Wat is een orthoptist?

0

Een orthoptist is gespecialiseerd in het behandelen van oogziekte en met name aandoeningen waarbij de ogen niet goed recht staan. Zo behandeld de arts scheelzien of een lui oog, maar ook verziendheid en bijziendheid. Als je last krijgt van specifieke oogklachten of hoofdpijn dan kan je na een orthoptist worden doorgestuurd. Als arts hou je jezelf bezig met oogwetenschappen en probeer je patiënten beter te laten zien of recht te laten zien. Zowel kinderen als volwassenen kunnen een bezoek brengen aan de arts.

Een orthoptist doet onderzoek aan de ogen

Voordat er een behandeling wordt opgestart zal er onderzoek gedaan worden na de oorzaak van de oogproblemen of hoofdpijn. Hierbij wordt gekeken naar de werking van de oogspieren en de stand van de oog. Als er een bril is dan wordt er gekeken naar de sterkte van de bril en de ontwikkeling van de gezichtsscherpte. De ontwikkeling van de gezichtsscherpte wordt vooral bij kinderen goed in de gaten gehouden. Na dit onderzoek wordt er een conclusie en eventueel een behandelplan opgesteld.

Behandeling van de orthoptist

Een orthoptist zal op basis van het onderzoek een conclusie trekken. Bijvoorbeeld dat een lui oog problemen geeft. Dit komt vooral veel voor bij kinderen. Op basis van deze conclusie kan de arts het dragen van een bril aanraden of het afplakken van één oog. Naast deze behandeling kan de arts oogspieroefeningen voorstellen of oogdruppels voorschrijven. Als het allemaal zeer ernstig is dan kan er een advies komen voor een oogspieroperatie. Dit wordt vaak voorgesteld als de ogen bij volwassenen niet recht staan.

Op controle bij de orthoptist

Na de behandeling is het natuurlijk belangrijk om te controleren of deze aanslaat. Hiervoor dient een patiënt minimaal één keer per jaar op controle te komen. Hierbij wordt er opnieuw een onderzoek gedaan om te kijken of er een verbetering zichtbaar is. De totale behandeling kan uiteindelijk maanden tot jaren duren vooral als het om oefeningen gaat en het dragen van een bril. Bij kinderen duurt de behandeling tot een jaar of tien voordat er een effect zichtbaar is. Uiteraard is dit afhankelijk van het soort oogafwijking dat je hebt.
Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.