Voeding & oog gezondheid

0

Leeftijdsgebonden oogziekten zoals macula-degeneratieen staar veroorzaken over het algemeen verminderd gezichtsvermogen en blindheid bij ouderen. Veranderingen in levensstijl, zoals goede voeding, kunnen dit process vertragen of zelfs bepaalde oogproblemen voorkomen. Naast het aannemen van een gezonde voeding, kunt u uw ogen ook beschermen door het intense ultraviolette (UV) licht te vermijden, te stoppen met roken en het regelmatig laten uitvoeren van controles die helpen bij het opsporen van chronische ziekten die bijdragen aan oogproblemen. Diabetes verhoogt bijvoorbeeld het risico op leeftijdsgebonden oogziekten en kan diabetische retinopathie veroorzaken. Uw ogen regelmatig laten onderzoeken zijn essentieel voor het behoud van gezonde ogen naarmate je ouder wordt. Als oogproblemen en chronische ziekten vroeg genoeg worden ontdekt, kan door een geschikte behandeling blijvend gezichtsverlies voorkomen worden.

Anti-oxidanten en gezonde ogen

Voeding is een zeer belangrijk onderdeel van de dagelijkse levenstijl keuzes die gemaakt moeten worden. Voedsel en voedingssupplementen die u eet hebben invloed op uw algehele gezondheid en dus ook op de gezondheid van uw ogen. Eet veel kleurrijke groenten en fruit voor een optimale gezondheid van het oog. Een dieet rijk aan verzadigd vet en suiker kan het risico op oogziektes verhogen. Anderzijds kan gezond voedsel zoals groenten en fruit bepaalde oogziekten en andere gezondheidsproblemen voorkomen. Hart-en vaatziekten, diabetes en oogaandoeningen zoals cataract en leeftijdsgebonden macula degeneratie bleken minder vaak voorkomen bij mensen die dieet rijk aan vitaminen, mineralen, gezonde eiwitten, omega-3 vetzuren en luteïne aten.

Deskundigen bevelen aan dat u dagelijks ten minste vijf tot negen porties verse, kleurrijke groenten en fruit neemt.

Kies donkergroen of felgekleurde groenten en fruit voor de anti-oxidanten, die uw ogen beschermen door het verminderen van oxiderende middelen (vrije radicalen) die tot leeftijdsgebonden oogziekten kunnen leiden.
ogen infographic

Luteïne

Dit wordt gevonden in donkergroene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool en is een van de bekendste antioxidanten die het het oog helpen beschermen. Zoete maïs, erwten en broccoli bevatten ook grote hoeveelheden luteïne.
Vitamine A svan vitaal belang voor een gezond zicht. Dit wordt gevonden in oranje en gele groenten zoals wortelen. Groenten en fruit bieden ook de essentiële vitamine C, een krachtige antioxidant.

Oog gezondheid & dieet

Probeer naast dit dieet ook de volgende tips in acht te nemen om de kans op een gezond zicht te verbeteren:

1. Eet voldoende granen
Eet voldoende volkoren granen en normale granen. Suikers en geraffineerde meel welke vaak gevonden wordt in brood en graanproducten kan het risico op leeftijdsgebonden oogziekten verhogen. Kies in plaats van 100 procent volkoren brood een brood die veel granen en veel vezels bevatten die de spijsvertering en de opname van suikers en zetmeel vertragen. Door vezelrijk eten houdt je langer eenvol gevoel, wat het makkelijker maakt om de hoeveelheid calorieën te beperken. Deskundigen wijzen erop dat ten minste de helft van je dagelijkse graan iname 100 procent volkoren granen moet zijn.

2.Zorg ervoor dat je voldoende gezonde vetten binnen krijgt
De essentiële omega-3 vetzuren in vis, lijnzaadolie, walnoten en koolzaadolie helpen om droge ogen en helpen mogelijk om staar te voorkomen. Eet vis of zeevruchten ten minste twee keer per week, of neem elke dag lijnzaadolie. Gebruik koolzaadolie voor het koken en walnoten voor snacken.

3.Kies goede bronnen van proteïne.
Vermijd ook verzadigde vetten uit rood vlees en zuivelproducten die het risico op maculadegeneratie laten toenemen. Kies voor mager vlees, vis, noten, peulvruchten en eieren voor uw eiwitten. De meeste vlees en vis ook zijn uitstekende bronnen van zink. Eieren zijn een goede bron van luteïne.

4.Voorkomen natrium.
Hoge inname van natrium kan het risico op cataract (staar) verhogen. Gebruik minder zout, en kijk voor het natriumgehalte op de etiketten van ingeblikte en verpakte levensmiddelen. Blijf onder 2000 mg natrium per dag. Kies verse en diepvriesproducten waar mogelijk.

5.Gehydrateerd blijven Een gezond dieet bestaat uit vetarme zuivelproducten, zoals magere of 1 procent melk voor calcium en gezonde dranken zoals 100 procent groentesappen, vruchtensappen, niet-cafeïnehoudende kruidenthee en water. Een goede hydratatie kan irritatie van droge ogen verminderen.

Vitamine supplementen

Zet altijd een zonnebril op voor bescherming tegen schadelijke UV-stralen van de zon.
Vele studies hebben aangetoond dat voedingssupplementen kunnen helpen bij het voorkomen van bepaalde leeftijdsgebonden oogziekten. De Leeftijds-gerelateerde Oogziekten (AREDS) teste een voedingssupplement combinatie van vitamine C, bèta-caroteen (de voorloper van vitamine A), vitamine E en zink, en het effect van deze combinatie op macula degeneratie.

Resultaten toonden aan dat mensen met een risico op de ziekte minder snel geneigd waren om geavanceerde macula degeneratie te ontwikkelen wanneer ze deze formulering van supplementen innamen. Onderzoekers van de Blue Mountains Oog onderzoek bleek dat het dagelijks innemen van multivitaminen en vitamine B-supplementen, vooral foliumzuur en vitamine B12, het risico op cataract bij de deelnemers verminderde. De resultaten toonden ook aan dat het elke dag innemen van omega-3 vetzuren het risico op cataract verminderd.

De grote hoeveelheden voedingsstoffen die in deze onderzoeken naar voren komen kunnen moeilijk alleen verkregen worden door allleen een bepaald dieet te volgen. Om extra voedingsstoffen toe te voegen aan uw dieet voor een optimale gezondheid van het oog kunt u overwegen om de volgende voedingssupplementen te nemen:

  • Dagelijkse multivitamines
  • 500 milligram vitamine C
  • 400 internationale eenheden (IU) van vitamine E
  • 15 milligram beta-caroteen
  • 80 milligram zink
  • 2 milligram koper
  • B-complex supplement met 400 microgram foliumzuur
  • 2500 milligram omega-3-vetzuren

Het nemen van vitamines en supplementen voor uw zicht is over het algemeen zeer veilig. Zorg ervoor dat er eerst met uw arts wordt overlegd als u medicijnen gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft of grotere doses wilt gebruiken dan hier aangegeven.Lees hieronder ervaringen, bevindingen en vraagstukken van anderen

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers