naar het kleine schermpje van je smartphone te staren? Dat lees je in dit artikel.

Onderzoek: smartphone slecht voor je ogen

Uit recent onderzoek is gebleken dat het slecht is voor je ogen om lange tijd naar het kleine scherm van je smartphone te staren. Als je je telefoon gebruikt, knipper je namelijk onbewust minder met je ogen. En knipperen is belangrijk, want op deze manier houd je de ogen vochtig. Door regelmatig te knipperen, voorkom je dat je ogen droog en geïrriteerd worden.

Daar komt nog bij dat het erg inspannend is om op een klein scherm te moeten kijken, zeker als je dit scherm dicht bij de ogen houdt. Dit doe je vaak onbewust, simpelweg omdat de letters op het beeldscherm van je smartphone erg klein zijn. Houd je je telefoon op 20 centimeter afstand van je gezicht, dan moeten je ogen nog harder werken om al die letters goed te kunnen lezen. Op de lange termijn is dit niet goed voor de ogen.

Tot slot geeft je telefoon een blauw licht af. Kijk je te veel naar dit licht, dan kan er schade ontstaan aan je netvlies. Dit kan leiden tot diverse oogaandoeningen, waaronder zelfs blindheid.

3 tips om je ogen te beschermen

Natuurlijk hoef je je smartphone niet weg te gooien om je ogen te beschermen. Wel is het goed om verantwoord met het apparaat om te gaan. Hieronder geven we je drie tips om verantwoord met je telefoon om te gaan, zonder je ogen te beschadigen.

  • Tip 1: gebruik je smartphone maximaal 20 minuten per keer
    Het is niet goed om langere tijd onafgebroken naar het scherm van je telefoon te staren. Gebruik je telefoon daarom maximaal 20 minuten per keer.
  • Tip 2: houd je telefoon wat verder van je gezicht
    Het is slecht voor je ogen om je telefoon dicht bij je gezicht te houden. Houd liever een afstand van 40 centimeter aan.
  • Tip 3: kijk af en toe weg van je scherm
    Om je ogen rust te geven, kijk je af en toe weg van je scherm. Het is zeker goed om af en toe de verte in te turen, want zo geef je je ogen extra rust.
0 antwoorden

Laat een reactie achter

Vragen na aanleiding van dit artikel?
Laat eenvoudig een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>