Vergoeding bril

0

Niet iedereen is op de hoogte hoe het nu zit met de vergoeding van een bril of lenzen. De zorgverzekeraars hebben de laatste jaren hier nogal wat veranderingen in aangebracht. Wij gaan u in dit artikel antwoorden geven op de meest gehoorde vragen. Wanneer u een bril vergoeding wenst dan zult u hier bijna in alle gevallen een aanvullende verzekering voor nodig hebben. Alleen bij gevallen van een medische noodzaak kan er een beroep op de basisverzekering worden gedaan. Ook bij de goedkoopste aanvullende verzekeringen heeft u over het algemeen geen recht op een vergoeding voor de bril of lenzen. Uiteraard kunt u in uw polis zien of u in aanmerking komt om de bril of de lenzen vergoedt de krijgen. Het pakket voor de ‘verzekering bril’ kan erg duur zijn en u betaald hier maandelijks voor, denkt u er daarom goed over na of u dit echt nodig heeft.

Als we kijken naar de vergoedingen van de diverse zorgverzekeraars dan zien we dat deze wel heel erg uiteenlopen. Het is zelfs zo erg dat er vergoedingen zijn van € 25 per drie jaar tot € 3000 per jaar. Uiteraard is het zo dat wanneer u een duurdere aanvullende verzekering heeft dat u dan meer kans heeft op een hogere vergoeding dan wanneer u een goedkoper pakket heeft.

Welke kosten worden er allemaal vergoedt?

Wanneer u beschikt over een aanvullende verzekering die de bril of lenzen vergoedt dan moet u er wel rekening mee houden dat niet alles kan worden gedeclareerd. Bij een complete bril mogen de glazen en het montuur worden gedeclareerd maar een los montuur wordt niet vergoedt. Kiest u voor lenzen dan worden deze wel vergoedt maar de lenzenvloeistof weer niet. Verder vallen zonnebrillen zonder sterkte buiten de dekking en kunnen aanmeet- en controlekosten en accessoires niet worden gedeclareerd. Het is dan ook erg belangrijk dat u goed de voorwaarden van de polis doorleest. Dit is niet alleen verstandig wanneer u een nieuwe verzekering afsluit maar ook voordat u een nieuwe bril of lenzen aanschaft.

Een bril verzekering is dus per verzekeraar verschillend. Dit is niet alleen het geval bij de hoogte van de vergoedingen maar ook in het aantal vergoedingen. Er zijn bijvoorbeeld verzekeringen waar u maar eenmaal per drie jaar een declaratie mag indienen. Dit geldt dan ook als u nog niet aan het maximale bedrag zit waar u voor verzekerd bent. Bent u verzekerd voor honderd euro per drie jaar en dient u het eerste jaar een rekening van vijftig euro in dan kunt u in deze jaren geen verdere declaraties voor een bril of lenzen indienen. Mocht u al een verzekering hebben waarbij dit het geval is dan kan het raadzaam zijn de opticien te vragen of hij achteraf een speciale factuur voor de verzekeraar wil opstellen. Dit heeft dan als nadeel dat u pas na langere tijd de kosten vergoedt krijgt.

bril verzekering

Een bril vergoeding daar zitten dus nogal wat voorwaarden aan en over het algemeen is het verstandiger om zelf geld opzij te zetten en dit te gebruiken als u een bril of lenzen nodig heeft. Aanvullende verzekeringen met een goede vergoeding voor de bril of lenzen zijn duur en zelf deze aanschaffen kan dan ook voordeliger zijn.

Ook is het raadzaam om jaarlijks uw zorgverzekering te beoordelen en te vergelijken. Worden uw ogen slechter en is er kans dat u binnen afzienbare tijd een bril of lenzen nodig heeft dan kunt u overstappen naar een verzekeraar die hiervoor de meest gunstige voorwaarden en tarieven biedt. Het vergelijken van uw zorgverzekering is altijd verstandig, het is een maandelijks terugkerende kostenpost waarvan het zonde zou zijn om er teveel voor te betalen.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.